Auteur: Tjeerd Dorlandt

Continuïteit e-commerce door discipline in dienstverlening

‘Driven by continuity’ is de slogan van Sentia, een snelgroeiende outsourcer van bedrijfskritische (web)applicaties. Gegarandeerd 100% uptime en een onberispelijke werking van de webshop. Een hoogwaardige hybride cloudinfrastructuur, goede monitoring en intensieve betrokkenheid bij het opzetten en uitrollen van applicaties maken dat mogelijk.

“Ik heb een vreselijke hekel aan de term hosten. Dat kan iedereen en het komt plat gezegd hierop neer: als het ‘ijzer’ het ‘doet’ moet de klant het verder zelf uitzoeken. Wij gaan vele stappen verder: we monitoren continu de beschikbaarheid van de applicatie(s). In technische, maar vooral ook in functionele zin. Kan een eindklant comfortabel een order inschieten, kan hij makkelijk afrekenen? Wij bewaken de complete keten die door zo’n webshop heen loopt.” Commercieel directeur Paul van der Marck is glashelder: kwaliteit en continuïteit staan voorop. Sentia richt zich daarbij vooral op grote webretailers als Centralpoint.nl, Vliegtickets.nl en kleertjes.com. Met gegarandeerd 100% beschikbaarheid en een webshop die onvoorwaardelijk goed functioneert. Die garantie durft Sentia te geven, omdat het de applicatie compleet in beheer heeft. Maar in het voorgaande traject moet er wel het nodige waterdicht worden geregeld.

‘Ik heb een vreselijke hekel aan de term hosten’

Digital agencies

Van der Marck: “In applicatiebouw kunnen fouten sluipen. Wij adviseren daarom een gedisciplineerde DevOps-omgeving en -werkwijze in te voeren. Alleen wij beheren de acceptatie- en productieomgeving, dus als de webapplicatie niet goed werkt op ons acceptatieplatform, gaat die niet in productie. We laten ons daarom al in een vroeg stadium bij het proces betrekken en gaan met de ontwikkelpartij van onze klant om de tafel zitten. Vaak wordt ook een digital agency ingeschakeld, zoals TamTam, Deloitte Digital of Incentro. Daar hebben we een intensief en goed contact mee, zodat ze bij de ontwikkeling van de applicatie rekening houden met onze kwaliteitseisen en wij met hun ontwikkelproces en -tooling. Daardoor zal de werking van de applicatie op onze (hybride) cloudplatformen optimaal zijn en wordt de beleving van de eindklant op het hoogste niveau gebracht.”

Naadloos schaalbaar

Met de applicatiefunctionaliteit en het functionele ontwikkelproces zelf bemoeit Sentia zich nadrukkelijk niet; dat is de verantwoordelijkheid van de klant. Van der Marck: “Wij kijken naar de performance, beschikbaarheid en continuïteit van die webapplicatie. Daarbij maakt het ons niet uit waar die draait: in de Sentia Cloud, de publieke cloud van Azure of AWS of een combinatie hiervan. Wij kunnen alle cloudvarianten aanbieden en adviseren hier vaak over. De keuze voor de infrastructuur die we gaan gebruiken om de applicatie te beheren wordt geheel bepaald door de business requirements van de klant. Daarbij is onze infrastructuur naadloos schaalbaar met de ontwikkeling van de klant en zodoende groeit die exact met de webshop mee. Onze SLA’s gaan dan ook helemaal niet over technische beschikbaarheid, maar over klanttevredenheid, functionele beschikbaarheid van de webshop, time-to-order et cetera. Deze elementen hebben we opgenomen in een XLA, een eXperience level agreement. Het gaat er uiteindelijk om dat wij ons verplaatsen in wat onze klanten en hun eindklanten ervaren, en niet om het functioneren in technische zin.

Optelsom

Van der Marck ziet Sentia uiteindelijk veel meer als een applicatieoutsourcer dan als hoster. Hij gebruikt daarbij de term ‘managed application continuity’. Ofwel de optelsom van Sentia’s speerpunten om bedrijfskritische applicaties perfect te beheren. Daar hoort uiteraard ook een state-of-the-artcloudinfrastructuur bij. Momenteel werkt Sentia met Tier-3-datacenters rondom Amsterdam en Brussel, die verbonden zijn met een eigen backbone. Elke applicatie staat altijd op meerdere locaties, een belangrijke pijler onder de Sentia-beschikbaarheidgarantie. Binnenkort worden de datacenters rond Kopenhagen op de backbone aangesloten. Dit is een uitvloeisel van de overname eind 2016 van twee Deense organisaties, wat de start van Sentia in Denemarken markeert. Een stap die past bij de ambitie van Sentia om in Noordwest-Europa dé leidende partij te worden voor outsourcing van grote, bedrijfskritische (web)applicaties. Van der Marck: “We zijn heel belangrijk voor grote e-tailers en retailers. Neem bijvoorbeeld Zeeman: dat bedrijf kwam een paar jaar geleden bij ons voor advies; het wilde het online verkoopkanaal ‘eens gaan proberen’. Wij hebben toen een platform ontwikkeld op de AWS-cloud en Zeeman in dat traject begeleid. Vervolgens hebben we hun webshop in beheer genomen, waarin de orderpieken optimaal worden opgevangen en continuïteit gewaarborgd is. Voor Zeeman een risicoloze instap in e-commerce die ook als businesscase optimaal uit de verf komt. Dit succes, in combinatie met de flexibiliteit die Sentia biedt, kan Zeeman nu snel uitbreiden naar andere landen.”

Talentmanagement: identificeren, ontwikkelen en verzilveren
Talent in je bedrijf is leuk, maar moet wel verzilverd worden. Hans van der Molen, algemeen directeur van bedrijfspsycholoog GITP windt er geen doekjes om. Mensen zijn de belangrijkste assets, maar je moet ze eerst vinden, dan ontwikkelen, en vervolgens kan de organisatie ze als toegevoegde waarde verzilveren. Met zeventig jaar ervaring in het vak weet GITP als geen ander dat in deze dynamische markt kwaliteit en innovatie sleutelwoorden zijn.

Het Gemeenschappelijk Instituut voor Toegepaste Psychologie (1947) heeft als missie individuen en organisaties beter te laten functioneren in hun professionele maatschappelijke omgeving. Toegepaste psychologie is daarin nog steeds de kern en het fundament voor een groot aantal diensten.

Van der Molen: “We zijn in de afgelopen zeventig jaar een heel divers huis in het werkgebied HRD – Human Resources Development geworden. We begonnen met beroepskeuzetesten; de juiste man of vrouw op de juiste plek was na de oorlog heel belangrijk. Daarna is het spectrum snel verder verbreed met assessments en selectie- en ontwikkelpsychologie. Vervolgens opleidingen en persoonlijke ontwikkeling, interim-management, werving en selectie, coaching, consulting en training voor ondernemingsraden, management- en organisatieadvies. We opereren in zeven marktsegmenten en hebben in talentmanagement, het drieluik van identificeren, ontwikkelen en verzilveren van talent, een compleet dienstenportfolio. Daarmee is GITP in Nederland uniek, niemand anders kan dat aanbieden. Onze sterkste marktprofilering is vinden en identificeren van talent. Per jaar worden 12.000 mensen middels face-to-face-assessments getest op onder andere intelligentie, persoonlijkheid en drijfveren, en functierelevant gedrag. Verder zijn we ook een groot opleidingsbureau met jaarlijks 6000 mensen in opleidings-, coachings- en ontwikkelingstrajecten. Verzilveren betekent dat organisatiedoelstellingen via die talentvolle mensen daadwerkelijk tot resultaten, tot toegevoegde waarde moet leiden. Wij adviseren organisaties hierin, vertalen strategie naar performancemanagement en kijken naar hun concurrentiepositie in een competitieve markt. Goede mensen zijn echt de succesfactor om het beter te doen dan je concurrent."

 

‘Goede mensen zijn echt de succesfactor’

 

Modulaire assessments

“Een belangrijk onderdeel in onze talentmanagementoplossingen vormt de unieke combinatie van ‘tech and touch’ en daarin is GITP beslist innovatief. Dochteronderneming PiCompany heeft een breed portfolio aan online instrumenten en portaloplossingen om talent van medewerkers in kaart te brengen. Van der Molen: “We verkopen per jaar 100.000 online assessmenttools waarmee een organisatie zelfstandig inzicht in specifieke talenten van medewerkers kan krijgen.” De gegenereerde data zijn ook goed te gebruiken voor strategische talent-analyticstoepassingen.

