Kamer van Koophandel informeert en ondersteunt

Iedere ondernemer wil verder komen met zijn zakelijke ambities. Daarom zijn ondernemers altijd op zoek naar partijen die hen daarin kunnen ondersteunen. De Kamer van Koophandel speelt hierin graag een rol.

“De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers om verder te komen met het realiseren van hun zakelijke ambities”, verklaart Hoofd Marketing Arjan Veninga de meerwaarde van de KvK. ”Dat doen wij door ondernemers te informeren en te ondersteunen. Bij ons zijn ze aan het juiste adres als ze zakelijk aan de weg timmeren. Wij bieden essentiële informatie en ondersteunen daar waar mogelijk.”

 

Makkelijk toegang

Een ondernemer heeft veel informatie nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Zo zal hij moeten weten wat er allemaal komt kijken bij het goed runnen van een bedrijf, maar wil hij ook graag weten waar zijn potentiële klanten zitten en hoe het staat in zijn branche. “Wij geven ondernemers makkelijk toegang tot alle noodzakelijke informatie”, zegt Hoofd Verkoop Sanjai Bissumbhar. “Zo heeft iedere ondernemer online toegang tot de meest actuele recente bedrijfsinformatie om te onderzoeken waar kansen liggen of waar concurrenten zich bevinden. Ondernemers hebben aangegeven dat ze behoefte hebben aan een makkelijk en goed toegankelijke KvK. Daarom wordt de informatie zo veel mogelijk op verschillende manieren aangeboden. Niet alleen online, de (potentiële) ondernemer kan ook langskomen op een van onze vijftig kantoren of telefonisch om informatie vragen. Ook kunnen ondernemers nu met elkaar informatie uitwisselen via onze onlinecommunity Hallo!”

 

Een van de vele activiteiten die de Kamer van Koophandel organiseert zijn de landelijke evenementen over grote ondernemersthema’s. Daarvan is de Startersdag, met dertigduizend bezoekers die graag een eigen bedrijf willen beginnen, een expliciet en bekend voorbeeld. Arjan Veninga: “Ook organiseren wij de Themadag ‘Wetten en Regels’. Dat is voor elke ondernemer interessant, want of je het nou ziet als een bedreiging of een kans, slim omgaan met wetten en regels kan veel voordeel opleveren. Die themadag wordt begin december gehouden op twintig locaties door het hele land.”

 

Duidelijke onafhankelijke taal

Onderzoek wijst uit dat ondernemers het als bijzonder prettig ervaren dat ze informatie krijgen van een niet gebonden, betrouwbare en deskundige partij. Alleen dan kan deze informatie direct worden gebruikt. Veninga: “Ondernemers moet je niet benaderen met wetenschappelijke taal. Wij vinden dat het zo concreet mogelijk moet zijn. Wij zijn er tenslotte voor ondernemers. Wij vragen onze klanten dan ook altijd wat ze precies willen weten, zodanig dat wij een goed antwoord hebben. En als we het antwoord zelf niet weten, dan wijzen we de ondernemer in de goede richting.” Tegenwoordig is informatie overal verkrijgbaar. Maar hoe vind je als ondernemer in de wirwar van mogelijkheden nu objectieve en kwalitatieve informatie? De Kamer van Koophandel is een onafhankelijke vereniging en heeft juist als doel om deze te leveren. Veninga vervolgt: “Het is ook erg prettig om te merken dat ondernemers onze informatie zo goed waarderen.”

 

Ten dienste van ondernemers

Ondernemers moeten kunnen opereren in een omgeving die zo gunstig mogelijk is om van hun zaak een succes te maken. Daar werkt de Kamer van Koophandel hard aan mee, door allerlei projecten op te starten of door mee te werken aan projecten die het ondernemersklimaat positief beïnvloeden. Een goed voorbeeld hiervan is de bereikbaarheid van bedrijfsterreinen of vraagstukken rondom de verkeersproblematiek. Veninga zegt: “Hoewel onze acties vaak niet zichtbaar zijn, zijn deze van essentieel belang voor een goed werkend ondernemersklimaat. Want met te veel tegenwind kom je niet ver. We proberen dan ook zo veel mogelijk invloed uit te oefenen op de betrokken partijen, waardoor wij de ondernemer indirect ondersteunen in zijn zakelijke ambities.”

 

In Nederland zijn er meer dan één miljoen ondernemingen actief. Van groot tot klein, in verschillende branches en met verschillende rechtsvormen. Daarmee is iedere ondernemer uniek. Toch is de Kamer van Koophandel er voor elke ondernemer. “De KvK is de bron als het gaat over alle gegevens van alle bedrijven in Nederland”, benadrukt Bissumbhar. “De bedrijfsinformatie die wij beschikbaar stellen, is eenvoudig toegankelijk voor zowel de zzp’er als de multinational met duizenden werknemers. Maar ook voor particulieren en overheidsinstanties. Het is vrij uniek dat een ongebonden organisatie de registratie en de gegevensverstrekking van álle Nederlandse bedrijven zo heeft geregeld. De processen rondom die informatievoorziening moeten goed geregeld zijn”, licht Bissumbhar toe.

 

”De bedrijfsinformatie wordt namelijk vaak gebruikt in zogenaamde bedrijfskritische processen, zoals het verlenen van leningen of contracten. Daarmee vervullen we een belangrijke behoefte van elke ondernemer. Ons grote voordeel hierbij is dat wij een ware dienstverlener kunnen zijn zonder enig winstbejag. Hierbij staat de wens van de ondernemer voorop en wordt het mogelijk om deskundige en onafhankelijke informatie en ondersteuning te geven.” Veninga besluit: “Eigenlijk willen wij iedereen uitnodigen om – persoonlijk of via de website www.kvk.nl – te ervaren hoe gemakkelijk het is om relevante informatie te vinden. Het is zonde dat nog niet iedereen daar volledig gebruik van maakt. Want net dat stukje extra informatie kan een groot verschil uitmaken.”

Kamer van Koophandel informeert en ondersteunt
  • MT500 - 2009
  • Marcellus Visser
  • Herman van Heusden / Leonard Faustle

Recente stories