Flexibele financiële partner

ABN AMRO Asset Based Finance biedt financieringsoplossingen op het gebied van lease en commercial finance. De toekomst is duurzaam; daarvan is CEO Miranda Stokkingreef stellig overtuigd.

Flexibele financiële partner

Zoals in zoveel andere organisaties zette het COVID-19-virus de situatie ook bij ABN AMRO Asset Based Finance (ABF) volledig op z’n kop, legt CEO Miranda Stokkingreef uit. “Daarbij klinkt het misschien een beetje vreemd om je klanten proactief een ‘payment holiday’ aan te bieden, maar dat hebben we toch gedaan. Het gaf klanten rust en ruimte om te kijken hoe zij met de situatie konden omgaan.”

Minstens zo belangrijk is dat je in gesprek blijft met je klanten. Miranda: “Doordat we weten wat er in hun sectoren speelt, kunnen we als klankbord dienen, bijvoorbeeld voor het maken van een gedegen financieel plan. Dat zien we terug in de hoge klanttevredenheid.”
De noodzaak van een goed financieel plan is extra belangrijk nu veel klanten op korte termijn een beschikking in de bus krijgen van de overheid over het terugbetalen van de steunmaatregelen. “Als assetbasedfinancier zijn wij gespecialiseerd in het optimaliseren van het werkkapitaal en investeringsmogelijkheden. Zo kunnen wij helpen bij de keuze of het wel of niet verstandig is om (direct) terug te betalen, ook gezien het progressieve schema van de invorderingsrente.”

‘We willen een duidelijke rol spelen in de ontwikkeling naar duurzamere businessmodellen’

Turbulente wereld

De dialoog openhouden. Een luisterend oor bieden. Een sparringpartner zijn voor duurzame ontwikkelingen. Het sluit naadloos aan bij de purpose van ABN AMRO: ‘Banking for better, for generations to come.’ COVID-19 is niet de enige uitdaging waar organisaties voor staan, zegt Miranda. De wereld van vandaag is turbulent, met de snel voortschrijdende digitalisering, internationalisering en klimaatverandering die iedereen dwingt om liever vandaag dan morgen te handelen.
Miranda: “Hoe bereid je klanten voor op de toekomst? Dat is in feite de vraag waar alles om draait. We willen een duidelijke rol spelen in de ontwikkeling naar duurzamere businessmodellen. Dat is geen praatje voor de bühne. Als assetbasedfinancier hebben we bijvoorbeeld veel te maken met vrachtwagens en andere productiemiddelen. Dit biedt unieke kansen om samen met onze klanten de transitie naar een duurzamere samenleving te versnellen.”

Specialistische kennis

Steeds meer bedrijven combineren reguliere financiering met assetbasedfinanciering, een vorm van financiering op basis van onderpand.

Een voorbeeld hiervan is commercial finance (ook wel factoring genoemd), financiering op basis van uitstaande facturen of voorraad gereed product. In de Nederlandse markt is ABF een van de belangrijkste spelers. Die sterke marktpositie is niet in de laatste plaats te danken aan de specialistische kennis die de circa 750 medewerkers van deze zelfstandige dochter van ABN AMRO in huis hebben, zegt Miranda. “We hebben in de loop der jaren met onze systemen veel kennis opgebouwd van de gehele supply chain van onze klanten. Daar zit een heel monitoringssysteem achter. Wat dat betreft kun je met behulp van klanten steeds beter inzichten genereren om het werkkapitaal te verbeteren.”

Snel Betaald

Klanten uit alle segmenten worden bediend, van grote corporates en het mkb tot zzp’ers. Voor die laatste groep ontwikkelde ABN AMRO Asset Based Finance in samenwerking met ABN AMRO onlangs een nieuwe service, Snel Betaald. Zo kan een zzp’er er via internetbankieren voor kiezen om een goedgekeurde factuur direct te laten voorschieten. “Dit is typisch een voorbeeld waarbij we een (voor ons) nieuw klantsegment aanboren met een digitale propositie. Daarmee spelen we in op de veranderende klantbehoeften van snelheid en gemak.”

Ze vervolgt: “Ook ontwikkelen we met ABN AMRO duurzaamheidsproposities, zoals Groen Lease, waarbij klanten subsidies ontvangen van de overheid als ze de bedrijfsvoering of het bedrijfspand verduurzamen. Ook experimenteren we met Product as a Service. Hierbij betaalt de klant voor de service in plaats van voor het bezit van een product. Dit vraagt om andere financieringsvormen, waarin wij graag meedenken.”

Vliegwiel

ABN AMRO Asset Based Finance is een honderd procent dochter van ABN AMRO, maar opereert zelfstandig. Miranda: “Enerzijds profiteren we van het netwerk en de knowhow van ABN AMRO, anderzijds kunnen we als zelfstandige dochter de lijnen kort houden en vol inzetten op onze specialiteit. Het is echt best of both worlds.”

Daarbij zijn er zowel bij ABN AMRO als bij ABF groeiambities. Asset Based Finance is al in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk actief. In de komende jaren wil ABN AMRO haar positie in Noordwest-Europa verder versterken, waarbij de zakelijke aanwezigheid van ABF als vliegwiel zal worden gebruikt. Miranda heeft er zin in: “We zetten in die landen specifiek in op het financieren van de digitale, mobiliteits- en energietransitie. Er ligt een goed plan en ik ben ervan overtuigd dat we ons in de komende jaren ook in het buitenland verder zullen bewijzen.”

Recente stories