MasterCard creëert nieuwe betaalmogelijkheden die aansluiten bij ontwikkelingen in technologie en consumentengedrag, vertelt Arjan Bol. Elke nieuwe mogelijkheid vergroot het betaalgemak en heeft gegarandeerd dezelfde veiligheid als bestaande diensten.
“Betalen is een afgeleide van kopen en consumeren. Wij maken dat makkelijker.” Zo typeert Arjan Bol, country manager Nederland, de dienstverlening van MasterCard. Bijna iedereen in Nederland maakt er vrijwel dagelijks gebruik van, vertelt hij. Zo is MasterCard het bedrijf achter Maestro, de betaaldienst waar de grote Nederlandse banken gebruik van maken. Dit betekent dat veruit het grootste deel van de pinbetalingen wordt gedaan met een betaalpas met het Maestro-logo. “Afgelopen jaar betaalden Nederlanders in totaal 3,2 miljard keer met hun betaalpas, waarvan 135 miljoen keer contactloos. Voor het eerst waren er meer pinbetalingen dan contante betalingen.” Bol verwacht dat die trend doorzet. “Mensen kiezen vaker voor een betaalpas vanwege het gemak.”
Een andere ontwikkeling met impact op het betalingsverkeer is dat de grens tussen fysieke en onlinedienstverlening vervaagt, zegt hij. “Je ziet dat retailers die online begonnen steeds vaker winkels openen. Andersom bieden onder meer supermarkten steeds meer diensten online aan, zoals de mogelijkheid om boodschappen te bestellen via internet en die te laten bezorgen. Bij Airbnb reserveer en betaal je via een app op je mobiele telefoon een plek om te overnachten, om de hoek of aan de andere kant van de wereld.”
Cruciaal voor deze diensten is dat consumenten snel, eenvoudig en veilig kunnen betalen. Vaak neemt MasterCard de betalingsverwerking geheel of deels voor zijn rekening, aldus Bol. “Betalen is nog echt een specialisme.”
Consumenten vinden selfie eenvoudiger en prettiger dan gebruikersnaam en wachtwoord
Nieuwe toepassing van technologie ziet Bol ook als een belangrijke trend. Het gaat dan bijvoorbeeld om nieuwe manieren van contactloos betalen. Zo kunnen rekeninghouders van ING en Rabobank inmiddels contactloos afrekenen met hun smartphone. Dit gaat met dezelfde techniek als bij betaalpassen, near field communication. In het buitenland gebruiken Apple Pay en Samsung Pay deze technologie ook. MasterCard is partner bij het initiatief van Apple.
“Interessant zijn ook de extra functies voor Masterpass, onze digitale portemonnee voor de smartphone waar je elke bankkaart aan kunt koppelen. Bij de restaurants van Wagamama in Engeland kun je met een app en Masterpass direct betalen en ook rekeningen delen. Heel handig als het druk is en je naar een volgende afspraak moet.”
Bij onlineaankopen verwacht Bol dat consumenten steeds meer mogelijkheden krijgen voor authenticatie met biometrie. “Dat is eenvoudiger dan een gebruikersnaam en wachtwoord. De resultaten van een proef in samenwerking met International Card Services en ABN AMRO waren positief.” In die proef konden creditcardhouders een halfjaar lang onlinebetalingen bevestigen met een vingerafdruk of selfie. Het doel was om te kijken of consumenten het veilig vonden om zo te betalen. “Drie kwart van de gebruikers is ervan overtuigd dat biometrisch betalen even veilig is als het gebruiken van een wachtwoord of code en dat het aantal fraudegevallen zal verminderen.” Voor MasterCard stond dat overigens al vast. “Consumenten kunnen pas gebruikmaken van een dienst als wij zeker weten dat die minstens zo veilig is als de bestaande technologie en tegelijkertijd hun gebruiksgemak verhoogt.”
Betaalmogelijkheden komen er ook voor andere apparaten die een internetverbinding krijgen, stelt Bol. Dit past bij de trend van the Internet of Things. In de VS is sinds dit voorjaar bijvoorbeeld een koelkast te koop waarmee consumenten direct boodschappen kunnen bestellen en betalen. MasterCard ontwikkelde hiervoor een app. Een ander initiatief is de samenwerking met General Motors voor betalen met autosleutels. En daar blijft het niet bij. “Met MDES, MasterCard Digital Enablement Service, kunnen we elk apparaat of object met een token geschikt maken voor betalingen. Ook een horloge of zelfs een ring. We moet in de praktijk leren hoe dit zich verder ontwikkelt. Dit hangt helemaal af van hoe consumenten dit willen gaan gebruiken.”
Bol vervolgt: “Er zijn veel veranderingen in de technologie en het koop- en betaalgedrag van consumenten. Dankzij onze expertise en ervaring in het verwerken van betalingen spelen we een belangrijke rol bij het vertalen van die ontwikkelingen in nieuwe betaaldiensten. Daar investeren we volop in. Steeds vaker werken we daarbij samen met partijen van buiten de financiële sector.”
Maar het ontwikkelen van nieuwe betaalmogelijkheden is voor MasterCard geen doel op zich, benadrukt Bol. “Voor ons staat voorop dat elke innovatie het voor consumenten nog eenvoudiger en efficiënter maakt om te betalen en kopen én minimaal dezelfde veiligheid garandeert.”
Marktleider mkb levert totaalaanbodEen ondernemer in het mkb doet het liefst zaken met een lokale ICT-partner. Al jaren kan de RoutIT-partner ondernemen en groeien, met de innovatieve diensten die RoutIT biedt. “Wij geloven in de kracht van de partner, in eenvoud en in de kracht van het mkb!”
Paul Velders en Marc Kruijs zijn zichtbaar trots op het 15-jarige bestaan van RoutIT. RoutIT ontwikkelt en realiseert oplossingen voor klanten in het mkb. Kruijs: “In november 2000 is RoutIT in Rotterdam gestart met inbelverbindingen. Met een indirecte marktbenadering door de lokale ICT-partner centraal te stellen. Andere diensten volgden op de voet: breedbandverbindingen, VPN, security en hosted telefonie.”
Velders vult aan: “In 2012 koos RoutIT voor een samenwerking met KPN. Daarmee voegden we ook mobiel en cloud-IT-producten aan het portfolio toe.” Al snel is er dan KPN ÉÉN – het totaalaanbod voor het mkb. RoutIT groeit uit tot een bedrijf met 1500 partners en 100.000 aangesloten mkb-klanten. Als onderdeel van de KPN-groep is RoutIT nog beter in staat om innovaties voor het mkb op de markt te brengen. Velders: “Zo voorzien we elke werkplek in het mkb van onze ICT-totaaloplossingen.”
