Medio 2016 is mStack opgericht door onder meer Luc Bruijnen, die te weinig energie haalde uit zijn werk voor grote IT-dienstverleners. Liever ging hij onder zijn eigen voorwaarden aan de slag: met een klein, in Microsoft gespecialiseerd team dat klanten altijd een vaste contactpersoon kan bieden. “Door je als kleine speler te specialiseren, kun je ergens écht goed in zijn. Met wat we doen, willen we tot de top van Nederland behoren.”
Passie
Hoe enthousiast oprichter Luc ook over zijn eigen bedrijf kan vertellen, liever laat hij de mensen aan het woord die elke dag op de werkvloer ervaren hoe het is om voor mStack te werken. “We delen een passie voor techniek”, vertelt solution architect Roma Pijlman. “Er is een specifieke focus waarbij iedereen kennis heeft over hetzelfde onderwerp en nieuwe bevindingen ook enthousiast met elkaar deelt. Dat creëert ook een enorm draagvlak binnen onze organisatie: iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het bedrijfsresultaat.”
‘Door je als IT-bedrijf te specialiseren, kun je ergens écht goed in zijn’
Medewerkers kunnen ook allemaal meepraten over besluiten die het bedrijf aangaan. “Dat gebeurt heel democratisch”, zegt senior software developer Chris Ketelaar. “Niet met een groepsstemming, maar wel met een klankbordgroep waarin een wisselende afvaardiging van medewerkers zitting heeft. Toen ik een halfjaar in dienst was, mocht ik al aanschuiven voor overleg over een besluit dat het hele bedrijf aanging.”
Kritische feedback
De naam mStack verwijst in de eerste plaats naar de Microsoft-ontwikkelstack waarin het bedrijf is gespecialiseerd, maar figuurlijk staat ‘stack’ ook voor “de cumulatie van talent en output” die wordt nagestreefd. Daarbij wordt kritische feedback niet geschuwd.
“Veel bedrijven noemen zich een consultancybedrijf, maar leveren vooral handjes, doen aan resourcing”, zegt Jasper Siegmund, een Azure Solution Architect die al sinds de oprichting aan mStack is verbonden. “Wij durven klanten echt een spiegel voor te houden. Daarbij vertellen we wat er niet goed gaat, maar ook hoe het anders kan. We zijn eigenwijs genoeg om te weten hoe wij software willen bouwen. Gedetacheerd bij klanten doen onze mensen echt hun mond open.”
Vertrouwen
De coronacrisis heeft geen roet in het eten gegooid, want sinds maart gaat het beter dan ooit met mStack. Natuurlijk vraagt het vele thuiswerken en video-conferencing bij bedrijven om een aanpassing in het werk, maar dat is volgens Luc vooral een kwestie van vertrouwen in personeel. Net zoals het eigen succes ook deels te danken is aan het grenzeloze vertrouwen in zijn eigen mensen. “We leggen zo min mogelijk procedures vast. Onze mStack-code moet voldoende zijn. We vertrouwen erop dat collega’s de dingen doen die goed zijn voor het bedrijf.”
Organische groei
Ook interessant: een ongebreidelde groeiambitie is er niet bij mStack. Natuurlijk is er de doelstelling om de omzet te laten stijgen, maar niet ten koste van alles. Jasper heeft nu ruim twintig collega’s, maar hij geeft aan dat het bedrijf niet groter wil worden dan vijfendertig à veertig mensen. “Dan komt onherroepelijk het moment dat ik niet iedereen meer ken en dat we gaan lijken op de grote concerns waar we niet op willen lijken. Dat gaat ten koste van de korte lijnen en het persoonlijke contact, ook voor klanten. Daarom willen we hooguit organisch groeien, met maximaal vijf nieuwe aanwinsten per jaar.”
Bij de selectie van nieuwe collega’s worden medewerkers actief betrokken. Er wordt uiteraard gekeken of iemand goed is met software, maar ook hoe iemand communiceert en hoe hij of zij past binnen de consultancy. Verwacht dus geen wereldvreemde nerds bij mStack. Wie goed door al die gesprekken heen rolt, krijgt direct een vast contract.
Kleine specialist
Een klein bedrijf sluit uiteraard niet uit dat je voor grote concerns kunt werken. “Mensen kiezen voor een kleine specialist, maar willen vaak dolgraag opdrachten of projecten doen bij een grote organisatie”, weet Jasper. “Dat kan bij ons prima en gebeurt natuurlijk ook. Daarom hebben we naast senior ontwikkelaars ook software-architecten in huis.”
Chris koos bewust voor mStack vanwege de compacte omvang. “Ik heb altijd voor kleine dienstverleners gewerkt. Groei kan ook in de hoogte, door jezelf te ontwikkelen. Daarvoor is hier volop ruimte. Het volgen van trainingen wordt actief bepleit en begeleid.”
Medewerkers organiseren soms zelf een trainingsdag met elkaar, vult Roma aan. “Je hoeft niet te vragen of je op cursus mag, het gebeurt gewoon vanzelf. Dat scheelt veel frustratie en is heel bevorderlijk voor de sfeer. We zijn allemaal seniors en willen elkaar allemaal verder helpen.”
Perfecte combinatie
Meer dan alleen de software ontwikkelaar
Iedereen is welkom
- Computable Career Guide-2020
- Jeroen Mirck
- Fjodor Buis
- Download artikel