Mensgericht opleiden

ISBW is een toonaangevend opleidingsinstituut op het gebied van management en bedrijfskunde. Het instituut bestaat al 87 jaar en biedt meer dan 200 praktijkgerichte opleidingen. “Onze mensgerichte aanpak is nog altijd de sleutel tot ons succes.”

Mensgericht opleiden

“ISBW staat voor Instituut voor Sociale en Bedrijfswetenschappen”, zegt directeur Rob Rijbroek. “In onze visie staat de mens centraal. Altijd. Zo zien we dat communicatie onpersoonlijker wordt door toenemende digitalisering. Het is immers efficiënt om een berichtje via e-mail of social media te sturen. Managen draait echter om menselijk contact, bij voorkeur face to face. In onze opleidingen besteden we daarom veel aandacht aan communicatieve vaardigheden.”

‘We leren onze studenten situationeel te managen’

Managementmodel

ISBW heeft zelf een profiel ontwikkeld van de ideale manager: het Management Ontwikkelmodel. “Hierin onderscheiden we vier kwadranten: leiden, organiseren, coachen en ondernemen”, zegt Rijbroek. “Voor elke opleiding hebben we dit model ingekleurd. Potentiële studenten zien dan welke kennis en vaardigheden ze in de betreffende opleiding aanleren en op welk niveau. Als studenten zich inschrijven, maken we van hen een ISBW-effectiviteitsscan. Hierdoor wordt inzichtelijk hoe ze hun persoonlijke effectiviteit vergroten. Ook brengen we in kaart welke persoonlijke doelstellingen ze nastreven. Vervolgens stellen we een traject op waarbij de inhoud van de opleiding zo veel mogelijk aansluit bij het profiel van individuele studenten. Dit verhoogt hun motivatie en daarmee de kans dat ze hun opgedane kennis langdurig verankeren.”

Theorie is één ding, maar je moet er wel mee aan de slag. Daarom heeft ISBW een praktijkgerichte aanpak ontwikkeld: de Action Learning Methode. “Kennis en de skills om deze toe te passen worden bij deze methode gecombineerd met de unieke werkomgeving van individuele studenten. Bijvoorbeeld via opdrachten die aansluiten bij uitdagingen die studenten binnen hun organisatie hebben. Ook leren we ze rekening te houden met uiteenlopende situaties binnen hun werkomgeving, zodat ze in iedere context de juiste keuze maken. Studenten staan er nooit alleen voor: ze krijgen een persoonlijke mentor die hen proactief begeleidt. Onze veelzijdige aanpak garandeert dat de persoonlijke effectiviteit van studenten op hun werkplek aantoonbaar verbetert.”

Manager van het Jaar

Ook dit jaar organiseert ISBW weer een Manager van het Jaar-verkiezing. “Dit keer draait het om de resultaatgerichtheid van managers”, zegt Rijbroek. “Geïnteresseerden kunnen op www.mvhj.nl informatie vinden. De winnaar wordt op 25 juni tijdens de speciale finaledag op Sportcentrum Papendal bekendgemaakt. Een inspirerende happening – vorig jaar hadden we Foppe de Haan als gastspreker; dit jaar spreekt oud-volleybalcoach Joop Alberda”

Recente stories