Digitalisering vraagt om co-creatie

Voor ProRail betekende 2017 een nieuwe directie en een nieuwe strategie: ProRail Verbindt, Verbetert en Verduurzaamt. Om het gat tussen operatie en strategie te dichten, werkt de afdeling ICT nauw samen met alle verschillende bedrijfseenheden. En zoekt IT-specialisten!

Digitalisering vraagt om co-creatie

“Met de drie V’s streeft ProRail naar meer capaciteit en betrouwbaarheid van personen- en goederenvervoer”, legt directeur ICT Henk Bothof uit. “Hierbij moet 30% groei van het duurzaam vervoer met de bestaande infrastructuur worden gerealiseerd. Een enorme intensivering van het spoorwegnet. Dit stimuleert alle bedrijfseenheden (BE’s) om het maximale uit hun processen en organisatie te halen. Digitalisering vervult daarbij een cruciale rol.”

Agile

Volgens manager CIO Office Arjen Boersma heeft ICT veel geïnvesteerd in de samenwerking met andere BE’s. “Hoe veelomvattend hun uitdagingen ook zijn: iedere BE heeft ICT nodig. Per strategisch doel beleggen we met de BE’s sessies waarin we onze gezamenlijke ambities vervlechten, zodat we deze kunnen vertalen naar concrete geïntegreerde oplossingen. Daarbij hebben we stuurprogramma’s opgesteld, zodat projecten niet hapsnap, maar gecoördineerd en efficiënt uitgevoerd worden en aansluiten bij de bedrijfsstrategie.”

“We werken steeds vaker in multidisciplinaire teams”, zegt Bothof. “Hierbij ontstaat synergie tussen uiteenlopende experts, waaruit nieuwe ideeën voortkomen, maar ook enthousiasme. Niet onbelangrijk, want deze co-creatie motiveert de afzonderlijke BE’s om de noodzakelijke en soms pittige veranderingen in hun organisatie door te voeren. We maken hierbij geleidelijk de omslag naar agile werken.”

‘We werken steeds vaker in multidisciplinaire teams’

Vacatures

Om de nieuwe strategie te realiseren, heeft ProRail ook geëvalueerd welke expertises nodig zijn. “We zagen toen dat we op sommige vlakken onvoldoende kennis in huis hebben”, zegt Boersma. “In het logistieke domein ligt een mooie basis op het gebied van solvers en simulaties, onder andere dankzij partnerships met universiteiten. Toch willen we ook intern onze expertise op AI-terrein versterken om de volgende stap met de BE’s te maken. Dit geldt ook voor ‘locatie 5D GIS’-technologie en automated testing.”

Ben je een IT-talent of senior specialist die op zoek is naar IT om van te watertanden in een bedrijf met hoge maatschappelijke relevantie? Check dan de vacatures op werkenbijprorail.nl. Vind je niets dat past? Maak dan een job alert aan

Recente stories