Auteur: Yoshi Tuk

Oog voor het individu

Voor ICT-kennispartner Legian is het een uitgemaakte zaak: alleen door goed te kijken naar het individu kan het bedrijf zich onderscheiden, aldus HR-lead Nisar Habieb. “Die mensgerichtheid maakt dat we elkaar motiveren om te excelleren.”

Grootste zorgfusie geslaagd

Met slechts twee jaar op de teller en nu al zo’n hoge naamsbekendheid voor Amsterdam UMC: volgens bestuursvoorzitters Hans Romijn en Chris Polman laat het zien hoe succesvol de zorgfusie al is. De samensmelting van het AMC en VUmc heeft in omzet en wetenschappelijke publicaties het grootste universitaire medisch centrum van Nederland opgeleverd.

Dat ze samen optrekken is volgens Polman alleen maar logisch. “Beide instellingen richten zich op hoog complexe zorg waar veel specialisatie en technologie voor nodig is. We kunnen nu gezamenlijk investeren en de zorg doelmatiger maken.”

Het succes is vooral te danken aan de collectieve beleving, vertelt Romijn. Door het heldere doel, de aansprekende naam, het mooie logo en de op elkaar afgestemde bedrijfsstructuur is een belangrijke basis gelegd. Vervolgens is er heel veel energie gestoken in gesprekken tussen de ruim 15 duizend medewerkers onderling. “Een fusie is een lege huls als je niet naar de mensen kijkt. Die zijn namelijk het vibrerend hart van de fusie. Iedereen draagt nog altijd zijn eigen geschiedenis mee, maar interesse in elkaar is essentieel.”

Gedurende de coronacrisis wierp de eenwording al duidelijke vruchten af, stellen beiden. Wetenschappers hebben elkaar bijvoorbeeld heel snel weten te vinden. En, zo voegt Polman toe, de organisatiekracht was hoger. “We voelden ons weerbaar.”

Op de lange termijn leidt de samenwerking tot meer concentratie van specialisaties op de twee locaties. Daarmee neemt de kwaliteit van de zorg toe en de ligduur juist af. Met alle ingrediënten in huis breekt volgens Romijn nu de interessante tijd aan om te kapitaliseren. “Een fusie is nooit klaar. Je moet samen in beweging blijven.”

Security is elkaar slimmer maken

Hackers richten zich in toenemende mate op de verstoring van vitale bedrijfsprocessen, zo stelt Erno Doorenspleet van KPN Security vast. Naast preventie is de detectie daarom minstens zo belangrijk. “We moeten met elkaar voorkomen dat bedrijven vastlopen.”

Goed werkgeverschap door de ogen van

Voor de één is het nog vooruitstrevend, voor de ander al jaren goed werkgeverschap. De stap van het bankwezen naar Alfa Accountants en Adviseurs bleek veertien jaar terug al een verademing, zegt relatiemanager Robert Berendsen. Zakelijk en privé. “Mijn werk voelt niet meer als werk.”

De mensgerichtheid en ruimte voor groei hebben zijn idee over werkgeverschap veranderd. “Natuurlijk kan je groeien in functie, maar ik voel nul belemmering om me juist ook daarbuiten te verdiepen.” Daarmee groeit hij dus in zijn werk en als persoon. “Een universitaire opleiding, interne masterclasses en vrijwillig workshops geven: het wordt aangemoedigd.”

Hij schrijft het toe aan de open cultuur. “Anders dan bij een groot accountancykantoor werken we niet met partners. Elke collega kan mede-eigenaar zijn. Het maakt een groot verschil en levert motivatie om waarde te blijven bieden. Zowel naar collega’s als klanten.”

Een goede verdeling van werk en privé is belangrijk binnen Alfa. Zo behoort thuiswerken al langer tot de opties. Dit biedt voordelen, beaamt zijn vrouw Manon. Het geeft bijvoorbeeld de ruimte om de kinderen naar school te brengen. Of – zoals rondom de Covid-19-uitbraak – om ze les te geven. Jaren terug trainde Robert voor een marathon. De ‘verloren’ tijd haalt hij buiten de kantoortijden in. De rust die dit geeft, ervaart het hele gezin.

Eerlijk is eerlijk: hij is erdoor verrast. “Het maakt dat ik een werkgever trouw blijf.” Voor Robert is het al normaal, maar Manon keek de afgelopen maanden nog op van de persoonlijke blijk van waardering door zowel de directie als Raad van Bestuur. “Menselijkheid en betrokkenheid: het klinkt zo simpel, maar komt niet overal voor.”

Pionieren in de gezondheidszorg

Dat Arkin als één van de eerste GGZ-instanties een Chief Medical Information Officer heeft is niet zomaar. Als CMIO én psychiater slaat Tjeerd van Rees Vellinga samen met CIO Michiel Kooper een brug tussen de zorg en ICT. Ze bewaken de behoeften van arts en de psychiatrisch patiënt. “Het is complex, maar als je van data en technologie houdt is het een dijk van een uitdaging. Je kunt hier iets bijdragen.”

Eén van de uitdagingen is om artsen te helpen bij hun behandelkeuzes. De huidige automatisering is vooral gericht op registratie, zegt Kooper. “Voor het patiëntdossier van de toekomst is het daarom zoeken naar de juiste combinatie van systemen. De gegevensuitwisseling over organisaties heen, de juiste interface: het zijn grote vraagstukken.” Het uitgangspunt, vult Van Rees Vellinga aan, is om alles wat we doen te laten aansluiten op de praktijk. “Zodat het ons als artsen écht helpt. Dat lijkt simpel, maar bestaat nog nauwelijks.”

Bij Arkin staat ICT voor meer dan het beheer van technologie. “Er is ruimte om een prominente bijdrage te leveren aan verbeteringen in het zorgproces”, legt Kooper uit. “Het is ook onze taak om vanuit de zorgvraag een visie te vormen. Die ruimte om te bouwen heeft ervoor gezorgd dat we voor grote techbedrijven inmiddels een referentiecasus zijn.”

Of het nu de inzet van data science is voor suïcidepreventie of het gebruik van virtual reality om angststoornissen te behandelen, het doel is om snel te experimenteren en toe te passen. Van Rees Vellinga: “Iedereen is hier gedreven om technologie vanuit de inhoud optimaal te gebruiken. Die wezenlijke bijdrage aan het leven van mensen geeft voldoening.”

Samen zoeken naar nieuwe digitale kansen

Bijna de helft van de 180.000 medewerkers richt zich op innovatie. “Een ongekende investering”, zegt Gert-Jan van Eck, COO van Huawei Nederland. Klantgerichtheid en vernieuwing zijn daarin onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Samen zoeken en creëren we bedrijfskansen.”

Oog voor persoonlijke ontwikkeling in IT

Interxion is misschien wel het best bewaarde geheim in de IT.  Met ruim vijftig datacenters in Europa groeit het bedrijf hard. Voor HR Director Gaby Nooijen ligt de nadruk op het vinden van mensen die passen bij de filosofie van het bedrijf: operational excellence.

Hoewel doorgaans een technische achtergrond nodig is, kijkt ze in de werving breder dan de IT alleen. “Zo trekken we ook geregeld talent aan onder mariniers. Er is nadrukkelijk oog voor iemands persoonlijkheid. De gedrevenheid om gestandaardiseerd te werken en klanten kwaliteit te leveren is voor ons cruciaal in een profiel.”

Om in tijden van groei dit kwaliteitsniveau te behouden, is het volgens Nooijen des te belangrijker de cultuur te waarborgen. Hoe ze dat doet? “Mensen zijn vaak onder de indruk van de open sfeer hier. Doordat we een platte organisatie zijn is het met 110 medewerkers toch goed mogelijk elkaar te kennen. Daarmee behouden we onze eigenheid.”

Wat helpt is Interxions aandacht voor de betrokkenheid. Met onder meer gezonde maaltijden, een eigen gym en een aandelenprogramma is voor een prettige werkomgeving gezorgd. Minstens zo invloedrijk is de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Nieuw is bijvoorbeeld de coaching waarmee medewerkers een aantal keer per jaar kijken naar hun next step. “We stimuleren het om het juist in de breedte te zoeken. Engineers groeien bijvoorbeeld geregeld na een paar jaar door.”

Behalve dat Interxion daarmee op persoonlijke behoeften inspeelt, bereidt het zich zo voor op de toekomst. “Onze sector is continu in beweging. Wie ook over vijf jaar naar perfectionisme streeft moet mee veranderen. Het is een soort Formule 1: door telkens te tweaken bereiken we een groots effect.”

Duurzame ambitie als klantgerichtheid

Met het sluiten van de Hemweg 8-centrale eind 2019 zet energiebedrijf Vattenfall weer een concrete stap in de gehele verduurzaming en richting het gestelde doel: een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. “Onze duurzame bronnen zijn een oplossing voor andere energievraagstukken.”

“Talent vanuit kracht laten presteren”

De krapte op de arbeidsmarkt dwingt bedrijven om stil te staan bij de manier waarop ze hun talenten ondersteunen. “Niet uit softheid”, zegt arbeids- en organisatiepsycholoog Flores van Emmerik van HR-adviesbureau Dijk & Van Emmerik. “Het gaat om concurrerend vermogen en groei.”

Wie werknemers onvoldoende begeleidt of helpt persoonlijk te groeien laat ze niet vanuit hun kracht presteren. “Dit kost tijd en geld.” Het specialistische HR-bureau Dijk & Van Emmerik ondersteunt daarom met assessments, outplacement, coaching en reintegratie. “De aandacht voor ontwikkeling leidt tot inzicht en perspectief en daar profiteert ook de organisatie van.”

Talent is lastiger te vinden en de huidige medewerkers willen groeien in een goed functionerend team. Interne communicatie, coaching en zelfkennis zijn daarom van belang. De hiërarchische werkwijze is op veel plekken verleden tijd, maar vrijheid leidt soms tot vrijblijvendheid. “Mensen hebben moeite om met elkaar in gesprek te gaan en fouten te benoemen. Er is behoefte aan onderling begrip en eigenlijk wil iedereen vooruitgang.”

Het draait om een positief leerklimaat. “Alleen zo wordt duidelijk wat medewerkers willen en kunnen en ontstaat de motivatie om nieuwe vaardigheden te leren.” Dat is, zo beseft hij, een flinke uitdaging. “Je leeft immers ook met de waan van de dag. Aandacht is niet altijd een vanzelfsprekendheid.”

Juist de bescheiden grootte van het tienkoppige Dijk & Van Emmerik zorgt ervoor dat het bureau hierbij op persoonlijke wijze kan helpen. “Het resultaat? Naast een daling van het verloop en ziekteverzuim neemt de aantrekkingskracht toe. Groeien en concurreren lukt alleen met de juiste mensen op de juiste plek.”

Inkoop op een hoger niveau brengen

Nevi vaart onder de vlag Nevi NEXT een nieuwe koers. De vereniging voor inkoopprofessionals wil leden met digitale tools en nieuwe vormen van kennisdeling ondersteunen. “Dagelijks werken we aan de ontwikkeling van ons vak”, vertelt Managing Director Jeroen Harink. Met onder meer een erkend opleidingsinstituut, tientallen state-of-the-art trainingen, incompany programma’s en vele events draagt Nevi bij aan de ontwikkeling van inkoop bij individuen en organisaties.

Nieuw is de aandacht voor digitale tools: gereedschap waarmee iemand – of zelfs een team – het dagelijkse werk gemakkelijker maakt. Recent zijn de eerste toepassingen gelanceerd, zoals een app om eenvoudig contracten op te stellen. De komende tijd verschijnen er nog meer tools, zo kondigt Harink aan. “Naast eenvoudiger willen we het werk ook steeds efficiënter maken.”

Zowel het vak als de behoefte van de doelgroep verandert. Daarom is er in toenemende mate aandacht voor online educatie. “Het traditionele klaslokaal blijft een onmisbare formule, maar we richten ons ook op andere leervormen. Passend bij de professionals van nu en gericht op de praktijk.”

Door universiteiten financieel te ondersteunen zorgt Nevi bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van nieuwe kennis. “Die is vervolgens bruikbaar in onze opleidingen en trainingen. Aan ons de mooie uitdaging om te zoeken naar de juiste wijze om individuen en organisaties vooruit te helpen.” Daarbij zijn volgens Harink kennis, skills en gedrag cruciaal. “We maken ons sterk voor inkoop vanuit de overtuiging dat mensen, in teams binnen organisaties, impact kunnen creëren – ook op maatschappelijk vlak. Daarvoor is permanente kennisdeling noodzakelijk.”

Data brengt financiële sector verder

In de financiële sector is de noodzaak om te veranderen extreem groot. “In nieuwe samenwerkingsmodellen gaat het steeds meer over het gebruik van data dan over traditionele productontwikkeling”, aldus Roy Vissers en Marc Sommer van het snelgroeiende Novisource.

‘Nieuwe verzuimaanpak is hard nodig’

De permanente druk op werknemers leidt de komende jaren tot meer psychische klachten en uitval. Het vraagt om een andere kijk op de verzuimaanpak, aldus Stefan Duran, Branch Head Benelux bij verzekeraar elipsLife. “Proactieve toepassing van triage voorkomt ergere problemen.”