Auteur: René Moscou

Digitalisering

Aareon, onderdeel van de Europees opererende Aareon Groep, is een vooraanstaand ontwikkelaar en leverancier van vastgoedsoftware in Nederland. De organisatie, voorheen bekend onder de naam SG|automatisering, is al zo’n 35 jaar specialist in innovatieve ICT-oplossingen voor de vastgoedsector. Naast een uitgebreid productenportfolio voor woningbouwcorporaties, vastgoedorganisaties en gemeenten levert het bedrijf ook kennisgedreven dienstverlening als consultancy, systeem- en infrastructuurbeheer, implementatieondersteuning en opleidingen.

De kwaliteit van de in de praktijk bewezen softwaresuites en dienstverlening is gebaseerd op diepgaande kennis van de bedrijfsprocessen van klanten, gekoppeld aan ICT-kennis. “Aareon is een gezond bedrijf met een financieel zeer sterke positie en ruime investeringskracht waardoor wij de slagkracht hebben om nieuwe oplossingen te bouwen en bestaande applicaties te blijven doorontwikkelen”, claimt directeur Jeroen Kuiper. “De toekomstvastheid van onze ICT-oplossingen voor onze klanten is daarmee gewaarborgd.”

Innovatie heeft een doorslaggevende rol bij Aareon. “Het door de Aareon Groep ontwikkelde platform Flexiciel bijvoorbeeld is de multi-channel ICT-oplossing voor het ontsluiten en delen van de informatie van alle digitale klantcontacten”, vertelt mededirecteur Martin Holwerda. “Met Flexiciel kunnen onze klanten snel en eenvoudig selfservice portalen, apps en mobiele applicaties ontwikkelen.” De intelligente software is gebaseerd op open (web)standaarden en geeft vastgoedorganisaties de mogelijkheid om de verschillende bij hen in gebruik zijnde ERP-systemen grensoverschrijdend te koppelen. Flexiciel ondersteunt vastgoedbedrijven dus bij het optimale beheer van hun processen.

www.aareon.nl

Schaalvoordelen

Prodware is een van de grootste Microsoft-partners voor Dynamics, Microsoft’s lijn van ERP- en CRM-software-applicaties, in de Benelux. Kennis, competentie en ervaring van bedrijfsinformatiesystemen zijn uiteraard in ruime mate aanwezig, maar het bedrijf onderscheidt zich ook door zijn formaat. “De grootte van ons bedrijf in de Benelux, met zo’n 250 medewerkers, als onderdeel van de 1.550 medewerkers tellende internationale organisatie, biedt onze klanten een aantal schaalvoordelen”, vertelt Jan Druppel, Sales & Marketing Director van Prodware Benelux.

“Dankzij ons formaat kunnen wij onze dienstverlening zeer breed aanbieden en zijn wij als een van de weinigen in de Benelux in staat volledige ondersteuning van alle Dynamics-software aan te bieden. Dit betekent dat wij ons niet alleen richten op ERP en CRM, maar ook kennis hebben van applicatie-integratie”, vervolgt hij.

“Prodware heeft hiernaast een uitgebreid portfolio van aanvullende oplossingen, zoals e-business, BI, documentbeheer en mobiliteitsoplossingen. Alles in de cloud of on-premise, afgestemd op de behoeften van de klant. Wij zijn daardoor in staat onze klanten een echte totaaloplossing te bieden.”