Velders: “Er zijn drie innovatiegebieden waar we ons nu op focussen: mobiel, the Internet of Things (IoT) en 24/7. Mobiel wordt alsmaar belangrijker voor het mkb. Een ondernemer wil altijd en overal zaken kunnen doen.” Dat vraagt natuurlijk om een sterke mobiele propositie. Maar RoutIT gaat graag verder. Velders: “Zoals mobiel mensen met elkaar verbindt, ontstaan er nieuwe mogelijkheden met IoT, dat óók apparaten met elkaar verbindt.” RoutIT is hiervoor intussen begonnen met de bouw van een eigen IoT Control Center. Als eerste stap worden daar als meldkamer alarmmeldingen verwerkt. Volledig online, want gebruikers handelen alarmmeldingen af met een app op hun smartphone. Kruijs glimlacht: “IoT gaat het mkb veel nieuwe mogelijkheden bieden. Hierbij kun je behalve aan alarmsystemen ook denken aan monitoren van routers, telefoons en mobiele devices. Maar ook aan andere ‘apparaten’ in de werkomgeving. Daarmee is de eerste stap naar Smart Office gezet!”
“Een andere trend is dat de mkb’er meer en meer uitgroeit tot een 24/7-bedrijf. Het vraagt wel wat van onze ICT-partner om 24/7 support te kunnen bieden. Met 247Connect bieden we namens de partner ’s nachts en in het weekend ondersteuning aan klanten. Kijk, dat is de kracht van RoutIT”, aldus Velders. “Met de partner wandelen wij naar de toekomst. Essentieel hiervoor is het delen van kennis. Met RoutIT University trainen we ruim 1500 cursisten per jaar. En vanaf dit jaar starten we ook een online-opleidingsprogramma.”
‘Elke werkplek in het mkb voorzien van onze ICT-totaaloplossingen’
RoutIT kent de kracht van het partnernetwerk als geen ander. Kruijs: “Wij doen uitsluitend zaken via onze partners. Zij hebben de relatie met de klant en RoutIT biedt hen de onestopshop. Wij doen hiervoor zaken met de beste leveranciers, zoals KPN, Eurofiber en Tele2. Onze partners zijn succesvol omdat zij zelf proposities maken gebaseerd op de RoutIT-bouwblokken. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om het KPN-label te voeren. RoutIT zal beide formules de komende jaren verder ontwikkelen en innoveren.” Kortom: RoutIT helpt zijn partners om groei te realiseren en voorop te lopen in de markt, met hoogwaardige en vernieuwende producten en diensten.
Integraal begeleiden van digitale transformatieDe snel digitaliserende consument zet het bedrijfsleven de komende jaren op zijn kop. Bedrijven moeten de kansen in deze ontwikkeling grijpen, anders loopt het slecht met ze af. Het internationale consultingbureau SparkOptimus heeft dit nauwkeurig in het vizier en helpt met een unieke integrale aanpak bedrijven in hun transitie naar digitaal optimaal te begeleiden.
“Wij denken dat de grootste kans op groei voor bedrijven de komende vijf tot tien jaar ligt in het volgen van de digitaliserende consument. Dat proces is net begonnen, maar is structureel en ontwikkelt zich steeds sneller. De impact wordt nog vaak onderschat, maar reikt helemaal tot de kern: het bestaansrecht van bedrijven. En dat is ook logisch, want als je je klanten niet volgt, heb je ook geen bestaansrecht meer.” Alexandra Jankovich en Tom Voskes, oprichters van de internationale digitale consultant SparkOptimus zijn glashelder. Met de faillissementen van V&D, DA en Macintosh nog vers in het geheugen zal het ook elke manager wel duidelijk zijn dat de transformatie naar een digitale bedrijfsvoering onvermijdelijk is. Hoe dat moet gebeuren, is de grote vraag; de materie is nog heel vers en mede daardoor is er bij de meeste bedrijven een groot tekort aan kennis.
SparkOptimus heeft echter de oplossingen paraat. Het heeft voor digitale transformatie een uniek, geïntegreerd concept van strategie tot en met uitvoering. De organisatie richt zich daarmee op aansprekende bedrijven als bol.com, Albert Heijn, ING, Staatsloterij, Unilever en Marks & Spencer. Alexandra Jankovich: “We zijn zelf ook een digitale organisatie en omdat wij leveranciersonafhankelijk zijn, kunnen we zin en onzin in het digitale domein van elkaar scheiden. Onze consultants zijn allemaal gepassioneerde, multifunctionele talenten, enthousiast om de organisaties van de toekomst te helpen bouwen. Ze beheersen strategie en analyse en leiden de operatie. Zo kunnen wij onze cliënten helpen door ‘wat’, ‘hoe’ en ‘uitvoering’ van de digitale transformatie integraal op te pakken. Daarbij hebben we strategie en operatie nadrukkelijk met elkaar verbonden, want je kunt geen goede digitale strategie ontwikkelen als je niet weet hoe het in de praktijk werkt.”
Voskes vult haar aan: “Je moet met de klant eerst het waarom van deze exercitie boven tafel halen. Daarbij kijken we zowel naar de beoogde toegevoegde waarde voor zijn eindklant, alsook naar de financiële impact voor het bedrijf, want het gaat echt om hun bestaansrecht. Vervolgens bepalen we hoe je de transformatie moet doen: welke processen, businessmodellen en technologie nodig zijn voor de realisatie. Wij zijn uniek omdat we álle elementen integraal adresseren, ook bezien vanuit zowel klant, de technologie als de operatie. Bovendien helpen we onze cliënten om hun digitale organisatie op te bouwen en digitale kennis en vaardigheden over te dragen. Anders krijg je het vliegwiel voor digitale transformatie niet op gang en komt die groei er ook niet.”
Geen groei als het vliegwiel voor digitale transformatie niet op gang komt
Groot probleem volgens Voskes is dat er voor digitale transformatie internationaal weinig benchmarks en voorbeelden zijn, maar die heeft SparkOptimus inmiddels zelf geschapen: “Wij begeleiden ondertussen meer dan 120 digitale trajecten per jaar, zodat we onze ‘on the job’-expertise heel effectief kunnen overdragen, en zijn hiermee met grote afstand marktleider.”
Om die kennisoverdracht een breder fundament te geven en zo ook bij te kunnen dragen aan de vernieuwing in Nederland heeft SparkOptimus in 2015 een eigen Academy opgezet. Voskes: “Het digitale domein groeit heel snel en het tekort aan talent groeit daarmee evenredig. Je ontkomt er dus niet aan mensen zonder ervaring te gaan opleiden.”