Anderzijds worden ook structuur en opzet van assessments onder de loep genomen. In samenwerking met een Big Five-accountant is een nieuwe modulaire aanpak ontwikkeld: “In een accountantsloopbaan zijn er drie wezenlijke beslismomenten: als je als medewerker in dienst komt, bij promotie naar manager en de stap naar partner. Dit accountantsbedrijf wilde niet meer voor elk beslismoment de hele meetbatterij doorlopen, want intelligentie heeft een bepaalde voorspellende waarde gedurende een bepaalde tijd. We hebben de klassieke assessmentopzet vervangen door een samen met hen ontwikkelde nieuwe methode, aansluitend op de talentlijn van een medewerker. Die ontwikkelt zich in stappen en dat wil je dicht onderhuids meten en ontwikkelen, en je wilt kijken of hij de definitieve stap naar verzilveren kan maken. Met korte assessmentlussen kijken we uitsluitend naar de relevante elementen, ontdaan van ruis, zodat de assessments veel scherper toegespitst zijn op de specifieke situatie, bijvoorbeeld de stap naar manager. Dit werkt zowel voor de medewerker als voor het bedrijf beter, sneller en goedkoper. Omdat zo´n programma langjarig loopt, zijn wij hier ook langjarig partner. Het strategische effect van deze modulaire assessments is voor ons leidend en we gaan ze ook in andere sectoren toepassen.”

Pamperen

Met name de digitalisering en individualisering hebben de afgelopen jaren gezorgd voor fundamentele veranderingen in het domein van HRD. Markten, producten en diensten worden volgens Van der Molen steeds transparanter en beter te vergelijken, HRD is gedemystificeerd. De klant wordt slimmer, mondiger, heeft zijn kennisachterstand op de professionals ingelopen en is nu in de waardeketen definitief de bovenliggende partij. Daarnaast is hij ook veeleisender geworden, neemt geen genoegen meer met een standaardmenu, maar wil à la carte kunnen kiezen uit HRD-elementen. Ook de medewerker, de klant in de klant, wordt belangrijker, waarmee het b2b-model langzaam verschuift naar b2c. Voor GITP betekenen deze ontwikkelingen dat kwaliteit, al zeventig jaar in het DNA van het bedrijf verankerd, en innovatie nog belangrijker zullen worden. Daarbij zal de aloude rol van kennisleverancier worden ontwikkeld naar die van breed georiënteerde dienstverlener die zijn klanten weet te pamperen. In accountmanagement moet meer tijd worden gestoken en het is noodzakelijk om binnen je klant een ambassadeur te vinden. Daarnaast wordt de vraag naar kant-en-klare producten als games en digitale hulpmiddelen steeds groter.

 

Cross-culturele competenties

Voor de toekomst kijkt GITP ook buiten de grenzen; er is een partnerkanaal opgezet in de landen van Noord- en West-Europa. Bij de aanname van eigen consultants kijkt men nauwkeurig naar de internationale inzetbaarheid; taalvaardigheid en ‘cross-culturele competenties’ worden hogelijk gewaardeerd. Ten slotte heeft men goed naar de omvang van de eigen organisatie gekeken. Van der Molen: “We realiseren een omzet van ruim 30 miljoen euro en hebben 225 vaste medewerkers. De laatste jaren hebben we een deel van onze activiteiten in een flexschil gegoten. De marktvraag wordt grilliger en daarom we hebben ervoor gekozen om tot 20% van onze uitvoeringsuren te flexibiliseren, een mooi voorbeeld van innovatie in onze organisatie zelf.”

Cross Cloud Architecture sleutel tot digitale transformatie

De digitale transformatie is in volle gang: organisaties moeten veel sneller innoveren om de steeds veeleisender eindklanten tevreden te stellen en overeind te blijven in een sterk concurrerende markt. Een IT-infrastructuur die nauw is verweven met de public cloud opent hiertoe de deuren. VMware reikt met zijn splinternieuwe Cross Cloud Architecture en samenwerkingsverbanden met IBM en AWS de sleutels aan. Senior Regional Director Benelux Leon de Werker licht toe.

“In 2021 zijn er, exclusief IoT, naar verwachting 18 miljard devices aan het internet geknoopt. De economische macht verschuift van b2b naar b2c, dus naar de eindklant, en zodoende ontstaat eigenlijk een nieuwe economische orde.” Leon de Werker schetst met grote streken het perspectief. Om tegemoet te komen aan de immer groeiende macht van de eindklant moeten bedrijven, maar ook overheidsinstellingen, steeds sneller innoveren en in toenemend tempo nieuwe producten en diensten op de markt brengen. Een goede en snelle IT-infrastructuur, die applicatieontwikkeling in het door de business gewenste tempo en de gewenste kwaliteit mogelijk maakt, is absolute noodzaak. Precies daar wringt echter de schoen. De IT-afdeling, gebonden aan allerlei regels en procedures voor bijvoorbeeld informatiemanagement, beveiliging en stringente wetgeving, kan het tempo van de business niet altijd bijhouden. Die gaat vervolgens zelf maar met app-ontwikkeling in de publieke cloud hobbyen, waardoor een ‘shadow IT’ wordt geschapen. Om bij problemen daarmee weer bij de CIO aan te kloppen.

 

‘Innoveren als een start-up en leveren als een volwassen organisatie’

 

Rock solid enterprise

Door zijn portfolio en diensten stelt VMware bedrijven in staat om op eenvoudige wijze applicaties te ontwikkelen die geoptimaliseerd zijn voor de publieke cloud (cloud native). Deze presteren veel beter dan traditionele applicaties die voor cloudgebruik moeten worden omgebouwd. Dankzij standaardisatie ontzorgt VMware organisaties met betrekking tot de kwaliteit en beheerlast van de IT-infrastructuur. Bij elkaar verbetert hierdoor de innovatiekracht van bedrijven, zodat ze zich kunnen focussen op de digitale transformatie. De Werker: “Bottomline is dat wij het organisaties mogelijk maken te innoveren als een start-up en tegelijkertijd te leveren als een volwassen organisatie, als een ‘rock solid enterprise’. Wij bieden de business alle vrijheid en faciliteren hen volledig aangaande app-ontwikkeling. Terwijl de CIO toch de controle over de IT behoudt. Vrijheid en controle gaan nu hand in hand in plaats van elkaar te belemmeren.”

Cross Cloud Architecture

Inspelend op de groeiende belangstelling voor de public cloud is VMware in de tweede helft van 2016 al samenwerkingsverbanden aangegaan met giganten als IBM en Amazon Web Services (AWS). Onder meer via hen komt de splinternieuwe VMware Cross Cloud Architecture beschikbaar in de public cloud. Daarmee slaat het bedrijf meerdere vliegen in één klap. De Werker: “Wij bieden een gestandaardiseerde softwarelaag aan op een public-cloudplatform. Groot voordeel is dat de klant hiermee zelf kan bepalen in welke clouds hij zijn workloads wil plaatsen. Die workloads, maar ook gevirtualiseerde infrastructuren, kunnen daarnaast simpel van de ene naar de andere cloud worden verplaatst.” Ook op regionale schaal slaat VMware toe: in de Benelux beschikt men inmiddels over 450 serviceproviders, zoals KPN, Simac en Reasonnet, die de VMware-technologie omarmen en daarmee de toegang tot de cloud kunnen realiseren.

 

Digitale werkplek

Ook aan de voorkant van het IT-spectrum, de ‘digitale werkplek’, roert VMware zich. Senior Manager System Engineers Benelux Boudewijn Aelbers: “Met de komst van Windows 10 zien we dat er nu nog meer op portable devices als tablets en smartphones wordt gewerkt. De eindgebruiker verwacht een naadloze facilitering en alle functionaliteiten. Het beheer van al die gebruikers, data en devices is een echte uitdaging. Met onze softwaresuite zorgen we ervoor dat een gebruiker altijd veilig toegang heeft tot zijn data, ongeacht locatie of device. Wij bieden de tools om het gehele umfeld, inclusief desktops, laptops en virtuele werkplekken, te kunnen beheren. Hiermee maken we een digital workspace mogelijk, een ander belangrijk onderdeel van de digitale transformatie.”

