Auteur: Tjeerd Dorlandt

Betrouwbaar, veilig en Nederlands!

KPN Zakelijk is onder de leiding van CEO John van Vianen gestaag bezig om zich verder te transformeren van telecombedrijf naar een allround ICT-organisatie waarin betrouwbaar, veilig en innovatief de sleutelwoorden zijn. Onder andere cloud en 4G zullen de komende jaren voor een verdere uitbouw van de activiteiten zorgen.

Bedrijfseconoom John van Vianen (1969) heeft, met ruim twintig jaar internationale managementervaring in telecom en ICT-dienstverlening, het imago van een visionaire bruggenbouwer. Van Vianen is tevens lid van het Executive Committee van KPN en heeft er onder meer voor gezorgd dat Getronics, nu KPN IT Solutions geheten, naadloos in KPN Zakelijk (7500 fte) is geïntegreerd. KPN, van oorsprong een telecombedrijf, heeft daarmee een convergentie met zijn IT-diensten bewerkstelligd en dat is op deze schaal uniek in Nederland, maar ook in de wereld. De positie van KPN als een betrouwbaar en veilig, maar zeker ook innovatief ICT-bedrijf is hierdoor naar een hoger plan getild.

Als we drie jaar vooruitkijken, welke nieuwe dingen kunnen we dan van KPN verwachten? Van Vianen: “Er zijn een aantal belangrijke trajecten. In april hebben we 4G-dekking voor heel Nederland bereikt; dat hebben we heel snel gedaan. Met 4G hebben we een duidelijke voorsprong genomen en dat levert nieuwe mogelijkheden op. Als er bijvoorbeeld een internetlijn uitvalt, kun je met een mobiele 4G-internetkaart prima een tijdelijke oplossing voor het dataverkeer realiseren. Een ander voorbeeld is het klassencontact: KPN zorgt ervoor dat zieke kinderen thuis via een 4G-videolink met een smartphone of tablet toch interactief lessen kunnen volgen. Dat zijn heel mooie trajecten: een combinatie van innovatie en maatschappelijke betrokkenheid. Verder zijn we zeer actief op het gebied van nieuwe proposities die we mogelijk kunnen maken via M2M, RFID en big data. Voorbeelden hiervan zijn My Safeguard, een kastje dat ouderen omhangen als ze naar buiten gaan, waardoor ze weer op pad durven omdat ze met één druk op de knop in contact staan met hun verzorgers. Of een RFID-tag, die in de sierteelt wordt gebruikt om planten door de hele keten te kunnen volgen en zodoende logistieke stromen beter op elkaar af te kunnen stemmen.”

Combinatie van innovatie en maatschappelijke betrokkenheid

4G en cloud versterken het merk KPN

Hoewel 4G qua snelheid een duidelijke stap vooruit is ten opzichte van 3G, denkt Van Vianen niet dat 4G op grote schaal vaste verbindingen gaat vervangen, maar eerder een innovatieve aanvulling zal zijn die ook flink zal bijdragen aan de versterking van het merk KPN. Van Vianen: “Met 4G kunnen we zakelijke klanten met hun mobile devices en mobile management beter ondersteunen. Met 4G is de ‘user experience’ dermate goed dat veel van onze klanten, zoals artsen, hulpdiensten en andere klanten in de gezondheidszorg, er allemaal gebruik van kunnen maken. Zo zijn er bijvoorbeeld drones ontwikkeld die brandhaarden kunnen lokaliseren, zodat de brandweer effectiever in actie kan komen.”

Een andere belangrijke ontwikkeling voor KPN is natuurlijk de cloud. Het bedrijf heeft hier een omvangrijke infrastructuur en is al geruime tijd de grootste aanbieder in Nederland. De applicatieve en infrastructurele kennis en ervaring van het voormalige Getronics dragen hieraan sterk bij. Van Vianen: “We hebben verschillende services voor verschillende segmenten, van kleinzakelijk tot en met grootzakelijk, bijvoorbeeld de dienst Opslag Online. Een tegenhanger van Dropbox, maar dan geleverd door het betrouwbare, veilige én Nederlandse bedrijf KPN. Ten slotte is recent het veelomvattende label CloudNL gelanceerd. Hierin zijn diverse cloudservices samengevoegd en voorzien van een veiligheids-, betrouwbaarheids- en Nederlands keurmerk. Voor CloudNL heeft Deloitte het compliancy framework ontworpen en neemt het ook eens per kwartaal de auditing voor zijn rekening. De markt percipieert KPN intussen toch nog vooral als een leverancier van clouddiensten aan de bovenkant van de markt. Volgens Van Vianen is dat echter niet terecht: “Wij leveren ook veel clouddiensten aan de rest van de markt. Die worden niet zo direct aan het KPN-merk voor de zakelijke markt gelinkt. We gaan nu alle zakelijke clouddiensten onder één KPN-noemer brengen en moeten onze positie van grootste cloudleverancier nog eenduidiger en consistenter in de schijnwerpers zetten. Verder scherpen we voor ons hele cloudportfolio de veiligheid nog verder aan. De propositie die we met CloudNL hebben, willen we ook realiseren voor onze overige clouddiensten en ze voorzien van een bepaald veiligheidsstempel. Kortom, we gaan de waarden van veiligheid en betrouwbaarheid, zo inherent aan het KPN-merk, nog beter uitnutten voor al onze diensten.”

Veilig mobiel betalen

Veiligheid is uiteraard van het grootste belang voor onder andere het doen van betalingen en het uitwisselen van informatie. KPN speelt een belangrijke rol in de standaardisatie van Mobile Payments als onderdeel van Mobile Commerce. Van Vianen: “Onlangs hebben we samen met een aantal banken nog een succesvolle pilot op dit vlak in Leiden afgerond en dit project wordt nu verder vormgegeven. Daarnaast hebben we recent de samenwerking met Silent Circle (versleuteld spraak- en dataverkeer) aangekondigd. Wij zijn de eerste die deze mooie innovatie van encrypted bellen, sms’en en mobile data mogelijk maakt en ook dat past goed bij ons imago van betrouwbaar en veilig, kortom bij het beste netwerk.”

Relevante oplossingen in een veranderende energiemarkt

Nuon Business Nederland is volop in beweging. Moderne dienstverlening, meer onlineservices, beter inzicht in kosten, variabele contractvormen, veel aandacht voor duurzame energie en decentrale opwek. Nuon zorgt in het veranderende energielandschap dat uw energie goed geregeld is. Directeur Erik Suichies legt uit.

De snel veranderende energiemarkt, de snelle opkomst van duurzame energie alsmede de grote prijsvolatiliteit in de afgelopen jaren noodzaken Nuon en zijn klanten tot een andere benadering van hun energievraagstuk. Duurzame energie zal volgens Suichies een blijvertje zijn: “Als die windmolens en zonnepanelen er eenmaal staan, zijn de marginale kosten veel lager dan bij conventionele opwek (kolen, gas). De initiële investeringen zijn weliswaar hoog, maar als het eenmaal draait, is het heel goedkoop. Wind en zon zijn gratis, maar niet continu beschikbaar, dus blijven we medeafhankelijk van conventionele opwek. De afgelopen tien jaar waren energieprijzen daarnaast heel volatiel, dus is het voor klanten lastig om toekomstige prijsontwikkelingen in te schatten.”

Lastig, want ze zijn uiteindelijk afhankelijk van de prijsstelling van hun energieleverancier? Suichies: “Nuon kan helpen bij onzekere marktomstandigheden, bijvoorbeeld door het aanbieden van zowel variabele als vasteprijsproducten of een combinatie. Als een klant een contract sluit, brengen we vaak eerst het risicoprofiel in kaart. Is zijn overtuiging dat de energieprijzen naar beneden blijven gaan, dan kiest hij een variabel contract, met daarmee de mogelijkheid om van een eventuele prijsdaling te profiteren. Wanneer de markt zich buiten een bepaalde bandbreedte beweegt en onder de huidige contractprijs van die klant komt, informeren wij hem en kan hij voor langere tijd het volume vastleggen. Met onze klanten hebben we hierover intensief contact via onze Portfoliodesk, zowel telefonisch als met een e-mailservice. Deze mogelijkheid tot herprijzing is al vijf jaar een onderscheidend product van ons.”