Jankovich: “We merkten dat onze klanten een grote behoefte hebben aan oplossingen voor hun praktische kennisbehoefte. Daartoe hebben we onze opgebouwde praktijkkennis in korte, toegankelijke opleidingen samengevat. Bijvoorbeeld een hele range aan programma’s voor e-commerce en onlinemarketing, gericht op het middenkader. Voor directeuren hebben we, in samenwerking met het hierin gelijkgestemde Financieele Dagblad, een executive programma opgezet. Hierin worden we bijgestaan door onze Advisory Board met daarin onder andere Annet Aris, Harold Goddijn en Ben Verwaayen.”
SparkOptimus is in 2010 ontstaan uit een fusie van de adviesbureaus Spark & Co en Optimus Marketing, respectievelijk van Jankovich en Voskes, beiden oud-McKinsey-consultants. Hun integrale aanpak slaat in de markt bijzonder aan, getuige de snelle groei, vooral door aanbeveling, van 50% per jaar in omzet en werknemers. Eind dit jaar verwachten Jankovich en Voskes 70 consultants te hebben. De hoge klantwaardering blijkt natuurlijk ook uit de overwinning in de Emerce 100-verkiezing voor consultingbureaus.
Het concept van de integrale begeleiding wordt intussen ook internationaal verder uitgerold. SparkOptimus is buiten de Benelux in een vijftiental landen actief, vooral in Groot-Brittannië, Duitsland en de Scandinavische landen. Deze markten worden nu nog vanuit Amsterdam bediend, maar daar komt verandering in. Alexandra Jankovich: “Het buitenland kent dezelfde problematiek en kennistekort als Nederland. Dat biedt ons veel kansen en daarom zullen we onze activiteiten internationaal verder uitbreiden.”
Specialistische aanpak vliegwiel voor vraag-en-aanbodplatformsTussenpersonen verdwijnen. Online vraag-en-aanbodplatforms nemen een belangrijke plaats in ons leven in. Hoe kan dit mechanisme ook waarde hebben voor uw organisatie? En hoe zorg je ervoor dat het platform daadwerkelijk succesvol wordt? De ondernemers én specialisten van Freshheads weten wat werkt.
Ze hebben een schat aan ervaring opgebouwd. Miljoenen matches komen tot stand via de door hen gerealiseerde platforms. Zo stonden ze aan de wieg van onder andere Zorgvoorelkaar.com, KNVB Talent Team, Yoursportpro.nl en de platforms van Jaarbeurs Digital. De directeuren Michiel van Hulst en Wout Withagen verklaren waarom de concepten van Freshheads hoger scoren dan gemiddeld: “Vraag en aanbod is onze corebusiness. Daarnaast nemen wij alleen die opdrachten aan waarin we daadwerkelijk marktkansen zien. Dat zijn projecten waarbij we vanaf het begin betrokken worden bij het concept en de businesscase.” De kritische ondernemersgeest van Freshheads vormt daarbij een belangrijke meerwaarde.
De traditionele marktbenadering verandert. De snel opkomende online vraag-en-aanbodplatforms vergen een omgekeerd denkproces. Daarbij staat niet meer het aanbod centraal, maar haalt het platform juist de vraag uit de markt en biedt vervolgens een passende oplossing. Zo krijgt de consument meer macht in zijn vereenvoudigde zoektocht naar de juiste regionale vakman, sportbegeleider of taxi of het juiste appartement et cetera. De tussenpersoon of de middle man, zoals Michiel van Hulst het verwoordt, verliest in rap tempo terrein als hij te lang achterover blijft leunen. “Niet alleen een stijgend aantal uitzendbureaus, makelaars en andere dienstverleners moet de komende jaren de deuren sluiten wanneer ze niets doen. Ook banken en verzekeraars met meer dan honderd jaar merkenopbouw worden links en rechts ingehaald door disruptieve start-ups.” Willen zij bestaansrecht blijven behouden, dan moeten ze kritisch naar hun meerwaarde kijken en slim inspelen op de nieuwe ontwikkeling. Michiel: “Als je dat goed doet, ben je relevant. De consument ziet je niet langer als middle man, maar als facilitator. Ook voor die partijen werken we graag.” Freshheads, met 35 werknemers en het hoofdkantoor in Tilburg, werkt onder meer voor merken als de Jaarbeurs, Adecco, Interpolis en Centraal Beheer Achmea.
De praktijk leert dat veel online-ideeën falen door ongefundeerde aannamen. “Daarom starten wij eerst met valideren. We onderzoeken of gebruikers het idee omarmen en de investering het verwachte rendement oplevert. Zo bieden we onze klant zekerheid omtrent de haalbaarheid van zijn idee”, legt Michiel uit. Deze werkwijze heet ‘Demo or Die’.
Het mechanisme achter de site is cruciaal. Achter elke click of interactie van de bezoeker schuilt een doordachte strategie en een doordacht proces. Zo ervaren de ondernemers van Freshheads dat het creëren van vertrouwen een cruciale factor vormt voor het slagen van het platform. “Vraag en aanbod, specifiek in de dienstensector, zijn afhankelijk van behoeften, vertrouwen, normen en waarden die sterk cultuurafhankelijk zijn. Want een product haal je zo in huis, maar een dienst als een klusjesman, mantelzorger of personal trainer gaat verder dan alleen de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Daar komt veel meer emotie bij kijken”, vertelt Wout. RoadGuard, Yoursportpro.nl en Zorgvoorelkaar.com, waarbij al 36 gemeenten zijn aangesloten, zijn mooie voorbeelden. Zo vormen betrouwbare reviews, foto’s en het controleren van inschrijvingen en conversaties een dagelijkse activiteit.
Een vraag-en-aanbodplatform betekent vaak maatwerk per branche. Bovendien is de ontwikkeling ervan een continu proces. Want voor het behalen van maximaal rendement dient het platform mee te bewegen met de markt. “Telkens zorgen wij voor waardetoevoeging en verbeterde functionaliteiten. Zo blijven we de gebruiker binden aan het online platform, dat steeds meer top of mind komt”, legt Michiel uit. Het gevolg? De matches komen tot stand en het platform wordt een online begrip.
In welke sector ziet Freshheads groeipotentie? “We verwachten toekomstkansen in de B2B-markt. We constateren daarnaast een sterke opkomst van peer-to-peernetwerken. De bankensector is bevreesd voor deze nieuwe concurrentievorm. Hun ooit zo veilig gewaande toppositie komt aan het wankelen”, overtuigt Michiel.
Freshheads heeft alle specialismen in huis om digitale transformaties van a tot z vorm te geven. Wout benadrukt dat het geen bouwpartij is. Vanaf het ontwerp denkt het bureau mee en geeft advies, inclusief een visie en regierol in online marketing, communicatie en activatie. De professionals bezitten een kritische ondernemersgeest. Dat is hun onderscheidende vermogen. Wout: “Als we geloven in de marktkansen, dan gaan we er vol voor!”
