Pioniersrol bevestigd met duurzame index

State Street Global Advisors blijft vooroplopen met het creëren van nieuwe beleggingsmogelijkheden. In twee nieuwe duurzame SPDR ETF’s combineert de vermogensbeheerder zijn expertise in indexbeleggen met die in verantwoord beleggen.

Pioniersrol bevestigd met duurzame index

“Ruim vijfentwintig jaar geleden kwamen we met een ETF, een Exchange Traded Fund, om te beleggen in de S&P 500, de toonaangevende Amerikaanse aandelenindex”, vertelt Philippe Roset van de Nederlandse tak van State Street Global Advisors, dat wereldwijd drieduizend miljard dollar beheert voor met name institutionele beleggers als pensioenfondsen. “We waren in 1993 de eerste aanbieder van ETF’s in de Verenigde Staten. Iedereen, van professionele belegger tot particulier, kan sinds die tijd eenvoudig en tegen relatief lage kosten beleggen in een index.”

Tegenwoordig biedt State Street een heel scala aan SPDR (spreek uit: spider) ETF’s. Voor aandelen, voor obligaties en voor combinaties van beide, met brede spreiding of toegespitst op bedrijven, sectoren of regio’s.

‘Aandacht voor ESG-factoren leidt tot beter aangestuurde bedrijven en betere rendementen’

Fearless Girl

De vermogensbeheerder is ook pionier in verantwoord beleggen, vervolgt Roset. “We werken al meer dan dertig jaar samen met beleggers aan het definiëren van hun ESG-beleid”, zegt hij. ESG staat voor environmental, social en governance en duidt op het meewegen van factoren als milieu, arbeidsomstandigheden en goed bestuur bij beleggingen. “We vinden actief aandeelhouderschap belangrijk. Met bedrijven waarin we beleggen bespreken we onder meer verbeteringen op ESG-factoren.”

Diversiteit in de bestuurskamer is een van de thema’s. State Street heeft dat op de agenda gezet met Fearless Girl, een standbeeld van een onverschrokken meisje dat begin 2017 een plaats kreeg in het financiële district van New York. “Sinds de start van die campagne hebben 583 bedrijven een vrouwelijke bestuurder benoemd.”

Betere rendementen

Fearless Girl past in de visie van State Street SPDR ETF’s dat verantwoord beleggen op langere termijn meer rendement oplevert. “Lang was de gedachte dat ESG geld kostte. Nu is dat andersom: aandacht voor ESG-factoren leidt tot beter aangestuurde bedrijven; dat sluit bepaalde risico’s uit en leidt zo juist tot betere rendementen. Met twee nieuwe ESG-screened ETF’s, gebaseerd op de S&P 500 en de Stoxx Europe 600, hebben we ESG-beleggen nu ook voor iedereen toegankelijk gemaakt. Bedrijven die niet passen bij de VN-principes voor verantwoord beleggen zijn hierin uitgesloten. Dat geldt ook voor wapenproducenten, tabak en thermische kolen. Onze expertise met indexbeleggen en verantwoord beleggen komt hierin goed samen.”

Recente stories