Energie in Nederland: geen feiten zonder cijfers

Hoeveel energie verbruiken we in Nederland? Hoeveel CO2 stoten we uit? En wat is een petajoule eigenlijk? Maar weinig mensen kunnen direct antwoord geven op die vragen. Daar wil EBN verandering in brengen, onder andere met de infographic ‘Energie in Cijfers 2020’.

Vorig jaar stelden we voorbijgangers op straat vragen over de energie in Nederland. We vroegen bijvoorbeeld wie de meeste energie verbruikt, welke energiebronnen we het meeste gebruiken en wat CO2 is. Wat er volgde? Ongemakkelijk gelach, nadenkende blikken, een hoop ‘eh…’ en heel veel verschillende antwoorden. Kijk zelf maar.


Deze reacties zijn niet zo vreemd. Mensen lezen in de krant over klimaatdoelen, zien op het journaal grafiekjes over onze CO2-uitstoot en horen een collega trots vertellen hoeveel energie hij bespaart met zijn nieuwe zonnepanelen. Maar hoe het precies zit en wat de juiste feiten zijn? Dat is bij de meeste mensen onbekend.

Energie(cijfers) voor iedereen

Bij EBN willen we graag het gesprek aangaan over energie. En wel op basis van diezelfde feiten. Want energie gaat ons allemaal aan. En beleidskeuzes over onze energie in de transitie hebben gevolgen voor iedereen. Daarom maken we elk jaar een infographic met cijfers over de energie in Nederland.

 

In de infographic beantwoorden we vragen zoals hoeveel energie gebruiken we, waar halen we deze energie vandaan en hoe ontwikkelt de uitstoot van broeikasgassen zich tot nu toe? Zo hopen we een bijdrage te leveren aan de zogeheten geïnformeerde dialoog over energie in Nederland. Want de juiste feiten en cijfers zijn van onschatbare waarde om duiding te geven en het gesprek op gang te brengen.

Het is het vierde jaar op rij dat we de infographic maken, met elk jaar weer een iets andere insteek. Dit jaar heeft de infographic een vraag gestuurde indeling. Ook zoomen we in op het energiegebruik van een gemiddeld huishouden. Zo brengen we het verhaal nog dichter bij de mensen thuis.

Het Energieontbijt

Op dinsdag 21 januari onthullen we de nieuwste infographic tijdens het Energieontbijt. Deze ochtend gaan we ook het gesprek aan met onder anderen Wouter Bos (bestuursvoorzitter Invest NL), Ed Nijpels (voorzitter voortgangsoverleg Klimaatakkoord) en Lot van Hooijdonk (wethouder gemeente Utrecht). Nog geen uitnodiging ontvangen voor het Energieontbijt? Stuur een e-mail naar energieontbijt@ebn.nl.

Benieuwd naar de infographic? Vanaf 21 januari kun je de nieuwste infographic downloaden op www.energieinnederland.nl.

Over de auteur

Jan Willem van Hoogstraten is CEO bij EBN.

Recente expert-content