“Data is de sleutel tot succes.”Marktplaats is allang niet meer het exclusieve domein van consumenten. Met miljoenen unieke koopgerichte bezoekers en een brede advertentieportfolio biedt Marktplaats ook bedrijven volop kansen. En wil het samen met hen relevante alternatieven bieden in een koopproces.
Als het om koopgericht bereik gaat, is Marktplaats de onbetwiste koploper in Nederland. De site trekt maandelijks 7,3 miljoen unieke bezoekers. Dat maakt het een onmisbaar platform voor de zakelijke markt. “Marktplaats is allang niet meer de site waarop alleen consumenten in tweedehands spullen handelen”, zegt Annemarie Buitelaar, CCO en Directeur Marktplaats Zakelijk. “Momenteel zoekt zo’n veertig procent van de gebruikers ook naar nieuwe producten. Veel bedrijven bieden daarom hun producten en aanvullende diensten via Marktplaats aan, soms zelfs hun gehele assortiment. Ook maken ze steeds meer gebruik van onze innovatie advertentiemogelijkheden.”
“Zo’n veertig procent van onze gebruikers zoekt naar nieuwe producten.”
Dataprofielen
Marktplaats beschikt over een breed advertentieportfolio van native advertising, traditionele display mogelijkheden en maatwerkoplossingen. “Data spelen hierin een steeds belangrijkere rol”, zegt Buitelaar. “Met onze data en slimme targeting mogelijkheden kan een adverteerder gericht zijn specifieke doelgroep bereiken. Ter illustratie: Marktplaats heeft 1700 verkoopcategorieën, voor iedere niche beschikken we over unieke dataprofielen. Ook kunnen we naar wens van de adverteerder specifieke profielen opzetten. Denk aan een jonge moeder die babykleren zoekt en daarna in de rubriek auto’s een advertentie voor een stationwagen ziet.”
Wat Marktplaats verder onderscheidt, is dat bijna negentig procent van de gebruikers ingelogd is. “We kunnen cross-device aan campagneoptimalisatie doen”, zegt Buitelaar. “En voor de beste contactfrequentie zorgen door de boodschap over devices heen te cappen. Ons verkeer is nu voor zeventig procent mobiel en dit zal verder groeien. Een cross-device benadering wordt steeds belangrijker. Gelukkig krijgen adverteerders beter inzicht in de customer journey en attributiemodellen. Aan de andere kant betalen consumenten meer via hun mobiel. Ik verwacht dat bedrijven in de toekomst steeds meer omzet halen via mobiel.”
Partnerschap
Volgens Buitelaar blijft Marktplaats doen waar het goed in is: kopers en verkopers (waaronder adverteerders) met elkaar verbinden. “Recentelijk hebben we op onze site een chatfunctionaliteit uitgerold, zodat kopers en verkopers makkelijker met elkaar kunnen communiceren. Samen met adverteerders kijken we naar innovaties die waarde toevoegen door de juiste partij op het juiste moment in de customer journey te integreren. Die diensten leveren we niet zelf, maar via partners. Samen kunnen we Marktplaats nog relevanter maken.”
Op koers richting knowledge leadershipHet kenmerk van goede digitale-mediastrategie is kwaliteit boven kwantiteit. En ja, de juiste crossmediale inzet is nu eenmaal ‘a hell of a job’. Dat tij keert The online company. Met visie, digitale-mediakennis, ambitie en ‘data insights’.
“Het plan om ons in 2016 meer te profileren lag er al. Mooi dat het voor ons geregeld wordt”, begint Erik van Laar over hun topnotering in de Emerce Top 100 2016. Samen met Maarten de Vries richtte hij in 2005 The online company op. Tot dit jaar echter stond dit full service digitale-mediabureau nergens in het Emerce-overzicht van beste bedrijven in e-business. Niet zo vreemd, aldus Van Laar. “De laatste jaren zat The online company in een flinke stroomversnelling, veroorzaakt door technologische en creatieve vooruitgang en een besluit uit 2013. We signaleerden de veranderende behoefte van adverteerders, waarbij digitale-media-aansturing een andere expertise is dan het inkopen van media. Daarop hebben we ons, behalve op consulting en system integration, meer gefocust op media en creatie. Deze aangescherpte profilering is goed opgepakt in de markt.”
The online company groeide in relatief korte tijd door tot een van de toonaangevendste bureaus op het gebied van digitale marketing. De zestig experts werken vanuit Alphen aan den Rijn en Amsterdam voor opdrachtgevers als KPN, Telfort, Zilveren Kruis, HP, Heineken, Douwe Egberts, AkzoNobel en Media Markt.
De voortrekkersrol in digitale marketing die The online company bewust nastreeft heeft één groot doel: het eindresultaat voor de klant verbeteren, variërend van marketingcommunicatie tot merk- of e-commercedoelstellingen. Medio 2015 werden de mediastrategieën verder geoptimaliseerd door insights vanuit dataoplossingen en business intelligence. De Vries: “Wat onze rol van onlineregisseur nog beter gaat vervullen is een BI-dashboard. Alles wat invloed heeft op een campagne gaan we ontsluiten. Of het nu gaat om onsite of offsite, het weer, hoeveel mensen er in een winkelstraat lopen, bestaande of nieuwe klanten die je website bezoeken; al die verschillende databronnen maken we toegankelijk via één dashboard. Dan heb je voldoende insights om te bepalen wanneer hét moment is om campagne te voeren.”
Digitaal succes is een keuze
“Ons bedrijf krijgt een toenemend technologisch karakter, zowel bij media als creatie”, vertelt Van Laar. “Dit faciliteren we, zodat opdrachtgevers bijvoorbeeld zelf display ads kunnen ontwikkelen, creatie kunnen inrichten met productfeed of kunnen werken met een geïntegreerd datamanagementplatform.” De technologische ontwikkeling op het aansturen van mediatypen zorgt ook voor een versnelde verandering van digitale marketing. Was ‘digitaal’ tot voor kort een restpost, nu is het een startpunt. “Zonder insights kun je geen continu datagedreven strategie voeren om gevonden te worden.”
Klanten moeten zich voorbereiden op de generatie die geen lineaire tv meer kijkt. Zij laten zich on demand informeren, wat relevantiegedreven is. “De toegevoegde waarde van het hedendaagse mediabureau zit in het centraal stellen van realtime data insights. Of het nu gaat om paid, owned of earned mediakanalen: we zien een geïntegreerde dataoplossing als het startpunt van het monitoren van consumentengedrag. Onze organisatie is zo ingericht, dat we kunnen putten uit specialistische kennis op domeinen als mobiel, programmatic, AV, performance, CRO funnel optimalisatie, social, contentmarketing en data BI. Het onderscheid in on- en offline is voor de consument oninteressant. We zien daarmee groeikansen in bijvoorbeeld DOOH, addressable TV, digitale radio en the Internet of Things, zoals wearables.”
