Stage Entertainment Nederland werd tijdens de coronacrisis in het hart geraakt. Inmiddels schijnen de spotlights weer. De loyaliteit, het vertrouwen van de musicalliefhebber en de veerkracht van de werknemers hielpen Stage te overleven in een ongekende periode voor de amusementssector.
De overstap naar schonere energie moet sneller. En als deze energietransitie ergens versneld zou moeten lukken, dan is het wel in Nederland. “We hebben de kennis, het kapitaal, een klimaatakkoord”, zegt president-directeur Shell Nederland Marjan van Loon. “Samen lukt het.”
Covid heeft voor een landverschuiving gezorgd in de manier waarop we ons gedragen; als mens en consument. Elke afzonderlijke ervaring – hoe en wat we kopen, hoe en waar we werken en hoe we interacteren met anderen – is permanent veranderd. Dus ook organisaties moeten veranderen, stellen Hanneke ten Hove en Gijs de Bruijn.
Toekomstbestendig, ongeremd leiderschapThe Executive Network (TEN), bureau voor executive search en interim-management, bevindt zich dit jaar opnieuw in de hoogste regionen van de MT1000-lijst en de beste bedrijven voor executive search. TEN richt zich op het invullen van directie-, bestuurs- en commissarisposities. TEN combineert het ambacht van executive search met de nieuwste datagedreven technologieën om te bouwen aan een sterkere, toekomstbestendige Nederlandse bedrijfstop.
Een traditionele organisatie die state-of-the-art software wil bouwen moet volgens Bas Lemmens, Vice President en General Manager EMEA van Pivotal, denken als een start-up. “Om echt disruptief te zijn moet digitale transformatie gepaard gaan met brede organisatorische verandering waarbij agile, lean software en diensten worden gebouwd en opgeleverd op een modern platform. Ook staat of valt digitale transformatie met een cultuur die niet alleen snel software ontwikkelt, maar ook continu leren stimuleert, openstaat voor feedback en klantwaarde biedt.
“Pivotal ondersteunt digitale transformatie op twee manieren. We prioriteren het business-probleem en definiëren gezamenlijk een minimale oplossing via een unieke methodologie. Op deze manier kunnen teams sneller en veilig software opleveren. Daarnaast helpen we organisaties via het Cloud-Native Pivotal Platform nieuwe toepassingen bouwen en uitvoeren waarmee ze concurrentievoordeel kunnen opbouwen.
“Zo helpt Pivotal Rabobank om hun digitale transformatie te versnellen. Klanten verwachten dat hun bank continu nieuwe applicaties en toepassingen ontwikkelt en openstaat voor feedback. Ook is er toenemend behoefte aan klantgerichte software. Met 8,3 miljoen klanten in 39 landen, had Rabobank een forse uitdaging. Dankzij het Pivotal Platform, het Java Framework (Spring) en andere Pivotal-tools kan Rabobank snel microservices bouwen, beheren en aanbieden. Zo levert Rabobank nu software die innovaties ondersteunen, zoals de Rabobank Developer Portal API. Ook bracht het Pivotal-platform een versnelde cultuuromslag teweeg in de werkwijze van ontwikkelaars. Pivotal Labs helpt daarom ontwikkelaars met het onboarden op het nieuwe platform.”
‘Onze impact: betere voeding voor de wereld’Dat FrieslandCampina een bijzondere werkgever is, staat voor zijn medewerkers als een paal boven water. De onderneming is in het bezit van een coöperatie van melkveehouders; winst maken gaat over het bestaan van boeren. CEO Roelof Joosten praat met drie bevlogen mensen over de betekenis van een ‘purpose’-gedreven onderneming.
Bob Jan Schoot Uiterkamp, customer management specialist, weet nog goed hoe hij een paar jaar geleden op zoek ging naar zijn eerste werkgever. “Ik zocht naar een bedrijf met impact op de maatschappij in ontwikkelingslanden. Het duurde niet lang voor ik FrieslandCampina ontdekte en zag hoe FrieslandCampina opereert in Azië en Afrika en de boeren ter plekke ondersteunt. Dat motiveerde mij enorm.”
“De coöperatie, de verbondenheid met boeren, maakt ons uniek”, vindt Bowei Ning, corporate trainee bij Supply Chain. “Wij verwerken de melk van onze boeren en maximaliseren onze winst voor hen. Dat geeft een heel andere kijk op je werk.”
Clusterleader R&D Packaging Maira de Vreede koos om een andere reden voor FrieslandCampina: “Ik vind het belangrijk om goede voeding te maken voor mensen. Voeding die vol zit met goede voedingsstoffen. En nu realiseer ik me steeds meer dat wanneer we winst maken, we direct bijdragen aan het bestaan van onze boeren.”