 

Van desktop tot datacenter en cloud

Het Amerikaanse VMware is opgericht in 1998 en inmiddels goed voor een omzet van meer dan 7 miljard dollar. Het is een pionier en al vele jaren de leider in de virtualisatie van servers, netwerken en storage, van de desktop tot het datacenter en de cloud. VMware heeft wereldwijd 500.000 klanten, die het bedrijf met 75.000 partners bedient. In de Benelux beschikt VMware over 130 werknemers en 1800 gecertificeerde partners en daar is De Werker heel tevreden over: “Ons commitment naar partners is 100%; we doen alles samen: sales, delivery en uitvoering. Via en met hen helpen wij klanten met zowel de digitale werkplek als de digitale infrastructuur.”

Organisatiebesturing draait om data en mensen

Het Amsterdamse databedrijf Hot ITem is met stip op plaats 8 in de Computable 100 binnengekomen en daarnaast door het Nationale Business Succes Award Instituut verkozen tot beste werkgever in de sector organisatieadviesbureaus. Een vaste focus op zowel de IT- als de businessdiscipline en veel aandacht voor ontwikkeling van medewerkers werpen vruchten af. Data is en blijft een goudmijn en de noodzaak om daar informatie van te maken teneinde organisaties beter te besturen wordt het komende decennium steeds belangrijker.

“Wij maken besturing van organisaties mogelijk, we zorgen dat management daadwerkelijk gaat sturen en de prestaties gaat verbeteren.” Algemeen directeur Dick Mecklenfeld stelt de essentie van Hot ITem in één volzin simpel voor, maar achter dit statement gaat een weldoordachte strategie met een goede koers en topspecialisten schuil. Die koers werd al bij de oprichting in 1998 uitgezet; commercieel directeur Rob Honing: “We zagen dat organisatieadviseurs slechts adviseerden en niet implementeerden. Klanten moesten vervolgens een IT-bedrijf inschakelen om hun adviezen in oplossingen te vertalen, maar die twee werelden sloten slecht op elkaar aan. Wij hebben ons bedrijf opgebouwd met aan de ene kant de bedrijfskundige en aan de andere kant de IT-discipline. Door die met elkaar te leren samenwerken in een businesscasegedreven aanpak, kun je klanten echt helpen. Dat hybride karakter is absoluut een USP.”

‘Mensen worden eigenaar van hun carrière en zorgen uiteindelijk zelf voor succes’

Echt het verschil maken

Inmiddels zijn we negentien jaar verder, telt Hot ITem 160 collega’s en positioneert het zich als performance improvement specialist. Honing: “Wij zijn marktleider op het gebied van datawarehousing en business intelligence. We kijken naar de visie en strategie van een onderneming, zodat we de businessdrivers goed in beeld krijgen, dat is voor ons altijd leidend. IT c.q. business intelligence en datawarehousing, zijn slechts middelen in vaak grote projecten. Maar als je niet weet waartoe ze dienen, is er een grote kans dat ze niet aansluiten bij je bedrijfsdoelstellingen. Door bij de business te beginnen, kunnen we de klant écht helpen.”

‘Data’ is hierbij het sleutelwoord. Data om het bedrijf te besturen en te verantwoorden, om innovatie aan te jagen, om te duiden waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd en deze dan ook te monitoren. De bigdatahype heeft volgens Honing veel bijgedragen aan een groter bewustzijn bij organisaties van het belang van data, maar nu is het tijd voor vervolgstappen.

 

Inbedding

Honing: “Heel veel bedrijven hebben geëxperimenteerd en staan nu voor de uitdaging hoe BI, datawarehousing en analytics elkaar versterken en hoe je dit organiseert. Het datawerkveld moet worden ingebed in de organisatie, gedreven door businesscases.”

Volgens Honing laten onderzoeken van trendwatchers zien dat in het komende decennium sterk toenemend in data zal worden geïnvesteerd. Hij voorziet dat een deel van die investeringen naar de aanstaande convergentie van BI, datawarehousing en analytics zal gaan. Daarnaast worden realtime data en artificial intelligence belangrijk, vooral bij organisaties met veel klantcontacten. Datakwaliteit, datagovernance en privacycompliance vragen hierbij gespecialiseerde aandacht. Ten slotte heeft de cloudbeweging ook impact op het datawerkveld.

 

Intrinsieke motivatie

Om dat in goede banen te leiden zijn toppers in het vakgebied nodig, een schaarse beroepsgroep. Daarom leiden eigen seniors (twee derde van de medewerkers) van Hot ITem afgestudeerde hbo’ers en academici met bedrijfskundige of IT-/analytische achtergrond zelf verder op.

Speciaal voor de bancaire sector is het programma ‘Data Strategy Advisor Banking’ ontwikkeld. Door de vele ontslagrondes belanden ook specialisten met een achtergrond in datagovernance en financiële verantwoording op de arbeidsmarkt. Voor voorlopig tien talenten is dit programma beschikbaar. Mecklenfeld: “Zij krijgen een intensieve, achtweekse opleiding. Vervolgens krijgen ze één jaar een ervaren buddy die hen ondersteunt in de way of working van Hot ITem. Die zorgt ervoor dat ze het beste uit zichzelf halen en gefocust zijn op continue verbetering, een van onze belangrijkste kernwaarden.”

Om topkwaliteit te kunnen blijven leveren, moet Hot ITem constant investeren en allerlei zaken faciliteren, maar Mecklenfeld stelt dat intrinsieke motivatie van medewerkers tot verdere ontwikkeling en goede zelfkennis even belangrijk is. Daardoor weten ze waar ze goed in zijn, in welke werksituatie ze het best uit de verf komen en hoe ze in multidisciplinaire teams bij de klant optimaal kunnen samenwerken. Mecklenfeld vat samen: “Mensen worden eigenaar van hun carrière en zorgen uiteindelijk zelf voor succes.”

Digitale transformatie vraagt balans tussen techniek en mens

“QNH is lekker bezig; wat wij vandaag doen, is talk of the town. We zijn heel innovatief en met onze expertise in strategische werkvelden als cloud, business analytics, digital experience en collaboration kunnen we onze klanten prima helpen bij hun digitale transformatie.” Sjoerd Hobo, directeur QNH Consulting Midden, is heel uitgesproken. Digitale transformatie is onvermijdelijk en gaat alleen maar goed als techniek in balans is met de menselijke maat.

QNH Consulting is een middelgroot (450 werknemers) IT-consultingbedrijf met het hoofdkantoor in Amsterdam en vier kantoren in den lande, plus een vestiging in België. De crisisjaren van 2009-2010 heeft het bedrijf benut om een duidelijke koers uit te zetten, niet alleen over de hierboven beschreven werkvelden, maar ook vanuit een breder perspectief. Hobo: “We hebben vol op innovatie ingezet, zowel van IT als geïntegreerd vanuit de business en de mens. Als early adopter zijn we een bedrijf dat echt een totaaloplossing biedt.”

De missie van QNH is klantorganisaties beter te laten presteren door een partnership met zijn klanten aan te gaan en door het slim inzetten van IT en consulting. Business intelligence (BI) is daarbij erg belangrijk en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven, maar Hobo merkt op dat BI vooral terugkijken in de tijd is. Andersom kan inmiddels ook. Hobo: “Naarmate we meer en meer data verzamelen, kunnen we ook beter vooruitkijken. Business analytics is een speerpunt van QNH waarmee we het anticiperend vermogen van onze klanten vergroten.”

 

Traffic omdraaien

Volgens Hobo nemen die voorspellende modellen een grote vlucht en worden ze ook veel sneller belangrijk dan de meeste mensen denken. Big data en cloud-based verwerkingsplatformen maken het mogelijk. Hobo: “Onze auto´s worden meer en meer voorzien van sensoren. Je gaat niet meer om de 30.000 km voor onderhoud naar de garage, maar je krijgt een bericht van de garage: ‘komt u even langs, want we zien in het systeem dat het remblok rechtsachter volgende week kapotgaat’. Zo blijft je een grote kostenpost bespaard, want anders zou je zijn doorgereden en ook de remschijf hebben vernield. Dat is pas goede customer experience, want je voelt je geholpen en gehoord, en dat zal een grote driver zijn voor predictive analytics. Heel belangrijk is ook dat niet meer de klant de leverancier (dealer) benadert, maar andersom! De traffic zal omdraaien. Albert Heijn komt de boodschappen brengen omdat de koelkast ze via IoT een seintje heeft gegeven in plaats van dat we zelf naar de supermarkt gaan. Of de ketelinstallateur belt jou omdat hij uit de data van de cv-installatie kan berekenen dat die over twee weken zal uitvallen. Dat omdraaien van de traffic is absoluut een revolutie.”