Ook het verdienmodel in het medialandschap verandert. The online company bekijkt de situatie bij de klant: wat is aanwezig en wat kan de klant zelf. Ook qua inkoop. Verdienen doet het bureau op basis van gewerkte uren, SaaS- en DaaS-oplossingen. “Het verdienmodel van veel grote mediabureaus zit traditioneel in media-inkoop. In ‘digitaal’ is hier nauwelijks voordeel te behalen. De relevantie gecombineerd met technologie bepaalt de inkoopprijs; reden te meer om hier 100% transparantie in te garanderen”, aldus De Vries. “Belangrijker is een manier om alle kanalen te integreren. Dat heeft namelijk een flink effect op je merk.” Voor De Vries is die regierol en het optimaliseren van het rendement van een digitale campagne van een klant vele malen belangrijker.
“De behoefte ligt zichtbaar op local, relevantie en kennis van digital. We willen de grootste onafhankelijke speler in het digitale-marketinglandschap worden. Doel is om in 2018 de eerste stap te zetten richting internationalisering. De komende twee jaar benutten we om ons marktleiderschap in te richten en onze competentie op verschillende kennisniveaus zo uit te bouwen, dat we de claim ‘knowledge leadership’ kunnen neerleggen. Dit kunnen we realiseren door focus in onze organisatie aan te brengen, vanuit een helder strategisch plan en visie op de markt.”
Full circle digital transformationConclusion Digital helpt organisaties een antwoord te formuleren op de snelle opmars van digitale start-ups en disruptors. Het bedrijf zorgt voor een digitale transformatie die opdrachtgevers in staat stelt om te overleven of zelfs een sterkere marktpositie te veroveren.
Door de opkomst van digitale start-ups raken traditionele bedrijfsstrategieën snel achterhaald. “Het is begrijpelijk dat veel bedrijven worstelen met de huidige disruptie”, vertelt Jeroen Borst, directeur van Conclusion Digital Amsterdam. “Als je al decennia hetzelfde doet, is het lastig om je denkpatroon te doorbreken. Daarvoor heb je een partij nodig die met een frisse blik naar je erfgoed en je klantendatabase kan kijken: Conclusion Digital dus. We zijn op ons best als we oude businessmodellen kunnen ombouwen voor nieuwe doelgroepen. Als full circle digital agency brengen we een digitale transformatie op gang en geven daarmee een merk, dienst, product of organisatie nieuwe relevantie.”
“We zijn op ons best als we oude businessmodellen ombouwen voor nieuwe doelgroepen”
Conclusion Digital verwerpt het idee van ‘in één keer raak’ en omarmt juist de filosofie van agile start-ups. “We werken met een cyclus van ontwerpen, bouwen, implementeren en leren via gebruikersinteractie”, zegt creatief directeur Sander Appel. “In dit proces stemmen we creativiteit en user data zodanig op elkaar af, dat we over alle kanalen heen uiteindelijk de beste user experience creëren. Zodat individuele gebruikers de content en producten zien die het best bij hen passen.”
Vanaf het begin werkt Conclusion Digital nauw samen met een opdrachtgever. “Op het moment dat wij een site, applicatie of campagne opleveren, begint ons verhaal pas echt”, zegt Appel. “Onze kracht is juist dat onze dienstverlening dan gewoon verder gaat. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat ons platform bij een opdrachtgever geborgd wordt, zodat de gebruikerservaring continu verbetert.”
Nu de markt sneller verandert, moeten ook bedrijven hun digitale strategie vaker bijsturen. Directeur Guus van de Mond voorziet dan ook dat grote IT-projecten passé zijn. “De markt verschuift naar kortere projecten in een wendbare, flexibele omgeving. Kleine investeringen, liefst in de cloud en met slimme technologie, leiden tot een snelle en zichtbare opbrengst voor onze opdrachtgevers. We streven naar een duurzaam partnerschap met opdrachtgevers. Als we hun doelgroep al door en door kennen, werpt zo’n investering meteen haar vruchten af.”
Conclusion Digital werkt vanuit drie locaties. Het kantoor in Amsterdam is gespecialiseerd in digital marketing, dat in Utrecht in business en productivity applications waarmee bijvoorbeeld de klantinteractie direct verwerkt kan worden. Heerlen is een satellietvestiging waarmee een aantal grote klanten in de regio Zuid-Nederland wordt bediend.
‘We willen onze internationale footprint verder vergroten’Burst, digitaal productiebureau voor campagnes, websites en e-commerceplatforms, is volop bezig om steeds meer impact te maken voor haar klanten en de koers uit te zetten naar verdere internationale groei. De cultuur van het bedrijf vormt hierin de spil.
De afgelopen jaren is Burst structureel gegroeid, vertelt Head of Operations Martine de Kock. “Daarom was het nodig om onze waarden aan te scherpen en te herformuleren welke producten we willen maken, voor welke klanten en met welk team.”
Hans Maltha, CEO: “Burst heeft een duidelijke positie in de keten gekozen: wij zijn een digitaal productiebureau dat websites, e-commerceplatforms en campagnes verzorgt. We geloven erin om binnen Burst een hyperfocus aan te brengen: wij zijn vakmensen in digitale producten. In zaken als online marketing en consultancy zijn andere partijen beter, dus daar werken we graag mee samen. Daarom hanteren we het devies: advies is gratis, zolang je het zelf maar opschrijft.”
Hij vervolgt: “Voor onze klanten zal online in de toekomst een steeds grotere rol spelen. Om onze klanten goed te kunnen blijven bedienen, zullen we de komende jaren in omvang moeten verdrievoudigen. Niet omdat we per se groot willen zijn, maar omdat we onze klanten de juiste service en producten willen blijven leveren. Ons klantenbestand internationaliseert steeds meer. Nu al komt de helft van onze omzet van buitenlandse klanten, en dat aandeel neemt alleen maar toe. Daarom willen we onze internationale footprint verder vergroten.”
‘Het is belangrijk dat de klant deel uitmaakt van het team’
“Bij Burst geloven we in een aantal waarden”, geeft De Kock aan. “Deze waarden liggen ten grondslag aan alles wat we doen binnen Burst en aan hoe ons team eruitziet. Vakmanschap staat bovenaan: onze mensen zijn specialisten en gecertificeerd voor de systemen waar ze mee werken. Dat is een garantie richting onze klanten. Dan flexibiliteit: niet de techniek is leidend, want de systemen waarmee we werken veranderen in de loop van de tijd toch. Bij ons draait het om de manier waarop we bijdragen aan een oplossing voor de klantvraag. We geloven ook in transparantie: binnen Burst en richting onze klanten communiceren we zo helder mogelijk.”
