Een nieuw elan, van a tot z

Vanaf 2012 zal ING Car Lease verder gaan onder de naam van fusiepartner Alphabet. John A. Spies, de toekomstige CEO van Alphabet Nederland, ziet de fusie als een prachtige kans om naar een hogere versnelling door te schakelen. “We gaan nieuwe wegen berijden, maar wel met behoud van al het goede.”

Per 1 oktober 2011 is het voormalige ING Car Lease overgenomen door Alphabet, de universele leasedivisie van de BMW Groep. De fusiemaatschappijen zullen vanaf 2012 verder gaan onder de naam Alphabet, waarbij de kwaliteiten van het voormalige ING Car Lease en Alphabet samenkomen in één nieuwe organisatie. “We blijven bijvoorbeeld een merkonafhankelijke leasemaatschappij”, benadrukt John Spies, de toekomstige CEO Alphabet Nederland. “Na de fusie zullen we voortborduren op de solide reputatie die we inmiddels hebben opgebouwd door onze beloftes waar te maken. We slaan nieuwe paden in, zodat leasen eenvoudiger en transparanter wordt. En vanzelfsprekend blijft de klant daarbij centraal staan: als persoon en niet als nummerplaat.”

Het voormalige ING Car Lease beschikte als enige grote leasemaatschappij over een notering op de CO2-ladder en het ISO 14001-certificaat, inclusief milieuparagraaf. Die koppositie op het gebied van duurzaam ondernemen wil Spies graag consolideren, vertelt hij. “Ik zie dat als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Natuurlijk voeren we een product dat geassocieerd wordt met vervuiling, maar auto’s behoren nu eenmaal tot de kern van mobiliteit. Dus kun je een wagenpark dan maar beter zo milieuvriendelijk mogelijk maken. Dat beleid wordt vanuit onze nieuwe moedermaatschappij alleen maar verder gestimuleerd.”

Alphabet

De afgelopen maanden is er al hard gewerkt om de twee partijen samen te smeden tot één leasemaatschappij. “Nu het beste van twee werelden is verenigd, zijn we erg compleet geworden”, zegt Spies. “Aan de ene kant vullen we elkaar perfect aan. Vanuit Alphabet komt bijvoorbeeld vooral knowhow op automotive gebied, waar het voormalige ING Car Lease daarnaast juist veel organisatorische en financiële leasekennis inbrengt. Aan de andere kant hebben we dezelfde speerpunten in onze strategie, zoals duurzaam ondernemen en het voeren van een universeel, dus merkonafhankelijk aanbod van leaseauto’s. Dat maakt de integratie van onze organisaties een stuk eenvoudiger.”

Met een aandeelhouder die een premiumspeler op de automarkt is, verschijnt er voor Spies een heel nieuwe leasehorizon. “We kunnen op een hoger niveau in de auto-industrie meedenken over vernieuwende mobiliteitsoplossingen”, vertelt hij. “Vanuit de moedermaatschappij wordt daar al heel veel energie in gestoken. Zo loopt er een carsharingproject waarbij je met een creditcard een auto opent, start en weer afsluit. Deze auto is dan niet in bezit van één enkele berijder, maar wordt heel flexibel ingezet bij parkings van vliegvelden, spoorwegstations of gewoon in de stad. Voor ons betekent de overname dat we veel directer bij dit soort innovatieve trajecten betrokken worden, zodat we onze klanten de meest flexibele oplossingen kunnen bieden die nodig zijn om hen snel en comfortabel van a naar b te brengen met verschillende vormen van vervoer.”

‘We blijven een merkonafhankelijke leasemaatschappij’

Machowereld

De leasewereld is vooral een mannencultuur. Toch werken bij het voormalige ING Car Lease relatief veel vrouwen; ze vertegenwoordigen 44% van de organisatie. Op de divisie Sales, de grootste binnen de leasemaatschappij, zijn ze met 55% zelfs in de meerderheid. “Vrouwen spelen een belangrijke rol in onze dienstverlening”, vertelt Spies. “We willen berijders vlot, maar ook vriendelijk en gemoedelijk te woord staan. In de ogen van een man voldoet een vrouwenstem over het algemeen beter aan deze voorwaarden dan een – doorgaans – platte mannenstem. En laat er nu in ruim 70% van onze auto’s een man achter het stuur zitten …”

De andere kant van deze medaille is dat het voormalige ING Car Lease met enige regelmaat te maken krijgt met zwangerschapsverlof. Geen probleem, zegt Spies. “We maken er goede afspraken over, die voor beide partijen werken. Veruit de meeste vrouwen keren na hun verlof dan ook weer terug in de organisatie. Ze ervaren hun werk als prettig, maar ook de organisatie. Hun baan levert hen een uitdagende en leerzame omgeving op, waarin hard werken en een goede sfeer moeiteloos gecombineerd worden. Dat zal straks bij Alphabet niet anders zijn.”

Europese ambitie

Alphabet heeft een stevige positie op de Duitse markt. Ook Europees is de leasemaatschappij actief, al was de marktdekking in ons land klein. Het voormalige ING Car Lease bevond zich vóór de overname juist in een tegenovergestelde positie: groot in Nederland, niet in Duitsland. Door de overname is Alphabet in één klap de vijfde partij op de Europese leasemarkt geworden. Binnen enkele jaren wil de nieuwe organisatie doorgroeien naar de tweede Europese plaats. Spies: “De nieuwe aandeelhouder deelt onze ambities en kent onze markt als geen ander. Dit geeft ons in de toekomst veel meer mogelijkheden. We voelen ons dan ook erg thuis in deze nieuwe omgeving.”

Een nieuw elan, van a tot z

Recente stories