Auteur: Webmaster

‘Ondernemers verwachten meer expertise van hun bank’
“Om onze klanten proactief te kunnen adviseren is sectorkennis een vereiste.” Volgens Joop Wijn, lid raad van bestuur en verantwoordelijk voor Corporate Banking, is ABN AMRO daarom onlangs volledig naar sectoren ingedeeld. Wijn: “Onze sectorexpertise stellen we nu aan alle klanten beschikbaar, bij de allergrootste en ook bij het mkb.”

Elke ondernemer is uniek. Er zijn grote verschillen in typen organisaties, omvang, mate van internationalisering en levenscycli. Elk bedrijf streeft echter naar succes en continuïteit voor zijn onderneming. Bedrijven willen een bank die hetzelfde voor ogen heeft en die ze ondersteunt bij de realisatie van hun ambities. Joop Wijn: “Ondernemers verwachten een gesprekspartner die hen begrijpt. Die op cruciale momenten expertise brengt waarin het belang van de klant centraal staat. Dit vereist financiële kennis, kennis van markttrends én inzicht in kansen en risico’s in de sector waarin de klant actief is. Zo bouwen we strategische relaties voor de lange termijn.”

‘We bouwen aan strategische relaties voor de lange termijn’

Nieuwe inzichten

Hoe wordt de positionering van ABN AMRO als ‘sectorbank’ zichtbaar voor klanten? Wijn: “We werken al langer vanuit sectoren en gaan nu ook bij het mkb onze sectorexpertise verder inzetten. Onze klanten doen zaken met een relatiemanager die zowel de ondernemer kent als volledig op de hoogte is van alle ontwikkelingen binnen zijn sector. De relatiemanager wordt een consultant. Dat wordt gewaardeerd door klanten en is voor ons reden om deze sectorexpertise nog verder te verbreden en verdiepen.”

“Als sectorbank delen we bijvoorbeeld via ons Insights-platform en sociale media inzichten afkomstig van bronnen binnen én buiten de bank. Denk aan prestatiecijfers, kansen, bedreigingen en trends. Die inzichten kunnen betrekking hebben op de eigen sector, maar kunnen ook cross-sectoraal zijn. Ook lanceren we een benchmarkinstrument op onze website, waarmee ondernemers kunnen zien hoe zij presteren ten opzichte van hun peers. Dergelijke vergelijkingen blijken vaak een uitstekend startpunt voor een strategisch gesprek.”

Waardevol netwerk

Ook het omvangrijke netwerk van de bank is voor ondernemers van grote waarde. “Als sectorbank vinden we dat onze zakelijke relaties optimaal van dit netwerk moeten kunnen profiteren. Dit gaan we nog actiever voor hen openstellen. Op die manier willen we samenwerkingsverbanden tot stand brengen”, zegt Wijn. “Als klanten toegang hebben tot een platform, kunnen ze relevante en waardevolle contacten leggen. Dat kan op kleine schaal, door ondernemers uit verschillende bedrijfstakken maar met vergelijkbare uitdagingen aan elkaar voor te stellen. Daarnaast organiseren we rondetafelsessies en events waar interne en externe sprekers hun licht laten schijnen over ontwikkelingen in de diverse sectoren.”

Relevante oplossingen

Ook qua productontwikkeling richt ABN AMRO zich op oplossingen die specifiek zijn afgestemd op de verschillende sectoren. Door met een ‘sectorbril’ naar producten te kijken, gecombineerd met financiële kennis, krijgt de ondernemer relevantere oplossingen aangeboden. Joop Wijn: “Een mooi voorbeeld hiervan is Multi Payment Services, de onestopshop voor alle betaalproducten, zowel in de winkel als online. Multi Payment Services is essentieel voor ondernemers in de retail- en de leisure-sector. Het aanbod van diverse betaalmethoden zorgt dat bedrijven toegankelijker zijn voor hun klanten. Dat is goed voor hun omzet.”