Maltha: “Ons principe is dat we elke beslissing kunnen uitleggen, en als we dat niet kunnen, moeten we er iets aan doen. We delen bijna alle bedrijfscijfers intern, om het team een goed inzicht te geven en betrokken te houden.” De Kock: “Extern werkt dat ook zo. Met de projecttools die wij hanteren kan de klant letterlijk meekijken.” Jeroen van den Berg, Head of Production, vult aan: “We werken in een open keuken.”
De vierde waarde is gelijkwaardigheid, vertelt De Kock. “We zitten graag met de klant aan tafel en denken kritisch met hem mee.” Maltha: “Het online klimaat verandert vrijwel dagelijks. Daarom is het belangrijk dat de klant deel uitmaakt van het team en kan volgen hoe wij op die veranderingen inspelen.”
Tot slot is ondernemerschap een belangrijke waarde voor Burst, aldus De Kock. “Iedereen die bij ons werkt, is gespitst op de mogelijkheden die er zijn en doet daar iets mee. Of het nu gaat om mogelijkheden voor Burst of voor de klant. En een stagiair is hier niet minder belangrijk dan een doorgewinterde Burster. Iedereen moet die drive naar ondernemerschap in zich hebben. Heb je een goed idee: doe een voorstel en realiseer het.”
Hoe die waarden in de praktijk werken, legt Van den Berg uit. “De term ‘system integrator’ is voor ons vakgebied steeds relevanter”, vertelt hij. “We verweven de best beschikbare en bewezen succesvolle opensourcesystemen om de boodschap van de klant online te vertalen naar een platform. Steeds vaker is dat een centraal platform waar meerdere markten mee worden bediend. Ook onlinecampagnes zijn steeds meer internationaal georiënteerd, zoals voor grote klanten als Mentos en Hero. Daardoor hebben we binnen en buiten Nederland meer impact. We outsourcen niets: alles wordt inhouse gemaakt. Onze toegevoegde waarde bestaat eruit dat we boven op die standaardoplossingen ons vakmanschap leggen.”
Van den Berg vervolgt: “Een ander USP is onze manier van samenwerken. We proberen dicht tegen de klant aan te kruipen, al of niet samen met het reclamebureau. Vroeger maakten we eenmalig een website voor een klant, die gemiddeld drie jaar meeging en dan compleet opnieuw gebouwd moest worden. Nu maken we eenmalig een product en ontwikkelen dat op een agile manier continu door. Maandelijks, soms zelfs wekelijks, spelen we samen met de klant in op technologische ontwikkelingen en veranderingen in de lokale en globale markt. Op de lange termijn werkt dit kostenbesparend en omzetverhogend.”
Van den Berg: “Behalve in onze kantoren in Amsterdam en Rotterdam werken we ook bij klanten op kantoor. Zij vinden het prettig als we naast hen gaan zitten, met name na een eerste oplevering.” De Kock zegt: “Voor ons team is dat ook prettig. Het maakt duidelijker wie de klant is en voor wie we impact proberen te maken.”
Recruitment is volgens Maltha nog wel een uitdaging. “Zeker gezien de huidige ‘war on talent’. Een aantal vacatures staat permanent open. Maar we blijven kritisch; sollicitanten moeten onze waarden onderschrijven. We zoeken liever wat langer door dan dat we iemand in huis halen die niet goed bij ons past.”
Online verkoop zit gewoon in ons DNAVerkoop is een vak. Online verkoop is een vak apart. Het ontwerpen en optimaliseren van online verkoop vergt specifieke kennis, ervaring én mentaliteit. “Daar zijn wij goed in, omdat verkopen het hele team in ’t bloed zit. Ons ultieme doel: maximaal rendement halen voor onze klant.”
Bikkelhart is een digitaal bureau dat zich heeft gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en optimaliseren van online verkoop. Het bureau helpt dagelijks duizenden bezoekers om hun online doelen te behalen. Of het nu om oriëntatie, aankoop of service gaat. “Op die manier helpen wij ónze klanten met het winnen, behouden en ontwikkelen van hún klanten”, zegt Johan Bolt, directeur en oprichter van het bedrijf. “Met onze aanpak halen we meer omzet en rendement uit de online projecten van onze klanten”, vult mededirecteur en medeoprichter Laurens Hutten aan. “En de cijfers bewijzen het.”
‘Wij zorgen voor intelligentie en beleving in online verkoop’
Bikkelhart heeft een effectieve ontwerpmethode ontwikkeld. “Door onze ervaring in e-commerce en kennis van consumentengedrag samen te brengen in intuïtieve, gebruiksvriendelijke ontwerpen, maken onze klanten een grote commerciële stap voorwaarts”, benadrukt Bolt. “Wij verwerken niet alleen in de praktijk bewezen verleidingsprincipes in de online interactie; wij bouwen intelligentie in online verkoop”, vertelt Hutten. “We analyseren gedrag, personaliseren de ervaring en nemen daarmee twijfel weg bij de bezoekers van een website. Wij bieden gebruikers een geweldige online beleving; het zit in ons DNA.” Bikkelhart onderscheidt zich daarbij van anderen door zijn menselijkheid en daadkracht. “Het is niet zomaar Bikkelhart met een t; het gaat om bikkelharde resultaten, maar wel vanuit het hart, vanuit een passie”, aldus Bolt.
Flexibiliteit in je online omgeving is cruciaal, want een website is nooit af. “Het kan altijd beter. Dat leer je door continu te testen en te analyseren”, legt Bolt uit. “Dit moet snel en tegen lage kosten kunnen. Daarvoor werken we met de slimste tools op het gebied van optimalisatie en personalisatie. Zo proberen we de lat steeds hoger te leggen”, zegt Hutten. “Het gaat erom dat je nooit tevreden bent en de mentaliteit hebt om iedere dag weer een beter verkoopresultaat te behalen.” Bikkelhart zet daarom wetenschap én reallifeverkoopervaring in. “Wij doen dit”, beklemtoont Bolt, “omdat we ervan overtuigd zijn dat dit de enige manier is om samen met onze klanten de online verkoopstrijd te winnen.”
Sterk in native advertising
Dankzij een innovatieve strategie heeft NRC Media zijn merken in 2015 flink versterkt. Volgens commercieel directeur Madelon Hoekstra-Fortuin biedt dit adverteerders meer kansen dan ooit. “We hebben het hoogste selectieve bereik binnen hoogopgeleide en kapitaalkrachtige lezers.”
