Ongekend innovatief

De drukte op het spoor neemt flink toe. Aan ProRail de taak om deze groei in goede banen te leiden. ICT zal daarin een centrale rol vervullen. “We zoeken ICT’ers die ons helpen met een radicale vernieuwing van onze werkwijze.”

Ongekend innovatief

Het treinverkeer wordt steeds belangrijker in Nederland. “Het personen- en goederenvervoer draagt in hoge mate bij aan mobiliteit en verduurzaming”, zegt ICT-directeur Arjen Boersma. “Omdat de bevolking groeit, zal het gebruik van de trein intensiveren. We willen dit proces accommoderen door het reizen zo comfortabel, betrouwbaar en veilig mogelijk te maken. Om deze ambities te realiseren, gaan we onze processen en technologieën radicaal doorontwikkelen. ICT zal hierbij een cruciale rol vervullen.”

‘Er is hier plek voor elke IT-specialiteit’

Dynamisch bedrijf

“ProRail heeft wellicht een wat stoffig imago, maar dat is volkomen onterecht”, zegt COO Ans Rietstra. “Kijk naar hoe we de waterstoftrein en Automatic Train Operation ontwikkelen, naar de programma’s die we met technische universiteiten draaien, naar ons grotendeels zelf gebouwde ICT-landschap. Er is hier plek voor elke IT-specialiteit; we doen echt alles: platformen, functionele software, telefonie via ons eigen netwerk, data, AI, noem maar op. We hebben zevenhonderd ICT-medewerkers. Die opereren in wisselende agile teams, zodat ze elkaar inspireren en in cocreatie tot mooie oplossingen komen. Ook werken ze samen met niet-IT’ers van andere bedrijfseenheden binnen ProRail en met specialisten van externe partners, zoals de aannemers die het dagelijkse onderhoud verzorgen. Kortom, ProRail is een dynamisch, veelzijdig en innovatief bedrijf.”

Vacatures

ProRail investeert niet alleen in het IT-landschap, maar ook in de organisatie. “De komende jaren hebben we een flinke uitstroom”, zegt Boersma. “We zoeken nieuwe medewerkers die in onze filosofie passen: je ontwikkelen, samenwerken en presteren. Ook moet je de drive hebben om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het treinvervoer. We bieden ICT’ers de unieke kans om hun stempel te drukken op projecten die grote maatschappelijke impact hebben.”

“Ik hoop dat onze organisatie de komende jaren nog diverser wordt”, vult Rietstra aan. “We zoeken geen eenheidsworst, maar mensen die zichzelf durven te zijn en mede door hun eigenheid uitblinken. Zo kunnen we samen nog creatiever en innovatiever worden.”

Ben je een IT-talent of senior specialist die op zoek is naar IT om van te watertanden in een bedrijf met hoge maatschappelijke relevantie? Check dan de vacatures op werkenbijprorail.nl. Vind je niets dat past? Maak dan een job alert aan.

Recente stories