Talent de ruimte geven

Als IT’er uitblinken in een uitdagende en veelzijdige functie bij een energieleverancier? Bij Greenchoice kan het. “IT speelt een cruciale rol in het realiseren van onze ambities.”

“Een goed bewaard IT-geheim”, zo noemt Martin van Sleeuwen Greenchoice, het bedrijf waar hij als CFO ook IT in zijn portefeuille heeft. “Je verwacht het misschien niet van een energieleverancier, maar bij ons leunen nagenoeg alle kernprocessen op IT. Van de 275 mensen die Greenchoice in dienst heeft, werkt ruim 15% als IT’er. Zij hebben een uitdagende en afwisselende baan. In het verleden stond IT vooral in dienst van het realiseren van efficiency. Nu speelt IT een cruciale rol in innovatieve oplossingen in de continu veranderende energiemarkt. Zo hebben we recentelijk nog een dienst gelanceerd, BOKS, waarmee consumenten energie kunnen besparen en realtime inzicht hebben in hun stroomverbruik op apparaatgroepniveau.”

Agile scrum

Greenchoice heeft de afgelopen twee jaar veel in IT geïnvesteerd. Zo zijn er op het vlak van infrastructuur belangrijke verbeteringen doorgevoerd en werd het zelf ontwikkelde applicatielandschap doorontwikkeld. “Onze Greendesk-applicatie is echt uniek”, vertelt Bernadet Miceli, die binnen Greenchoice eindverantwoordelijk is voor IT. “Het maakt ons bedrijf onafhankelijk van grote leveranciers; dit geeft versnelling en ruimte voor innovatie. We maken onze eigen keuzes, gedreven vanuit businesswensen.”

“Parallel aan deze professionalisering hebben we de transitie naar agile scrum werken doorlopen”, vertelt Miceli. “De scrumcoach die dit traject heeft begeleid, was verrast door de veranderingsbereidheid, het verantwoordelijkheidsgevoel en de betrokkenheid van de mensen die bij Greenchoice werken. Mede daardoor hebben we de transitie in slechts vier maanden voltooid. Er staat nu een hechte organisatie van vier scrumteams. We zijn in staat om innovatieve ideeën snel in klantvriendelijke oplossingen te vertalen.”

Niet onbelangrijk: als onderdeel van de transitie is een hechtere samenwerking met de business gecreëerd. “Het is nu voor iedereen transparant welke projecten prioriteit hebben; de directieleden zelf zijn hier intensief bij betrokken”, vertelt Miceli. “Waardecreatie is daarmee een gedeelde verantwoordelijkheid; waar business en IT samenwerken, komen heel mooie nieuwe en duurzame ideeën werkelijk tot leven. Onze scrumteams kennen een hoge mate van zelfsturing en krijgen daar ook ruimte voor van het management. Zoals Steve Jobs al zei: het heeft geen zin om slimme mensen aan te nemen als je ze vertelt wat ze precies moeten doen.”

Awards & ambities

Greenchoice onderscheidt zich door duurzame keuzes – zoals energie besparen én dichtbij opwekken – zo snel mogelijk vanzelfsprekend te maken. De CO2 die vrijkomt bij het gasverbruik door klanten wordt gecompenseerd met de aanleg en wereldwijde bescherming van bossen. Greenchoice werd in 2015 en 2016 door de Consumentenbond bekroond tot Beste Energieleverancier en door Nederlandse consumenten uitgeroepen tot Meest Duurzame Merk van Nederland 2017.

“Onze ambities stoppen niet bij dit succes”, vertelt Van Sleeuwen. “In 2020 willen we dat álle energie die we in Nederland verkopen lokaal wordt opgewekt: met zon, wind en biomassa. Om die ambitie te realiseren en ons succes uit te bouwen, zoeken we nog meer IT-helden om ons team te versterken.”

Talent de ruimte geven

Recente stories