• Wil Daniels
  • 5 augustus 2013

Je krijgt wat je verdient – waarom ERP-projecten mislukken

Zonder twijfel horen ERP-projecten tot de moeilijkste projecten die er zijn. De configureerbare functionaliteit die de meeste moderne pakketten bieden is eindeloos. “Wahl bringt Kwahl” zoals de Duitsers zeggen – hoe kiest u de configuratie die optimaal is? Dat leidt u natuurlijk af van de requirements uit de bedrijfsprocessen. Credo: neem de “best practice!”. Soms is dat evident, maar vaak moet dat toch worden afgestemd op de specifieke situatie van de betreffende organisatie. Trouwens: heeft u zelf enig idee wat de best practice in uw branche is? En tenslotte: ERP-projecten betekenen grote veranderingen in de werkwijze van de organisatie. Wie is daar dan weer voor verantwoordelijk?

De externe consultant lost het allemaal op

Terecht mag worden verwacht dat veel antwoorden op de hiervoor gestelde vragen bij een externe consultant beschikbaar zijn. Veel externe ERP-consultants weten echter vooral veel van het systeem waar het om gaat: “als je op dit knopje drukt, dan gaat dat lampje branden”. Dat is natuurlijk wel belangrijk maar als ERP-projecten bij uitstek geschikt zijn om u hele organisatie op een hoger plan te tillen, aan wie laat u dat dan over?

De externe consultant is slechts een (belangrijke) hulpverlener

De beste ERP-projecten die ik heb gezien werden altijd gekenmerkt door een sterke klantenorganisatie: mensen die zeer diep betrokken zijn en die weten wat ze willen bereiken. De relatie tussen klant en consultant wordt hier gekenmerkt door wederzijds challengen en complementariteit. Belangrijke besluiten worden genomen na diepgaande discussie – wrijving geeft immers glans! Het resultaat: wederzijds begrepen en gedragen besluiten en een organisatie die zelfstandig verder kan nadat de externe consultant is vertrokken.

Samenvattend: een kwalitatief goede consultant is essentieel, maar een kwalitatief goede opdrachtgever is wellicht nog belangrijker. En in die zin krijgt u als opdrachtgever wat u verdient.

Over de auteur

Wil Daniels is CEO van Ciber Nederland BV en tevens lid van de Ciber International Management Council. Hij heeft bijna 30 jaar ervaring in IT Services en Consulting. Zijn nadruk op waarde creatie en klantgerichtheid heeft er mede voor gezorgd dat Ciber Nederland sinds 2008 elk jaar als beste ERP-dienstverlener is gekozen in de Computable ICT Services Guide.

Recente expert-content