Voor NRC Media was 2015 een spannend jaar. De mediagroep werd ingelijfd door het Belgische Mediahuis, restylede ochtendkrant nrc.next en lanceerde een volledig vernieuwde site. “Met nrc.nl geven we uiting aan onze ambitie de beste journalistieke site van Nederland te zijn”, vertelt Hoekstra-Fortuin. “De beslissing om een paywall te plaatsen, past binnen de strategie van NRC. We zien dat onze paywall niet tot minder pageviews heeft geleid. Integendeel. Het aantal artikelen dat gelezen wordt, ligt zelfs hoger. Ook is de gemiddelde leesduur verdubbeld en is de instroom van abonnees via de site nu bijna twintig procent. Lezers willen dus betalen voor onze kwaliteitsjournalistiek, ook online.”
“Onze paywall heeft niet tot minder, maar juist tot meer pageviews geleid.”
AB1-doelgroep
Volgens Hoekstra-Fortuin biedt de herijkte strategie binnen NRC Media nog betere kansen voor adverteerders. “We hebben de hoogste selectiviteit binnen de AB1-doelgroep, dus hoogopgeleide, kapitaalkrachtige en geëngageerde lezers. Een campagne voor deze doelgroep heeft bij NRC veel impact en weinig waste. Nu we nrc.nl hebben opgedeeld in secties als Economie en Cultuur kunnen we campagnes van gerelateerde adverteerders nog gerichter op het redactionele umfeld laten aansluiten.”
Tevens biedt NRC Media adverteerders de mogelijkheid om branded content te plaatsen. “Veel adverteerders zitten, zonder dat ze zich daar bewust van zijn, op een pot met goud”, zegt Hoekstra-Fortuin. “Zo hebben we met een adverteerder een verhaal gemaakt over de do’s en don’ts bij beleggen. Dat is waardevolle kennis voor de lezer. Let wel: deze content blijft strikt gescheiden van onze onafhankelijke redactionele artikelen. Maar in onze rapportages zien we dat branded content vaak bijna net zo goed wordt gelezen als redactionele stukken.”
Transparant
Om de online propositie nog verder uit te bouwen, laadt NRC Media advertenties op nrc.nl voortaan a-synchroon in. “Dat is wel zo transparant”, zegt Hoekstra-Fortuin. “We tellen een advertentie dus pas als view als hij echt in beeld is verschenen. Adverteerders betalen dus alleen voor reëel bereik.
Onze nieuwe strategie heeft snel zijn vruchten afgeworpen. De beklijving van abonnees is verbeterd. Vergeleken met de laatste vijf jaar is het verloop op het laagste punt. Tegelijkertijd heeft de instroom van nieuwe abonnees een piek bereikt. Het volume van verkochte abonnementen in 2015 is zelfs meer dan verdubbeld ten opzichte van 2014. Ja, het gaat goed met NRC Media. En daar zijn we trots op.”
Loterij voor een gelukkiger en gezonder NederlandGeld, geluk én gezondheid. De Staatsloterij slaat een nieuwe weg met meer inhoud in. De sinds 1726 bestaande, en daarmee de langst bestaande loterij van Nederland met afdracht aan de staat zoekt in de huidige tijd naar meer betekenis.
Zo’n 285 jaar zat de loop er prima in. Zodra de nieuwe loten met de bijbehorende prijzenpot er waren, vonden ze gretig aftrek. Sinds een jaar of vier loopt de omzet terug. “We moesten dus zoeken naar nieuwe mogelijkheden.” Arjan van ’t Veer, Directeur Corporate Affairs, schetst hiermee het uitgangspunt van de uitdaging voor de Staatsloterij. “We zien dat de richting van meer inhoud en betekenis, dus ‘waar sta je voor’, ‘waarvoor doe je het’ en ‘hoe doe je het’, voor veel organisaties werkt. Daar haalden we onze inspiratie uit. Investeren in evenementen en loterijen rondom Nederlandse sporten lijkt voor de Staatsloterij een effectieve weg om de organisatie toekomstbestendig te maken. Dat verwachten de huidige spelers ook van ons.”
De kernactiviteit van de Staatsloterij blijft het verkopen van loten waarbij zo’n 70% richting prijzenpot en 15% als afdracht richting de overheid gaat. Maar een grote nationale loterij moet meer haar sociale gezicht laten zien, vindt David Selier, teamleider corporate communicatie. “Met alleen focussen op welke prijzen er te winnen zijn redden we het niet. Dat leren we ook van loterijen in het buitenland.”
Er volgde een zoektocht naar andere manieren om zich te positioneren, waarbij de lange termijn en positivisme essentieel zijn. Kernwoorden werden ‘nationaal’, ‘oranje’, ‘breed’ en ‘massaal’. “Daarmee kom je snel bij sport terecht”, gaat Selier verder. “Actief sporten maakt mensen bovendien gezonder en helpt de geluksfactor omhoog te halen. En zo ontstonden de driehoeken ‘geld, geluk en gezondheid’, ‘topsport, breedtesport en gehandicaptensport’ en de driehoek met de oer-Hollandse sporten voetbal, fietsen en schaatsen. Daar richten we ons op.”
“Onze jarenlange samenwerking met de KNVB richtte zich voornamelijk op het Nederlands Elftal, maar we leggen sinds de zomer van 2014 ook de aandacht op het amateurvoetbal, met het programma Gelukstreffers”, vervolgt Selier. “Als seniorenvoetbalteam schrijf je je gratis in en elk doelpunt dat je vervolgens in de competitie maakt, wordt omgezet naar een Gelukstreffers-lot, waarmee mooie Oranje prijzen te winnen zijn, zoals een wedstrijd tegen ex-internationals.”
Daarnaast is de organisatie een overeenkomst aangegaan met het professionele wielrenteam Roompot/Oranje Peloton. Ook hierbij richt ze zich op de honderdduizenden mensen die wekelijks op de fiets stappen en organiseerde een eigen toertocht. De topsport is het uithangbord om in de breedtesport aan de slag te gaan. De inzet van sportprominenten, zoals Ronald de Boer bij Gelukstreffers en Leontien van Moorsel bij Oranje Peloton, maakt het extra aantrekkelijk. “We denken dat we de juiste richting te pakken hebben; in het eerste seizoen van Gelukstreffers deden ruim 4000 voetbalteams mee. En de eerste wielertoertocht van dit jaar telde 3300 deelnemers.”
‘Sport maakt mensen gezonder en helpt de geluksfactor omhoog te halen’
“Waar het kan, zetten we ook onze expertise in: het organiseren van loterijen. Zo ook bij de samenwerking met SAIL afgelopen zomer”, aldus Van ’t Veer. “Daar organiseerden we voor het goede doel Sailwise een loterij en konden we namens de deelnemers ruim 33.000 euro doneren aan de gehandicaptensport. We merken dat al deze inspanningen een weerslag hebben op de Staatsloterij. Het is nog heel voorzichtig en klein, maar we zien een stijgende lijn in positieve beeldvorming en de verkoop van Staatsloten. In 2016 zal het aantal initiatieven verder toenemen.”
