Duurzaam, sociaal en CO2-neutraal

Facilitair dienstverlener CSU is een gezond familiebedrijf met een omzetgroei van 13% in het afgelopen jaar. Deze groei is belangrijk, maar duurzame inzetbaarheid van de medewerkers is minstens zo belangrijk. En dat geldt ook voor het klimaat. “Wij sturen strak op CO2-neutraliteit.”

Duurzaam, sociaal en CO2-neutraal

“Datagestuurd schoonmaken gebeurt op steeds grotere schaal”, vertelt John van Hoof, voorzitter van de Raad van Bestuur van CSU. “Sensoren meten het gebruik van kantoorruimtes – de vervuilingsgraad – en de software vertaalt dat naar een werkprogramma dat de schoonmaakmedewerker uitleest op zijn of haar tablet. De medewerker weet dan precies wat er gedaan moet worden en ‘praat’ met de interactieve, ‘lerende’ software. Zo kun je met de inzet van een bepaald aantal uren de kwaliteit verhogen, meer daar schoonmaken waar het echt nodig is. En het verhoogt de transparantie naar de klant.”

‘Uiteindelijk zal alles datagestuurd worden schoongemaakt’

Inmiddels werken enkele duizenden van de ruim 15.000 (voornamelijk vaste) CSU-schoonmaakmedewerkers op deze manier. En dat worden er steeds meer. “Uiteindelijk zal alles datagestuurd worden schoongemaakt.”

Fris in je Werk

Al die medewerkers worden getraind door CSU, de grootste opleider in de schoonmaaksector. “Wij sturen er actief op dat (nieuwe) mensen het erkende vakdiploma halen. Hierin zitten techniek – sinds corona zijn de technische eisen van schoonmaken nog hoger – en veiligheid; kunnen werken met de juiste middelen. En gedrag: er zit ook een hospitality-aspect aan het werk.”

Investeren in duurzame inzetbaarheid doet CSU ook via het programma ‘Fris in je Werk’. “Wij willen dat onze mensen fysiek, mentaal en financieel fit zijn. Dus bieden we hen onder meer gratis fysiotherapie, psychische ondersteuning, schuldhulpverlening en budgetcoaching. En sinds kort mogen al onze medewerkers gratis naar de sportscholen van Sport City. Dat vindt gretig aftrek.”

Het sociale gezicht van het familiebedrijf blijkt uit het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Statushouders bieden wij een opleiding en Nederlandse taalles. Ook werken er inmiddels honderden Oekraïense vluchtelingen bij ons.”

CO2-neutraal

Dat het CSU menens is om iets bij te dragen aan een beter klimaat, bleek onlangs nog toen Van Hoof het Science Based Targets initiative (SBTi) van de VN ondertekende. Van de 130 Nederlandse bedrijven is CSU het eerste in de schoonmaakbranche dat zich hiermee committeert aan de doelstelling om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn (halvering van de CO2-uitstoot in 2030). “Daaraan zie je onze drive om echt strak te sturen op CO2-neutraliteit.”

Fris in je werk

Recente stories