• Jan-Willem van der Hek
  • 16 december 2013

Eigenlijk zijn wij met de feestdagen allemaal sommeliers

Als er één periode in het jaar is waar dit woord het meest tot zijn recht komt zijn het wel de komende feestdagen. Kerst en de jaarwisseling zijn de momenten die u samen met familie en vrienden wilt delen.

Naast lekker eten en drinken worden ook de verhalen van het afgelopen jaar gedeeld. Hiermee wilt u, uw gasten een top tijd bezorgen. Hetzelfde waar ik dagelijks als sommelier naar streef.

Als je aan mensen zou vragen of zij weten wat een sommelier is dan denk ik dat het merendeel zal zeggen; ‘Een sommelier? Dat is toch een wijnkenner?’ Deels goed beantwoord maar eigenlijk is een sommelier meer dan een wijnkenner alleen. Voor mij is een sommelier iemand die continu op zoek is naar díe ene wijn, een waanzinnige wijn-spijs-combinatie of een onbekend distillaat en het belangrijkste: dit alles te delen met zijn gasten. Ik ben van mening dat het delen gedaan moet worden op een interactieve manier; verhalen vertellen, wijnen blind laten proeven en gasten verrassen door te spelen met smaak en temperatuur. Het doel hiervan is om u als gast een perfecte avond te bezorgen.

Master Sommelier

Om het delen op deze manier te kunnen blijven doen ben ik altijd op zoek naar nieuwe producten en manieren van delen. Op dit moment ben ik hard aan het leren en trainen om als eerste Nederlander in de geschiedenis de titel Master Sommelier te behalen.

Wereldwijd zijn er de afgelopen 44 jaar maar 300 sommeliers in geslaagd deze titel te bemachtigen en volgens vele wordt dit beschouwd als een van de lastigste (wijn)examens ter wereld om te behalen. Het waardevolle aan de opleiding tot Master Sommelier is, naast dat er van je wordt verlangd dat je ongeveer alles over wijnen moet weten, er ook wordt getoetst op welke manier je dit overbrengt naar de restaurantgasten. Wederom delen.

Zoektocht

De kick van het delen werkt voor mij verslavend en zorgt ervoor dat ik als sommelier door blijf gaan met het zoeken naar nieuwe pareltjes en het vergaren van meer kennis, zodat ik mensen kan blijven verrassen. Ook bij Cwines, waar het assortiment inmiddels stevig staat, ben ik daar constant mee bezig. Want stilstand is achteruitgang dus ben ik continu op zoek naar nieuwe onontdekte wijnparels waar ik u, in 2014 weer mee kan verrassen.

Project feestdagen

Terug naar 2013. Rond de feestdagen zijn wij allemaal op zoek naar de juiste ingrediënten om te delen op een perfecte avond. ‘Project feestdagen’ begint vaak al ruim van te voren, met het zoeken naar de ideale ingrediënten voor een succesvolle avond. U gaat waarschijnlijk op zoek naar het malste vlees, de beste kerststol en de heerlijkste wijnen. Eigenlijk zijn wij met de feestdagen dus allemaal sommeliers. Ik wens u heel veel plezier met het sommelier-zijn en bovenal wens ik u fijne dagen en alle goeds voor het nieuwe jaar.

Over de auteur

Jan-Willem van der Hek (1986) is Nederlands Kampioen Sommelier 2012-2013. Internationaal is hij als één van de jongste deelnemende sommeliers in 2013 geëindigd als nummer 16 van Europa en nummer 27 van de Wereld. Hij werkt als director of wine voor www.Cwines.nl. Vanuit de gedachte ‘het leven is te kort om slechte wijn te drinken’ worden mooie natuurlijke wijnen geselecteerd en aangeboden aan bezoekers van Cstories en Cwines. Hij twittert op persoonlijke titel op @JWdeSommelier.

Recente expert-content