Architects of the invisible

 

*note sinds 1 oktober 2011 heet Getronics Consulting KPN Consulting.

 

Nieuwe ontwikkelingen en technologieën bij de klanten toepassen zodat zij nog beter presteren, is de missie van Getronics Consulting. Van advies dienen en de oplossingen ook daadwerkelijk zelf implementeren, is de kracht van de organisatie.

 

Getronics Consulting levert maatwerkadvies en implementatiediensten op het gebied van leidende IT-managementstandaarden, vooruitstrevende informatie en telecommunicatietechnologie bij de top-500-bedrijven in Nederland. “Wij ondersteunen onze klanten van start tot finish en houden niet op bij adviseren; wij implementeren en beheren echt werkende oplossingen”, zegt Alexander van der Hooft, Vice President van Getronics Consulting. “Dat is wat ons doet onderscheiden van andere adviesorganisaties. Onze klanten nemen een partner in de arm met een integrale blik op ICT. In onze aanpak bij het verbeteren van ICT-dienstverlening houden we bij Getronics Consulting rekening met alle aspecten binnen een organisatie: mensen, producten, partners en processen. Vanuit die integrale aanpak bieden we ondersteuning bij het inrichten en optimaliseren van ICT-organisaties. Vanaf de strategieontwikkeling tot en met de daadwerkelijke transformatie naar een efficiënte en effectieve ICT-organisatie. Op die manier stellen we organisaties in staat om hun ICT-voorzieningen zo succesvol mogelijk en met zo min mogelijk risico te managen. Deze organisaties kunnen dan beter presteren door de medewerkers in staat te stellen om met meer plezier en succes, in wisselende verbanden, hun werk te doen.”

Complementair en onderscheidend

Getronics Consulting is onderdeel van Getronics, dat op zijn beurt weer onderdeel is van KPN. Hoewel Getronics Consulting en Getronics bij elkaar horen, is er wel een verschil in aanpak. Waar Getronics zich richt op het leveren van gestandaardiseerde diensten, levert Getronics Consulting maatwerkadvies en implementatiediensten op het gebied van het toepassen van vooruitstrevende informatietechnologie. “Je kunt Getronics Consulting dan ook zien als het premiumlabel van Getronics”, aldus Van der Hooft.

Bedenken en doen

Wat betreft die nieuwe ontwikkelingen en technologieën, die voor klanten worden onderzocht en bij hen worden toegepast, geeft collega Daan Linden, manager Business Solutions bij Getronics Consulting, een fraai voorbeeld. “Ruim een jaar geleden zijn we gestart met het testen en toepassen van Windows 7 binnen onze eigen organisatie. Daarmee hebben we een state-of-the-art-ICT-omgeving gecreëerd, waar onze eigen mensen mee kunnen werken. Maar veel belangrijker nog is het opdoen van ervaring met de nieuwste technologie, zodat onze klanten van deze ervaring kunnen profiteren. Het gaat ons hierbij niet alleen om de technische invulling van systemen en platformen, dat spreekt voor zich, maar vooral om het verbeteren van de effectiviteit en de productiviteit van de medewerkers bij onze klanten. Wij kijken welke functionaliteit de eindgebruikers in hun verschillende rollen werkelijk nodig hebben, en voorzien hen dan van de juiste ICT-middelen. Wij beperken ons niet zoals vele anderen tot adviseren; wij rollen de systemen en toepassingen zelf uit, en verzorgen praktijkgerichte opleidingen zodat eindgebruikers de geboden functionaliteit ook echt kunnen benutten. Het gaat niet alleen om het bedenken van oplossingen; wij steken de handen echt uit de mouwen om onze klanten terzijde te staan in het hele ICT-traject.” Om deze reden heeft de Nederlandse overheid Getronics Consulting verzocht om de rijksbrede werkplek (DWR) te ontwikkelen, die nu wordt uitgerold.

Best practice

Getronics Consulting adviseert en ondersteunt zijn klanten volgens de alom bekende Public Domain-standaarden, zoals ITIL, Prince2, TOGAF en ASL. In tijden waarin overheden nauwlettend toezien op risicomanagement, compliance en governance, is het voor bedrijven belangrijk om aan te kunnen tonen dat al hun werkzaamheden volgens de regels verlopen. Hoewel bedrijven niet kunnen uitsluiten dat er nooit iets zal misgaan, kunnen ze wel volgens bewezen best practices werken. Reden waarom Getronics Consulting volgens deze standaarden werkt. Het bedrijf neemt de standaarden uitermate serieus en heeft zitting in de boards van onder andere het ITSMF en The Open Group. “Ons doel is om mensen meer te laten doen door de juiste inzet van informatietechnologie”, zegt Van der Hooft. “De businessbenefit van ICT staat hierbij centraal. Dit houdt dan wel in dat wij zowel kennis van de branches moeten hebben waarin klanten opereren als van hun specifieke businessprocessen. Wij adviseren klanten niet welke zakelijke strategie zij moeten volgen, maar we bieden wel de tools om hun strategie te laten slagen.”

Architects of the invisible

Recente stories