Een derde onderscheidende factor is de krachtige supportorganisatie in Europa, die aan ruim 20.000 klanten ondersteuning levert. Zo is Prodware bijvoorbeeld druk doende een supportdesk in te richten die 24/7 ondersteuning zal bieden voor wat betreft het gebruik en beheer van hun applicaties. “Klanten kunnen dus niet alleen kiezen voor in de praktijk bewezen bedrijfsapplicaties, maar kunnen ook rekenen op doorlopende support van dezelfde serviceprovider. Het is niet verwonderlijk dat steeds meer (inter)nationale ondernemingen kiezen voor onze oplossingen”, sluit Druppel af.

www.prodware.nl

Innovatie en succes

ilionx blijft groeien in omvang en omzet, ondanks de voortdurend tegenvallende economische omstandigheden en stagnerende ICT-investeringen. De afgelopen jaren was die groei gemiddeld 15% tot 20% per jaar, en de organisatie telt elk jaar dan ook weer meer nieuwe klanten en medewerkers. Ook introduceert ilionx doorlopend nieuwe producten en diensten die met succes in de markt worden gezet. “Al onze producten, diensten en inspanningen zijn er op gericht om onze klanten succesvol in hun branche of marktsegment te laten zijn”, benadrukt Dolf-Jan Mulder, Chief Technology Officer bij ilionx. “Wij stellen ons altijd de vraag wat onze klanten nodig hebben en hoe wij hun werkprocessen kunnen innoveren. De uiteindelijke bedoeling is dat zij hun medewerkers beter kunnen ondersteunen en efficiënter met hun klanten en leveranciers kunnen samenwerken.”

ilionx is ervan overtuigd dat ICT een betere samenwerking ondersteunt. Het bedrijf zet dan ook allerlei voorzieningen in om de samenwerking tussen bedrijven – niet alleen de formele processen, maar ook informele contacten via mail en telefoon – efficiënter en doelgerichter te laten verlopen. ilionx biedt zijn klanten een ICT-platform dat zo veel mogelijk werkprocessen en functionaliteit van heel de organisatie integreert en correcte managementinformatie levert. “Wij hebben een consultancyafdeling die continu in gesprek blijft met de business”, legt Mulder uit. “Wij spreken niet alleen met de ICT-afdeling. Wij zijn een gekwalificeerde technologiepartij, maar ook een gedegen business consultancypartner. ilionx hecht veel waarde aan talent en investeert daarom veel in de ontwikkeling van onze medewerkers, in kennis en andere vaardigheden. Het gaat ons om het resultaat van en voor de klant.”

www.ilionx.com

Talentmanagement
Het belang van Human Resources als echte businesspartner die meehelpt zakelijke doelstellingen te realiseren is niet eerder zo groot geweest. Ook CFO’s erkennen in toenemende mate de noodzaak voor aanwezigheid van het juiste talent in de organisatie om dit te bereiken en zien HR daarbij als sleutelspeler. Maar er moet steeds meer worden gedaan met steeds minder middelen.

Om talentmanagement vorm te geven is het belangrijk de efficiëntie te verbeteren. “Het is zaak je talentvolle medewerkers te koesteren. De medewerker maakt het verschil”, zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland. “Een strategische focus op Human Capital Management is noodzakelijk.”

ADP heeft innovatie hoog in het vaandel staan, omdat dit HR-professionals helpt effectiever te werken. “ADP investeert doorlopend in de ontwikkeling van oplossingen die HR-teams verlossen van taken die niet direct bijdragen aan het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent”, vertelt Brand. ADP®iHCM bijvoorbeeld is ADP’s nieuwe HR-oplossing via de cloud die de hele loopbaancyclus van mensen ondersteunt, van werving tot pensionering. Het biedt uitgebreide self service mogelijkheden die lijnmanagers in staat stelt hun eigen carrière en die van het team vorm te geven en HR vrijmaakt van administratieve taken.

“Bedrijven hebben een uitdaging”, aldus Brand. “Zaken efficiënt inrichten of uitbesteden omvat alle aspecten van HRM, natuurlijk ook de salarisverwerking die vanzelfsprekend in orde moet zijn. Ook dat hebben we goed voor elkaar.” ADP is voor de 3de opeenvolgende keer uitgeroepen tot koploper in Gartner’s Magic Quadrant voor Payroll Business Process Outsourcing services. Kiezen voor ADP is kiezen voor efficiëntie, talent en service.

Gewoon goede verzekeringen
Klaverblad Verzekeringen heeft inmiddels een aanzienlijke naamsbekendheid verworven. Dankzij de humoristische en pakkende commercials die geregeld op de buis te zien zijn, maar zeker ook vanwege de ‘gewoon goede verzekeringen’ die de in Zoetermeer gevestigde verzekeringsmaatschappij via een uitgebreid netwerk van intermediairs en ook rechtstreeks aanbiedt.

“Vanaf de oprichting in 1850 is het doel van ons bedrijf geweest om reële risico’s van ondernemers en particulieren te delen en te spreiden”, zegt algemeen directeur Peter Paul Barth. “En die doelstelling is in de 165 jaar van ons bestaan nog steeds niet veranderd. Wij zijn in de markt om onze klanten passende en no-nonsense verzekeringen te verschaffen.” De maatschappij biedt haar klanten nog altijd zekerheid door risico’s over te nemen die zij zelf niet kunnen dragen.

Hoewel er in 165 jaar veel is veranderd in de wereld, doet Klaverblad nog steeds waar het goed in is: verzekeringen. Uiteraard is de onderneming met haar tijd meegegaan en maakt zij gebruik van beschikbare technologische hulpmiddelen zoals Internet. “Anders hadden we er nu niet zo goed voorgestaan”, zegt Barth. “Klaverblad staat er financieel uitstekend voor, maakt een gezonde winst en beschikt over een forse solvabiliteit. Maar laat ik benadrukken dat wij in ons werk en in onze mentaliteit niet zijn veranderd. We leveren nog steeds verzekeringen voor gewone mensen. Het is en blijft ons streven om dat zo goed mogelijk te blijven doen.” Klaverblad gaat er prat op dat het gemakkelijk bereikbaar is en snel reageert op vragen van klanten. “Klanten krijgen ons zelf aan de lijn en geen callcenter”, beklemtoont Barth. “We zijn gewoon gebleven, en gezien onze groei wordt onze werkwijze zeer gewaardeerd.”

Breng pensioen naar het nu

Pensioen moet meer gerelateerd zijn aan het nu. Wat nu voor jou belangrijk is, wil je mee kunnen nemen naar later. Dat is waar pensioen om draait. De veranderingen op pensioengebied maken mensen meer verantwoordelijk voor hun eigen financiële toekomst. Pensioenbewustzijn en voorlichting zijn daarbij noodzakelijk.

Een lage rentestand, volatiele markten, een langere levensverwachting, maar ook individualisering, de roep om keuzevrijheid en aandacht voor persoonlijke situaties zijn ontwikkelingen die in grote mate pensioen beïnvloeden. Ze dwingen ons steeds meer om het heft in eigen handen te nemen. Het betekent ook dat een ieder zich moet verdiepen in de gevolgen van die veranderingen, bijvoorbeeld door de wetgeving per 2015, waarbij de pensioenopbouw verder wordt versoberd. Pensioenbewustzijn, heldere communicatie en voorlichting zijn hiermee nauw verbonden. Daarom gaat Nationale-Nederlanden het gesprek aan met werkgevers, adviseurs, werknemers, jongeren, vrouwen, freelancers, de politiek, toezichthouders en diverse belangenverenigingen. “Wij zien dit als onze verantwoordelijkheid als financiële dienstverlener en willen een actieve bijdrage leveren aan de pensioendialoog”, zegt Arthur van der Wal, directeur Pensioen bij Nationale-Nederlanden. “Wij zetten onze kennis en kunde in om samen pensioen dichterbij te brengen. We willen pensioen meer relateren aan het nu, aan wat mensen nu belangrijk vinden. En hen nu ondersteunen om die dingen ook in de toekomst te kunnen blijven doen.”