Proactief adviseren en informeren, maar vooral ontzorgen

Eigen energie opwekken

Suichies: “Klanten hebben het druk en willen zich focussen op hun corebusiness. Wij willen ze proactief adviseren en informeren, maar vooral ontzorgen, zodat ze makkelijker hun energiezaken kunnen managen en efficiënt kunnen inkopen. Zo hebben we recent bijvoorbeeld een app ontwikkeld voor het realtime bieden van inzicht in de energieprijzen. Ook hebben we een internettool waarmee klanten kunnen zien welke locaties bij ons gecontracteerd staan met welke specificaties. Verder kunnen ze hun factuur via internet ontvangen. Deze services maken dat klanten eenvoudiger en sneller hun energieportfolio kunnen beheren, wat vooral voor klanten met veel locaties winst is.”

Het ontzorgen gaat zelfs zo ver, dat Nuon klanten ondersteunt bij het zelf opwekken van duurzame energie. Nuon regelt voor het realiseren daarvan alles, van a tot z. Deze service biedt Nuon sinds 2013 aan en er is veel animo voor, ook al omdat organisaties hiermee invulling kunnen geven aan hun duurzaamheidsdoelstellingen. Aansprekende voorbeelden zijn de omvangrijke installaties van zonnepanelen op de daken van de RAI, waar met 3000 m2 450 kWp (kilowattpiek) kan worden opgewekt, en de Amsterdam ArenA, waar met ruim 6000 m2 1 MWpiek kan worden opgewekt. Suichies: “We zijn constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor onze grootzakelijke klanten en deze twee bedrijven hadden ook duidelijke doelstellingen aangaande duurzaamheid en het terugdringen van hun CO2-uitstoot.” Het project van de RAI, maar bijvoorbeeld ook de oplossing voor het energievraagstuk van Vodafone, gebruikt Nuon in zijn nieuwe Customer Reference Program, waarmee bedrijven en Nuon in een joint effort de buitenwacht laten zien wat er op het gebied van energie, verduurzaming en energiebesparing mogelijk is.

Waarom stimuleren jullie decentrale opwekking? Dat gaat toch ten koste van jullie eigen volume? “Inderdaad, maar we zijn een partner die bedrijven helpt om hun energieportfolio te managen. Wij willen een langetermijnrelatie, zodat klanten uiteindelijk hun energie en energiegerelateerde diensten bij ons blijven afnemen. Het kan prima een mix zijn van eigen opwek en energie bij ons ingekocht. Niet alleen gas en elektriciteit, maar ook warmte en koude. Daarnaast kunnen klanten er ook voor kiezen om een deel van hun benodigde capaciteit te koppelen aan Nuon-windopwek.”

Tuinders als traders

Als decentrale opwekmogelijkheid is de warmtekrachtkoppeling (WKK) bekend, een technologie die op grote schaal wordt toegepast door de industrie en tuinders. Hiermee kan gas voor zowel verwarming als opwekking van elektriciteit worden gebruikt en kan het overschot van de opgewekte elektriciteit aan het net worden teruggeleverd, al naargelang de elektriciteitsprijzen en de behoefte aan warmte. Nuon biedt een onlinehandelsplatform waarmee zowel op de elektriciteits- als de gasmarkt kan worden ingekocht en verkocht. Klanten hebben direct toegang tot de energiehandelsmarkt en kunnen hun energiebehoefte optimaal reguleren en energiekosten verlagen. Suichies: “Doel is klanten het gevoel te geven dat hun energie bij Nuon goed is geregeld. Dat doen we met onze accountmanagers, via portals, ‘webinars’, netwerksessies, enzovoort. Klanten zijn veel bewuster geworden. Sinds het vrijgeven van de energiemarkt weten ze dat je energie vrij kunt inkopen. Door de crisis is er meer oog voor energiekosten. Daarnaast is er toenemende aandacht in bedrijven voor mvo in het algemeen en duurzaamheid in het bijzonder. Klanten kijken niet meer uitsluitend naar de prijs per kWh. Kosten spelen natuurlijk een grote rol, maar het gaat om de combinatie met mvo, en daar geven wij met onze services invulling aan. Het hoeft niet altijd 10.000 m2 zonnepanelen te zijn; een automatische e-mail naar duizenden kleinere klanten wanneer een bepaald prijsniveau bereikt is om het contract te herprijzen, is net zo belangrijk. Kortom, relevante oplossingen voor alle zakelijke klanten.”

Branding en performance naadloos geïntegreerd

Universal Media (UM) is een topmediabureau met de hoogste beoordeling in diverse industry rankings. UM bewijst dat zijn nieuwsgierigheid tot innovatie en groei leidt. Directeur Rik Ruts helpt adverteerders met geïntegreerde performancemarketing en ziet veel potentieel bij e-businessbedrijven om merkkracht met media en content te vergroten.

Ruts: “We zijn een onderdeel van de bureaugroep Mediabrands en werken met 94 medewerkers voor klanten als Coca-Cola, Schiphol en Microsoft en retailers als Specsavers en Praxis, die allemaal veel geld aan communicatie besteden. We adviseren ze hoe ze met de inzet van media en content zo veel mogelijk rendement realiseren op hun branding- en performancedoelstellingen. We zetten veel (digitale) ‘paid’ advertisingmedia en -content in, maar met onze plannen en ideeën genereren we ook veel ‘earned’ media (pr) en wordt de inzet van ‘owned’ media (website, social, etc.) steeds belangrijker. Ongeveer 50% van alle media-inzet van onze klanten vindt plaats op televisie en ruim 20% is digitaal. We sluiten contentpartnerships en kopen media-advertising in tegen de laagst mogelijke prijs en realiseren de beste voorwaarden. En door de inzet van televisie en digitaal continu en realtime te optimaliseren, realiseren we 30% meer rendement.”

Strategie, regie en planning

“In het huidige complexe digitale-medialandschap hebben adverteerders behoefte aan overzicht en regie. UM onderscheidt zich door zijn strategische capaciteiten. Wij hebben strategen in dienst met verschillende expertises: communicatie, media, digitaal en content. Ze adviseren onze klanten om vanuit een duidelijke visie, op basis van onderbouwde inzichten, een scherpe strategie vast te stellen. Vervolgens bepalen ze met de klant welke mix van middelen en content we op basis van die strategie geïntegreerd moeten inzetten.”

Nuts vervolgt: “Bij UM is performancemarketing het samenspel tussen online en offline media-inzet van verschillende communicatiemiddelen die op een meetbare manier bijdragen aan het realiseren van sales. Die media-inzet kan televisie zijn, maar natuurlijk ook gewoon search of RTB. We zien nog vaak dat marketeers zich veelal richten op de optimalisatie van één communicatiekanaal, terwijl ze meer aandacht moeten besteden aan de mix en samenwerking tussen de verschillende kanalen. Als je vijf specialistische digitale bureaus (search, activatie, social, etc.) een oplossing vraagt voor een briefing met een budget, dan krijg je vijf verschillende oplossingen, terwijl de vraag is wat de beste mix en oplossing is. Een goed voorbeeld is het werk dat wij voor Microsoft hebben gedaan. Op basis van de Consumer Decision Journey voor verschillende proposities en doelgroepen hebben we de inzet van digitale media en content (display, search, nieuwsbrieven, website, social, etc.) met behulp van data geoptimaliseerd. En dat heeft geleid tot een enorme verbetering van de ROI.”