Het pad van CEO Roelof Joosten ging bewust een andere kant op dan dat van zijn vader, die directeur was in een kaasfabriek. “Ik koos voor Unilever ICI. Maar na verloop van tijd ging mijn achtergrond meespelen in mijn keuzes. Ik besloot mijn vaardigheden te gebruiken voor een door en door Nederlands bedrijf.” Een aantal jaren was Roelof Joosten verantwoordelijk voor de businessgroup Ingredients (kindervoeding en hoogwaardige ingrediënten), voor hij in de zomer van 2015 CEO werd. “We hebben met elkaar in het afgelopen jaar onze purpose vormgegeven. Wat geeft betekenis aan ons werk? Wat maakt dat we juist bij dit bedrijf willen werken? Wij hebben gekozen voor nourishing by nature: ‘Betere voeding voor de wereld, goede inkomsten voor onze boeren, nu en in de toekomst.’ Die purpose is leidend in onze keuzes.”
Betere voeding voor de wereld; het spreekt Bowei Ning erg aan. “In China wonen 1,6 miljard mensen, die voor een groot deel verstoken zijn van veilige zuivelproducten van goede kwaliteit. Voedselveiligheid is niet overal in de wereld vanzelfsprekend. Voor mij als Chinese is het belangrijk om bij een bedrijf te werken dat goede voeding maakt die bereikbaar is voor veel mensen. Daar ben ik trots op en ook op wat FrieslandCampina in China doet door de melkveehouderij te ondersteunen via het Sino-Dutch Dairy Development Centre.”
“We willen het vertrouwen van Chinese consumenten in voeding helpen herstellen”, beaamt Roelof, die in november 2015 deel mocht uitmaken van een succesvol staatsbezoek aan China. “Vandaar dat wij medeoprichters zijn van dit centrum, waarin we kennis delen met de Chinese melkveehouders. Daarmee groeit de markt voor zuivel en daar heeft ook de Chinese zuivelindustrie baat bij. Het gaat niet alleen om winst; het gaat ook om delen.”
“Onze purpose inspireert mij enorm”, stelt Bob Jan vast. “Het is de ‘why’ van ons bedrijf. Veel mensen die voor ons werken voelen dat ze op de goede plek zijn, dat hun hart sneller klopt voor FrieslandCampina.” Een purpose als nourishing by nature heeft verstrekkende gevolgen, bijvoorbeeld in Research & Development. “Voor ons is niet de vraag: willen consumenten natuurlijke, authentieke en gezonde zuivel? Het is het uitgangspunt voor alle ontwikkelingen. Of het nu om producten of verpakkingen gaat”, legt Maira de Vreede uit. “Het beweegt je om harder na te denken over kansen voor producten, samen te werken en te ondernemen”, vindt Bob Jan. “Ik heb echt een sterk commitment om succesvol te willen zijn voor dit bedrijf en zijn boeren.” Roelof Joosten beaamt: “Ik ben ervan overtuigd dat medewerkers in een purposegedreven onderneming beter presteren.”
Zowel Maira als Bob Jan heeft al een aantal functies vervuld. “Ik mocht al snel naar China”, vertelt Bob Jan. “Een geweldige uitdaging.”
“Je bent hier vrij om je eigen vaardigheden en talenten te ontwikkelen”, vindt Maira. “Er is geen vorm waarin je gekneed moet worden. Je moet je eigen weg kiezen.” Bowei Ning staat als corporate trainee nog aan het begin van haar loopbaan. Roelof Joosten moedigt hen aan. “Bedenk voor jezelf wat je droom is, wat je wilt vervullen in je leven. Zet je stip op de horizon. Dat doen we met nourishing by nature, doe het ook voor jezelf, in jouw leven. En leef je droom.”
kader
Met 19.000 leden-melkveehouders in Nederland en Duitsland is FrieslandCampina een van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld. De onderneming maakt zuiveldranken, kindervoeding, kaas, desserts, room, boter en ingrediënten voor consumenten en professionele afnemers in Europa, Afrika, Azië en de Verenigde Staten. Er zijn vestigingen in 32 landen; export vindt plaats naar 100 landen.
“Mobiliteit staat steeds vaker in de boardroom op de agenda”Hoe reist de directeur van een leasemaatschappij?
“Met de auto. Of beter gezegd; met een Tesla. Ik woon in Amsterdam-Zuid en werk in Hoofddorp en rij dus tegen de files in. Ik ben binnen 20 minuten op kantoor. Omdat ik verantwoordelijk ben voor de Benelux bezoek ik ook regelmatig onze Belgische collega’s in Brussel. Die reisafstand past ruim binnen de actieradius van mijn Tesla.”
De wereld van mobiliteit is volop in beweging. Wat zijn de meest opvallende ontwikkelingen?
“We houden de ontwikkelingen met betrekking tot autonoom rijden scherp in de gaten. Als ALD Automotive hebben we laatst ook meegedaan met de Platoon Test waarin we in colonnes met semi-zelfsturende auto’s over de A2 van Amsterdam naar Beesd reden. Die ontwikkeling zal onze tak van sport zeker veranderen, maar door dicht op innovaties te zitten, kunnen we in een vroeg stadium kennis opbouwen en gemakkelijker de rol van regisseur invullen. We gaan daar sowieso meer naar toe. Door ontwikkelingen als zelfsturende auto’s zal mobiliteit meer worden gezien als een service. ALD levert dan de hardware en het netwerk en de eindgebruiker neemt mobiliteit af zoals we op dit moment gewend zijn stroom af te nemen.”
