Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen bestaat ruim 100 jaar en wil zijn verleden niet verloochenen. “Innoveren is noodzakelijk”, stelt algemeen directeur Winfred de Nijs. “Om woningen betaalbaar te houden én om duurzaam te bouwen. Goed omgaan met de aarde wordt steeds belangrijker voor nieuwe generaties, ook in ons familiebedrijf.”

In het centrum van Heerhugowaard moet deze visie over twee jaar tot uiting komen in het innovatieve bouwproject Woodstone. Hier worden 204 appartementen gebouwd met de bouwmethode CLT: cross laminated timber oftewel kruislaaghout. Het is een van de grootste projecten in zijn soort in Europa.

Duurzaamheid en innovatie staan bij Woodstone centraal: er is gekozen voor houtbouw, hergebruik van materialen en standaardisatie van onderdelen, zoals het sanitair. Ook minder CO2-uitstoot is een belangrijk aspect, net als mobiliteit. “Heerhugowaard is een slaapstad, dus parkeerruimte voor een auto is belangrijk. We hebben ons ook gebogen over de vraag: hoe een appartementencomplex te bouwen dat past bij en in het centrum van Heerhugowaard, met 40.000 m2 aan centrale voorzieningen?”

Reden om geen monotoon complex neer te zetten, maar vijf woontorentjes van wisselende omvang, ontworpen door twee architectenbureaus. Heerhugowaard wil met deze appartementen jongeren uit de gemeente behouden. De appartementen variëren van 45 m2 voor starters tot 170 m2 voor stellen of gezinnen. De Nijs: “Je kunt eigenlijk een soort wooncarrière maken door te beginnen in een klein appartement en door te groeien naar een grotere versie.”

Op het bouwterrein staat al een één-op-één mock-up, een kwart van een woontoren. Deels om zelf ervaring op te doen met CLT-bouw, samen met TNO. Deels om mensen die hier willen komen wonen fysiek te laten zien waar ze terechtkomen. “45 m2 blijkt dan bijvoorbeeld meer te bieden dan veel bezoekers eerst dachten.”

www.denijs.nl

Recente stories