Bedrijven bundelen krachten in datacenter

Voor de economische infrastructuur worden datacenters van steeds vitaler belang, zeker in deze coronacrisis. Daarbij geldt meer dan ooit dat ‘location matters’, bepleit Enrico de Boer, director sales en marketing van Interxion. “Datacenters groeien uit tot connected community’s.”

Bedrijven bundelen krachten in datacenter

Nederland heeft een belangrijke hubfunctie voor de vestiging van datacenters. Op die digitale golf is het Nederlandse bedrijf Interxion groot geworden. Dat mondde eind vorig jaar uit in een miljardenovername door de Amerikaanse branchegenoot Digital Realty. “Door die overname behoren we wereldwijd tot de top twee van deze markt en zijn we Europees marktleider”, zegt De Boer. “Digital Realty en Interxion hebben nu samen 280 datacenters in 21 landen op 6 continenten, waarvan 13 in Nederland.”

Connected community’s

Waar Digital Realty zich van oorsprong met name richt op wholesale, met grote klanten zoals hyperscalers die complete datacenters afnemen, mikt Interxion op een retailpropositie met zijn colocaties met meerdere kleinere klanten. “Deze locaties bieden kansen tot samenwerking tussen bedrijven, tot connected community’s”, aldus De Boer. “We kiezen daarbij echt voor A-locaties, want ook in onze branche geldt dat ‘location matters’. Het is belangrijk om gevestigd te zijn op internetknooppunten, maximale connectiviteit te kunnen bieden (met zo veel mogelijk carriers aanwezig) en directe toegang tot de grote public-cloudspelers.”

‘Datacenters bieden kansen tot samenwerking tussen bedrijven, tot connected community’s’

Versnelling

Volgens onderzoeksbureau Gartner zal 85% van de grote bedrijven in 2025 geen eigen datacenters meer hebben. “Hoewel digitale transformatie zeker in deze tijden van corona een enorme versnelling doormaakt, zit nog maar 20% van alle bedrijfsdata wereldwijd in de cloud. Dit is een erfenis van bedrijfskritische applicaties die zich moeilijk laten verplaatsen naar een cloudomgeving. Dergelijke monolieten zullen voorlopig op traditionele infrastructuur draaien en hiermee wordt een behoefte aan colocatie gecreëerd. Bij die keuze is het van belang dat de infrastructuur geschikt is voor een hybrid multicloud. Hier ligt een taak voor serviceproviders en system integrators, waarbij wij de benodigde infrastructuur kunnen aanbieden.”

Datagedreven

Volgens De Boer is hybrid multicloud de oplossing voor een toekomstvaste digitale infrastructuur. “Bedrijven willen borging van de continuïteit van hun gecombineerde databeheer in de public cloud, private cloud en traditionele infrastructuren. Tegelijk willen ze snel kunnen inspringen op kansen die een dergelijke omgeving biedt. Of het nu gaat om e-commerce, cloudcomputing of big data. De groeiende datagedrevenheid van bedrijven maakt hen flexibeler en zorgt dat de benodigde infrastructuur al aanwezig is.”

Toekomst vaste infrastructuur

Recente stories