Internet wordt een primaire levensbehoefte

Het internet dringt steeds dieper door in onze samenleving. Iedereen heeft toegang tot internet en steeds meer apparaten krijgen een internetaansluiting. XS4ALL zorgt voor een veilige en betrouwbare internettoegang, voor iedereen, altijd en overal en met elk apparaat. “Internet wordt een primaire levensbehoefte.”

“Er komen dankzij bedrijven als Apple en Samsung steeds meer gebruiksvriendelijke apparaten, waardoor we bijna alles met het internet kunnen doen”, stelt Theo de Vries, algemeen directeur van XS4ALL. “Technisch heet het dan uit de cloud halen of in de cloud zetten, maar het komt erop neer dat de verjaardagskalender niet meer op de wc hangt maar in je smartphone zit en dat je de krant niet meer in de bus krijgt maar op je tablet leest. Voor zakelijke gebruikers betekent het plaats- en tijdonafhankelijk werken met bedrijfsapplicaties en -gegevens en online communiceren met klanten en leveranciers.”

Lichtzinnig

“Het internet faciliteert dus Het Nieuwe Werken, waardoor ook de grens tussen zakelijk en privé aan het vervagen is”, geeft De Vries aan. “Mensen zijn thuis en in privétijd bezig met hun werk en regelen op het werk allerlei privézaken. De technische kant van dit verhaal is dat je heel goed moet nadenken over waar je dat allemaal neerzet. Daar wordt nu vaak heel lichtzinnig mee omgegaan. Privégegevens worden al te gemakkelijk in de cloud gezet zonder te weten hoe het staat met de privacy en de beveiliging. Zakelijk geldt dat natuurlijk nog veel sterker. Een bedrijf kan alles wel in de cloud zetten, maar moet dan wel de absolute zekerheid hebben dat alle bedrijfsgegevens daar honderd procent veilig en ontoegankelijk voor derden zijn opgeslagen.”

XS4ALL past volgens De Vries heel goed in dit verhaal, “want we denken al negentien jaar na over hoe je met internet, privacy en security omgaat. Het zijn oude waarden, die nu weer steeds relevanter aan het worden zijn. Helaas gebeurt dat wel over de as van de nodige incidenten. Denk aan de privacyschending bij Facebook, de inbraak in het Sony Playstation-netwerk en de recente hacks van websites waarbij persoonsgegevens op straat kwamen te liggen. Voor XS4ALL zijn privacy en security altijd heel belangrijke kernwaarden geweest, die ook nu van cruciaal belang zijn voor onze klanten.”

De XS4ALL-directeur tekent daarbij aan dat de huidige cloudontwikkeling niet alleen door de gebruikersapparatuur wordt gefaciliteerd, maar steeds meer ook door de netwerken. “Access for all is in feite al bereikt in Nederland, maar nog niet iedereen heeft toegang met de nieuwste technologie en gebruikt de nieuwste toegangsdiensten. We kunnen de naam XS4ALL nu dus ook laten gelden bij de uitrol van glasvezel – en straks LTE – in Nederland.”

XS4ALL is de eerste grote partij in Nederland na KPN die glas is gaan leveren, aldus De Vries. “Als straks alles in de cloud wordt gezet, zijn er ook veel grotere bandbreedtes nodig dan met de huidige DSL-technologie haalbaar is. We leveren nu 50 en 100 Mbit/s als instapsnelheid voor glasvezel, maar uiteindelijk gaan we naar 1 Gbit/s, zowel download als upload.”

Op dit moment ligt er bij bijna een miljoen huishoudens in Nederland  glasvezel voor de deur, waarvan circa een derde inmiddels is geactiveerd en aangesloten op diensten van serviceproviders. “Die ontwikkeling gaat razendsnel”, benadrukt De Vries. “Mensen gaan straks ook glasvezeltoegang als een recht zien en we willen daar als XS4ALL een belangrijke rol in spelen. De technologie mag dan zijn veranderd, het basisgevoel – toegang voor iedereen – is nog steeds hetzelfde.”

‘Veilige internettoegang voor iedereen, altijd en overal en met elk apparaat’

Primaire levensbehoefte

“Internet heeft zich verplaatst van binnenshuis naar overal en kruipt nu ook steeds meer in apparaten, zoals smartphones, tv’s, audiosystemen en slimme thermostaten. Internet wordt daarmee een primaire levensbehoefte”, zegt De Vries. “Je wilt het altijd en overal kunnen gebruiken. XS4ALL dus, maar ook XSAllways, XSAnywhere en XS2Anything. Als innovatieve dienstverlener spelen we hierop in met IPv6. De huidige IPv4-nummers raken binnen zeer afzienbare tijd op en dan is invoering van de nieuwe IPv6-internetlaag naast de IPv4 onvermijdelijk. Het lijkt er echter op dat dit besef nog nauwelijks is doorgedrongen. XS4ALL is de enige algemene ISP in Nederland – en overigens ook een van de eerste Europese ISP’s – die IPv6 heeft omarmd en al volledig heeft geïmplementeerd in de dienstverlening.”

“XS4ALL is in het afgelopen jaar alles-in-éénpakketten (internet, telefoon en televisie) gaan aanbieden en dit jaar zullen we webtelevisie verder uitbouwen tot een nieuwe innovatieve dienst”, geeft De Vries aan. “Met onder andere interactieve televisie op twee tv’s, PVR (personal videorecorder) in de cloud en tv overal in en om het huis op je browser.”

“We vinden dat we internet niet alleen moeten verkopen, maar ook compleet moeten omarmen in onze bedrijfsvoering”, benadrukt De Vries. “De afgelopen jaren hebben we dat sterk gedaan met de verkoop, nu zijn we bezig het internetgebruik verder te integreren in onze service. Zo hebben we bijvoorbeeld Twitter ingezet als compleet nieuw geïntegreerd servicekanaal naast de bestaande kanalen.  En dit jaar gaan we ook een impuls geven aan Selfservice, waarmee onze klanten hun XS4ALL-dienstverlening kunnen inregelen zoals ze dat zelf willen. Via de browser uiteraard, want internet zit nu eenmaal in ons DNA.”

Internet wordt een primaire levensbehoefte

Recente stories