 

Creatieve consultants

Een belangrijk thema voor QNH is ook de digitale transformatie die vrijwel alle organisaties nu (gaan) doormaken. Daarbij is nog veel werk te verzetten en de sleutel tot succes is enerzijds een balans tussen techniek en de menselijke maat te vinden, en anderzijds de transformatie met een geïntegreerde aanpak in goede banen te leiden. Hobo: “We beschouwen dat traject veel te vaak als louter IT, maar er zit ook een grote menselijke component in. Kunnen inbeelden wie je eindklant nu werkelijk is, wat die van jouw bedrijf wil, welke interactie hij graag wil en welke customer journey van belang is. In dat werkveld zijn we ingestapt en hebben we onze eigen frameworks ontwikkeld. We zijn in de kern een IT-bedrijf maar we hebben ook de nodige creatieve consultants op dat terrein in dienst, zij kunnen echt verbeelden wat jouw klant wil.”

 

Balans techniek en mens

Digitale transformatie is geen doel op zich, maar een middel tot een betere bedrijfsvoering en dat sluit weer direct aan bij de missie van QNH. Hobo: “Als IT’er word ik enthousiast van predictive maintenance, we hebben bijvoorbeeld een systeem ontwikkeld waarmee je vroegtijdig ziet aankomen dat een scheepsmotor kapot kan gaan. Consequentie daarvan is dat het betrokken onderhoudsbedrijf met de helft minder technici toe kan. Wat ga je met het overschot aan monteurs doen? Onze consultants begeleiden klanten bij deze vraagstukken en helpen de personele kant van digitale transformatie soepeler te maken door ze heel duidelijk een spiegel voor te houden van wat dit betekent. De consequenties voor het businessmodel en hoe de techniek in balans moet komen met de mens. Bijvoorbeeld door een deel van de medewerkers in te zetten op nieuwe innovatietrajecten, op tijd met omscholing te beginnen en nieuwe functies te creëren. In ieder geval niet door met oogkleppen op botweg een transformatie door te drukken, want dan komt het hele bedrijf in opstand. Wij bieden als ‘trusted advisor’ onze diensten en inzichten geïntegreerd aan, een zeldzaamheid in de markt. We bestrijken met onestopshopping het hele traject, want digitale transformatie hou je niet tegen, maar zal altijd vanuit meerdere kanten bekeken en zeker gemanaged moeten worden. Dat is wat wij doen.”

Onestopshopping to digital transformation

IT-consultant QNH heeft vroegtijdig ingezet op business analytics, cloud en customer interaction/digital experience. Het bedrijf heeft zo alle competenties in huis om als trusted advisor klanten te sturen in het proces naar de absoluut noodzakelijke digitale transformatie. De bevlogen algemeen directeur Hen Snackers belicht het pad.

De samenleving digitaliseert steeds sneller en als een bedrijf niet tijdig zorgt voor zijn eigen ‘digitale transformatie’ en data in informatie weet om te zetten, is het ten dode opgeschreven. QNH weet echter wel raad met deze situatie. In 2014 heeft het bedrijf (450 werknemers, omzet ruim 40 miljoen euro) zijn strategische marktaanpak op vijf technologische thema’s gegrond: business analytics, cloud, customer interaction/digital experience, collaboration en enterprise mobility. Vooral de eerste drie convergeren en daardoor kan QNH inmiddels een synergetisch voordeel bieden. Snackers: “Wij hebben alle competenties onder één dak en kunnen de hele keten afdekken. De herkomst van data maakt ons niet uit – clicks op websites of aanlevering via sensoren – het gaat allemaal via een netwerkconnectie naar de cloud, wordt daar opgeslagen en moet daaruit ook weer worden onttrokken. In die cloudomgeving zetten we specifieke databases klaar waarop we analyses toepassen en van die verschillende soorten data informatie maken. Daarvoor hebben wij alle specialisten in huis; door de convergentie moet je als serviceleverancier gewoon overal verstand van hebben. We willen ook altijd de projectverantwoordelijkheid kunnen garanderen, een project van kop tot staart managen, de uitvoering runnen en als het kan ook in beheer nemen. Kortom, onestopshopping, echt ons USP.”

 

Trusted advisor

Veel IT-afdelingen zijn star, niet veranderingsgezind en kunnen daarom de digitale transformatie niet realiseren. Volgens Snackers is dit vaak een kwestie van cultuur en een gebrek aan tijd en geld, waardoor de focus op beheer en operations komt te liggen. “Om dit te doorbreken heb je een IT-partner nodig die als early adopter weet welke ontwikkelingen er zijn en komen. Bijvoorbeeld een migratie naar de cloud. Wat is de beste oplossing, het beste architectuurplaatje. Private cloud, public of hybride. Om dat soort fundamentele veranderingen in goede banen te leiden moet je wél een vertrouwensrelatie hebben. Wij willen graag die trusted-advisorrol vervullen. Klein beginnen om vertrouwen te winnen. Weten welke behoeften de klant heeft en andersom: wat wij aan kennis en kunde kunnen bieden. Het gaat er uiteindelijk om als trusted advisor de IT-organisatie van de klant zodanig te begeleiden én om te vormen, dat deze hun digitale transformatie in goede banen kan leiden.”

 ‘Ze beginnen met allemaal wazige stipjes in een puntenwolk en uiteindelijk komen er harde conclusies uit’

Concrete voorspelbaarheid

Digitale transformatie moet uiteindelijk ingezet worden voor onderliggende thema’s als innoveren en rationaliseren, teneinde een concurrentievoordeel te realiseren. Snackers: “Data in informatie omzetten betekende vroeger vooral terugkijken in de historie en met extrapolatie de besluitvorming ondersteunen. Door de veel grotere hoeveelheden data, gecombineerd met een nieuwe generatie algoritmes, is er nu een realtime benadering mogelijk waarmee je concrete voorspelbaarheid kunt realiseren. Op basis van koopsignalen razendsnel bigdataverbanden leggen, er recommendations uit destilleren. En in plaats van door diehard-IT’ers gebeurt dat nu door econometristen, wiskundigen en psychologen, die natuurlijk wel uitstekend met analysesoftware kunnen omgaan. Ze beginnen met allemaal wazige stipjes in een puntenwolk en uiteindelijk komen er harde conclusies uit.”

De crux bij voorspellende systemen zit volgens Snackers in het hebben van het overzicht gecombineerd met beheersing van alle onderdelen. “Zien van welke sensor of welk contactpunt het signaal komt, de opslag en het transport in, naar en uit de cloud en vooral het leggen van verbanden; analyseren van die data zodat je er informatie van kunt maken.”

 

De claim van concrete voorspelbaarheid vult QNH bij een grote retailer in met een klantclusteringproject. Na deep insight-identificatie en segmentatie van klantsubgroepen en een market-basketanalyse bleek de effectiviteit van de traditionele wijnaanbiedingen verbazingwekkend gering te zijn. Ze werden op een nieuwe, beter gepinpointe en getimede leest geschoeid.

Interessant is ook een oplossing voor customer journey visualisation. Hiermee kan QNH via de verschillende contactpunten als online, fysiek in de winkel of bij de klantenservice, realtime visualiseren hoe de gemiddelde klant –ingezoomd tot de individuele klant – de klantreis beleeft en doorloopt. Snackers: “Dit product hebben we gestandaardiseerd; we hoeven voor de klant alleen nog maar zijn specifieke parameters in te voeren. Dit kunnen we vervolgens koppelen aan ons ‘recommender’-systeem, waarmee we het koopgedrag van klanten onderling kunnen vergelijken. Op basis van die uitkomsten kunnen dan, net als bij Bol.com of Netflix, gerichte aanbiedingen worden gedaan.”

 

Samen met Bakker Repair ontwikkelde QNH een toepassing voor business analytics/predictive maintenance, gericht op onderhoud van scheepsmotoren. Door die van sensoren te voorzien en via de cloud aan een speciaal monitoringdashboard te koppelen, kan worden voorzien welk motoronderdeel versleten raakt en dus vóór uitval vervangen moet worden. Downtime en havenkosten kunnen zo volgens Snackers met tonnen per dag worden verminderd: “Een serieuze businesscase.”

Disruptie omarmd in de assessmentsector

Virtual reality assessments, integriteitsgame, interactieve webapplicatie, algoritmes en people analytics: LTP Business Psychologists innoveert assessment en omarmt disruptie. Algemeen directeur Jan Kwint en operationeel directeur Johan de Kool lichten toe.

De steeds snellere, disruptieve ontwikkelingen van de moderne tijd hebben grote invloed op de bedrijfsvoering. Uiteraard ook in de wereld van psychologische adviesbureaus en ook voor LTP, het oudste adviesbureau van Nederland, met 120 professionals. Het is in 1927 opgericht vanuit de Vrije Universiteit, en de banden met de VU en wetenschap zijn nog steeds innig. Kwint: “LTP is uniek als assessmentbureau: psychologie en technologie gaan bij ons hand in hand. De inzichten die technologische innovaties in assessment opleveren komen onze adviseurs en dus onze klanten ten goede. Die psychologische inzichten omzetten in gedragsverandering is mensenwerk. De adviseur is hierbij de cruciale schakel. Interviews worden eerder langer dan korter: scherper, diepgaander. Als technologie straks ook in ons vak een commodity is, wordt de psycholoog alleen maar belangrijker. Bij instrumentontwikkeling kijken wij natuurlijk hoe psychologie kan bijdragen om mensen beter te laten werken en van daaruit maken we pasklare, wetenschappelijk onderbouwde oplossingen. Daarin combineren we al negentig jaar data van gedragsobservaties met testuitslagen en zodoende hebben we een gigantische gegevensverzameling opgebouwd. De adviseur komt met nieuwe inzichten voor de klant en wordt daarbij ondersteund door analisten en dataspecialisten.” 

 ‘Persona.Fit integreert losstaande HR-processen in een webapplicatie’

 

Disruptieve app en VR

Een van die LTP-innovaties is Persona.Fit, een webapplicatie waarmee een medewerker na een assessment zijn persoonlijke ontwikkeling en werkbeleving kan monitoren. Kwint: “Met deze webapplicatie kun je straks continu feedback vragen van je omgeving. Je kunt je daardoor verbeteren en je profiel delen, bijvoorbeeld op LinkedIn. Je kunt met de webapplicatie ook de ontwikkeling en betrokkenheid van je werkbeleving demonstreren. Daarvan maken wij mooie statistieken; er zit een hoeveelheid data onder die wij geanonimiseerd naar de managers of HR kunnen sturen. Daardoor ontstaat een heel andere manier van beoordelen: het wordt nu een stream, een continu proces.”

De Kool vult aan: “We volgen de medewerker en de teams gedurende lange tijd. Bedrijven kunnen bij ons per medewerker een abonnement nemen op de verwerking van de datastromen uit de app. Dit heeft ook voor managers gevolgen: zij krijgen continu terugkoppeling over hoe zij als manager worden ervaren, maar ook over engagement, vertrouwen, cultuur en teamsamenstelling.”

Behalve met deze innovatie is LTP ook actief op het gebied van gaming en virtual-realitytoepassingen (VR) ten behoeve van het assessment. De Kool: “Nieuwe technologie geeft ons de kans om factoren in kaart te brengen die voorheen niet goed te meten waren. De werkomgeving kan worden nagebootst. Functies waarin bijvoorbeeld veiligheid een grote rol speelt zijn zeer geschikt voor VR-toepassingen.”

 

Gamification en groepsassessments

Ook mainstream zijn er veel ontwikkelingen voor LTP, onder andere omdat verantwoordelijkheden in bedrijven diffuser worden en lager komen te liggen. Kwint: “Organisaties willen naar een netwerkstructuur van agile teams. Daartoe heb je op alle niveaus mensen van verschillende pluimage nodig die goed kunnen samenwerken. De manager moet weten of de (wisselende) teamleden goed in de teamcultuur passen, genoeg veranderkracht hebben en talent bezitten om competenties te kunnen aanleren. Dat is belangrijker dan het hébben van die competenties.”

Kwint vervolgt: “Gamified assessments, met spel- en competitie-element, zijn leuk om te doen, passen in de tijd en roepen natuurlijk gedrag op. Deelnemers zijn vaak teams van medewerkers of groepen sollicitanten. Kwaliteit en efficiency gaan daarbij hand in hand. Gamified groepsassessments hebben een veel kortere doorlooptijd, en dus kostenvoordeel, dan een serie individuele assessments. Aan het eind van de dag weet de opdrachtgever hoe het team gaat samenwerken en waar de aandachtspunten zitten. Bij een groep sollicitanten is meteen duidelijk wie de beste kandidaten zijn. Heel kenmerkend hierin is de nauwe samenwerking met de opdrachtgever, die tot een extra branding van die klant leidt. De klant brengt in wat hij wil uitstralen en wij combineren dat met onze vernieuwende assessmentvormen. Daarin maakt een kandidaat ook kennis met werknemers van de klant, tijdens gezamenlijke lunches, collegetours, etc. Vaak voegen we er ook leerelementen aan toe, bijvoorbeeld een samenwerkingsmodule of een korte workshop over jezelf presenteren en feedback geven. De beleving van de kandidaat is zodoende veel intenser en realistischer. Een assessment op deze manier doen vinden ze echt leuk.”

Succes door met open cultuur in te spelen op IT-convergentie

Een open cultuur waarin medewerkers veel ruimte van opereren hebben, maar tegelijk aan hun verantwoordelijkheden worden gehouden. Dit gekoppeld aan het inspelen op de convergentie van cloud, analytics en digital experience heeft IT-consultant QNH de afgelopen periode geen windeieren gelegd. Directeur Hen Snackers geeft een kijkje in de keuken.

“What’s next voor QNH de komende jaren? IT is booming. Door technology push gebeurt er veel. Bedrijven willen vernieuwen en hebben vertrouwen in de toekomst. Er komt een jongere generatie aan de macht die inziet dat je IT hard nodig hebt en op orde moet hebben in plaats van als kostenpost te beschouwen. Bij elkaar nemen de IT-investeringen hierdoor verder toe en dat is voor ons natuurlijk een juist fundament.”

Hen Snackers is vol optimisme. Het goed renderende bedrijf (omzet 2015: ruim 40 miljoen euro) ligt op de juiste koers om met deze boom waarde te genereren. In 2014 heeft QNH haar strategische marktaanpak op vijf technologische thema’s gegrond: business analytics, cloud, customer interaction/digital experience, collaboration en enterprise mobility. Dat blijkt een goede keuze te zijn, vooral omdat de eerste drie in toenemende mate samensmelten en QNH haar klanten daardoor een synergetisch voordeel kan bieden.

Interessantere projecten door onestopshopping

 

Convergentie

Snackers: “Business analytics, cloud en digital experience convergeren. De data die een bedrijf over zijn klant verzamelt, zijn surfgedrag en de analyses die daaruit te destilleren zijn, waren vroeger drie aparte disciplines, maar vloeien nu in elkaar. In de vroegere infrastructuur had je altijd wel ergens een technologisch knelpunt, maar de cloud heeft die beperking opgeheven. Wij hebben tijdig op die convergentie voorgesorteerd en kunnen daardoor de ontwikkelingen veel makkelijker volgen. We kunnen hier full service bieden, veel meer dan de meeste van onze concurrenten. Die zijn vaak in één discipline gespecialiseerd. Neem embedded software op sensoren. Die discipline hebben wij in huis, maar we kunnen ook de stroom sensorgegevens via de cloud naar een bigdataomgeving brengen. Vervolgens hebben wij de econometristen in dienst die analyses op die sensordata kunnen uitvoeren. Onze relaties vinden het fijn dat we dat end to end kunnen regelen, onestopshopping. Het mooie is ook dat je daardoor interessante projecten krijgt en dat vindt zeker onze nieuwe generatie medewerkers heel aantrekkelijk.”

 

Sociale woningbouw

Snackers noemt als een voorbeeld van een nieuwe toepassing sensoren in te renoveren sociale woningen: “Wij zijn door een grote bouwonderneming ingeschakeld om dit geïntegreerd te regelen. Bij renovaties worden sensoren voor bijvoorbeeld energie of water toegepast. Via de cloud komen de sensorgegevens in een bigdataomgeving waar wij ze analyseren en er informatie van maken. Zo kun je bijvoorbeeld actie ondernemen als bij een alleenstaande oudere om acht uur ’s morgens ineens geen waterverbruik is, terwijl oma dan altijd naar het toilet gaat. Zo zijn er nog veel meer slimme dingen met deze sensordata te realiseren, zoals meting van duurzaamheid.” Dit soort nieuwe en uitdagende projecten is voor QNH onderdeel van het bouwen aan een aantrekkelijke cultuur, nodig om aan het juiste, hooggekwalificeerde personeel te komen en dat ook vast te houden.

 

Persoonlijk ontwikkelplan

Snackers: “Natuurlijk is salaris belangrijk, maar voor tweehonderd euro meer per maand elders gaan onze consultants geen concessies doen aan de kwaliteit van hun werk. Ze willen gewoon leuke en uitdagende projecten. Hoe wij dat blijvend realiseren? Door structureel een early adopter te zijn. Vroegtijdig de juiste technologie onderkennen en geld vrijmaken om hierin te investeren. We hebben hiervoor een innovatiebudget, onze Qniversity (intern opleidingsplatform), maar ook voor iedere medewerker een persoonlijk ontwikkelplan. Hoe wil je als consultant groeien en wat zijn daarbij de ontbrekende schakels. Dat gaat letterlijk veel verder dan af en toe een cursus, denk bijvoorbeeld aan studiereizen naar Silicon Valley, waar je met een groepje collega’s state-of-the-artvakkennis gaat opdoen. Met vakbroeders bij elkaar, dat stimuleert enorm.”

 

Kracht

Snackers vervolgt: “Met rond de 450 werknemers hebben wij een optimale grootte: klein genoeg om technologisch slagvaardig alsook bereikbaar te blijven en groot genoeg om onze klanten onestopshopping te bieden. Verder hebben we een platte, drielaagse organisatie en zijn we met ons regionale kantorennetwerk altijd dicht bij klant en medewerker. Onlangs hebben we een vestiging in Eindhoven geopend. We werken hard aan onze cultuur van ruimte en vrijheid om je te ontwikkelen en je werk in te delen, gekoppeld aan openheid en vertrouwen. Dan komen de mensen in hun kracht te staan, krijgen ze meer energie en komt de juiste output vanzelf. Iedereen kan altijd bij mij binnenlopen en ook zijn alle agenda’s van en voor iedereen toegankelijk. We beloven geen sprookjes en blijven altijd eerlijk tegen elkaar. Niet businessclass vliegen als de rest economy vliegt, dat soort simpele dingen. Dat helpt echt bij een open cultuur.”

Integraal begeleiden van digitale transformatie

De snel digitaliserende consument zet het bedrijfsleven de komende jaren op zijn kop. Bedrijven moeten de kansen in deze ontwikkeling grijpen, anders loopt het slecht met ze af. Het internationale consultingbureau SparkOptimus heeft dit nauwkeurig in het vizier en helpt met een unieke integrale aanpak bedrijven in hun transitie naar digitaal optimaal te begeleiden.

“Wij denken dat de grootste kans op groei voor bedrijven de komende vijf tot tien jaar ligt in het volgen van de digitaliserende consument. Dat proces is net begonnen, maar is structureel en ontwikkelt zich steeds sneller. De impact wordt nog vaak onderschat, maar reikt helemaal tot de kern: het bestaansrecht van bedrijven. En dat is ook logisch, want als je je klanten niet volgt, heb je ook geen bestaansrecht meer.” Alexandra Jankovich en Tom Voskes, oprichters van de internationale digitale consultant SparkOptimus zijn glashelder. Met de faillissementen van V&D, DA en Macintosh nog vers in het geheugen zal het ook elke manager wel duidelijk zijn dat de transformatie naar een digitale bedrijfsvoering onvermijdelijk is. Hoe dat moet gebeuren, is de grote vraag; de materie is nog heel vers en mede daardoor is er bij de meeste bedrijven een groot tekort aan kennis.

 

Van strategie tot en met uitvoering

SparkOptimus heeft echter de oplossingen paraat. Het heeft voor digitale transformatie een uniek, geïntegreerd concept van strategie tot en met uitvoering. De organisatie richt zich daarmee op aansprekende bedrijven als bol.com, Albert Heijn, ING, Staatsloterij, Unilever en Marks & Spencer. Alexandra Jankovich: “We zijn zelf ook een digitale organisatie en omdat wij leveranciersonafhankelijk zijn, kunnen we zin en onzin in het digitale domein van elkaar scheiden. Onze consultants zijn allemaal gepassioneerde, multifunctionele talenten, enthousiast om de organisaties van de toekomst te helpen bouwen. Ze beheersen strategie en analyse en leiden de operatie. Zo kunnen wij onze cliënten helpen door ‘wat’, ‘hoe’ en ‘uitvoering’ van de digitale transformatie integraal op te pakken. Daarbij hebben we strategie en operatie nadrukkelijk met elkaar verbonden, want je kunt geen goede digitale strategie ontwikkelen als je niet weet hoe het in de praktijk werkt.”

Voskes vult haar aan: “Je moet met de klant eerst het waarom van deze exercitie boven tafel halen. Daarbij kijken we zowel naar de beoogde toegevoegde waarde voor zijn eindklant, alsook naar de financiële impact voor het bedrijf, want het gaat echt om hun bestaansrecht. Vervolgens bepalen we hoe je de transformatie moet doen: welke processen, businessmodellen en technologie nodig zijn voor de realisatie. Wij zijn uniek omdat we álle elementen integraal adresseren, ook bezien vanuit zowel klant, de technologie als de operatie. Bovendien helpen we onze cliënten om hun digitale organisatie op te bouwen en digitale kennis en vaardigheden over te dragen. Anders krijg je het vliegwiel voor digitale transformatie niet op gang en komt die groei er ook niet.”

 

Geen groei als het vliegwiel voor digitale transformatie niet op gang komt

Academy

Groot probleem volgens Voskes is dat er voor digitale transformatie internationaal weinig benchmarks en voorbeelden zijn, maar die heeft SparkOptimus inmiddels zelf geschapen: “Wij begeleiden ondertussen meer dan 120 digitale trajecten per jaar, zodat we onze ‘on the job’-expertise heel effectief kunnen overdragen, en zijn hiermee met grote afstand marktleider.”

Om die kennisoverdracht een breder fundament te geven en zo ook bij te kunnen dragen aan de vernieuwing in Nederland heeft SparkOptimus in 2015 een eigen Academy opgezet. Voskes: “Het digitale domein groeit heel snel en het tekort aan talent groeit daarmee evenredig. Je ontkomt er dus niet aan mensen zonder ervaring te gaan opleiden.”

Jankovich: “We merkten dat onze klanten een grote behoefte hebben aan oplossingen voor hun praktische kennisbehoefte. Daartoe hebben we onze opgebouwde praktijkkennis in korte, toegankelijke opleidingen samengevat. Bijvoorbeeld een hele range aan programma’s voor e-commerce en onlinemarketing, gericht op het middenkader. Voor directeuren hebben we, in samenwerking met het hierin gelijkgestemde Financieele Dagblad, een executive programma opgezet. Hierin worden we bijgestaan door onze Advisory Board met daarin onder andere Annet Aris, Harold Goddijn en Ben Verwaayen.”

 

Internationale expansie

SparkOptimus is in 2010 ontstaan uit een fusie van de adviesbureaus Spark & Co en Optimus Marketing, respectievelijk van Jankovich en Voskes, beiden oud-McKinsey-consultants. Hun integrale aanpak slaat in de markt bijzonder aan, getuige de snelle groei, vooral door aanbeveling, van 50% per jaar in omzet en werknemers. Eind dit jaar verwachten Jankovich en Voskes 70 consultants te hebben. De hoge klantwaardering blijkt natuurlijk ook uit de overwinning in de Emerce 100-verkiezing voor consultingbureaus.

Het concept van de integrale begeleiding wordt intussen ook internationaal verder uitgerold. SparkOptimus is buiten de Benelux in een vijftiental landen actief, vooral in Groot-Brittannië, Duitsland en de Scandinavische landen. Deze markten worden nu nog vanuit Amsterdam bediend, maar daar komt verandering in. Alexandra Jankovich: “Het buitenland kent dezelfde problematiek en kennistekort als Nederland. Dat biedt ons veel kansen en daarom zullen we onze activiteiten internationaal verder uitbreiden.”

Naar een mondiaal geïntegreerde en flexibele cloud via BT

BT blijft in hoog tempo innoveren en investeren en zet zijn wereldwijde netwerk- en datacenterinfrastructuur grootscheeps in om zijn cloudproposities, inclusief geïntegreerde functionaliteiten van derde partijen, naar een hoger plan te tillen. Met het recent voorgestelde ‘Cloud of Clouds’-concept profileert het bedrijf zich als de eerste cloud system integrator. Joris van Oers, CEO van BT in de Benelux, licht de visie toe.

BT’s Benelux-organisatie is onderdeel van BT Global Services, de wereldwijd opererende divisie van BT Group. De divisie exploiteert een in 198 landen en regio’s beschikbaar internationaal netwerk plus 48 datacenters, waarvan er nu zo’n 20 volledig cloud-enabled zijn. In de Benelux beschikt BT over een glasvezelinfrastructuur van bijna 7000 kilometer en datacenters in Amsterdam, Nieuwegein en Rotterdam, aangevuld met capaciteit in Brussel. Via deze infrastructuur worden grote corporate en overheidsklanten bediend met netwerk- en datacenterdiensten, maar ook met services op het gebied van security, unified communications, mobility en crm. Een en ander wordt aangevuld met sectorspecifieke oplossingen en advies, integratie en managed services vanuit BT Advise, het professionalservicesteam binnen Global Services.

BT neemt in de Benelux al geruime tijd de nummer-2-positie binnen de high-end B2B-markt in. Regelmatig worden aansprekende contracten opgetekend, zoals met ArcelorMittal, dat vanuit de Benelux onder andere wordt voorzien van een wereldwijde WAN-/LAN-infrastructuur, videoconferencing en datacenterdiensten. Of met bloedbank Sanquin, waar BT een hoogwaardig dual-datacenterconcept levert voor de veilige opslag van gevoelige patiënt- en donorinformatie, en dat helpt te voldoen aan internationale wet- en regelgeving.

Cloud of Clouds

Met de recent voorgestelde ‘Cloud of Clouds’-visie wil BT een grote stap vooruit zetten om klanten te helpen omgaan met de toenemende complexiteit rondom cloud, een van de belangrijkste marktontwikkelingen van dit moment. Eigen onderzoek wijst uit dat binnen twee jaar meer dan 90% van BT’s klanten gebruikmaakt van meer dan één cloudleverancier. Maar hoe laat je verschillende clouddiensten effectief samenwerken, hoe beheer, controleer en beveilig je deze en, minstens zo belangrijk, hoe integreer je deze in je bestaande infrastructuur? Twijfels over security en data-integriteit of compliance en het gebrek aan overzicht weerhouden menige CIO ervan om de nodige stappen te zetten om de voordelen van de cloud aangaande flexibiliteit, innovatie en lagere kosten volledig te benutten.

BT’s concept valt op door de transparante en flexibele opzet. CEO Joris van Oers stelt dat als je als aanbieder in staat bent om alle componenten en services in één hand te houden, je de regie kunt voeren en de noodzakelijke garanties kunt waarmaken: “Centraal staat ons mondiale, zwaar beveiligde en zeer betrouwbare end-to-endnetwerk. Wij voldoen aan alle lokale en sectorspecifieke compliancy-eisen. Wij bewaken daarnaast de data-integriteit en garanderen dat data niet zonder toestemming van de klant van de ene naar de andere locatie worden verplaatst. Heel belangrijk, want klanten hanteren vaak strikte eisen waar data wel en niet opgeslagen mogen worden.”

Van Oers gaat verder: “Ons netwerk verbindt locaties van onze klanten, zoals hun fabrieken, kantoren of winkels. Klanten hebben vaak eigen datacenters die kunnen worden ingebed in hybride omgevingen: klantdatacenters gecombineerd met onze datacenters. Tegelijkertijd willen klanten in toenemende mate producten en diensten van allerlei cloudleveranciers afnemen. Bijvoorbeeld van Salesforce.com (crm), Microsoft Azure of Amazon Web Services (bigdataoplossing). Omdat wij een sterk merk zijn met het grootste en meest moderne netwerk, hebben wij de kracht en schaalgrootte om met deze en nieuwe partijen solide partnerships af te sluiten. Wij kunnen hun toepassingen en functionaliteiten ontsluiten en naadloos incorporeren in onze infrastructuur en ze, al naargelang de behoefte, flexibel aanbieden.

Hiermee worden wij eigenlijk een ‘cloudintegrator’ met de capaciteit om klanten te begeleiden op hun weg naar de cloud. Uiteraard nemen we via een keihard SLA de volledige verantwoordelijkheid voor alle cloudactiviteiten van de klant. Belangrijk daarbij is ook dat klanten op een comfortabele manier in staat moeten zijn om hun cloudomgeving te beheren. Om dát mogelijk te maken hebben we ons overkoepelende Compute Management System (CMS) ontwikkeld, een portal waarmee klanten al hun clouddiensten – van ons of derde partijen – eenvoudig kunnen managen.”

‘Cloud of Clouds’-visie biedt zicht op de toekomst van cloudintegratie

Innovatie

Pijler onder de nieuwe dienstverlening is natuurlijk BT’s structurele innovatie. Van Oers: “Onze Cloud of Clouds-visie geeft heel gericht aan dat de investeringen de komende jaren onder andere gaan naar het verder optimaliseren van ons netwerk. Zo hebben we onlangs een snelheidsrecord gebroken en 3 terabyte per seconde over een glasvezelverbinding behaald, het equivalent van 100 HD-films per seconde downloaden! Deze technologie wordt straks heel belangrijk voor bijvoorbeeld massieve bigdatatoepassingen. Ook de overgang naar software defined networking past hierin. Innovatieve partnerships zijn cruciaal voor ons. Met Cisco bijvoorbeeld, werken we momenteel aan een intelligente WAN-oplossing, maar ook aan Internet of Things-oplossingen voor smart cities.”

Van Oers besluit: “Ook richten we ons nadrukkelijk op specifieke sectoren, zoals financiële dienstverlening, zorg en retail. Hoe gaan die er in de toekomst uitzien? We laten in ons R&D-centrum in Adastral Park zien hoe we sectorspecifieke uitdagingen kunnen tackelen door de creatieve inzet van technologie. Al met al geven wij met 4000 knappe koppen tussen de 500 en 600 miljoen pond per jaar uit aan innovatie. Daarmee onderscheiden we ons heel duidelijk in de markt.”

Download hier de whitepaper: Uw eigen supercloud

Hoe een jong automerk de zakelijke markt wil veroveren

Kia geeft vol gas. Léan Verstoep, managing director Kia Motors Nederland, laat daar geen misverstand over bestaan. In de 21 jaar dat Kia actief is in Nederland heeft het de derde plaats in de consumentenmarkt veroverd. Nu is de zakelijke markt aan de beurt, want wat goed werkt voor de particulier moet ook bij de zakelijke rijder aanslaan. Doel: uiterlijk in 2018 een positie in de top vijf. Recept: onderscheidend design, hoogwaardige kwaliteit en ‘meer auto’ voor een interessante prijs.

“De cirkel moet rond zijn: wij zien onze klanten graag terug voor herhalingsaankopen. De afgelopen jaren hebben heel veel klanten van andere merken de overstap naar Kia gemaakt. Nu is het zaak om te zorgen dat de tweede en derde auto ook bij ons gekocht wordt.” Daarmee vat Verstoep de missie van het bedrijf samen.

Kia is onderdeel van de ambitieuze Hyundai Motor Group. Het concern verkocht in 2014 wereldwijd ruim acht miljoen auto’s. In 2020 moet dat zijn opgeschroefd naar tien miljoen per jaar, waarvan vier miljoen Kia-modellen. Inzoomend op Nederland geeft Verstoep aan dat er in 2014 ruim 17.000 auto’s van het merk zijn geregistreerd, goed voor een toptienpositie. In 2015 staat Kia tot nu toe op een mooie vijfde plek, vóór merken als Audi, BMW, Ford, Citroën en Opel. “Daar zijn we trots op. Begin van dit jaar was de Kia Picanto zelfs de best verkochte auto van Nederland. Qua particuliere verkoop zijn we voor het derde jaar op rij nummer drie. Wij zijn in vergelijking met andere gevestigde merken pas relatief kort actief in Nederland en al heel ver gekomen. Dit ligt met name aan het feit dat mensen kiezen voor de goede prijs-kwaliteitverhouding, zekerheid, betrouwbaarheid en de zeven jaar garantie die wij hierdoor kunnen geven. Deze elementen zullen ook de basis vormen voor het realiseren van onze ambities op de zakelijke markt. Daar gaat het vooral om total cost of ownership. De particulier heeft dat bij ons allang ontdekt, maar de zakelijke rijder gaat om wanneer autorijden fiscaal gunstig is. We zijn daarom nu bezig het fundament onder het huis te leggen. En er is goed geheid, dus gaat het niet verzakken.”

‘We leggen nu het fundament onder het huis. En er is goed geheid, dus gaat het niet verzakken.’

Nederland braafste jongetje van de klas

De Nederlandse markt voor nieuwe auto’s heeft een omvang die jaarlijks grofweg varieert van vierhonderd- tot vijfhonderdduizend stuks. Kia wil hier in 2018 een aandeel van dertigduizend auto’s in hebben. Omdat de rek er op de particuliere markt – ook door de sterke concurrentie – uit raakt, moet de aanwas voor Kia vooral van de zakelijke rijder komen. Verstoep verwacht dat beide markten voor Kia dan even groot zullen zijn. Op de zakelijke markt wil hij van de twaalfde plek naar een topvijfpositie doorgroeien. De huidige achterstand in deze markt komt volgens Verstoep – tevens lid van het dagelijks bestuur van de autobranchevereniging de RAI – door het overheidsbeleid aangaande fiscaliteiten. Vooral het tijdpad voor de CO2-reductie (de CO2-uitstoot bepaalt de bpm en is daarom een belangrijke factor in de prijsstelling van nieuwe auto’s) is de laatste jaren te ver doorgeschoten. Daardoor is Nederland met zijn strenge CO2-regels het braafste jongetje van de klas. Deze factoren bemoeilijken de opmars in de zakelijke markt, erkent Verstoep. “Hoe het overheidsbeleid ook uitpakt: wij hebben de techniek in huis voor alle aandrijvingsvormen, zoals Hybrid, Plug-in Hybrid, Full Electric (ofwel Zero Emission), maar ook voor de brandstofcel. Het moge duidelijk zijn dat wij met vele nieuwe elektrische en hybride modellen onze ambities waar gaan maken. Het gaat er daarbij uiteraard ook om wat de klant overheeft voor CO2-reductie.”

Design en garantie dankzij kwaliteit zorgen voor klantbinding

Design blijft natuurlijk een belangrijk en onderscheidend element. Met de van Volkswagen en Audi afkomstige Duitser Peter Schreyer, bedenker van de zo kenmerkende Tiger Nose-grille, heeft het merk sinds 2007 een begaafd designer in huis. Zijn ontwerpen worden volgens Verstoep wereldwijd goed ontvangen en met vele prijzen onderscheiden.

Daarnaast hecht Kia heel veel waarde aan de mening van zijn klanten. Dit kan alleen als je je klant goed kent en constant in dialoog blijft. Verstoep: “Wij luisteren goed naar onze klanten. Zowel tevreden rijders als een kritische consument zorgen ervoor dat wij onze service en onze producten steeds verder kunnen verbeteren. Mede door ons garantiebeleid hebben we onze serviceretentie op een hoog niveau gebracht en de klant met goede serviceverlening aan ons gebonden. Elk jaar worden er grote onderzoeken gedaan naar klanttevredenheid op het gebied van aftersales en betrouwbaarheid, zoals IACS, International Aftersales Customer Satisfaction. Daarin scoren wij met een zevende plaats hoog. Die kwaliteit leidt ertoe dat klanten bij ons terugkomen. Ook qua veiligheid heeft Kia grote stappen genomen: alle modellen scoren hoog in de NCAP-crashtests.”

Het jonge Kia timmert inmiddels behoorlijk aan de weg qua naamsbekendheid, maar er valt zeker nog meer winst te behalen. In naamsbekendheid legt het merk het nog te vaak af tegen de grote namen, want onbekend maakt immers onbemind. “Maar wie eenmaal kennis maakt met ons merk en onze modellen is direct verkocht. Wij zijn sterk in het overtreffen van verwachtingen. Niet voor niets is de pay-off van Kia ‘The Power to Surprise’”, aldus Verstoep.

Duurzaam competente en adaptieve medewerkers opleiden

Ises Computrain kijkt vooruit. En dat doet de opleider omdat veranderen een constante factor is in ondernemen, waarbij de kracht van IT optimaal wordt benut als de juiste mensen over de juiste kennis en competenties beschikken. Er is dan ook steeds meer behoefte aan duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van medewerkers en talenten. Computrain is van oudsher hoofdzakelijk bekend van trainingen in de domeinen Gebruik en Beheer en heeft een duidelijke en bewuste keuze gemaakt om de focus ook te richten op moderne vormen van applicatiedevelopment en het grensvlak van IT en business. Eind mei integreert Computrain met opleider ISES en gaat verder onder de naam Ises Computrain. Directeur Leo Demont licht toe.

Ises Computrain is onderdeel van NCOI Groep en was in 2014 goed voor meer dan twintigduizend cursisten. Bondig vat Demont het veranderende werkveld van Ises Computrain samen, waarbij de oude kernwaarden van de ruim dertig jaar bestaande opleider ongewijzigd van kracht blijven: “De innovatie van IT zet zich voort en IT wordt steeds verder geïntegreerd in de business. Hierdoor gaan steeds meer mensen IT gebruiken en worden er ook andere en nieuwe eisen aan de functie-inhoud en competenties van IT-gebruikers en -professionals gesteld.”

Als grootste IT-opleider van Nederland speelt Ises Computrain daarop in. Demont: “Wij helpen ondernemingen en medewerkers bij het voldoen aan die eisen doordat we ze duurzaam ontwikkelen. Denk aan trainingen op het gebied van applicatieontwikkeling, waarbij Agile, Scrum en continuous delivery actueel zijn. Daarnaast verzorgen we steeds meer trainingen op het grensvlak van IT en business, waar steeds vaker soft skills, zoals communicatieve vaardigheden, en bedrijfseconomisch inzicht en kennis van de businessprocessen belangrijker worden. De versterking met ISES is voor Computrain dan ook een goede stap vooruit.” Demont is hier erg blij mee: “ISES heeft een ijzersterke marktpositie op het gebied van project- en procesmanagement. De integratie per eind mei geeft een kwalitatieve injectie en een nog completer aanbod van trainingen.”

 ‘Het benutten van de kracht van IT door het ontwikkelen van de juiste competenties blijft onze drijfveer’

Competente medewerkers

De manier waarop ondernemingen medewerkers opleiden verandert ook naar meer effectieve en efficiënte leerprogramma’s die naadloos aansluiten op de dagelijkse werkpraktijk en werkplek. Werken wordt leren en leren werken. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de klant steeds meer verwacht: meer resultaat in termen van toegevoegde waarde en impact. Men zoekt een opleidingenleverancier, maar verwacht tevens dat die helpt bij het duurzaam ontwikkelen van medewerkers in en voor de IT. Demont: “Ondernemingen hebben behoefte aan competente medewerkers met aantoonbaar vakmanschap. Onze corebusiness is en blijft opleiden én we helpen ondernemingen in toenemende mate bij het opbouwen en revitaliseren van hun eigen IT-workforce. Hierin worden we veel actiever.”

Actief investeren in medewerkers

Demont constateert al jaren een tekort op de (IT-)arbeidsmarkt en een mismatch tussen vraag en aanbod. “Actief investeren in medewerkers maakt een onderneming attractief en zorgt voor een dynamisch proces van in-, door- en uitstroom. Aan de ene kant hebben ondernemingen nieuwe young professionals nodig en aan de andere kant moet de ‘grijze’ massa vaak omscholen of uitstromen. Om ondernemingen van goede oplossingen te voorzien, werkt Ises Computrain in de keten samen met wervings- en selectiebureaus en outplacementbegeleiders in de markt. “Wij voorzien de medewerkers van de juiste kennis en competenties om hun (toekomstige) baan goed in te vullen en/of meer kans op de arbeidsmarkt te maken. De vraag om sec een opleiding verschuift steeds verder naar de vraag om een competente medewerker of hulp bij de mobiliteit van mensen, en met de juiste bagage maakt iedereen meer kans.”

Ondernemingen hebben dan ook steeds meer behoefte aan inzicht in standaardisering van de gewenste competenties. Demont: “Deze leggen we zo veel mogelijk vast in marktconforme IT-profielen, waarna we het huidige en startniveau van een medewerker via een soort nulmeting bepalen. Vaak weten ondernemingen niet welke competenties men in huis heeft. Daarna stellen we samen een transitieplan op waarvan in-, door- en uitstroom een integraal onderdeel zijn. Medewerkers worden via opleidingsprogramma’s gerevitaliseerd, stromen door of uit naar een andere functie en waar nodig worden nieuwe medewerkers geworven.” Om een continue aansluiting op de vraag uit de markt te realiseren, werkt Ises Computrain samen met partners en andere labels binnen NCOI Groep. Demont: “We zijn voortdurend bezig om de juiste competenties te ontwikkelen en invulling te geven aan employability. Vooruit in IT, dat is echt een USP van Ises Computrain. Wij weten wat morgen nodig is voor de technologie van overmorgen.”