En wat zijn de opvallende ontwikkelingen als we kijken naar leasing?
“Privé lease is een ontwikkeling die op het moment explodeert. Wat veel mensen echter niet weten is dat het door steeds meer werkgevers wordt omarmd. Dan krijg je privé lease in een business to employee-constructie. Dat kan zijn als invulling van een mobiliteitsbudget, of als oplossing voor medewerkers die normaal gesproken niet in aanmerking komen voor een leaseauto.”
Wordt mobiliteit meer de verantwoordelijkheid van de werknemer?
“Op individueel niveau zeker. De werknemer wil vooral keuzevrijheid. Wij helpen onze klanten hierbij door het aanbieden van een mobiliteitsregeling. Binnen een vastgesteld budget kunnen werknemers daarmee zelf verschillende soorten van mobiliteit samenstellen. Denk daarbij aan een combinatie van een kleinere auto, een e-bike en een mobiliteitspas. Op die mobiliteitspas zitten weer producten als trein, parkeren en taxi. Dit product noemen we ALD free.”
Door al die keuzemogelijkheden lijkt het stereotype beeld van de leaserijder in grote auto’s definitief verleden tijd.
“Natuurlijk bedienen we dit type klanten ook. Maar je hebt gelijk als je zegt dat mobiliteit meer dan alleen een grote, nieuwe auto is. Een interessant gegeven is dat werknemers er steeds meer voor open staan om tweedehands auto’s tegen een gereduceerd tarief te leasen. Dit weten we dankzij ALD choice. Dit is een aanbod gedreven leaseoplossing die we samen met Conclusion hebben ontwikkeld. We bieden de leaserijder binnen een online omgeving een persoonlijk leaseaanbod waarbij ze uit een aantal suggesties kunnen kiezen voor het type auto en de duur van het contract. Het is eigenlijk een abonnement op mobiliteit. Binnen ALD choice zien we dat een derde van de leaserijders inmiddels kiest voor een gebruikte auto.”
Om bedrijven wegwijs te maken in al die trends en mogelijkheden op het gebied van mobiliteit is anderhalf jaar geleden het Mobility Experience Centre geopend. Tijdens interactieve sessies krijgen organisaties een helder beeld van wat de impact van mobiliteit is op kosten, aantrekkelijk werkgeverschap en het milieu. Het Mobility Experience Centre heeft tot nu toe 1.300 bezoekers mogen verwelkomen. Wat zijn de ervaringen tot nu toe?
“Wat opvalt is dat het thema mobiliteit steeds vaker in de boardroom op de agenda staat. We ontvangen daardoor niet alleen mobiliteits- en HR-managers maar hele directieteams. In sessies merken we dat de balans tussen aantrekkelijk werkgeverschap en kostenbeheersing een spannende is. Elektrische auto’s zijn nu eenmaal duurder dan benzineauto’s. Het thema MVO levert doorgaans pittige discussies op. Daarin merk je dat de belangen van de stakeholders vaak uiteenlopen.”
Wat we tussen de regels doorlezen is dat de werknemer steeds meer aan de touwtjes trekt. Hoe doen jullie dat zelf bij ALD Automotive?
“Natuurlijk hebben medewerkers bij ALD Automotive volop keuze als het gaat om de invulling van hun mobiliteit. Maar mobiliteit en beweging staan in de hele bedrijfsvoering centraal. Zo werken we allemaal flexibel en hebben wij het ‘mutual development’-principe ingevoerd. Dit houdt in dat medewerkers zich in multidisciplinaire teams kunnen ontwikkelen op het gebied van leiderschap of andere managementvaardigheden. Zo zorgen we ervoor dat onze talenten sneller doorstromen, dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen en dat we goede mensen aan ons binden.”
Waar wil je naar toe met ALD Automotive?
“We hebben een aantal jaar geleden innovatie benoemd als ons belangrijkste speerpunt. Op het gebied van productontwikkeling heeft dat geresulteerd in mooie oplossingen als ALD free en ALD choice, maar ook de ontwikkeling van het Mobility Experience Centre is daar een gevolg van. De kennis die we hierdoor elke dag opdoen is van onschatbare waarde. Het uiteindelijk doel is een ecosysteem van oplossingen waarin je als gebruiker of organisatie vrijelijk je mobiliteit kunt uitkiezen. We moeten dicht op alle innovaties en ontwikkelingen binnen mobiliteit en leasing blijven zitten om die ambitie waar te maken. Ik vind dit een prachtige uitdaging en is voor mij reden om iedere dag met plezier naar ALD Automotive te gaan.”