Brug tussen online en offline

Marketing Mix Data Modelling

“Met ons Marketing Sciences-team van dertien mensen doen we veel onderzoek, communicatietracking, en creëren we inzichten uit verschillende datastromen waarmee we kunnen onderbouwen waarom dingen wel of niet werken. Dat begint traditioneel met het meten van alle media-effecten, zoals nettobereik en contactfrequentie. Op communicatieniveau gebruiken we tracking. Grote consumentenpanels worden ondervraagd over de invloed van communicatie op onder andere merkbekendheid, merkimago en koopintentie. Met trackingmodelling vinden we de correlaties tussen media-inzet en communicatie-effect. Hiermee bepalen we de optimale mix van de verschillende mediamiddelen om tot het hoogste communicatie-effect te komen. Met onze Marketing Mix Data Modelling-capaciteiten bepalen we welke bijdrage verschillende factoren hebben op sales. Dit hebben we bijvoorbeeld voor Schiphol Parking gedaan. Welke invloed hebben onder andere prijs, vakantieperioden, NS-storingen en media-inzet op sales. Als je al deze factoren in een model stopt, kun je vervolgens inzoomen op de invloed van verschillende mediakanalen en per mediakanaal bepalen bij welke mediadruk afnemende meeropbrengsten optreden. We kunnen nu ook, rekening houdend met de kosten, de ROI berekenen van de afzonderlijke media-investeringen. En dat biedt Schiphol en UM weer handvatten om de budgetten efficiënter te alloceren. Dit model gebruiken we nu om verschillende budgetscenario’s vooraf met elkaar te vergelijken. Big data dus in onze media-adviespraktijk.”

Merkkracht ontwikkelen met media

“E-commerce- en e-businessbedrijven weten als geen ander hoe ze consumenten online moeten bedienen en online kunnen verleiden om te kopen. Deze bedrijven meten alles en weten precies waar een lead of sale vandaan komt. En ze zetten steeds vaker offlinemedia in om verkopen te stimuleren. Maar de concurrentie in deze marketingcategorie wordt heviger. Een lage prijs en bezorgen binnen een dag zijn standaard geworden. Een onderscheidend merkimago en de kracht van het merk gaan steeds vaker de doorslag geven om consumenten bij jou te laten kopen. UM heeft veel ervaring met hoe je met (digitale) media en branded content een merk kunt bouwen en merkkracht kunt ontwikkelen. UM en Mediabrands hebben het laatste jaar flink geïnvesteerd in mensen met een achtergrond in performancemarketing. Ons nieuwe hoofd digital heeft aan de klantzijde gewerkt. Zij is zeer ervaren in performancemarketing en weet aan de andere kant hoe je de merkbinding met consumenten moet versterken. Samen met onze datamodellingcapaciteiten en -strategen, zijn we goed in staat om het samenspel tussen performance en branding te regisseren. Daarmee zijn we als geen ander een strategische sparringpartner voor e-commerce- en e-businessbedrijven om sales te genereren en merkkracht te vergroten.”

Mobile wordt volwassen en commercieel

Digital agency TamTam bestaat achttien jaar en is een top-driebureau in Nederland. Grote toekomst zien de ‘Tammos’ in het volwassen maken van het mobiele kanaal van hun klanten; ‘mobile first’ moet geld opleveren! Oprichter Bart Manuel en mobile-voorman Danijel Bonacic leggen uit.

Manuel: “We zijn een full service digital marketing agency. We realiseren gebruikerservaringen door user experience, vormgeving en techniek optimaal te combineren. Wij brengen de hardcore-coders, de hackers en de hipsters samen om tot mooie dingen te komen.”

Bonacic: “Wij zijn sterk in het volwassen krijgen van het mobiele kanaal van onze klant. Die zijn eigen business heruitvindt via mobile, het belangrijkste kanaal van de omnichannelmix. Om onszelf en onze klanten een wake-upcall te geven hebben we in 2011 TamTam Mobile in de markt gezet. Wij zijn een strategische partner die meegroeit in het mobiel ondernemen van onze klanten en kunnen dit ook omzetten naar resultaat.”

Meedenken met klanten, dat is toch al zo oud als de weg naar Rome?

Manuel: “Wij zijn bij het eerste contact met de klant of bij de pitch prima in staat om het concept, de strategie, de visie te formuleren. Hoe ziet jouw dienstverlening online, mobiel, social, etc. er over twee jaar uit? Wij bestrijken alle digitale kanalen en beschikken over een groep creatieve denkers die vooroplopen in de toekomst van onlinedienstverlening en in staat zijn om creatief en conceptueel klanten te verrassen. Dát, gecombineerd met een pragmatische eerste stap; daarmee krijgen we klanten enthousiast. De eerste stap is nooit rocketscience, maar altijd behapbaar. Die combinatie van een langetermijnvisie en een concrete eerste stap karakteriseert het begin van onze aanpak.”

Bonacic: “Het beeld in de markt tot een jaar geleden was dat je, als je mobile wilde, naar een mobilespecialist moest. Aan digitale-marketingbureaus werd niet als eerste gedacht. Maar als je toekomstgericht wil denken, kom je daar toch bij uit. Het gaat om de totale mix: mobiel, web, social. Dat zie je bijvoorbeeld bij banken, waar apps vaak los van de omgeving waarin je bankiert worden ontwikkeld. Je kan hier niet een met je smartphone gescande acceptgiro naar je bankomgeving op je laptop sturen.”

 

Torenhoge verwachtingen managen

TamTam is in 18 jaar gegroeid naar 120 werknemers en heeft vestigingen in Amsterdam, Delft en Utrecht. Altijd goed gedraaid, maar vooral de laatste 5 jaar gaat het crescendo. Manuel: “We hebben een positieve spiraal gekregen van fijne klanten, prima financiële resultaten en een supergoed team. Ook hebben we diverse prijzen gewonnen, bijvoorbeeld met de VaarWater-app voor Waternet. Maar de mooiste is de prijs voor de Oxxio-case, in Berlijn gewonnen voor de beste onlinestrategie. Een prijs van Europese klasse.”

Welke ontwikkelingen zien jullie de komende drie jaar? Bonacic: “De verwachtingen van de Nederlandse eindgebruiker of consument worden gevormd door de ervaringen die hij heeft met Dropbox, Facebook en WhatsApp. Onze klanten willen ook graag dat soort ervaringen creëren, maar dan moeten ze wel opboksen tegen internationale digitale trendsetters. Alleen is daarvoor een fors budget nodig. Anders gezegd: de verwachtingen van de gebruikers zijn torenhoog geworden omdat ze met een schuin oog naar internationale apps kijken, maar zich niet realiseren dat daar honderd man aan werkt.” Om deze situatie in goede banen te leiden moeten klanten volgens Manuel focussen: “Doe één ding heel goed in plaats van tien dingen half. Leaner en meaner werken. Benut de feedback van de gebruiker; borduur daarop verder. Verwacht niet in één keer de perfecte toepassing, maar ga stapsgewijs naar een hoger niveau. Dat vergt een langere adem dan in een maand met een appje even denken raak te schieten. Kwaliteit bereiken betekent realisme en volhouden.”

De eerste stap is nooit rocketscience 

Screenless en seamless

Bonacic: “Online betekende vroeger in een kamertje met de gordijnen dicht achter een computer zitten, vaak in een speciaal meubel met een trekla, een soort teletijdmachine. Bij de Gamma kan je die nog wel krijgen. Modem aan, en je was online; geïsoleerd van de echte wereld. Met mobile gaan online en offline in en door elkaar. Terwijl je op vakantie bent, bedenk je hoe hierover te tweeten, terug in het hotel. Je bent weliswaar niet online, maar je denkt er wel over.”

Het hele leven wordt mobiel op z’n kop gezet. Het is al jaren een gebruikelijk gezicht dat een groot deel van het winkelende publiek permanent met een smartphone in de hand rondloopt. Dat aspect ziet Manuel afnemen: “Smartphone-interactie is nu erg zichtbaar. Dat wordt subtieler en minder visueel, gedreven door apparaten die je in je broekzak of waar dan ook hebt zitten. Dingen zullen vanzelf gaan, screenless en seamless. Daarnaast zie ik veel in iBeacon (Apple-locatiedienst), waarmee locatie-gepinpointe diensten ontstaan. Ook betalingen of bijvoorbeeld inchecken bij het openbaar vervoer zullen eenvoudiger worden en door je smartphone automatisch en onzichtbaar worden afgehandeld bij organisaties die je vertrouwt. Wat me aanspreekt in die nieuwe seamless- en screenlesstoepassingen, is dat het gebeurt op de achtergrond, zonder dat je er expliciet een interactie voor hoeft te doen. Het leidt minder af van de wezenlijke dingen: rondlopen, met mensen praten, je ding doen. Niet de hele dag met dat ding voor je snufferd lopen.”

Op weg naar een hyper-connected wereld

Vodafone investeert de komende drie jaar 270 miljoen extra in zijn Nederlandse netwerk, onder andere in 4G en in geïntegreerde Unified Communications-diensten; noodzakelijk om zijn klanten voor te bereiden op de hyper-connected wereld waarin mobiel de spil wordt van werken en communiceren. Commercieel directeur zakelijke markt Alexander Saul licht toe.

Het extra beschikbare budget gebruikt Vodafone voor zijn FastForward-programma. Hiermee wordt zowel het mobiele netwerk (2G, 3G en 4G) alsmede het complete portfolio van vast en mobiel geïntegreerde en hosted oplossingen verder ontwikkeld en verbeterd. Vodafone onderstreept zodoende nadrukkelijk zijn van oudsher innovatieve karakter.
De focus voor de zakelijke markt ligt, behalve op netwerkkwaliteit en dekking, op IP-gebaseerde integratie en convergentie van vast, mobiel en data (Unified Communications). Om hier concreet op in te spelen heeft Vodafone het modulaire One Business-concept geïntroduceerd, waarmee vaste en mobiele telefonie worden geïntegreerd, met voor elke organisatie en elke situatie een maatwerkoplossing. De klant kan kiezen uit verschillende scenario’s: een volledige mobiele omgeving, integratie van vast en mobiel op basis van een eigen telefooncentrale of volledige integratie op basis van cloudoplossingen, waarbij de PBX-functionaliteit wordt geleverd vanuit het Vodafone-netwerk. De klant kan het beheer zelf doen of laten verzorgen door Vodafone-professionals.
Voorts werkt Vodafone samen met diverse strategische partners, waaronder Microsoft, zodat office-applicaties als e-mail, chat, presence, videoconferencing, documentsharing en collaboration ook binnen de One Business-oplossingen geïntegreerd kunnen worden. Belangrijk bijkomend voordeel van de geïntegreerde communicatieoplossingen zijn kostenbesparingen. Saul: “Met One Business zijn – naast de verbetering van de productiviteit en bereikbaarheid – aanzienlijke kosten- en beheervoordelen te behalen met de integratie van vaste- en mobiele-telecomdiensten. Veelal bellen gebruikers onderling gratis en indien men kiest voor een hosted oplossing, spaart een organisatie zowel de aanschaf als het beheer van een telefooncentrale uit. Met het gemak van één geïntegreerde oplossing, met één contract, één aanspreekpunt en één overzichtelijke kostenpost.”

Met Vodafone ontzorgd naar een hyper-connected toekomst

 

Hyper-connected, de nieuwe industriële revolutie

Als Saul de ontwikkelingen in perspectief zet, ontvouwt hij een vergaand scenario: “De wereld van werk en ondernemen verandert continu en steeds sneller. De ontwikkeling van de machine-to-machinetechnologie (M2M) in combinatie met alomtegenwoordige connectiviteit en geavanceerde data-analysetechnieken hebben een enorm effect op het bedrijfsleven en de samenleving. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de voorbode is van een nieuwe industriële revolutie: de ‘connected’ revolutie. Om de kansen die deze transformatie met zich meebrengt te kunnen identificeren, zullen bedrijven opnieuw alle aspecten van hun organisatie moeten evalueren, zoals hun manier van werken en interactie met leveranciers, klanten en klantbeleving, medewerkers en interne processen. Maar bovenal gaat het om de wendbaarheid en snelheid die nodig zijn om te kunnen blijven concurreren in een hyper-connected wereld. Vodafone wil zijn klanten de controle geven over hun wereld. Wij stellen bedrijven in staat om continu in contact te blijven met alle partijen en personen die belangrijk voor ze zijn. We geven ze de mogelijkheden om hun klanten beter te bedienen en bedrijfsprocessen efficiënter en productiever te maken, zonder het overzicht te verliezen. Wij ontzorgen onze klanten niet alleen met onze vast-mobiel geïntegreerde diensten, onze hosted oplossingen en ons internationale netwerk, maar ook met de kennis en ervaring waarmee we ze adviseren en ondersteunen. Zodat zij zich kunnen focussen op hun bedrijfsdoelstellingen, klaar voor de toekomst en één stap voor op hun concurrenten.”
Saul vervolgt: “De explosieve groei van de mobiliteit, gedreven door breedbandconnectiviteit en steeds slimmere devices, zoals met name smartphones en tablets, hebben een niet te onderschatten impact op alle aspecten van een organisatie. Deze ontwikkeling creëert kansen, maar ook uitdagingen. Medewerkers en klantinteractie worden steeds belangrijker in het bepalen van de bedrijfsstrategie. Of het nu bijvoorbeeld gaat om het aantrekken of behouden van goed personeel of om de interactie met de klant: alle bedrijven zullen rekening moeten houden met en zich voorbereiden op een toekomst waarin mobiel de kern is van werken en communiceren. Dit vergt een bredere kijk dan alleen middelen, implementatie of beheer; het gaat om luisteren naar de medewerkers, begrijpen in welke context de organisatie opereert en hoe de bedrijfsprocessen optimaal ondersteund kunnen worden. Om dan uiteindelijk een optimale vertaling te maken in een flexibele en toekomstvaste ICT-infrastructuur.”

 

Altijd de best passende oplossing

Saul: “Wij hebben onze roots in de mobiele wereld, van oudsher een heel innovatief segment. Vijftien jaar geleden betraden we als mobiele uitdager Libertel de Nederlandse markt. Nu hebben we 5,3 miljoen aansluitingen. Nieuwe producten en diensten vormen de basis van ons onderscheidende vermogen en daar investeren we dan ook enorm in. Innovatie zit in ons DNA. Vandaag de dag moet je voor integratie van vaste en mobiele communicatie een visie en oplossingen hebben. Wij bieden een portfolio van geïntegreerde communicatieoplossingen waarbij we zowel mobiele als vaste en spraak- en dataoplossingen aan elkaar koppelen en indien gewenst kunnen beheren. Uitgangspunt is onze ‘always easiest’-strategie: maatwerk en flexibiliteit gecombineerd met gebruiksgemak. Dit resulteert voor iedere organisatie in altijd de best passende en gemakkelijk te implementeren en te gebruiken oplossing.”

In het hart van het Nederlandse internet

SIDN is een kleine organisatie met zeventig medewerkers, maar vormt wel het hart van het Nederlandse internet. Sinds 1996 is deze ‘registry’ verantwoordelijk voor het beheer van het .nl-domein, het bestand met alle .nl-domeinnamen op internet. Roelof Meijer, vanaf 2005 aan het roer van SIDN, legt uit.

De wortels van SIDN, voluit: Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, gaan terug naar de tijd dat internet voor particulieren nog in de kinderschoenen stond. In 1986 vroeg het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) het ‘countrycode top-level domain’ .nl aan in de Verenigde Staten. Daarmee werd .nl het eerste actief gebruikte landendomein ter wereld.

Tien jaar lang regelde het CWI de domeinnaamregistraties voor .nl, maar het explosief groeiende internetgebruik noodzaakte de oprichting van een professionele organisatie. Begin 1996 nam het kersverse SIDN de registratie- en beheertaken over. Toen waren er een kleine 10.000 domeinnamen binnen .nl geregistreerd; inmiddels zijn dat er 5,3 miljoen. Wereldwijd is .nl daarmee het op vier na grootste landen-topleveldomein.

Betrouwbaar

Meijer: “Wat SIDN doet? In de eerste plaats zijn we verantwoordelijk voor het stabiel functioneren en de continue ontwikkeling van het .nl-domein op internet. We registreren alle .nl-domeinnamen en zorgen dat de domeinen op internet bereikbaar zijn via het Domain Name System (DNS). Dagelijks verwerken we ruim 1,3 miljard (!) DNS-verzoeken. Elk apparaat, elk systeem dat met het internet verbonden is (smartphone, modem, smart tv, laptop, tablet, server, switch, etc.) heeft een uniek nummer, een IP-adres, waardoor het apparaat vindbaar wordt. Bijvoorbeeld 192.168.1.251. Moeilijk te onthouden, dus ‘plakken’ we er een domeinnaam op. Wij geven die uit en vertalen het verzoek om een domeinnaam terug naar het betreffende IP-adres. Om de beschikbaarheid en betrouwbaarheid te kunnen garanderen, beschikken we over een geavanceerde, wereldwijde infrastructuur en een team van experts. We zijn ons er zeer van bewust dat mensen afhankelijk zijn van onze systemen. Minder dan 100% beschikbaarheid van de .nl-zone is absoluut onacceptabel.”

Nieuwe domeinen

Een belangrijke ontwikkeling binnen het internet is wereldwijd een forse uitbreiding van de gTLD’s, Generic Top Level Domains, met 1400 nieuwe domeinen (kosten: 185.000 dollar per aanvraag; inschrijving inmiddels gesloten). Voor Nederland zijn dit onder andere .amsterdam en .philips. Meijer: “Er waren ooit drie soorten domeinen: landendomeinen (.nl, .de, .uk, etc.), generieke domeinen en sponsored domeinen, zoals .aero of .travel. Die sponsored domeinen zijn eigenlijk nooit echt van de grond gekomen, in tegenstelling tot de meeste landendomeinen en vooral de oudste generieke domeinen als .com, .org, .info en .net. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren met die nieuwe domeinen. Ik verwacht dat een aantal geografische en op specifieke community’s gerichte gTLD’s qua content succesvol kunnen zijn, zoals .amsterdam. Of .cat, dat al enkele jaren een succesvol domein is met veel culturele waarde voor Catalonië. Daarnaast zie ik veel brand gTLD’s, zoals .kpn of .deloitte, maar de toegevoegde waarde voor de internetgebruiker valt nog te bezien.”

Hoezo? “Vaak zullen ze defensief worden gebruikt: verhinderen dat een derde partij de brand-extensie claimt. Daarnaast denk ik dat organisaties het gTLD in eerste instantie vooral zullen doorlinken naar hun al bestaande domein en rustig afwachten. Daarnaast: als een wereldmerk intensief gebruik gaat maken van een nieuw gTLD betekent dat een complete en kostbare rebranding.”

Meijer ziet wel een andere kansrijke ontwikkeling: bedrijven die via de gTLD een soort community inrichten rondom hun merk. Vooral Facebook en Google kunnen hier nieuwe diensten gekoppeld aan hun nieuwe gTLD’s uit de hoge hoed toveren. In ieder geval betekenen de gTLD’s meer business voor SIDN. Zo zal de organisatie de technische realisatie van het .amsterdam-domein verzorgen.

‘Zorgen dat de .nl-domeinen betrouwbaar en veilig werken – altijd’

Laatste schakel

Betrouwbaarheid en veiligheid zijn uiteraard kernwoorden voor SIDN. Hoe veiliger en betrouwbaarder het .nl domein is, hoe sterker de positie van SIDN. Tegen malafide internetgebruik zoals botnets of verspreiders van gevaarlijke content wordt een permanente kruistocht ondernomen. Meijer: “We hebben geen directe invloed op hoe partijen hun domein gebruiken, welke content ze op hun website zetten of wat ze per e-mail versturen. Als we vernemen dat er in strijd met de wet wordt gehandeld, dan moet natuurlijk eerst de politie optreden of de internethoster of serviceprovider moet maatregelen nemen. Als dat niet werkt (het malafide .nl-domein met kinderpornocontent wordt bijvoorbeeld in de Oekraïne gehost), kunnen we in het uiterste geval het domein afsluiten. Wij zijn de laatste schakel in de ketting.”

Investeringsfonds

Naast de reguliere taken ziet SIDN ook een maatschappelijk-economische rol: het faciliteren van projecten die de veiligheid, zinvol gebruik van en vertrouwen in het internet vergroten en daarmee een impuls geven aan de Nederlandse welvaart en het welzijn. Meijer: “We gaan een SIDN Fonds oprichten met een budget van vijf miljoen euro – start april 2014. Hierin worden interessante ideeën van partijen beoordeeld en eventueel van financiering voorzien.” De eerste voorstellen hebben inmiddels SIDN bereikt, zoals een voor scholen eenvoudig toegankelijke digitale catalogus van digitale leermiddelen, en een systeem om video’s van een oormerk (tag) te voorzien, zodat ze sneller op ongewenste content kunnen worden gescand. Meijer en zijn toegewijde team willen het SIDN Fonds graag van de nodige (technische) hand- en spandiensten voorzien. Meijer: “Intern is er veel animo om deze stichting te helpen; echt iets waar je als SIDN-medewerker trots op kunt zijn.”

Controle over een hyper-connected wereld

Vodafone is met een marktaandeel van 40% een van de grote aanbieders in de Nederlandse zakelijke telecommunicatiemarkt. Vodafone ontzorgt zijn klanten met een volledig portfolio van vaste, mobiele, spraak- en datadiensten, alsmede met diverse hosted bedrijfstelefoniediensten. Alexander Saul, Vodafone Directeur zakelijke markt, legt het uit.

“De wereld van werk en ondernemen verandert continu en steeds sneller. Technologische ontwikkelingen zoals convergentie, cloudservices, machine-to-machine (M2M) en steeds hogere datasnelheden drijven die veranderingen en creëren zowel uitdagingen als kansen voor organisaties. Deze zullen moeten nadenken over hun manier van werken en interactie met leveranciers, klanten en medewerkers. Maar bovenal over de wendbaarheid en snelheid die nodig zijn om te kunnen blijven concurreren in een hyper-connected wereld.”

Saul vervolgt: “Vodafone wil bedrijven de controle geven over hun wereld. Wij stellen ze in staat om continu in contact te blijven met alles en iedereen die belangrijk is. We geven ze mogelijkheden om hun klanten beter te bedienen en bedrijfsprocessen efficiënter en productiever te maken, zonder het overzicht te verliezen. Met onze vast-mobielgeïntegreerde diensten, onze gekwalificeerde verkoop- en serviceadviseurs en ons internationale netwerk ontzorgen we onze klanten. Wij hebben de kennis, ervaring en middelen in huis om ze optimaal te adviseren en te ondersteunen, zodat zij, één stap voor op hun concurrenten, zich kunnen focussen op hun bedrijfsdoelstellingen; klaar voor de toekomst.”

Connected revolutie

“De ontwikkeling van machine-to-machinetechnologie (communicatie tussen apparaten) in combinatie met alomtegenwoordige connectiviteit en geavanceerde data-analysetechnieken heeft een enorm effect op het bedrijfsleven en de samenleving. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de voorbode is van een nieuwe industriële of ‘connected’ revolutie. Om de kansen die deze transformatie met zich meebrengt te kunnen identificeren, zullen bedrijven opnieuw alle aspecten van hun organisatie moeten evalueren, zoals supply chains, interne operationele processen en klantervaringen.”

Saul vervolgt: “De explosieve groei van de mobiliteit, gedreven door breedbandconnectiviteit en steeds slimmere persoonlijke apparaten, heeft een grote impact op alle aspecten van een organisatie; het creëert kansen, maar ook uitdagingen. Medewerkers en klantinteractie worden steeds belangrijker in het bepalen van de bedrijfsstrategie. Of het nu gaat om het aantrekken of behouden van goed personeel of om de manier waarop klanten bediend worden: alle bedrijven zullen rekening moeten houden met en zich voorbereiden op een toekomst waarin mobiel de kern is van werken en communiceren. Daarnaast spelen – zeker in economisch zware tijden – kostenbesparingen een belangrijke rol. Geïntegreerde communicatieoplossingen zijn hier cruciaal. Met ons ‘One Business’-concept zijn – naast de verbetering van de productiviteit en bereikbaarheid – aanzienlijke kosten- en beheervoordelen te behalen. Veelal bellen gebruikers onderling gratis en, indien men kiest voor een hosted oplossing, spaart een organisatie zowel de aanschaf als het beheer van een telefooncentrale uit. Met het gemak van één geïntegreerde oplossing, met één contract, één aanspreekpunt en één overzichtelijke kostenpost.”

‘Vodafone helpt voorbereiden op een hyper-connected toekomst’

Investeringen en best-in-class-ecosysteem

“Wij hebben onze roots in de mobiele wereld, van oudsher al een heel innovatief segment. Vijftien jaar geleden betraden we als Libertel de Nederlandse markt. Nu vertrouwen 5,3 miljoen klanten dagelijks op ons voor hun communicatiebehoeften. We willen dat vertrouwen overtreffen en zullen in Nederland de komende drie jaar voor 270 miljoen euro extra investeren in onder andere de verdere ontwikkeling van 4G en geïntegreerde unified-communicationsdiensten. Innovatie zit in ons DNA. Nieuwe producten en diensten vormen de basis van ons onderscheidende vermogen en daar investeren we dan ook enorm in. Wij bieden een portfolio van geïntegreerde communicatieoplossingen waarbij we zowel mobiel als vaste en spraak- en dataoplossingen aan elkaar koppelen en indien gewenst kunnen hosten. Aangevuld met beheerdiensten en M2M-oplossingen bieden we een volledig portfolio waarmee we onze klanten geheel kunnen ontzorgen. Maatwerk, flexibiliteit en gemak is ons uitgangspunt; voor iedere organisatie altijd de best passende oplossing. Waar wij niet zelf de totale oplossing kunnen bieden, werken we samen met een select aantal partners. Of het nu gaat om onze businesspartners op het gebied van distributie en lokale dienstverlening, system- en networkintegrators of software- en hardwareleveranciers: de partners waarmee we samenwerken zijn ‘best in class’ en vullen ons optimaal aan.”

CIO als business enabler

“Organisaties moeten anticiperen op een toekomst waarin mobiel de kern is van werken en communiceren. Een CIO die denkt vanuit de business en een visie heeft over hoe ICT kan helpen om de organisatie optimaal te ondersteunen, is van echt toegevoegde waarde. Dit vergt een bredere kijk dan alleen middelen, implementatie of beheer; het gaat om luisteren naar de medewerkers, begrijpen in welke context de organisatie opereert en hoe de bedrijfsprocessen optimaal ondersteund kunnen worden. Om dan uiteindelijk een optimale vertaling te maken in een flexibele, toekomstvaste ICT-infrastructuur. Dankzij ons wereldwijde netwerk zijn we in staat om ervaringen van klanten uit andere landen te delen met onze Nederlandse klanten. Wij kunnen ze inspireren met voorbeelden van organisaties met vergelijkbare uitdagingen die we met raad en daad terzijde hebben gestaan. Door onze kennis en expertise en ons uitgebreide partnernetwerk zijn we een waardevolle gesprekspartner die optimaal advies kan geven over hoe telecom en IT strategisch voor de bedrijfsdoelstellingen ingezet kunnen worden. Daarnaast bieden we met ons portfolio een concrete invulling voor een toekomstvaste ICT-infrastructuur die de huidige behoeften en komende veranderingen binnen iedere organisatie optimaal ondersteunt.”

Tachtig jaar keuzevrijheid in de zorg

“Wij geloven in vrije keuze”, zegt Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar. “We zijn ervan overtuigd dat verzekerden zelf moeten kunnen kiezen welke dokter ze raadplegen en naar welk ziekenhuis ze gaan. De relatie tussen een arts en een verzekerde is namelijk een heel persoonlijke; daar speelt een zorgverzekeraar geen rol. Het kan in onze ogen niet zo zijn dat een verzekerde opeens niet meer bij zijn vertrouwde specialist of ziekenhuis terechtkan, omdat de zorgverzekeraar heeft besloten om met die zorgverlener geen contract te sluiten.”

Vrije-keuzeclub

Komend jaar worden enkele veranderingen doorgevoerd die invloed hebben op de keuzevrijheid van verzekerden. Nu moeten zorgverzekeraars nog tot tachtig procent van de zorg vergoeden als een patiënt een zorgverlener kiest met wie de verzekeraar geen contract heeft. Vanaf volgend jaar echter, mogen verzekeraars ervoor kiezen om in die gevallen niets meer te vergoeden. Dit betekent dat de verzekerde, als die wil vasthouden aan zijn vaste, vertrouwde specialist of ziekenhuis in de buurt, alles zelf zal moeten betalen. ONVZ doet hier niet aan mee.

Want? “Er zijn twee soorten zorgverzekeringen. De eerste is de restitutieverzekering, waarbij verzekerden zelf kunnen kiezen in welk ziekenhuis en door welke arts ze zich laten behandelen. De andere is de naturaverzekering: verzekerden kunnen in beginsel alleen terecht bij zorgverleners met wie hun verzekeraar een contract heeft. Een deel van deze verzekeraars heeft eind vorige maand bekendgemaakt welke zorgverleners en ziekenhuizen gecontracteerd zijn. Zorg buiten de contractomgeving wordt hooguit deels vergoed, wat dus kan betekenen dat je volgend jaar niet meer automatisch bij je vertrouwde specialist of ziekenhuis terechtkunt. Wij sluiten contracten met vrijwel alle zorgverleners. Ook als we geen contract afsluiten, kunnen verzekerden toch bij die zorgverlener terecht. Zo bieden wij onze verzekerden optimale keuzevrijheid om hun eigen behandelaar te kiezen. En het bijzondere is dat wij ook op prijs concurrerend zijn.”

Hoe kan dat dan? “Omdat de verzekerde lang niet altijd kiest voor duurdere hulp. Iemand wil gewoon de beste zorg, maar dat is niet per definitie de duurste zorg. Dit betekent dat we met onze vrije keuze hetzelfde premieniveau kunnen behouden als de naturaverzekeraars.”

Bovendien gaat het niet alleen om de prijs; het gaat ook om de prijzenkast. Want keuzevrijheid wordt door verzekerden gewaardeerd. ONVZ komt keer op keer als beste uit de bus. Volgens het Nationaal Zorgonderzoek 2013 van het Zorgverzekering Informatie Centrum is ONVZ de beste kleine zorgverzekeraar. Zorgverzekering.net riep de verzekeraar kort daarvoor uit tot Beste Zorgverzekeraar 2013. De reden is de tevredenheid van verzekerden. Geen enkele zorgverzekeraar blijkt zulke tevreden klanten te hebben als ONVZ, zo onderzocht MarketResponse. Gemiddeld krijgt ONVZ een 8,3. “Dat merken we ook aan de brieven en mails die we van onze verzekerden krijgen”, zegt Kleijnenberg. “We hebben een aantal verzekerden die al vanaf hun geboorte bij ons verzekerd zijn. Zij zijn al tachtig jaar tot volle tevredenheid bij ONVZ verzekerd.”

Keuzevrijheid in de zorg blijft het belangrijkst

Beste zorgidee 2013

Naast keuzevrijheid en goede service – ONVZ heeft onder andere een door haar verzekerden zeer gewaardeerde afdeling met paramedisch geschoolde consulenten, waar verzekerden altijd en uitvoerig met hun medisch-inhoudelijke vragen terechtkunnen – is vernieuwing voor Kleijnenberg de derde pijler. Stralend voorbeeld daarvan is natuurlijk Het Beste Zorgidee, waarvan dit jaar de zesde editie is gehouden. De afgelopen jaren zijn in totaal duizenden ideeën naar Het Beste Zorgidee gestuurd, met als voorlopig hoogtepunt in 2011 het idee van apothekersassistente Anja Vissers: een uitleesbare temperatuurchip voor gesealde geneesmiddelen. Na retournering van de niet gebruikte geneesmiddelen kan de apotheek de chip op bewaarhistorie uitlezen. Blijken de geneesmiddelen goed bewaard te zijn geweest, dan hoeven ze niet te worden vernietigd, maar kunnen ze juist opnieuw worden verstrekt. Dit kan in de toekomst op jaarbasis een besparing van mogelijk een half miljard euro opleveren. Inmiddels wordt dit idee in acht apotheken getest.

eHealth en Skype-spreekuur

ICT en internet worden in de zorg steeds belangrijker, en dat is heel goed te zien aan het karakter van de inzendingen voor Het Beste Zorgidee. Nooit eerder werden zo veel eHealth-ideeën ingestuurd, zoals revalidatie- en hardloopapps. Uiteraard probeert ONVZ uit de inzendingen triggers te halen om haar bedrijfsvoering te verbeteren. “ONVZ is heel blij met de aandacht voor eHealth. Wij geloven namelijk sterk in internet en ICT, want dat maakt de zorg, net als veel andere sectoren, veel gebruiksvriendelijker. Denk aan geldautomaten, streepjescodes, webwinkels en reserveringssystemen. Niet voor niets is ONVZ de eerste verzekeraar die online-fysiotherapie is gaan vergoeden. Met eHealth maak je de gezondheidszorg wellicht wat goedkoper, maar vooral veel makkelijker voor zowel patiënten als zorgverleners. Als je een soort Skype-consult zou kunnen krijgen, hoef je niet naar de dokter toe; het traditionele spreekuur wordt in toenemende mate vervangen door een Skype-spreekuur.”

eHealth dus, de toekomst van de gezondheidszorg in de 21e eeuw?

Vast, mobiel en data geïntegreerd:easywaycommunicatie

Vodafone zet stevig in op zijn communicatieportfolio voor de zakelijke markt met geïntegreerde –vaak gehoste – oplossingen voor vaste, mobiele en datadiensten. Voordelen: gemak, flexibiliteit, betere bereikbaarheid en lagere kosten. Alexander Saul, directeur zakelijke markt Nederland, legt uit.

“De moderne werknemer wil zelf kunnen bepalen waar hij werkt en wil daarbij dezelfde functionaliteit op al zijn devices: desktop, laptop, tablet en smartphone. Wij stellen die eindgebruiker daartoe in staat met onze totaaloplossingen: voor mobiel, vast en data en liefst ook gekoppeld met IT en office-applicaties, waarbij we tegelijkertijd de IT-manager zo veel mogelijk ontzorgen, zodat hij het overzicht en de controle over de steeds complexer wordende IT-omgeving behoudt.”

Om de behoefte aan totale of geïntegreerde communicatieoplossingen te adresseren heeft Vodafone het One Business-concept geïntroduceerd, waarmee vaste en mobiele telefonie worden geïntegreerd, met maatwerk voor elke organisatie en elke situatie. Daarbij kan de klant kiezen uit verschillende scenario’s: volledig mobiel, integratie van vast en mobiel op basis van een eigen telefooncentrale, of zelfs volledige integratie op basis van cloudoplossingen, waarbij PBX-functionaliteit wordt geleverd vanuit het Vodafone-netwerk. Het beheer kan plaatsvinden door de klant zelf of uit handen gegeven worden aan Vodafone-professionals. Saul: “Op die manier is het mogelijk om optimaal te profiteren van nieuwe ontwikkelingen zonder controle te verliezen over bijvoorbeeld kosten en beveiliging van het netwerk en data.”

Vaste en mobiele telefonie in een bedrijf hangen sterk met elkaar samen. Dan is het wel zo makkelijk als ze ook onder één contract vallen. Met één contactpersoon en – misschien wel belangrijker – overzichtelijk bij elkaar gebracht op één factuur. Met One Business bellen medewerkers onderling bovendien gratis, ongeacht of ze hun vaste of mobiele telefoon gebruiken. Daarmee wordt substantieel bespaard op operationele kosten.

Integratie van vaste en mobiele telefonie is bij Vodafone mogelijk voor elk type organisatie. Van zo’n twintig medewerkers tot duizenden. Van één vestiging tot tientallen. Met of zonder toevoeging van PBX-functionaliteiten en met of zonder toestellen. Bovendien krijgen klanten de beschikking over een flexibele capaciteit, waarbij het aantal aansluitingen in de organisatie op korte termijn kan worden uitgebreid of verkleind en klanten alleen betalen voor wat ze gebruiken.

Infrastructuur

Kernwoord bij alle (nieuwe) diensten is infrastructuur. De integratie van vast, mobiel en data lijkt simpel en logisch, maar is technisch complex en kan in Nederland maar door een klein aantal partijen professioneel worden aangeboden. Saul: “Communicatie is cruciaal voor organisaties. Klanten verwachten dat medewerkers altijd bereikbaar zijn, ongeacht of dat op hun mobiele of hun vaste telefoon is. Het is dus zaak om te zorgen voor een perfect werkende communicatie-infrastructuur die, met het oog op toekomstige verdere toename van de vraag naar systeemintegratie, voorziet in koppelingen tussen bedrijfs- en kantoorapplicaties, vaste en mobiele telefonie, receptie, callcenters en CRM- en ERP-systemen. Dat leidt tot een gigantische toename van complexiteit, die Vodafone graag voor zijn klanten versimpelt. Alexander Saul: “Met One Business maken we het pad vrij voor verdere integratie dan alleen van vast en mobiel, bijvoorbeeld met datadiensten zoals IP-VPN en koppelingen met bestaande IT-systemen en applicaties zoals Outlook en Lync. Hierdoor kunnen medewerkers onderling chatten of videoconferences opzetten. Maar denk ook aan integratie van telefonie met CRM-toepassingen: alle relevante klantgegevens direct op het scherm wanneer klanten bellen. Zo verloopt het klantcontact beter en efficiënter en ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor klantinteractie, met bedrijfsgroei tot gevolg.”

Geïntegreerde communicatie zonder zorgen

BYOD kanaliseren

Het ontzorgen van de ICT-manager staat bij Vodafone hoog in het vaandel. Niet alleen met makkelijk te hanteren producten en diensten of met een sterk vereenvoudigde facturatie als gevolg van de vergaande communicatie-integratie. Ontzorgen betreft ook het ondersteunen van de zwaarbelaste ICT-manager bij het beheer en de beveiliging van de grote hoeveelheid mobiele apparatuur in organisaties.