Partnerschap

Past deze menselijke benadering in het tijdperk van digitalisering? “Het is én én. Onze apps, mobiele en internettoepassingen zijn top of the bill. Voor betalingen, vreemde valuta, koppeling aan de boekhouding, internetkassa’s en bijvoorbeeld voor digitale letters of credit bij export- en importfinanciering. Maar er blijft altijd een menselijke component. Aan bankiers worden wel andere eisen gesteld nu de computer veel taken overneemt”, zegt Wijn. “De rol zal verder veranderen. Van een generalist is de bankier een specialist geworden, en van een relatiemanager een sectordeskundige. Het is ons streven dat we door onze visie en het bieden van nieuwe inzichten een uitstekende partner blijven voor ondernemend Nederland. We zijn voor de vierde keer op rij tot nummer 1 gekozen door jullie lezers. Voor ons een bewijs dat we de juiste dingen voor onze klanten doen. We zullen er hard aan werken om dit succes de komende jaren te herhalen.”

Innovatieve app-ontwikkeling
Willem van Enter, algemeen directeur van OutSystems Benelux, windt er geen doekjes om. “Teveel bedrijven werken met verouderde IT-systemen. En dat terwijl bijna alle bedrijfsprocessen door software worden bestuurd. Ook wordt steeds meer via internet gecommuniceerd, al dan niet mobiel.

 Dat biedt kansen voor nieuwe concurrenten en nieuwe apps. Een groeiend aantal IT-spelers heeft dit door: ze pakken onverwacht marktaandeel in branches als het bankwezen, de auto-industrie en logistiek. Puur gedreven door IT, maar wel met oog voor innovatie en flexibiliteit. Veel bedrijven proberen als antwoord hun oude systemen op te lappen, maar op de traditionele manier. Dan lijkt het net alsof ze met paard en wagen de snelweg op willen.”

Van Enter stelt dat apps veel innovatiever ontwikkeld kunnen worden. “Met ons Rapid Application Delivery-Platform hebben we bewezen dat we bedrijfsspecifieke apps vijf tot tien keer sneller ontwikkelen én naar de markt brengen. In plaats van code regel voor regel te schrijven, kan een programmeur ze op ons RAD-platform gewoon genereren. Dat scheelt in snelheid en maakt het proces ook vele malen flexibeler. Je kunt al tijdens het maken van de app de userinterface tweaken, zodat hij perfect aansluit op de wensen van de eindgebruiker. Een app na enige tijd aanpassen? Ook dat is zo gedaan, zodat je op het scherpst van de snede blijft concurreren. Onze apps werken daarnaast op alle mobiele devices en zijn snel met vrijwel alle systemen te integreren. Ons RAD-platform levert ondernemingen dan ook innovatiekracht, snelheid en mobiliteit als nooit tevoren.”

www.outsystems.com

Mediabureau ZIGT, al 4 jaar het beste mediabureau. Dat wordt je niet zomaar
Sinds de oprichting in 2001 heeft mediabureau ZIGT een unieke positie in de markt ingenomen. Het fundament in het business model is dat ZIGT uitsluitend wordt gehonoreerd door klanten. ZIGT ontvangt als enige mediabureau in Nederland geen bijdrage van medialeveranciers. Alle inkoopvoordelen en kortingen worden doorgegeven aan klanten. “Succesvolle klanten zijn de essentie van ons bestaan” aldus directeur Joost Istha. “Je werk heel goed doen, echt ondernemen en er schik in hebben, zorgt er uiteindelijk voor dat teams werken en dat media innovatief en succesvol ingezet worden.”.

Innovatieve dienstverlening online

Ondernemen en innoveren doet ZIGT zelf ook structureel. ZIGT is in veertien jaar gegroeid tot een zeer data gedreven full service mediabureau met alle specialistische kennis in huis. “De technische ontwikkelingen in ons vakgebied gaan snel en het zit in onze genen om alles in huis te hebben en volledig controle te houden.” aldus Menno Westinga, eindverantwoordelijk voor alle online activiteiten van ZIGT en de feitelijke winnaar van de prijs. Menno en zijn team scoren nu VIER JAAR op RIJ de beste positie van alle mediabureaus in Nederland. Kortom, wij zijn geen “one day fly”! Als adviseur stellen wij nieuwe media–innovaties voor aan onze klanten nadat wij er uitgebreid mee hebben getest. Worden er bijvoorbeeld grote groepen of juist zeer specifieke groepen bereikt? Communiceert het? Werkt het? En hoe snel kan het ingezet worden? ZIGT werkt voor de grootste adverteerders in Nederland. Dit vergt bij iedere campagne foutloos werk van onze planners.

 

Waarom ZIGT jaar op jaar goed scoort in het onderzoek?

Wij merken dat adverteerders graag willen innoveren met media. De ontwikkelingen gaan echter snel en niet iedereen is dagelijks met de materie bezig, terwijl het gaat om flinke investeringen in media en communicatie. Het begrijpelijk en toepasbaar maken van nieuwe mogelijkheden is één van de belangrijkste toegevoegde waarden die ZIGT voor adverteerders heeft. Deze “free flow of information” tussen ZIGT en onze klanten zorgt ervoor dat ze precies weten hoe het werkt en het feitelijk zelf kunnen overnemen. Toch groeit het aantal klanten en opdrachten bij ZIGT jaar op jaar. 

 

Klanten van ZIGT blijven altijd eigenaar van hun eigen accounts, data en resultaten. Sommige adverteerders vinden het fijn dat wij alles voor ze doen. Andere adverteerders halen specialisten in huis om trajecten zelf te kunnen beheren. In onze optiek is dat een gezonde ontwikkeling. Als een klant zaken in huis kan beheren dan betekent dit een gelijkwaardige kennisrelatie. Daar houden wij van. Online accounts, data en kennis zijn van adverteerders niet van hun adviseur.

 

Missie van Menno Westinga

De online mediawereld is zeer goed in staat zaken ingewikkeld te maken. Dagelijks worden technologische innovaties gepresenteerd en is dé nieuwe heilige graal geboren. Wij zien het als één van onze belangrijkste taken om te bepalen wat innovaties zijn die werken. Innoveren is leuk, maar het moet wel effect hebben. Het stikt van de technische oplossingen die veel geld kosten en waar feitelijk adverterend Nederland niets aan heeft. Het levert vooral geld op voor de technische partij, achterliggende intermediair of medialeverancier. Je kunt Menno ‘s nachts wakker maken voor elke nieuwe media innovatie, maar schrik niet als je nog dezelfde dag te horen krijgt dat het niet werkt.

 

Adverteerders zijn niet on- of offline, consumenten al helemaal niet

Specialistische kennis is belangrijk om techniek in je voordeel te laten werken. Dit geldt voor zoekmachine adverteren, socialmediastrategie of advertising, maar ook voor programmatic display of video. Ze zijn echter een onderdeel van een totaal aan marketingactiviteiten die bijdragen aan het succes van een merk. Hoewel technisch alles op orde kan zijn – pixels plaatsen, conversieattributie modellen inrichten en A/B tests uitvoeren – wordt succes gebouwd met alle media; eigen, verkregen en betaald.   

ZIGT zorgt voor inzicht in het totale resultaat van alle media-inspanningen. Dit kan alleen door een centrale aanpak en vooraf bepaalde doelstellingen. De combinatie van on- en offline data zorgt voor echt inzicht in resultaten en realisatie van doelstellingen. Wat heeft de tv-commercial bijgedragen aan de online conversie? Wat doet de consument via mobiel of tablet met de campagne en hoe verhoudt dit zich tot de merkwaardering? Alles heeft invloed op het succes van een merk. Zo maken wij technische innovaties relevant en merken succesvol.

Integraal veiligheidsbeleid

Bijna wekelijks gaan er in Nederland complete serverparken uit de lucht door aanvallen vanaf het internet. Een DDoS-aanval schudt je akelig wakker. Als leverancier van de betrouwbaarste ICT-infrastructuren is Quanza specialist in het 24×7 afslaan van DDoS-aanvallen. Maar de dataveiligheid en beschikbaarheid van toepassingen omvat een veel breder gebied.

Quanza neemt zijn zorgplicht en geeft klanten een compleet advies om te komen tot een integraal beschikbaarheids- en veiligheidsbeleid. Wie down gaat, blijkt meestal in meer opzichten kwetsbaar. Een betrouwbare ICT-infrastructuur voert het integrale beschikbaarheids- en veiligheidsbeleid door op alle lagen van het netwerk: binnen de firewall; met apparatuur om binnendringers te weren (IPS); op de besturingssystemen; binnen het datamodel van de toepassingen; en met dubbel uitgevoerde verbindingen en geografisch gescheiden datacenters.

Alle schakels zijn belangrijk voor totale cyber security, oftewel het succesvol afslaan van DDoS-aanvallen en het weren van indringers die informatie willen stelen of vernietigen. Frans ter Borg, directeur van Quanza zegt: ”Investeren in een goede ICT-infrastructuur levert veel meer op dan alleen cyber security. Het gaat om de beschikbaarheid en veiligheid van toepassingen en informatie. Als de infrastructuur dat borgt, voldoe je aan alle eisen en wensen. Een aanval moet niet de aanleiding zijn om je zaken op orde te krijgen. We zijn blij met nieuwe klanten die onze 24-uursdienst bellen, maar eigenlijk zouden ze door de voordeur moeten binnenkomen.”

www.quanza.net

Glaswerk
"Goed en mooi glaswerk geeft uzelf en uw gasten niet alleen een rijk gevoel maar het vergroot nog meer het drinkplezier van uw wijnen."
Decanteren
"Voor de perfecte combinatie is niet alleen een restaurant de ideale locatie want ook thuis kun je op eenvoudige wijze uitstekende wijn en spijs combinaties maken.”
IT-oplossingen afgestemd op nieuwe werkelijkheid

De afhankelijkheid van IT in onze samenleving wordt groter. Door technologische ontwikkelingen is de manier waarop we met IT omgaan de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. KPN IT Solutions speelt hierop in met geïntegreerde IT-oplossingen die volledig zijn afgestemd op deze nieuwe werkelijkheid.

“KPN heeft vorig jaar besloten om onderscheid te maken in telecomdienstverlening (vaste en mobiele telefonie) en IT-diensten”, vertelt Steven van Schilfgaarde, Senior Executive Vice-President KPN IT Solutions. “De diensten van de IT-tak (werkplekondersteuning, datacenterdiensten en IT-consultancy) worden na de overname van Getronics in 2008 aangeboden onder de naam KPN IT Solutions. Om de IT- en telecomorganisatie heen is een schil gevormd, zodat we geïntegreerde telecom- en IT-dienstverlening kunnen aanbieden, met één aanspreekpunt voor klanten.”

Andere karakteristieken

“Een IT-bedrijf heeft andere karakteristieken dan een telecomdienstverlener”, geeft Van Schilfgaarde aan als belangrijkste reden voor de opsplitsing. “Telecomdienstverlening is een sterk marketinggedreven dienstverlening, waarmee grote investeringen in infrastructuur zijn gemoeid, terwijl IT-dienstverlening veel arbeidsintensiever is en andere competenties vraagt van medewerkers.” Klanttevredenheid speelt daarin een essentiële rol, aldus Van Schilfgaarde. “KPN IT Solutions wil heel servicegericht zijn klanten bedienen, waarbij we inzetten op enkele speerpunten. De eerste is operational excellence. Onze samenleving wordt steeds meer afhankelijk van IT, dus net als telecom moet IT het gewoon altijd doen. Ten tweede zien we dat de technologische ontwikkelingen in de IT heel snel gaan, dus hebben we de afgelopen periode ook veel geïnvesteerd in innovatie als speerpunt. Hiermee kunnen we nieuwe IT-mogelijkheden vertalen in toekomstgerichte applicaties voor onze klanten.”

Als voorbeelden van innovatie noemt Van Schilfgaarde clouddienstverlening, met onder andere de nieuwe dienst CloudNL, die de garantie biedt dat alle opslag, verwerking en beheer van bedrijfsdata in Nederland én volgens Nederlandse wet- en regelgeving plaatsvinden. Daarnaast biedt het  grip®-platform medewerkers met één password toegang tot alle applicaties en bestanden waarvoor ze zijn geautoriseerd. Ook met Security & Device Management-dienstverlening speelt KPN in op de ontwikkelingen in het IT-landschap. “Medewerkers krijgen steeds meer beschikking over verschillende IT-hulpmiddelen, zoals tablets, smartphones en notebooks, waarbij ze vaak ook zelf de apparatuur kunnen kiezen. Dit leidt tot steeds complexere situaties met de nodige uitdagingen voor onze klanten”, licht Van Schilfgaarde toe. “Zo stelt het specifieke eisen op het gebied van security en beheer, die wij kunnen invullen met onze merkonafhankelijke dienstverlening. Behalve in deze innovaties is ook veel geïnvesteerd in Unified Communications-diensten en in een roadmap met geïntegreerde oplossingen op het gebied van big data.”

Partner in business

“KPN IT Solutions wil de beste en meest gevraagde aanbieder van IT-diensten in Nederland worden”, zo verwoordt Van Schilfgaarde de ambitie van zijn organisatie. “We willen dat realiseren door niet zomaar een leverancier te zijn, maar – en dat is ons derde speerpunt – door als partner in business een langdurige relatie met klanten aan te gaan. Omdat de afhankelijkheid van IT steeds groter wordt, willen we klanten ook in de toekomst helpen, om hún klanten nog beter te bedienen. Dat betekent onder meer dat we speciale klantenteams hebben die de klant en zijn markt door en door kennen en begrijpen.” Een specifiek voorbeeld van klantinteractie is het Expert Center-concept dat is ontwikkeld. Van Schilfgaarde: “Op locaties waar veel mensen werken, blijkt duidelijke behoefte te bestaan aan opleiding en instructie over de mogelijkheden van nieuwe apparatuur en applicaties. Bij veel klanten hebben we daarom een Expert Center ingericht, waar medewerkers terechtkunnen bij een van onze medewerkers voor het verhelpen van storingen en uitleg over nieuw verkregen of gekochte smartphones en tablets. Zodat deze niet alleen privé gebruikt kunnen worden maar ook veilig in het bedrijfsnetwerk kunnen worden opgenomen. Medewerkers kunnen zo beter de mogelijkheden benutten, waardoor ook de productiviteit toeneemt.”

Nieuwe werkelijkheid

“KPN IT Solutions is een Nederlands bedrijf en we zijn marktleider met specifieke diensten”, benadrukt Van Schilfgaarde. “Als je kijkt naar de resultaten over de afgelopen jaren, zie je dat de klanttevredenheid fors is gestegen en dat het aantal grote incidenten waar onze klanten echt last van hebben sterk is gedaald. Dat is niet alleen het gevolg van technische voorzieningen, maar heeft ook te maken met verbetering van procedures en proactief reageren op mogelijke storingen. De essentie is natuurlijk dat wij ons als KPN, en met name KPN IT Solutions, voorbereiden op wat wij de nieuwe werkelijkheid noemen. Iedereen heeft het over de crisis en het verwachte einde daarvan. Maar het is zeker niet zo dat straks alles weer het oude wordt. De introductie en snelle adoptie van smartphones en tablets in de afgelopen periode hebben geleid tot een wezenlijke wijziging in de manier waarop we met IT omgaan. KPN heeft de afgelopen periode flinke inspanningen gepleegd om het bedrijf aan te passen aan wat de klanten in die veranderde wereld willen. We hebben een veel effectiever en efficiënter bedrijf neergezet, niet alleen om te kunnen matchen met het gewenste prijsniveau, maar ook om nieuwe innovatieve diensten te kunnen leveren waarmee we optimaal kunnen inspelen op de businessdynamiek van onze klanten. We merken heel duidelijk dat deze strategie zich nu al vertaald heeft in een grotere klanttevredenheid en een toegenomen actieve merkbekendheid van KPN als leverancier van geïntegreerde telecom- en IT-oplossingen.”

‘Onze ambitie is de beste en meest gevraagde IT-dienstverlener in Nederland te worden’

Gemnet verbindt de overheid

Overheden die elkaar verstaan

Overheden zijn steeds meer afhankelijk van hun digitale berichtenverkeer. Dag en nacht zijn grote hoeveelheden data onderweg. Met als resultaat dat als de loketten opengaan, informatie actueel beschikbaar is. Al sinds 1995 is Gemnet er om deze elektronische informatie-uitwisseling mogelijk te maken. “Alle gemeenten zijn op ons platform vertegenwoordigd en krijgen langs die weg toegang tot meer dan 35 landelijke voorzieningen. Onze normen voor veiligheid en beschikbaarheid zijn hierbij doorslaggevend”, legt Gemnet directeur Joost Deckers uit.

 

Dezelfde, veilige aansluiting leent zich ook voor een groot aantal andere ICT- diensten. “Dat past binnen ons streven om één stekker te bieden  voor alle ICT behoeften van lokale overheden.”

 

Oplossingen voor gemeenten

Als ICT-serviceprovider biedt Gemnet  generieke diensten als IP-telefonie, telewerken, videoconferencing en hosting. “We hebben als volwaardig KPN-dochter alle ICT-voorzieningen in huis om de gemeentelijke markt te bedienen”, aldus Deckers. Maar Gemnet is er juist ook voor overheidsspeci? eke oplossingen. “‘De gemeente als eerste overheid’ heeft een betrouwbare partner nodig die opereert vanuit hun behoefte. Zien wij kansen om gemeenten te ontzorgen, dan pakken we die handschoen op.” Zo handelen inmiddels ruim zestig gemeenten de volledige informatievoorziening rondom kabel- en leidinggegevens af via Gemnet Klicservice. Deckers: “Of kijk naar de dienst nWro-signing. Hiermee geven we invulling aan de wettelijke noodzaak om digitale ruimtelijke plannen van authenticatie te voorzien.”

 

Waarmaken van e-overheid

“Nederland kent pakweg 1.600 overheden. De onderlinge verstaanbaarheid is bepalend voor het succes van hoe je het als e-overheid doet”, benadrukt Deckers. Behalve bij het transport van gegevens is Gemnet daarom steeds meer betrokken bij het berichtenniveau. Een mooi voorbeeld is het Gemnet Berichten Platform (GBP). Gebruikers hiervan zijn onder andere klaar voor Digikoppeling, een standaard die ICT-omgevingen in staat stelt met elkaar te communiceren. Deckers: “We hebben daarnaast nauwe contacten met belangrijke spelers als ICTU, Logius en Agentschap BPR. Ook leggen we voor overheden de verbinding met andere commerciële partijen die via het Gemnet platform hun diensten aanbieden. Uiteindelijk gaat het er om e-overheid als totaalconcept te versterken.” Daar werkt Gemnet aan, vanuit een heldere doelstelling die tegelijk een belofte is: Gemnet verbindt de overheid.

 

Contactgegevens:

Gemnet bv.

Postbus 19535

2500 CM Den Haag

Maanplein 110

2516 CK Den Haag

T 070 343 69 00

F 070 343 69 90

E info@gemnet.nl

I www.gemnet.nl

Actief in welke branche:

Publieke sector

‘Samen realiseren we concrete oplossingen’

Stichting ICTU werkt aan een beter presterende overheid met behulp van slimme inzet van ICT. Doel: betere dienstverlening aan burgers en bedrijven.

Stichting ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie) is van en voor overheden. De organisatie draagt bij aan een beter presterende overheid met slim gebruik van ICT. Doel is een betere overheidsdienstverlening en minder administratieve lasten voor burgers en bedrijven. ICTU bundelt kennis en kunde en werkt samen met opdrachtgevers en gebruikers aan concrete oplossingen voor complexe vraagstukken. Voorts is de organisatie de onpartijdige en deskundige partner voor alle overheidsorganisaties en opdrachtnemer voor alle bestuurslagen. ICTU werkt aan generiek bruikbare oplossingen. Samenhang, samenwerking en hergebruik zijn daarbij kernbegrippen.

De uitvoeringsorganisatie wil met de ontwikkeling van standaarden en voorzieningen de dienstverlening van een moderne overheid voor burgers en bedrijven toegankelijk maken. Opdrachtgevers zijn onder meer de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en emeenten.

Ontwikkeling ICTU

ICTU heeft de pioniersfase achter de rug. Vanaf 2001 zijn de organisatie en haar aandachtsgebieden sterk uitgebreid. In een natuurlijke vervolgperiode van verdere professionalisering en verzakelijking heeft ICTU zich tot een professionele organisatie ontwikkeld. Stimulerend is de vorig jaar gepubliceerde visie van de door het kabinet ingestelde Commissie Wallage/Postma op verbetering van de dienstverlening van de overheid. Die resulteerde in het Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e­overheid (NUP).

Hierin is het perspectief van burgers en bedrijven leidend: de overheid is transparant, eenmalige gegevensverstrekking is  afdoende, niemand wordt van het kastje naar de muur gestuurd, burgers en bedrijven ervaren minder administratieve lasten, burgers en bedrijven kunnen de overheid via verschillende contactkanalen benaderen, en gemeenten zijn voor burgers de poort tot de overheid. ICTU heeft zich geherpositioneerd. Dat werd in 2008 weerspiegeld in een reeks deelplannen. Een van die plannen richt zich op strengere selectie en intake aan de poort. “Dat betekent dat we reeds in de kwartiermakersfase willen nagaan of onze oplossingen echt toegevoegde waarde hebben voor onze opdrachtgevers en of ze zich daarin kunnen vinden. Dat leidt ook tot betere samenwerking tussen beleid en uitvoering”, schetst Elly Bogerman, directeur van ICTU.

