‘Een kwestie van economisch denken’

Succesvol blijven in een veranderende wereld: dat is de uitdaging voor organisaties. Want hoe kun je innoveren en groeien, als dit gepaard gaat met grote investeringen in technologie? Econocom is de enige speler die financiële innovatie en technologische expertise combineert.

‘Een kwestie van economisch denken’

Organisaties optimaal ondersteunen bij de investering, implementatie en het onderhoud van digitale oplossingen: dat is de belangrijkste drijfveer van Econocom. Dankzij sterk complementaire activiteiten voorziet het al bijna vijftig jaar middelgrote en grote organisaties van digitale technologie, al dan niet gecombineerd met maatwerkfinanciering. Een aanpak met duidelijke voordelen, legt Patrick van den Berg, Country Manager voor Econocom Nederland, uit.

Investeringen in IT-hardware en services betalen bedrijven doorgaans uit de cashflow of via een lening bij hun huisbankier. Maar wat als je capex naar opex kunt verleggen en de financiering direct kunt regelen met je dienstverlener? Een snelle, flexibele en duurzame oplossing.

Maatwerkoplossingen en dienstverlening

“Wij bieden financiering met toegevoegde waarde. Omdat we meedenken, de implementatie en het onderhoud van digitale projecten van klanten voor onze rekening kunnen nemen én ook de financiering verzorgen. Wij weten precies wat we financieren en waarom. En het restwaarderisico ligt bij ons, waarmee we onderscheidend zijn in de markt. Voor onze klanten is het een kwestie van economisch denken.”

De dienstverlener financiert allerlei digitale apparatuur, van klassieke IT tot complete werkplekken, AV- en collaborationoplossingen of selfscan-POS-systemen, maar ook zaken als slimme verlichting.

Meer dan IT

Soms financiert Econocom zelfs meer dan digitale apparatuur. “We denken mee met klanten. Als het om strategische bedrijfsmiddelen gaat, kunnen we daar ook financiering voor opzetten. We nemen de apparatuur aan het eind van de contractperiode vaak terug, geven die een tweede leven of zorgen voor recycling. Zo reduceren klanten hun hoeveelheid e-waste en dragen ze bij aan de circulaire economie.”

Bijna een halve eeuw geleden opgericht in Frankrijk, is Econocom een groeiende Europese groep, beursgenoteerd in België en met sterke activiteiten in de meeste Europese landen. Econocom Nederland is ook actief op zoek naar complementaire marktpartijen voor overnames, aldus Van den Berg. Daarnaast zoekt het groei door nieuwe technologieën en diensten te omarmen, zoals de modernste audiovisuele en collaborationoplossingen ter ondersteuning van het hybride werken. Maar ook, via de activiteit Managed Services, met kostenbesparende serviceoplossingen voor datacenter-, server- of netwerkomgevingen.

‘Wij zijn de enige speler die financiële innovatie en technologische expertise combineert’

Smart buildings, AVaas en DaaS

BIS|Econocom, sinds 2017 onderdeel van Econocom, biedt high-end audiovisuele en collaborationoplossingen voor organisaties. “Denk aan het digitaal boeken van kantoorruimtes via een virtuele receptie en vergaderen in ruimtes die omringd zijn door de nieuwste en beste technologie, zogenaamde smart buildings. We bieden dit aan als integrator; de klant kiest de gewenste technologie. Wij verzorgen het ontwerp, de installatie, implementatie, ondersteuning en zelfs de inrichting van de ruimte. Het gaat om de totaalbeleving. Mensen moeten zich prettig voelen in hun werkomgeving, wat vervolgens weer ten goede komt aan de productiviteit.”

Van den Berg vervolgt: “Wat opkomt, is AV-as-a-Service (AVaaS), waarbij we onze AV-services bieden op basis van opex-modellen. We combineren zo onze audiovisuele expertise met onze financiële expertise, waardoor organisaties die willen opschalen alle benodigde apparatuur optimaal kunnen inzetten, zonder deze in eigendom te hebben.” Ook hier ontzorgt Econocom de klant. Dit sluit goed aan bij de veranderende vraag naar werkruimte in het post-covidtijdperk, stelt Van den Berg. “Waar moet een goede werkruimte aan voldoen? Daar horen hoogstaande audiovisuele oplossingen bij, die bijdragen aan de kwaliteit van werken. Dat is voor iedere medewerker en dus ook voor organisaties belangrijk.”

Naast AVaaS biedt Econocom DaaS, oftewel Device-as-a-Service, waarbij klanten over de flexibiliteit beschikken om hun IT-assets eenvoudig op of af te schalen, zonder zorgen over onderhoud, reparatie of vervanging. “Deze service past goed bij ons klantprofiel. We hebben veel klanten die doorgegroeid zijn van midden- naar grootbedrijf en die zo hun IT-infrastructuur flexibel kunnen opschalen.”

Logische keuze

Deze aanpak, op basis van een model met vaste maandelijkse kosten, wordt in de toekomst een logische optie voor veel organisaties, voorspelt Van den Berg. “Ik denk dat de stijgende rente en de algemene economische onzekerheid zullen bijdragen aan een sterkere behoefte aan alternatieve financiering. Organisaties zullen, ook bij economische tegenwind, gemotiveerd zijn om door te blijven investeren, zodat ze economische voordelen kunnen behalen. Een ervaren organisatie met kennis van zaken die tot in detail meedenkt over het belang van investeringen is dan een welkome partner.”

Recente stories