De hamvraag: moet je wel reizen?

“Voor veel bedrijven zijn verduurzaming en het werven en behouden van goed personeel de grote uitdagingen van deze tijd”, vertelt Willemijne de Wit, Sales en Marketing Director bij Athlon Nederland. “Deze vraagstukken komen samen in een mobiliteitsbeleid.”

De hamvraag: moet je wel reizen?

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het cruciaal om een aantrekkelijke en duurzame werkgever te zijn. De Wit: “Vooral jongeren kijken verder dan goede arbeidsvoorwaarden. Steeds vaker gaan ze op zoek naar een werkgever die past bij hun normen en waarden, onder meer op het gebied van duurzaamheid.”

Uiteenlopende belangen

Maar zeker op het gebied van mobiliteit hebben werkgevers heel andere belangen dan werknemers. De Wit: “Veel organisaties worstelen met de vraag hoe ze hun personeel kunnen stimuleren om duurzamer te werken en te reizen. Thuiswerken was net ingeburgerd, maar de stijgende energiekosten brengen hier verandering in. Er werken weer meer werknemers op kantoor en daar laden ze ook hun auto op. Daar gá je met je duurzaamheidsdoelstellingen! En veel jonge werknemers zitten voorlopig helemaal niet te wachten op een leaseauto. Zij willen duurzaam en flexibel reizen op een manier die bij hen past. Vaak zijn ze pas afgestudeerd en wonen ze nog in de stad. Daar is vaak weinig parkeerruimte, maar wel een ruim aanbod van openbaar vervoer en deelauto’s.”

‘Veel jonge werknemers zitten voorlopig helemaal niet te wachten op een leaseauto’

5-stappenplan

“Athlon helpt werkgevers om zakelijke mobiliteit anders te benaderen”, vervolgt De Wit. “Onze best-in-class-mobiliteitsregeling is gebaseerd op het Athlon 5-stappenplan naar duurzame mobiliteit. Dat schept duidelijkheid in het thuiswerk- en mobiliteitsbeleid. Ook verlaagt het de CO2-uitstoot van werknemers met benzineauto’s.” We lopen er even doorheen.

“De hamvraag is: moet je wel reizen?”, zegt De Wit. “Een vreemde vraag voor een mobiliteitsprovider? Wij vinden van niet! De meest duurzame (en goedkoopste) reis is namelijk de reis die je niet maakt. En dan: áls je toch moet reizen, hoe dan? De auto is niet altijd de beste optie. Juist nu heb je meer dan ooit flexibiliteit nodig. Athlon Flex voorziet in een mobiliteitsbudget dat werknemers de keuze biedt uit openbaar vervoer, e-bike of een elektrische auto.”

De Wit: “Dan een inkoppertje: rij veilig en bewust. Werkgevers hebben een zorgplicht naar werknemers, ook onderweg. Dus waarom geef je werknemers niet gewoon af en toe een training in verkeersveiligheid? En tot slot kun je eventueel resterende CO2-uitstoot compenseren door bomen te planten in onze duurzame bosprojecten.”

De best-in-class-mobiliteitsregeling is te downloaden via de Athlon-website.

Auto is niet altijd de beste keuze

Recente stories