Haarlemmermeer is Nederland in het klein

Voor bewoners, bedrijven, ambtenaren en lokale politici is Haarlemmermeer een geweldige gemeente. “Het is zowel dorps als stedelijk, zowel rustig als dynamisch.” Er worden de komende jaren 20.000 woningen gebouwd, maar er ontstaat ook een Central Park voor nóg meer groen.

Haarlemmermeer is Nederland in het klein

Marja Ruigrok, wethouder Economische Zaken van de gemeente Haarlemmermeer, opende onlangs het nieuwe kantoor van een ICT-bedrijf in Hoofddorp, bij het station. “De onderneming selecteerde vijfentwintig medewerkers die uit twintig huurlocaties in de Randstad de meest geschikte mochten selecteren.” Zij kozen voor Haarlemmermeer, meldt Ruigrok trots. “Op de vraag waarom deze vestigingsplaats er zo positief uitkwam, was het antwoord: de nieuwe locatie is erg goed bereikbaar, zeker als in de nabije toekomst de Noord-Zuidlijn wordt doorgetrokken. Dan is de verbinding met Amsterdam en Schiphol nóg beter.” Daarnaast, gaven de medewerkers aan, is het pand modern en duurzaam, wordt gezond werken gefaciliteerd en is de omgeving voor een Randstedelijke locatie heel erg groen.

‘We weten groen en duurzaam te combineren met een goed ondernemersklimaat’

Woon- en werklocatie

Ruigrok geeft aan dat 75% van de inwoners van de gemeente middelbaar of hoog opgeleid is. “Dat maakt Haarlemmermeer tot een goede omgeving voor kennisintensieve bedrijven. En ja, we weten groen en duurzaam met een goed ondernemersklimaat te combineren.”

Haarlemmermeer is niet ‘slechts’ een werklocatie, onderstreept Ruigrok. “We hebben inderdaad 67 werklocaties in de vorm kantoor- en bedrijfsterreinen, maar ook 31 woonkernen, van het dorpse Rijsenhout tot Nieuw-Vennep. En daarnaast zowel Schiphol als boerenbedrijven en veel ruimte voor recreatie.” De ‘erfenis’ van de Floriade zorgde daar al voor in de vorm van het Haarlemmermeerse Bos, waar grote festivals als Mysteryland plaatsvinden.

Forse groeiplannen

Op bijna al deze gebieden voorziet de wethouder de komende jaren groei. “We bouwen 20.000 nieuwe woningen en zijn de tweede economie van de MRA (Metropoolregio Amsterdam, red.). Daarnaast leggen we tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep met PARK21 een soort Central Park aan om de natuur de ruimte te geven. Die groei biedt kansen voor iedereen die daar actief aan wil meebouwen. Voor ondernemers, maar ook voor werknemers van de gemeente is Haarlemmermeer een interessante en aantrekkelijke locatie die tal van mogelijkheden biedt.”

Haarlemmermeer is stedelijk met een dorps karakter, of, volgens Ruigrok: “We zijn Nederland in het klein.” Groot genoeg om internationale hoofdkantoren aan te trekken, maar wel in combinatie met de menselijke maat. “Er zijn korte lijnen tussen bedrijven, gemeente en inwoners. Dat vinden we heel belangrijk.”

Recente stories