XS4ALL Internet bv

XS4ALL Internet bv

Branche
Internet
KvK nummer
33287533
Opgericht
1993
Aantal medewerkers
300
Adres

Bezoekadres
Teleport Boulevard 121
1043 EJ Amsterdam
Telefoon: 020-3987654
E-mail: info@xs4all.nl

Postadres
Postbus 1848
1000 BV Amsterdam

Klantenservice Zakelijk
Voor vragen en advies over onze zakelijke diensten en administratieve vragen over uw abonnement.
Telefoon: 020-3987656
Maandag t/m vrijdag 8.00 – 20.00
Zaterdag 10.00 – 17.00

Helpdesk Zakelijk
Voor technische ondersteuning bij uw zakelijke internetverbinding, wachtwoord en website.
Telefoon: 020-3987656
Dagelijks 8.00 – 23.00

Website
Social media

Internet, voor iedereen

Welkom bij XS4ALL. Bij de provider die staat voor het volledig benutten van de mogelijkheden van internet. Voor de vrije en ongecensureerde uitwisseling van gegevens, informatie en ideeën. Voor iedereen.

Passie voor internet

Bij XS4ALL werken een heleboel technisch slimme, eigenwijze mensen die leven voor internet. Met veel kennis, die ze graag delen. Noem ons nerds, als je wilt. Als geen ander weten we hoe belangrijk internet voor onze klanten is. En dus helpen we waar we kunnen. Dat gaat voor ons verder dan het zorgen voor een stabiele en betrouwbare internetverbinding. Onze technici zijn de meest kritische gebruikers en testers. Op onze helpdesk vind je geen belscripts of maximale gesprekstijden. Wel medewerkers die een passie hebben voor internet en erop gebrand zijn klanten verder te helpen. En dat doen ze al vanaf het allereerste begin.

Techno-anarchisten

XS4ALL is in 1993 opgericht door vier internetpioniers . Maar eigenlijk begint ons verhaal een paar jaar daarvoor. Aan het eind van de jaren tachtig veranderde de wereld in hoog tempo. Er was iets moois op komst. Zeker voor mensen die meer wilden doen met techniek dan alleen consumeren. Ze noemden zichzelf hackers en techno-anarchisten. Ze lazen een blaadje dat Hack-Tic heette. Op het Bulletin Board Utopia wisselden ze tips, trucs en files uit. Utopia Wat wil je nog meer?

Ze namen afstand van heersend conventioneel gedrag en moraliteit. Liever creëerden ze hun eigen vrijheid, voor zichzelf en voor anderen. Break the system by following the rules. Of het nu ging om gratis bellen of onbevoegd toegang krijgen tot computersystemen. Ze deelden een kritische, principiële, soms opstandige opstelling. Bij alles wat ze zagen of lazen, vroegen ze zich eerst af of het wel echt zo was. In plaats van het zondermeer aan te nemen.

Hack-incident

Via de Universiteit van Amsterdam wisten ze toegang te krijgen tot internet. Ze hadden het helemaal voor elkaar, maar het duurde nog geen jaar. Na een hackincident werden de verbindingen afgesloten. Access denied. Internettoegang was in die tijd schaars. Nederland kende eigenlijk slechts één serviceprovider NLnet die alleen brood zag in internet voor bedrijven. Particuliere internetgebruikers bestonden in hun ogen niet. Die hadden er niets te zoeken.

Het ideaal: access for all

Toch gebeurden er belangrijke dingen op internet. Dingen die de wereld zouden veranderen. De vier oprichters vonden dat iedereen daarvan kennis moest nemen. Het idee was even eenvoudig als briljant: ze richtten zelf een stichting op die toegang tot internet ging verzorgen voor particulieren. Toegang voor iedereen. Access for all. XS4ALL was een statement. In een woning in de Bijlmer werd druk geprogrammeerd en gesoldeerd om alles in gereedheid te brengen voor de grote lancering.

Meteen 500 klanten!

De vier hoopten op vijfhonderd klanten aan het eind van het eerste jaar. Op 1 mei 1993 ging XS4ALL ‘open’ voor het publiek. De eerste ISP van Nederland was een feit. Een artikel (PDF) in de Volkskrant van die dag deed de rest. Diezelfde avond, om zeven uur, had de vijfhonderdste klant zich al aangemeld. De oprichters wisten meteen dat ze een groot probleem hadden.

Hé, wil je een baan?

Alles verliep chaotisch in het begin. Iedereen nodigde vrienden uit om te komen helpen. Die werden met wat geld naar een tweedehands winkel gestuurd om een bureau en een stoel te kopen. Ze mochten zelf hun computer kopen, ze moesten hem zelf aansluiten. En daarna mochten ze zelf uitzoeken wat ze moesten doen. Er was geen afdeling personeelszaken. Het was meer van: