Groenste speler met kortste IT-lijntjes

De energietransitie moet sneller, vindt Greenchoice. Nederlands grootste groene energieleverancier wil voorop blijven lopen in een snel veranderende energiemarkt. Het duurzame bedrijf zet flink in op een wendbare organisatie én bij de ontwikkeling van aanvullende producten. Een uitdagende wereld voor milieugedreven IT’ers.

Groenste speler met kortste IT-lijntjes

De energietransitie is in volle gang. Het heeft tot gevolg dat steeds meer consumenten bewegen van grijs naar groen. Greenchoice maakt het onderscheid door groene energie uit wind, zon en biomassa te leveren en samen met de klant op te wekken. Het bedrijf blijft 100% trouw aan zijn missie: het vergroenen van Nederland. Zo levert Greenchoice naast 100% groene energie uitsluitend bosgecompenseerd gas. “We helpen klanten met energiebesparing en stimuleren ze om zelf stroom op te wekken. Het verbinden van partijen om Nederland sneller te verduurzamen zien wij als onze verantwoordelijkheid”, vertellen de teamleiders IT Development Mick Fens en Marco Vossen.

Betere wereld

Dit groeiende energiebedrijf is al achttien jaar vooroploper in de energietransitie en werkt aan een betere wereld. Marco: “Duurzaamheid zit in ons DNA. Mensen die hier komen werken zijn snel met dit virus besmet. Groene energie zit in onze aderen. Dat voel je aan de onderlinge verbondenheid en drive binnen ons ruim 350 mensen tellende bedrijf.”

Er wordt voortdurend gewerkt aan nieuwe, aanvullende producten of diensten, waarbij de wens van de klant altijd centraal staat. Zo kan een klant bij Greenchoice online gemakkelijk zijn energiezaken regelen. Of via BOKS Live, een kastje aangesloten op de slimme meter, op elk gewenst moment inzicht krijgen in zijn actuele verbruik. Ook zijn er WindVangers, waarmee de klant een aandeel in een windmolen kan kopen en meedeelt in de opbrengst. Bij deze voorbeelden van producten en diensten speelt IT een onmisbare rol.

Eigenaarschap in teams

Vijftig IT-collega’s werken nauw samen met andere afdelingen binnen de organisatie om de producten en diensten te realiseren. “In elk van onze negen teams hebben we multidisciplinaire vaardigheden aan boord om onze iteraties succesvol te maken. Elk team is volledig eigenaar van de productvisie en software voor een businessdomein en werkt volgens het DevOps-principe you build it, you run it, you love it”, zegt Marco. “Een mooi voorbeeld van onze werkwijze is de realisatie van het nieuwe klantenportaal, Mijn Greenchoice. Het verantwoordelijke team werkt nauw samen met de business en betrekt de klant in het proces. In deze cocreatie leggen zij de nieuwe ontwikkelingen voor aan een klantenpanel en verzamelen input om op de wensen in te spelen.”

‘IT’ers hebben hier écht invloed en werken nauw samen met andere afdelingen’

Als antwoord op snelle veranderingen luidt de IT-missie: het bieden van flexibele, schaalbare en veilige oplossingen. Hand in hand met realisatie van nieuwe functionaliteiten maakt Greenchoice daarom de overstap naar een microservicesarchitectuur. Mick: “De scrumteams krijgen veel vrijheid om hier invulling aan te geven. Ze wegen samen met de product owners de belangen af tussen het toevoegen van functionaliteiten en het verbeteren van het technische landschap.”

Ontwikkeling medewerkers

Binnen de organisatie is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, zodat iedereen mee kan bewegen met veranderingen. Mick: “Binnen Greenchoice hebben we een gespecialiseerde ‘learning- & developmentadviseur’ die meedenkt over de persoonlijke ontwikkeling en groei van collega’s. Voor elke medewerker is budget beschikbaar voor cursussen, trainingen en congressen.”

Marco: “Aanvullend zijn er vakgroepen voor alle IT-disciplines; de testers komen regelmatig bijeen, net als alle developers en businessconsultants. Ook is er bijvoorbeeld een vakgroep Security. De collega’s dagen elkaar uit en leren van elkaar, en zo profiteren we enorm van de grote hoeveelheid kennis en ervaring binnen ons bedrijf. Ook nodigen we externe sprekers uit voor de inbreng van meer specialisme. Recent hebben onze testers, die transformeren naar test automation engineers, een ander bedrijf bezocht. Dat vertelde hoe het test automation heeft omarmd en geïmplementeerd.”

Stoutmoedige cultuur

De cultuur van Greenchoice typeert Mick als stoutmoedig. “Wil je als tester of developer hier slagen, dan moet je gemakkelijk op collega’s durven afstappen. Je moet ook buiten de kaders willen denken en een grote mate van zelfstandigheid hebben.” Er heerst een informele en relaxte sfeer met jonge mensen die van aanpakken houden. De vrijheid is groot, met alle ruimte om ideeën op te pakken. “Je werkt samen met je collega’s naar een bepaald doel. IT is hier geen eiland, maar een nauwe samenwerking met andere afdelingen”, besluit Marco.

Ben jij goed in je vak, durf je het beste uit jezelf te halen én denk je in de cultuur van Greenchoice te passen? De groene energieleverancier is altijd op zoek naar goede nieuwe collega’s!

Recente stories