Huawei’s techweek Seeds for the Future: Blijven investeren in talent

Medicatie die zorgt dat je nooit meer ziek wordt, robots voor de zorgsector en de stad van de toekomst: tijdens de techweek Seeds for the Future van Huawei kregen studenten inspirerende voorbeelden van de mogelijkheden met ICT. In Nederland deden meer dan 50 studenten mee.

Het internationale talentprogramma startte in 2008. Wereldwijd namen er 5.773 studenten uit 126 landen mee. Guy Hendricks, Head of Government Affairs: “Met dit exclusieve programma investeren we in studenten, onder de voorwaarde dat ze zeer gemotiveerd zijn. Want we geloven in de kracht van het ontwikkelen van lokaal talent en kennisuitwisseling. Ook willen we meer begrip en interesse genereren in de ICT-industrie.”

Crashcourses AI en IoT

In het Nederlandse hoofdkantoor in Rijkwijk dompelden studenten zich acht dagen lang onder in de toekomst van ICT. Niet alleen STEM- en IB-studenten hadden zich aangemeld. Zo waren er ook voor het eerst studenten geneeskunde die meer wilden leren over technische toepassingen.
De groep studenten vroeg de aanwezige experts het hemd van het lijf, kreeg crashcourses in 5G, AI en IoT, nam deel aan paneldiscussies over hot topics als cybersecurity en e-commerce en woonde lezingen bij van gerenommeerde wetenschappers, onder meer over robotica, AI en urban interaction design.

Pitch

Zo vertelde Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, over zijn onderzoek naar robots voor de zorgsector. Ook besprak hij ethische vraagstukken met hen. “Stel dat je in het jaar 2050 dankzij medicatie nooit meer ziek zou worden, of het eeuwige leven zou krijgen. Zou je dat dan willen?” Urban action designer Tessa Steenkamp gaf een aantal praktijkvoorbeelden over de ruimtelijke ordening van steden en van projecten waaraan zij meewerkte. Tussendoor werkten de studenten in groepjes aan een Tech4Good-businesscase: een technologische oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk.

Talent ontwikkelen

Guy Hendricks blikt tevreden terug: “Bij de selectie van studenten zijn we op zoek gegaan naar talent, maar ook naar de mogelijkheid tot het ontwikkelen van talent. Onze organisatie is ervan overtuigd dat ieder mens ongekend veel potentieel heeft. Wij proberen dat met de Seeds for the Future-week aan te wakkeren.”

Over de auteur

Guy Hendricks is Head of Government Affairs bij Huawei

Recente expert-content