Duurzame dialoog over bewust beleggen

Het is een dilemma voor pensioenbeleggers: wat te doen met de producenten van fossiele brandstoffen? Er uitstappen of niet? Aegon Cappital gelooft in de kracht van de dialoog. “We hebben de kennis en kunde van die bedrijven nodig om de energietransitie te kunnen maken.”

Duurzame dialoog over bewust beleggen

Het gebruik van fossiele brandstoffen moet drastisch worden beperkt, maar de energiecrisis toont aan dat we nog niet volledig zonder kunnen. En dat merken we: door de gestegen olie- en gasprijzen beleven beleggers in ‘big oil’ nu gouden tijden. Aegon Cappital laat zich echter niet verleiden door wat extra rendement. “Als langetermijnbelegger willen we een bijdrage leveren aan een duurzame wereld”, zegt bestuurder Dirk Korbee. “Daar hoort fossiele energie op termijn niet bij.”

Wat is effectiever om de energietransitie te bewerkstelligen: alle beleggingen in deze sector resoluut de deur uit doen of proberen als aandeelhouder bedrijven aan te zetten tot verandering? “Het lijkt een moedige stap: al je belangen verkopen,” zegt Herialt Mens, verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Aegon Cappital, “maar dan ben je het contact met die traditionele energiebedrijven wel kwijt. Terwijl hun kennis en kunde hard nodig is om de energietransitie te kunnen maken.”

Aegon sluit olie- en gasbedrijven daarom nu nog niet uit, maar voert een duurzaam, realistisch beleid, aldus Korbee. “De wereld is niet van de ene op de andere dag te veranderen. De overgang naar duurzame energie kost gewoon tijd.”

‘We blijven in gesprek, want ons doel is klimaatneutraal beleggen in 2050’

Evolutie boven revolutie

Aegon Cappital is ervan overtuigd meer impact te maken door het gesprek aan te gaan. Mens: “We kunnen als beleggingsexpert bedrijven oproepen om de transitie te omarmen en vervolgens monitoren of ze dat ook echt doen. Als we merken dat een bedrijf de hakken in het zand zet, aarzelen wij niet om daar alsnog afscheid van te nemen. Dat hebben we inmiddels al met zo’n duizend bedrijven gedaan.”

Aegon Cappital steunt samen met de financiële sector diverse klimaatresoluties, bijvoorbeeld de Climate Action 100+, een samenwerkingsverband van grote beleggers, en Follow This. Korbee: “Onze focus ligt op de lange termijn, op echte verandering. Voldoet een organisatie niet aan onze eisen, dan gaan we als belegger met ze in gesprek. En als het moet nog een keer, maar op een gegeven moment is het wel klaar. Ons doel is klimaatneutraal beleggen in 2050.”

Dit betekent dat Aegon Cappital de CO2-uitstoot van de eigen beleggingen én die voor hun klanten gaat terugdringen tot netto nul, waarmee ze voldoen aan het akkoord van Parijs uit 2015. Mens: “We geloven in evolutie boven revolutie. En dat werkt.”

Recente stories