Goed werkgeverschap doe je zo!

Maatschappelijke relevantie, veel vrijheid om je werk te doen wanneer jou dat het best schikt, volop kansen om te groeien en het gevoel bij een warme organisatie te horen. Dat zijn kort gezegd de pijlers waarop het ‘goed werkgeverschap’ bij woningcorporatie de Alliantie wordt vormgegeven.

Goed werkgeverschap doe je zo!

“Ik ben hier in een warm bad terechtgekomen”, zegt Heleen Smithuis, recruitmentspecialist. “En ik ben niet de enige die dat vindt. Veel collega’s ervaren hetzelfde. Ook de collega’s die ik spreek tijdens exitgesprekken. Natuurlijk hebben we ook weleens stevige gesprekken met elkaar en het gaat heus niet altijd zoals je wenst, maar het is gewoon een ontzettend prettige organisatie met een maatschappelijk hart en heel veel fijne mensen.”

Bij de Alliantie werken zo’n zevenhonderd medewerkers en de organisatie beheert een kleine zestigduizend woningen in het gebied tussen Amsterdam en Amersfoort, waarvan de meeste sociale huurwoningen zijn. Ook dit jaar viel het bedrijf weer in de prijzen op het gebied van ‘Goed werkgeverschap’.

‘Ik krijg een jaar de tijd om een heel ander vak te leren binnen dit bedrijf’

Maatschappelijk betrokken

Werken bij een woningcorporatie behelst uiteraard veel meer dan het overhandigen van sleutels aan huurders. “Dat maakt dat er binnen onze organisatie zo ontzettend veel verschillende functies zijn; dat onderschatten mensen weleens”, zegt Fleur Verdenius. “Van wijkbeheerders en vakmensen die rechtstreeks contact hebben met huurders, tot innovatiemanagers, IT’ers, en, zoals ik, beleidsadviseurs op bepaalde thema’s. Voor mij zijn dat onder meer wonen, zorg en seniorenhuisvesting. Thema’s die mij na aan het hart liggen. Ik sta dan ook helemaal achter onze missie: ‘Voor iedereen een passend thuis.’ Dus ook voor mensen met een bescheiden inkomen. Daar maken we ons hard voor.”

Eerlijke werksfeer

Die maatschappelijke opgave is een reden voor veel mensen om bij de Alliantie te willen werken. “Uit onderzoek blijkt dat juist dit voor onze medewerkers de belangrijkste reden is om hier te werken”, zegt Roelien Ritsema van Eck, bestuurder bij de Alliantie. “Ze kiezen voor de Alliantie, omdat we hier een open en eerlijke werksfeer hebben met veel saamhorigheid, kansen om te groeien en maatschappelijke bevlogenheid. De woningnood is groot in Nederland. En wij doen er alles aan om zo veel mogelijk woningen gebouwd te krijgen, zodat zo veel mogelijk mensen een eigen thuis krijgen. We realiseren jaarlijks meer dan duizend nieuwe woningen en zijn daarmee een van de grootste bouwers in de sector.”

Tijdelijke functiewijziging

Ook het feit dat medewerkers alle ruimte krijgen om zich naar eigen inzicht te ontplooien, maakt dat deze werkgever weer in de prijzen is gevallen. “We krijgen als medewerkers alle ruimte om zelf keuzes te maken en initiatieven te nemen”, legt Tom in ’t Veld uit. “Onze leidinggevenden geven ons veel vertrouwen. Daarnaast krijg je hier alle kansen om jezelf te ontwikkelen. Ik ben daar zelf een voorbeeld van. Ik kwam hier binnen als medewerker Klantenservice. Nu ben ik adviseur Duurzaamheid, lid van de ondernemingsraad en krijg ik bovendien een jaar de tijd om een heel ander vak in dit bedrijf te leren: dat van assetmanager. Bevalt me dat, dan ga ik hiermee door. Vind ik het toch niet zo leuk, dan mag ik weer terug naar mijn oude baan. Een mooie regeling!”

Oud brood

Koploper is de Alliantie op het thema duurzaamheid. Tom: “Dat is echt een van onze prioriteiten. Zo hebben we al ruim 118.000 zonnepanelen gelegd en hebben we een gemiddeld energielabel B. Daarnaast innoveren we ook. Zo heeft ons Innovatielab bijvoorbeeld de Flatmate ontwikkeld. Dat is een douchemat die de warmte vanaf de vloer opneemt om weer te kunnen hergebruiken. Maar ook hebben we in een van onze flats een broodvergister geplaatst, die oud brood verwerkt tot biogas dat weer wordt gebruikt om centrale ruimtes te verwarmen.”

Ambitieus

Het lukt de Alliantie nog steeds om voldoende goede medewerkers aan te trekken. Heleen: “Ook wij hebben last van de krappe arbeidsmarkt, maar onze instroom is nog steeds vrijwel gelijk aan onze uitstroom.”
Roelien: “Dit ondanks het feit dat woningcorporaties nog weleens ten onrechte een stoffig imago hebben. Maar hier is geen stof te vinden, hoor. We zijn ambitieus, gedreven en bevlogen. En zoals Heleen al zei: het is hier heel lekker werken. Nieuwe medewerkers zijn altijd zeer verrast over de eerlijke, vriendelijke en open werkcultuur, waarin mensen elkaar iets gunnen en iedereen volledig gaat voor ons grotere maatschappelijke doel.”

mensen willen graag bij ons werken

Recente stories