Gebrek aan veiligheidsbewustzijn bij werknemers is een grote bedreiging voor de veiligheid van mobiele gegevens, bijvoorbeeld door gebruik van onveilige wifiverbindingen of verlies van apparaten; in 2013 werden wereldwijd meer dan negen miljoen smartphones verloren. Veiligheid staat dus hoog op de agenda. Saul: “Veiligheid is een complex van techniek, processen en cultuur. Alle gebruikte apparaten moeten veilig aan de bedrijfsinfrastructuur worden gekoppeld. En de juiste mensen, en alleen zij, moeten geautoriseerd worden voor toegang tot de juiste data. Dit vraagt om een integraal digitaal veiligheidsbeleid, waarvoor in veel gevallen de CIO verantwoordelijk is. In dat integrale proces spelen zowel technische als organisatorische zaken een rol. Alle mobiele apparaten die toegang hebben tot bedrijfsgegevens moeten, ongeacht het eigendom van de hardware, zodanig beheerd worden dat die data optimaal beschermd worden.”

Managed Mobility van Vodafone is de oplossing waarmee organisaties hun IT-beleid, inhoud en autorisatie, op een veilige manier kunnen regelen. Dat kan zowel bij smartphones van het bedrijf als bij smartphones die in eigendom zijn van de medewerker. Saul: “Mobiele communicatie is een strategisch instrument om organisaties te helpen door medewerkers plaats- en tijdsonafhankelijk te laten werken. De oplossingen die we bieden binnen ons Managed Mobility Portfolio variëren daarom van ondersteuning bij migratietrajecten en ondersteuning bij eigen beheer tot volledige uitbesteding van het beheer, waarbij de klant zelf kan bepalen welke oplossingen de bedrijfsprocessen het best ondersteunen.”

Samenvattend: Vodafone, geïntegreerde communicatie zonder zorgen.

KPN: betrouwbaar en verrassend innovatief

KPN is een bekende waarde in Nederland; betrouwbaar, veilig en solide, maar zijn innovaties zijn onderbelicht. Dit terwijl er de laatste jaren vele technische en organisatorische vernieuwingen zijn doorgevoerd, zoals de integratie van KPN Zakelijke Markt met KPN IT Solutions (voorheen Getronics). John van Vianen, CEO Business Market, licht toe.

John van Vianen: “Er is een enorme innovatie in ons productenportfolio, maar dat zit onder de motorkap en wordt ervaren als een automatisme. De snelheid van de 4G-introductie en de manier van uitrollen, bijvoorbeeld, zijn van wereldklasse; een prachtig voorbeeld van nieuwe dienstverlening waar we een heleboel nieuwe services op gaan uitbrengen.”

Een aansprekend innovatief project van een andere orde ligt in de Machine to Machine (MtM)-sector: “Voor het GAVI-project van de World Health Organisation, gesponsord door de Bill and Melinda Foundation, gaan we met een applicatiepartner 20.000 draagbare koelkasten in Afrika met een SIM uitrusten, zodat temperatuur en luchtvochtigheid bemeten kunnen worden en de vaccinaties koel blijven.” Een volgend voorbeeld is de Near Field Communication (NFC)-pilot in Leiden, waar mensen met hun mobiele telefoon kunnen betalen. En ten slotte is KPN met betrekking tot 4G in gesprek met de politie: “Met een cameraatje op z’n helm kan een agent via 4G snel crisismanagement uitvoeren. Dat zijn heel innovatieve dingen die we breder moeten uitmeten.” 

KPN zou zich dus wat meer op de borst mogen slaan?

Van Vianen: “Dat denk ik ook, we hebben soms last van valse bescheidenheid, terwijl we onderscheiden zijn als beste ICT-bedrijf in 2013, inclusief onze consultingdiensten. We zijn erg bezig met het vernieuwen van ons portfolio, de transitie van traditionele telecommunicatie naar nieuwe (IP-)communicatie waarbij we bewust kiezen voor integratie van vaste en mobiele communicatie. Daarin zijn we veruit marktleider. De uitdaging wordt nu de integratie met IT. Dat lukt heel aardig, gezien het succes van KPN ÉÉN, onze totaaloplossing op het gebied van bereikbaarheid en samenwerken. We hebben tijd genomen om KPN ÉÉN helemaal goed te krijgen. In Q4 gaan we een aantal IT-componenten toevoegen, zoals Office 365 en Microsoft Lync. Door de opname van KPN IT Solutions in onze divisie Zakelijke Markt hebben we ook de kennis en competenties om een geïntegreerd portfolio neer te zetten waarbij we nog beter in staat zullen zijn om te innoveren in Telco en IT.”

Convergentie en transparantie vast-mobiel

Een opvallend aspect binnen KPN ÉÉN is transparantie. Van Vianen: “Een organisatie wil gewoon duidelijkheid en overzichtelijkheid, één of een paar facturen voor alle diensten die ze voor diverse apparaten en verschillende werknemers afneemt en afrekent per medewerker. Binnen KPN ÉÉN hebben we een aantal profielen opgesteld, van een vergaderspin tot een volledige flexmedewerker. Op basis van een profiel neemt een organisatie een vast-mobiel geconvergeerd integratieproduct af tegen een vaste prijs per medewerker. Hierdoor kan een organisatie haar kosten projecteren, zonder nare verrassingen achteraf.”

Veel IT-gerelateerde innovatie heeft KPN gerealiseerd in het mkb: “Met onze SaaS-dienstverlening worden we wereldwijd gezien als een leidende partij. Via het provisioningplatform van Parallels leveren we al geruime tijd een hele suite aan diensten, met name de Microsoft-kantooromgeving (Office 365, Sharepoint, Lync), en binnenkort een complete cloudstore. We zijn snel gegroeid in dit segment, sinds 2009 naar bijna 250.000 klanten.” 

‘Dat zijn heel innovatieve dingen die we breder moeten uitmeten’

 

CloudNL

In het verlengde van KPN ÉÉN moet natuurlijk CloudNL worden genoemd, KPN’s allesomvattende, geheel Nederlandse label voor cloudservices.

“CloudNL is specifiek neergezet voor de Nederlandse markt, oorspronkelijk vooral voor grote organisaties. Dit rollen we nu naar beneden uit en we merken dat het geheel Nederlandse karakter van CloudNL erg gewaardeerd wordt. Dit doen we in nauwe samenwerking met Deloitte, die het compliancy framework voor ons ontworpen heeft en ons vier keer per jaar audit. Dit ontzorgt tevens onze klanten, want die hoeven nu geen uitgebreide riskmanagementplannen te maken, maar kunnen vertrouwen op onze compliant infrastructuur.”

KPN heeft een belangrijk voordeel, doordat het alle schakels van de cloudketen in eigen hand heeft: “We zijn eigenlijk een connected cloudprovider. We zorgen ervoor dat de klant met elk device op een heel betrouwbare en veilige manier via een betrouwbaar netwerk bij zijn applicatie kan komen, die in een eigen KPN-datacenter gehost wordt. We kunnen dus end-to-endcontrole en betrouwbaarheid garanderen. Daarnaast bieden we ook specifieke ‘cloudpakketten’ aan voor verticale markten, zoals de onderwijssector, lokale en centrale overheid, zorgsector en critical communications, de zwaailichtensector.”

Security

Beveiliging ten slotte blijft een hoofdthema voor KPN: “We moeten zorgen dat onze verbindingen veilig zijn. Niet omdat de klant dat vraagt, maar omdat we zo’n cruciaal onderdeel zijn van hun vitale infrastructuur. We willen geen afbreuk doen aan ons betrouwbare imago.”

Het valt Van Vianen op dat het securitybewustzijn nu ook bij kleinere organisaties sterk groeit én dat men voor de KPN-(cloud)kwaliteit wil betalen: “Als je besluit het uit handen te geven aan een derde partij, moet je je afvragen of deze partij voldoet aan de Nederlandse regelgeving, ISO 27001, hoe ze je beschermen tegen een DDOS-aanval etc. Op dit terrein moet je bij uitbesteding niet bezuinigen. Communicatie is zo belangrijk geworden voor onze bedrijfsprocessen, daar moet je geen risico lopen.”