Goede apps maken is specialistisch werk

Bijna iedereen kan tegenwoordig een app maken. Maar dat betekent nog niet dat deze veilig is, lang meegaat en aansluit bij de wensen van de gebruikers. Het is echt een specialisme, aldus de oprichters van YipYip, dat apps ontwikkelt voor zorg, overheid en commerciële bedrijven.

Goede apps maken is specialistisch werk

YipYip, dat sinds 2010 bestaat, heeft honderden apps ontwikkeld: tools om taken sneller en efficiënter uit te voeren, en apps om campagnes en promoties te ondersteunen. “We proberen projecten – en mensen – aan te trekken die maatschappelijk geëngageerd zijn”, zegt Tim Nooteboom, medeoprichter en verantwoordelijk voor de creatieve regie. Dat zie je aan het portfolio, waarin meerdere educatieve apps, zorggerelateerde apps en applicaties voor gemeenten terugkomen. Maar ook de festival-app van start-up Follow the Beat, een app voor monteurs of voor de schippers van de Rotterdamse Watertaxi. YipYip heeft er diverse prijzen mee gewonnen, waaronder Webby Awards, Dutch Interactive Awards en Dutch Game Awards.

‘Een gebruiker moet altijd in één oogopslag helder hebben hoe een app werkt’

Drempels wegnemen

Klanten hebben vaak vooral oog voor de voorkant, hoe een app eruitziet en hoe snel deze is, volgens Tim Pelgrim, technical director en medeoprichter. “Maar achter een snelle app zit vaak een omvangrijke, heel efficiënte backend. Het koppelen van meerdere systemen, of het opzetten van compleet nieuwe, met authenticatie en datalinks, is zeker de helft van wat we doen. Realtime-verbindingen worden steeds relevanter, zeker bij data die heel veranderlijk is, en daar heb je heel gespecialiseerde backends voor nodig.”
Tim Nooteboom: “Daarin onderscheiden we ons van een ‘traditioneel’ bureau. Ook zitten onze product designers boven op de UX. Een gebruiker moet bijvoorbeeld altijd in één oogopslag helder hebben hoe een app werkt.”

Ook het wegnemen van drempels vindt YipYip erg belangrijk. Met de aangescherpte richtlijnen voor toegankelijkheid van apps in 2025 wordt het de komende jaren alleen maar relevanter om hier direct aandacht aan te besteden.

Veilig en secuur

Onderhoudbaarheid van een app is ook belangrijk. “We zetten in op duurzame ontwikkeltechnieken en proberen weg te blijven van platforms waarvan elke week een nieuwe versie uitkomt. Zo kunnen we een gedegen product neerzetten, met misschien een iets hogere aanvangsinvestering, wat uiteindelijk goedkoper is.”

Sinds 2019 is YipYip ISO- en NEN-gecertificeerd. Tim Pelgrim: “We schenken veel aandacht aan security en databeveiliging, vooral bij zorgapplicaties. Dat is logisch, maar niet altijd vanzelfsprekend. Klanten vinden ons soms zelfs lastig, omdat we alles zo veilig en secuur willen doen.”

Goede apps maken is specialistisch werk

Recente stories