Grenzen verleggen

Iedereen kent de hightechbedrijven rond Eindhoven. Dat de regio ook excelleert als het gaat om specialistische maakindustrie is minder bekend. “We maken de toekomst.”

Grenzen verleggen

Volgend jaar bestaat het maakbedrijf KMWE zeventig jaar. Het begon toen medewerkers van de Philips Machinefabrieken een eigen bedrijf startten in een schuur. “Ze produceerden onderdelen voor grote bedrijven, van Océ tot Fokker”, vertelt CEO Edward Voncken. Vervolgens vroegen klanten steeds vaker of KMWE de onderdelen ook kon monteren om er grotere delen voor een machine van te maken. “Zo verlegden we continu onze grenzen, zeker toen we ook een engineeringsafdeling startten.” Letterlijk zijn in de loop van de tijd grenzen overschreden, omdat productie deels ook in het buitenland plaatsvindt. “We zijn uitgegroeid tot een gerenommeerde toeleverancier voor hightech machinebouw en aerospace.”

Het succes van de maakindustrie in Nederland kreeg lange tijd weinig aandacht. “Dat was de reden om met zeven bedrijven Brainport Industries Corporatie te starten. Er zijn nu 120 bedrijven lid en er is een eigen campus waar KMWE zelf ook is gevestigd.” De belangrijkste pijlers van de corporatie zijn het ontwikkelen van nieuwe technologie, het boeien en binden van talent en het promoten van de maakindustrie. “En precies die speerpunten vind je terug in ons bedrijf.” Zo verlegde KMWE zijn grenzen door al vroeg te investeren in 3D printing. “Hetzelfde geldt op dit moment voor het investeren in het repareren en hergebruiken van producten. Een heel duurzame manier van werken met absolute groeikansen voor ons, zowel in Europa als in Azië. Zo bouwen we de toekomst.”

Recente stories