Vrijheid in de cloud

Of het nu gaat om de integratie van telecom en IT in KPN ÉÉN of om bijvoorbeeld OpslagOnline of Office365, de clouddiensten van KPN spelen een steeds grotere rol in zijn totale zakelijke dienstenpakket. Het bedrijf heeft dan ook de ambitie om de grootste cloudaanbieder van Nederland te blijven.

Bij KPN zijn bellen (telecom) en samenwerken (IT) de afgelopen jaren steeds dichter bij elkaar komen te liggen. “Dat noopte ons tot een integrale aanpak”, stelt Louis Rustenhoven, directeur Marketing en Sales. “Eén oplossing voor vast (vanuit de cloud) en mobiel bellen en onlinesoftware. Daarom hebben we een jaar geleden KPN ÉÉN geïntroduceerd. Hierin zijn alle elementen geïntegreerd die het de ondernemer gemakkelijker maken om te doen wat hij moet doen. We maken voor KPN ÉÉN gebruik van de cloudoplossingen in onze eigen Nederlandse datacenters. Uit onderzoek blijkt dat de KPN ÉÉN-propositie past bij KPN. We hebben klanten natuurlijk gevraagd wat het merk KPN voor hen moet doen. In alle segmenten vragen klanten om oplossingen die toegesneden zijn op hun bedrijfsprocessen, maar in het ene segment wat meer gestandaardiseerd dan in het andere. Voor alle segmenten geldt dat vooral de betrouwbaarheid van KPN telt. Dit houdt nauw verband met onze oorsprong: door Nederland voor Nederland. Betrouwbaarheid is daarbij echt een van onze belangrijkste merkwaarden. Momenteel zijn we druk doende om met KPN ÉÉN een volgende stap te zetten voor de gehele zakelijke markt. In het mkb gaan we KPN ÉÉN uitbreiden met ICT-diensten zoals VPN- en (managed) LAN-oplossingen en gaan we het voor de klant nog makkelijker maken om met ons zaken te doen. In het grootzakelijke segment werken we bovendien aan de integratie van Hosted Collaboration Solution van Cisco en Lync van Microsoft in KPN ÉÉN.”

Eén KPN-cloud

De KPN-clouddiensten worden aan de hele zakelijke markt aangeboden. “We hebben al onze cloudactiviteiten nu gebundeld onder één KPN-vlag voor de hele zakelijke markt”, vertelt Rustenhoven. “We zijn de grootste cloudprovider in Nederland en willen ook in de komende jaren de grootste cloudleverancier van Nederland blijven. De randvoorwaarden daarvoor zijn ingevuld. We bieden veilige en betrouwbare dataoplossingen en onze servers staan in Nederland. Daarin zijn we uniek.”

De cloud biedt KPN volop kansen, stelt Rustenhoven. “Alles gaat richting de cloud. Steeds meer bedrijven, bijvoorbeeld Microsoft, Amazon en Google, bieden hun diensten online aan. In tegenstelling tot deze bedrijven heeft KPN al banden met Nederlandse gebruikers en beschikken we over datacenters in Nederland. Wat ons verder van deze concurrenten onderscheidt, is dat we telecommunicatie en ICT bundelen. Die ontwikkeling biedt ons meer kansen. Clouddiensten zijn zowel via de betrouwbare vaste als mobiele infrastructuur van KPN benaderbaar. Overigens is Microsoft behalve een concurrent op cloudgebied natuurlijk ook een partner, met bijvoorbeeld Lync.”

Als voordeel van de bundeling noemt Rustenhoven dat het mkb nu gebruik kan maken van alle clouddiensten die KPN aanbiedt. “In de corporate markt is KPN toonaangevend met CloudNL, dat vanuit Nederland wordt gemanaged en geservicet. Deze dienst gaan we uitbreiden naar het mkb. Anderzijds krijgt het mkb ook de beschikking over de eenvoud en standaardisatiemogelijkheden die we kennen van onze clouddiensten in het zzp-/soho-segment. Zo kan de ondernemer onze clouddiensten optimaal afstemmen op zijn eigen specifieke behoeften. Onze nieuwe campagne ‘Voel je vrij’ heeft het clouddenken in zich: overal toegang. Die vrijheid leveren we door middel van onze diensten.”

‘We bieden veilige en betrouwbare dataoplossingen en onze servers staan in Nederland’

OpslagOnline

Datzelfde geldt volgens Rustenhoven voor OpslagOnline, het antwoord van KPN op DropBox en WeTransfer. “De dienst is zeker sterk voor de klanten aan de onderkant van de markt. Iedere zzp’er of soho-ondernemer kan een abonnement nemen waarbij hij 2 GB gratis krijgt. Daarnaast kan hij per maand aangeven of hij extra ruimte wil. Voor het mkb en onze grootzakelijke klanten bieden we een premiumvariant aan van onze OpslagOnline-dienst. Het principe is echter hetzelfde: een beveiligde Nederlandse omgeving die voldoet aan de Nederlandse wetgeving. Het is onze ambitie om op korte termijn OpslagOnline te integreren in KPN ÉÉN.”

Vrijheid in de cloud

Recente stories