Werken in een avontuurlijke ICT-omgeving

Schiphol staat zó midden in de maatschappij, dat je als ICT’er nooit hoeft uit te leggen wáár je werkt. Minder bekend is misschien dat het ICT-werk bij de luchthaven veelzijdig, avontuurlijk en innoverend is.

Wat maakt het aantrekkelijk om als ICT-professional bij Schiphol Group te gaan werken? CIO Kees Jans: “We zijn met ongeveer tweehonderd medewerkers een relatief kleine ICT-organisatie die een uitzonderlijk grote diversiteit aan ondersteunende ICT-processen kent. Daarbij is de lijn tussen de ICT-unit en de business kort, zodat we slagvaardig zijn in de besluitvormingsprocessen. We managen in principe alles wat concreet met Amsterdam Airport Schiphol te maken heeft, van camera- en securitysystemen tot complexe systemen voor passagiers- en vluchtprocessen waarvan vele partijen gebruikmaken. Het mooie van die diversiteit is dat je als ICT’er met alle disciplines te maken kunt krijgen. Dat maakt je werk afwisselend en biedt je diverse loopbaanmogelijkheden. Misschien is dat ook wel de meest aantrekkelijke kant van ons werk: als je toch al affiniteit hebt met de avontuurlijke luchtvaartwereld, kun je bij ons als ICT’er letterlijk alle kanten op. We zoeken met name hooggekwalificeerde medewerkers die gespecialiseerd zijn in ICT-architectuur en software-ontwikkeling. Daarnaast verwelkomen we graag informatieanalisten en informatiemanagers die de link kunnen leggen tussen ICT en onze business. Overigens wil de term hooggekwalificeerd niet per se zeggen dat we uitsluitend ervaren mensen zoeken: ook jonge professionals zijn bij ons van harte welkom.”

 

Impact

Jaime van Gorp, Projectmanager Bagage, onderschrijft uit eigen ervaring het avontuurlijke karakter van de ICT-unit van Schiphol: “Toen ik hier tien jaar geleden begon, zat ik binnen een week in een busje om servers op te halen bij een toeleverancier die failliet was gegaan. Op dat moment besefte ik dat ik niet in een doorsnee-ICT-omgeving terecht was gekomen. In de afgelopen tien jaar is dat besef alleen maar sterker geworden. Het is overigens niet alleen maar de romantiek van een belangrijke, internationale luchthaven die het werken hier aantrekkelijk maakt. Het gaat juist om die enorme diversiteit aan verschillende processen waarbinnen je volop keuze hebt om je talenten verder te ontwikkelen. Die processen strekken zich uit van ‘gewone’ financiële administratie en kantoorautomatisering tot de complexe processen rond het vervoer van zo’n 45 miljoen passagiers en ruim 52 miljoen koffers per jaar. Ons werk heeft een enorme impact op het dagelijks functioneren van de mainport Schiphol en de 60.000 mensen die op de luchthaven werken. Op een bepaald moment heb ik de kans gekregen om vanuit ICT-projecten over te stappen naar de business. Daarbinnen heb ik leiding mogen geven aan een ICT-project dat uiteindelijk tot een van de meest innovatieve bagagesystemen ter wereld heeft geleid. Die mogelijkheden biedt Schiphol je dus als ICT’er. Het mooie aan dit project vond ik het feit dat wij de architectuur van het systeem zelf hebben ontwikkeld en dat we dus ook volledig verantwoordelijk zijn voor de succesvolle implementatie daarvan. Dit project geeft duidelijk aan hoe ICT en business met elkaar verweven zijn. Dat is ook inherent aan de diensten die wij aan onze gebruikers leveren. De processen moeten vanuit één systeem aangestuurd worden, juist omdat het ‘luchtvaartproduct’ letterlijk vluchtig van aard is. Maar dat maakt het ook zo spannend: het moet nú! Die koffer moet nú naar het volgende toestel, die passagier moet nú gescreend worden en de juiste vluchtinformatie moet nú op de schermen komen.”

 

Stimulans

“En dan hebben we het alleen nog maar over de activiteiten op een normale dag”, vult Kees Jans aan. “Kun je nagaan hoe het hier is op het moment dat er een aswolk aankomt of dat er zich andere onvoorziene omstandigheden voordoen. Daarom vinden we het belangrijk dat we de voor de luchthavenprocessen benodigde ICT-kennis bij onze eigen mensen borgen. Dat is ook de reden waarom we voor deze kernactiviteiten niet afhankelijk willen zijn van een externe partij. Je moet blindelings op elkaar kunnen vertrouwen op de momenten dat het echt spannend wordt. Er is dan ook een grote coherentie tussen de verschillende disciplines. En omdat we allemaal op dezelfde infrastructuur werken, kunnen we dankbaar gebruikmaken van elkaars bevindingen. De ervaringen die medewerkers uit verschillende disciplines opdoen, worden onderling intensief met elkaar uitgewisseld. Daardoor kan waardevolle kennis voor meerdere processen worden ingezet, hetgeen weer tot innovatieve oplossingen kan leiden, zoals het genoemde bagagesysteem. Hoe bijzonder dat is, wordt door steeds meer partijen opgemerkt. Afgelopen jaar zijn we bijvoorbeeld door ICT Media uitgeroepen tot het meest innovatieve bedrijf van Nederland. Deze onderscheiding is volledig toe te schrijven aan de initiatieven die door de ICT-unit en de business – uiteraard in nauwe samenwerking met ketenpartners – gezamenlijk zijn genomen. We hopen dat het toekennen van deze award voor jong én ervaren ICT-talent een stimulans zal zijn om juist bij het innovatieve Schiphol te willen werken. Er zit in het werk als ICT’er op Schiphol veel avontuur. Als je daarnaar op zoek bent én een veelzijdige carrière ambieert, is Schiphol ‘de beste bestemming’!”

Werken in een avontuurlijke ICT-omgeving

Recente stories