Een ander nieuw initiatief dat voor veel positivisme zorgde was het gloednieuwe televisieprogramma ‘Staatsloterij: Puur Geluk’ op RTL 4. De eerste reeks afleveringen afgelopen zomer, waarin presentatrice Nance veel mensen gelukkig maakte, was een flink succes. “Een redactieteam doorzocht social media op berichten, bijvoorbeeld over gestolen spullen, onvervulde wensen of gezinsherenigingen, waarin wij iets konden betekenen. Wensen lieten we uitkomen en we filmden dat met verborgen camera’s. We nodigden de betrokken mensen vervolgens uit in de studio en daar werd alles duidelijk”, vertelt Selier. Het marktaandeel van 20% dat dit programma kreeg, maakt dat er tussen kerst en oud en nieuw een feestdagenspecial komt en er een nieuwe reeks voor 2016 op de planning staat. “Het is ‘feel good’-tv en gaat over geluk. Dat sluit perfect aan bij waar de Staatsloterij voor staat”, besluit Van ’t Veer. “Nu is het zaak om de nieuwe opwaartse lijn vast te houden. Daarmee leggen we de lat voor de interne organisatie hoog. Alles wat we doen moet kloppen en goed gaan, zodat de aandacht blijft bij alle positieve nieuwe initiatieven.”
‘Hoe ziet jouw later eruit?’Om toekomstbestendig te blijven, zal het pensioenstelsel zich moeten aanpassen, stelt Arthur van der Wal, directeur Pensioenen bij Nationale-Nederlanden. Hij schetst voor de komende jaren een aantal ontwikkelingen op het gebied van pensioenen.
Nationale-Nederlanden wil mensen helpen om hun financiële toekomst veilig te stellen, vertelt Arthur van der Wal. “Ons pensioenstelsel is weliswaar een van de beste ter wereld, maar de Pensioendialoog en diverse onderzoeken maken duidelijk dat het op het gebied van innovatie en toekomstbestendigheid achterblijft. Er gebeurt op maatschappelijk gebied ook veel: vergrijzing, technologische ontwikkelingen; veranderd klantgedrag en een sterk geflexibiliseerde arbeidsmarkt. Daarom focussen wij de komende jaren op enkele belangrijke ontwikkelingen.”
De belangrijkste ontwikkeling is wel de individualisering. Van der Wal: “Met de zogeheten defined-contributionpensioenregeling – een vaste-premieregeling – waar steeds meer bedrijven de voorkeur aan geven, kan de werknemer al meer zelf over zijn pensioenpotje beslissen. Denk aan beleggingsbeleid, de hoogte van de inleg en de vorm van de uitkering. Nationale-Nederlanden verwacht dat pensioen in de toekomst een arbeidsvoorwaarde blijft, maar met steeds meer mogelijkheden voor eigen keuze, bijvoorbeeld voor een eigen uitvoerder of een eigen solidariteitskring. Zelf kiezen betekent niet per definitie zelf regelen. Er kan een bewuste keuze zijn voor een collectiviteit. Eén ding staat vast: het vraagt van mensen wel meer eigen verantwoordelijkheid. Dus niet alleen denken over pensioen, maar ook doen”, benadrukt Van der Wal.
“De overheid en de uitvoerders moeten mensen wegwijs maken in het woud van mogelijkheden. Zelf inspireren we mensen om na te denken over hun dromen, ambities en plannen met de vraag: hoe ziet jouw later eruit? We benaderen hen schriftelijk, online, via webinars, gesprekken of tijdens events in het Nationale-Nederlanden DE Café. Behalve dat we mensen inspireren, stimuleren we hen ook om nu actie te ondernemen voor later, bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met onze app Mijn Pensioencoach of onze Pensioen Ophelder Service.”
‘Meer keuzevrijheid is goed voor werkgever en werknemer’
Een ontwikkeling die bijdraagt aan de betrokkenheid is volgens Van der Wal dat het pensioen steeds meer onderdeel wordt van de totale vermogensopbouw, inclusief de eigen woning, hypotheek, verzekeringen, lijfrentes en inkoop van zorg. Als mensen hun pensioen zien als onderdeel van een financieel totaalplaatje, zijn ze eerder geneigd om aandacht te besteden aan de financiële impact hiervan. “Zelf maken we onze deelnemers op verschillende ‘momenten van de waarheid’ – zoals trouwen, scheiden, baanwissel of gezinsuitbreiding – extra attent op wat dit betekent voor hun pensioen. Zowel nú, door bijvoorbeeld de kans op arbeidsongeschiktheid of overlijden, als voor de opbouw voor later. We signaleren hier ook een risico”, geeft Van der Wal aan. “Het kan voor sommige mensen verleidelijk zijn om geld nu uit te geven in plaats van te sparen voor later. Begeleiding van mensen bij het maken van een bewuste keuze is dus een randvoorwaarde.”
Tot slot verwacht Nationale-Nederlanden dat de veranderingen in de maatschappij zullen leiden tot een andere marktordening. “Op korte termijn zal naar ons idee de keuzevrijheid voor werkgevers toenemen”, vertelt Van der Wal. “De verplichte deelname aan bedrijfstakpensioenfondsen staat onder druk. Er zijn nu al meer uitvoeringsvormen: het aantal premiepensioeninstellingen (PPI’s) groeit en de eerste algemene pensioenfondsen (APF’s) ontstaan. Meer concurrentie en keuzevrijheid zijn goed voor zowel werkgevers als werknemers. Meer keuzevrijheid drijft innovatie in het pensioenstelsel, zodat de werkgever beter aansluiting kan zoeken bij de belangen van de werknemer. Door concurrentie ontstaat een betere prijs-kwaliteitverhouding, en hoe meer pensioen iemand voor zijn inleg krijgt, hoe beter.”
Nationale-Nederlanden houdt de nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en speelt proactief in op de nieuwe rollen en verantwoordelijkheden die uit deze veranderingen voortkomen, onder meer door een APF op te zetten, vertelt Van der Wal. “Op langere termijn verwachten we dat ook binnen pensioen de online- en offlinewereld versmelten en dat er nieuwe marktpartijen en samenwerkingsverbanden ontstaan, zoals platforms en community’s, die weer andere pensioenoplossingen zullen aanbieden. Wij juichen deze innovatie toe. Als randvoorwaarde voor een nieuwe marktordening zien wij een level playing field met gezonde concurrentie onder gelijke voorwaarden. Een transparante pensioenmarkt werkt uiteindelijk in het voordeel van de consument. Hierbij zien we een belangrijke faciliterende rol voor de overheid, en zelf nemen we uiteraard onze verantwoordelijkheid richting onze klanten.”