Samenhang

Een ander deelplan heeft betrekking op de samenhang tussen de activiteiten, producten en diensten van ICTU. Twee jaar geleden vigeerden veertig separate programma’s. Ordening, synergie en efficiency boden kansen. “Tussen die programma’s zijn dwarsverbanden aan te wijzen. Wij willen dominante raakvlakken identificeren. Als er nieuwe opdrachten binnenkomen, zoeken we naar de match met bestaande programma’s. Past het bij ICTU of kan het wellicht elders beter worden uitgevoerd? Heeft het raakvlakken met een programma dat al bij ICTU in huis is? Kunnen we samenwerken, zowel intern als extern? Dergelijke vragen zijn het vertrekpunt voor de ontwikkeling van een nieuw of voor uitbreiding van een bestaand programma. Er zijn inmiddels zeven clusters geoormerkt, die verschillend van aard zijn. Er is bijvoorbeeld een cluster gebaseerd op opdrachtgevers, voor EZ is er het cluster Bedrijven, weer een ander richt zich op een doelgroep, bijvoorbeeld gemeenten.”

ICTU in 2009 en het NUP

In 2009 gaat ICTU door op het ingeslagen pad. Samenhang, samenwerking en hergebruik, binnen en buiten ICTU, blijven essentieel. Raakvlakken tussen de verschillende programma’s kunnen verschuiven, waardoor een andere clustering beter kan blijken. Bijzondere aandacht zal het NUP krijgen, waarin afspraken zijn gemaakt tussen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen om de bestaande infrastructuur van e­overheid beter te benutten voor de dienstverlening. ICTU kan daarin een belangrijke rol spelen. Elly Bogerman: “Het richtinggevende Nationaal Uitvoeringsprogramma is breder dan ICTU. Bij ICTU is bijna de helft van in totaal 25 voorzieningen van het NUP ondergebracht, het beheer bij GBO.Overheid. Feitelijk loopt als een rode draad door de door ICTU ontwikkelde programma’s, oplossingen en standaarden het adagium: ‘Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen.’ Met andere woorden: de kabinetsdoelstelling om de overheidsdienstverlening voor burgers en bedrijven op een hoger plan te tillen is alleen te realiseren als alle betrokken overheden en uitvoeringsorganisaties er in gezamenlijkheid hun schouders onderzetten.”

Samenwerken

Hierin heeft ICTU haar eigen rol. Inmiddels heeft de uitvoeringsorganisatie een reeks succesvolle producten afgeleverd. DigiD, ooit een project bij ICTU, is nu in beheer bij GBO.Overheid en door de Belastingdienst breed in gebruik genomen. Een ander voorbeeld is het klantcontactcentrum in het kader van het programma Overheid heeft Antwoord, waarvan de portee is dat bij dezelfde vraag eenzelfde antwoord hoort en burger en bedrijfsleven op een identieke manier naar informatie worden geleid. “Die multi-channelbenadering ligt steeds als een deken over alle producten. Het is niet van belang op welke manier de burger of de ondernemer zijn vraag aan de overheid voorlegt, via e­mail, brief, telefoon of balie. Als deze maar klantgericht en efficiënt wordt afgehandeld. Dat kunnen we niet alleen. Dat vraagt om samenwerking. Bijvoorbeeld met onze tweelingbroer GBO.Overheid, onder meer op het gebied van overdracht van ontwikkeling naar beheer. Cruciaal is dat alle partijen, binnen en buiten ICTU, aan die moderne overheid werken, zodat burgers en bedrijven uiteindelijk beter worden bediend.”

ICTU

Wilhelmina van Pruisenlaan 104

2595 AN Den Haag

www.ictu.nl

De oplossing van Groene IT™

De ICT-sector is wereldwijd verantwoordelijk voor twee procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Een groot deel hiervan wordt veroorzaakt door IT-apparatuur die onnodig wordt gebruikt. Met de oplossing van Groene IT™ wordt direct inzage gegeven in het energiegebruik van de ICT-omgeving en kunnen er direct geautomatiseerde acties worden ondernomen om te besparen op energiekosten.

De oplossing van Groene IT™ richt zich op bestaande IT-apparatuur. Het energieverbruik van de IT-apparatuur van een klant wordt in kaart gebracht. Het gaat om alles wat in een netwerk hangt, zoals pc’s, laptops, servers en netwerkcomponenten. Aangegeven wordt voor hoeveel CO2-uitstoot op jaarbasis de verantwoordelijkheid ligt bij het gehele pc-park en welke kosten daarmee gepaard gaan.

