Data science en AI met focus op de mens

Dicht bij het hart van Europa doen ze interessante dingen met technologie. In Heerlen werken ruim vijfenvijftig bedrijven en vijf kennisinstellingen nauw samen aan kunstmatige intelligentie, data science, smart services en digitalisering. Met een focus op de menselijke maat.

Data science en AI met focus op de mens

De Brightlands Smart Services Campus in Heerlen is meerdere malen verkozen tot een van de beste accelerators in Nederland. Deze bruisende en energieke campus kent een mix van start-ups, bedrijven en specialisten in dataprocessen, AI en digitalisering. Door de samenwerking met universiteiten, hbo- en mbo-instellingen vind je hier ook een mooie mix van wetenschappers en studenten.

‘Onze kracht is dat wij Artificial Intelligence op een maatschappelijk verantwoorde en veilige manier toepassen’

Respect

“Data Science en AI brengen veel kansen met zich mee, maar mensen maken zich ook zorgen over de risico’s. Onze kracht is dat wij AI op een maatschappelijk verantwoorde en veilige manier toepassen”, zegt Astrid Boeijen, CEO van de campus, die onderdeel is van een netwerk van vier Brightlands-innovatiecampussen in Limburg. “Dit betekent dat respect voor de grondrechten en de privacy van mensen in de ontwikkeling van AI en dataproducten voor ons een belangrijk thema is. Zo hebben wij het eerste Nederlandse ELSA Lab opgericht – dat staat voor ethical, legal and societal aspects – op het gebied van data science en AI. We onderzoeken daar hoe je technologie op een verstandige manier kunt inzetten.”

Ecosysteem

Boeijen vervolgt: “Wij geloven dat echte vooruitgang om meer gaat dan technologie alleen. Wij brengen de economische en maatschappelijke waarde van digitale innovaties met elkaar in balans. Dat doen we door op onze campus gevestigde bedrijven in contact te brengen met start-ups, financiers, studenten en de top van de wetenschap. Ons ecosysteem biedt niet alleen hoogwaardige faciliteiten, maar ook een cultuur van openheid en onderling vertrouwen.”

Erkende AI-hub

“Daarnaast zijn we een van de zeven nationaal erkende AI-hubs”, vertelt Boeijen. “Onze ligging dicht bij de grens – dit is een dichtbevolkt gebied met 5,5 miljoen mensen in een straal van 100 kilometer – biedt gigantische kansen voor markttoegang, maar ook betere toegang tot talent. Je kunt hier echt je vleugels uitslaan. Voor onze start-ups werken we ook samen met de Corda Campus in Hasselt en de Digicampus in Aken, zodat er een internationaal netwerk ontstaat. Heerlen ligt in het hart van Europa. Steeds meer bedrijven zien dat voordeel”, glimlacht de CEO.

Recente stories