‘We zijn consultants én ondernemers’

Wie aan een strategisch adviesbureau denkt, denkt niet snel aan vegetarische hamburgers, games, media, een gezondheidscheck en een tweesterrenrestaurant. Toch zijn dit activiteiten van &samhoud in Utrecht. “Het is juist dit ondernemerschap waarmee we ons onderscheiden”, vertelt managing partner Leonie Arkesteijn.

‘We zijn consultants én ondernemers’

“We zijn heel divers in ons ondernemerschap; bij ons draait alles om verbinding”, legt Leonie Arkesteijn uit. “Vandaar dat &-teken. Naast &samhoud consultancy is er &samhoud food, &samhoud media, tweesterrenrestaurant &moshik, serious-gamebedrijf &ranj en het medisch erkende &niped, dat persoonlijke gezondheidschecks aanbiedt.”

‘We zien onze klanten als partners met wie we intens samenwerken’

Femke de Vries, ook managing partner bij &samhoud, vult aan: “Ten eerste zijn onze activiteiten bewust gekozen. We volgen al jaren de maatschappelijke trends, zoals gezonde voeding, vitaliteit, mediagebruik en iets algemener de digitale transformatie. Met onze business lines proberen we daarin voorop te lopen. Ten tweede is onze visie ‘Together we build a brighter future’ de basis van al onze activiteiten. Vanuit deze gedachte helpen wij onze klanten om echte doorbraken te realiseren: businessdoelen bereiken, visie en strategie ontwikkelen, doorleven en implementeren, gedrag blijvend veranderen. Daarbij maken we gebruik van onze jarenlange expertise op het gebied van veranderprocessen. Die combineren we met creativiteit en innovatie.”

Leonie Arkesteijn: “Vanuit het kader van deze visie bieden we maatwerk. Samen met de klant bekijken we welke aanpak het best past bij de huidige en gewenste organisatie en bij het vraagstuk dat we met elkaar gaan oplossen en implementeren.”

Consultants & ondernemers

Leonie Arkesteijn: “Organisaties benaderen ons als er een aanleiding is om te veranderen. Bijvoorbeeld als het concurrentieveld verandert, als klantbehoeften veranderen, als er een nieuwe topman of topvrouw aan het roer staat, als leiders nog meer toekomstproof moeten worden of als medewerkers door de hele organisatie anders gaan werken vanwege digitale transformatie. We zijn consultants én ondernemers. We weten dus welke valkuilen kunnen ontstaan en hoe je hiermee om moet gaan. Maar we hebben ook die mentaliteit van doorzetten, verdergaan, verantwoordelijkheid nemen.”

Analyse & intuïtie

Femke de Vries: “De kracht van de manier waarop we werken is de combinatie van gedegen analyse, een ongewone aanpak en intuïtie. Het is een sterke balans tussen specialistische kennis op het gebied van change en enorme creativiteit in de uitvoering, waarbij we gebruikmaken van de kennis en innovatiekracht van onze verschillende business lines.

 

 

Je hebt beide nodig om je visie te doorleven en succesvoller te worden in het realiseren van je strategie.

Zo hebben we bijvoorbeeld de collega’s van &ranj ingeschakeld voor een grote retailer. Met behulp van gamification hebben we elke afzonderlijke medewerker op de winkelvloer aangezet op zijn of haar bijdrage aan de doelen van het bedrijf. In de winkels waar we dit hebben toegepast zag je de omzet omhooggaan.”

Feiten & creativiteit

Leonie Arkesteijn: “We ontwikkelen veel in eigen huis. Binnen het adviesbureau hebben we een creatief team dat we kunnen inschakelen bij alles wat we doen. Deze mensen zorgen ervoor dat we onze analyses, voorstellen en oplossingen een creatieve ondergrond geven. Omdat we zo dicht bij elkaar zitten, begrijpen we elkaar snel en kunnen we rake creatieve concepten ontwikkelen. Een maatschappelijk thema als duurzame inzetbaarheid bijvoorbeeld – hoe zorg je dat je medewerkers zo ontwikkelt dat ze kansrijk blijven op een veranderende arbeidsmarkt – hebben we voor een klant helemaal uitgewerkt met het idee van een green screen, een techniek waarbij je mensen afbeeldt tegen een achtergrond die ze zelf kunnen invullen en aanpassen.”

 

Bevlogen klant & bevlogen partner

Femke de Vries: “Weet je, waar het ook gewoon om gaat is dat we klanten ontmoeten die hetzelfde denken als wij. Waar mensen werken die bevlogen zijn, die ‘joy’ zien in het halen van doelstellingen en het beïnvloeden van gedrag en die betekenis geven aan waar hun organisatie aan bijdraagt. Mensen die de kracht zien van diversiteit in aanpak, zoals technologie, media, vitaliteit en gamification en die dit kunnen koppelen aan gedrag of aan leiderschap. Mensen die tot de kern van het probleem willen doordringen aan de hand van analyse en data en die dat combineren met hun brede kijk op maatschappelijke ontwikkelingen. Kortom, mensen die onze klant zijn en tegelijkertijd onze partner. Dit is wat we bij &samhoud doen, al dertig jaar en ook in internationaal verband. Met onze 250 collega’s in Europa en Azië kijken we over grenzen heen, samen met onze business lines. Het biedt enorme ontwikkelmogelijkheden voor onze eigen mensen. Bij grote opdrachten op het gebied van strategie, leiderschaps- of gedragsverandering werken we samen vanuit onze visie: together we build a brighter future.”

Recente stories