“Dat is de eerste fase”, zegt directeur Maarten van Montfoort van Groene IT™. “In de tweede fase kijken we naar de verbeterpunten die ontstaan als je zuiniger omgaat met de energie die wordt verbruikt door de IT-apparatuur. Fase drie is het uitvoeren van die plannen en er daadwerkelijk voor zorgen dat we die besparingen kunnen gaan realiseren. Bijvoorbeeld door pc’s automatisch uit te zetten en onnodig gebruik van serverapparatuur op te sporen. Ook brengen we apparatuur die heel veel warmte uitstraalt in kaart en vervangen deze door apparatuur die minder warmte uitstraalt, waardoor ook het gebruik van de airconditioning terugloopt.”

Onnodig ICT-gebruik

Groene IT™ geeft bedrijven heel concreet een tool om ze te ondersteunen in het realiseren van hun doelstellingen. Die kunnen liggen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar het kan ook zijn dat een organisatie haar CO2-uitstoot met tien procent wil verminderen of de energierekening omlaag wil brengen. De oplossing bestaat uit een Groene Box, die in het netwerk het energieverbruik van alle aangesloten IT-apparatuur detecteert. Hierbij wordt informatie in kaart gebracht, zoals het energieverbruik per apparaat, de energiekosten per kWh, de CO2-uitstoot en het koelvermogen. Een pc die 24 uur per dag aanstaat, stoot gemiddeld meer dan duizend kilogram CO2 per jaar uit. Met Groene IT™ kan op deze pc ruim tweehonderd euro per jaar aan energiekosten worden bespaard.

Van Montfoort: “Wij kunnen op een  pc instellen dat het apparaat, als het ’s avonds na zes uur nog aanstaat, automatisch wordt uitgezet. Het meeste energieverbruik van IT-apparatuur wordt veroorzaakt door onnodig gebruik. Uit onderzoek blijkt dat het energieverbruik binnen nu en vijf jaar vijfentwintig procent van het ICTbudget in beslag gaat nemen. Dit houdt in dat het een steeds grotere kostenpost wordt. Wij richten ons met name op bestaande apparatuur en op de volledige IT-omgeving. We zijn fabrikantonafhankelijk; het maakt ons niet uit om welk merk het gaat.”

Subsidie op Groene IT™

Groene IT™ is in overleg met een aantal grote energieleveranciers om te onderzoeken of er mogelijke regelingen zijn voor hun energieafnemers die Groene IT™ willen gebruiken om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Van Montfoort licht dat toe: “In de consumentenmarkt is momenteel veel te regelen als je minder energie wilt gaan verbruiken. Wij zijn aan het kijken of dat ook op het zakensegment is toe te passen. We hebben contact met een partij die dat wellicht bij hun klanten wil gaan promoten.” Ook zijn er subsidieregelingen waarmee fikse kortingen gerealiseerd kunnen worden op de aanschafkosten van de oplossing van Groene IT™. Van Montfoort: “Ondernemers die investeren in energiebesparing en duurzame energie kunnen in 2008 rekenen op een fiscaal voordeel als zij EIA (energie-investeringsaftrek) aanvragen. De EIA is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in energiebesparende technieken en de toepassing van duurzame energie in hun onderneming. Door de EIA leveren dergelijke investeringen dubbel voordeel op. Niet alleen wordt er bespaard op de energiekosten, er wordt ook minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betaald.”

Forse besparingen

Maarten van Montfoort wil benadrukken dat de oplossing van Groene IT™ uniek genoemd kan worden: “Wij zijn het afgelopen jaar begonnen met onze oplossing. We zien dat er heel veel wordt gepraat over groene IT, maar er wordt heel weinig concreet aan gedaan. Wij willen eigenlijk met onze oplossing een tool geven aan groene IT. We hebben nu tien klanten die interesse hebben in ons concept en verwachten binnenkort toch wel de eerste orders te gaan uitvoeren. Deze oplossing is vooral bedoeld voor grotere organisaties, zoals de overheid en bedrijven in de financiële sector, waar forse besparingen zijn te realiseren. Je kunt binnen enkele weken al je investering hebben terugverdiend.”

Groene IT™

Tolnasingel 10, 2411 PV Bodegraven

Postbus 77, 2410 AB Bodegraven

Telefoon: 0800-GROENE IT

E-mail: info@groene-it.nl

www.groene-it.nl