‘We zullen meer zelf moeten gaan regelen om ons pensioeninkomen op peil te houden’

Communicatie-uitdaging

Om de juiste keuzes over pensioen te kunnen maken en daarnaar te handelen, is allereerst goede communicatie nodig om een groter pensioenbewustzijn te creëren. “Daar hebben we meteen ook een grote uitdaging te pakken”, zegt Van der Wal. Uit onderzoeken van Intomart GfK en TNS Nipo blijkt dat 58% van de Nederlanders nauwelijks nadenkt over het pensioeninkomen. Vooral jongeren houden zich er niet mee bezig. 71% staat niet open voor informatie over pensioen. Toch is kennis over en bewustzijn van pensioen de eerste stap om goed geïnformeerd te kunnen handelen. Van der Wal: “We zullen ons bewust moeten zijn van het belang van goede informatie, die ons helpt om onze eigen situatie beter te begrijpen. Daarna kunnen we actie ondernemen om die situatie waar nodig te verbeteren.”

Nationale-Nederlanden heeft de handschoen opgepakt en wil door middel van heldere communicatie en voorlichting het pensioenbewustzijn vergroten. Dit doet de organisatie door veel aandacht te besteden aan maatschappelijke initiatieven, zoals de Pensioen3daagse, waarbij Nationale-Nederlanden dit jaar een uitgebreid programma voor vrouwen heeft. Een doelgroep die door parttime werken of een verlofperiode vaak te maken heeft met een pensioentekort. Het bedrijf werkt ook met het blad Libelle aan een pensioenonderzoek en een e-learningtool. Behalve voor vrouwen heeft de financiële dienstverlener ook diverse activiteiten voor jongeren georganiseerd. Van der Wal: “Hiervoor hebben we jongeren in een Battle of Concepts gevraagd hoe zij denken leeftijdsgenoten aan te spreken over pensioen, zodat we de juiste middelen kunnen inzetten en hen echt kunnen raken.”

Nationale-Nederlanden richt zich behalve op het vergroten van pensioenbewustzijn ook op pensioenvoorlichting en informatie via werkgevers. “Zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt bij vragen. Met een ‘dedicated’ team van mensen geven we voorlichtingssessies op de werkvloer. Vaak koppelen we dit aan momenten van indiensttreding of veranderingen in het pensioencontract. Uit de hoge evaluatiescores achteraf blijkt dat werknemers hier veel waarde aan hechten.”

Het gegeven dat bijna driekwart van Nederland nog niet openstaat voor informatie over hun pensioen zou kunnen betekenen dat de huidige manier van communiceren nog beter kan. “De pensioenboodschap moet meer en beter worden afgestemd op de persoonlijke situatie van de consument. Dit hebben we ook teruggezien bij onze online community, waar een groep van vijftig Nederlanders heeft gediscussieerd over hun kijk op het leven en pensioen. Daar bleek dat ‘de dromer’ anders wil worden aangesproken dan ‘de actieve realist’”, aldus Van der Wal.

 

Nu, niet later

“Pensioen moet meer gerelateerd zijn aan het nu,” beklemtoont Van der Wal, “wat nu voor jou belangrijk is, kunnen meenemen naar later.” Goede triggers om te zorgen dat mensen nu en niet later over pensioen gaan nadenken, zijn belangrijke gebeurtenissen in het leven, zoals samenwonen, een kind krijgen of een nieuwe baan. Door te wijzen op de gevolgen die deze gebeurtenissen op pensioen hebben, realiseren mensen zich dat hun pensioen verandert. Ook vanuit de politiek is er veel aandacht voor het pensioenvraagstuk, pensioencommunicatie en de toekomstbestendigheid van het pensioenstelsel. “De maatregelen die het kabinet heeft genomen, hebben een versobering van ons pensioen tot gevolg”, legt Van der Wal uit, “en dat heeft weer tot gevolg dat de verantwoordelijkheid van het individu toeneemt. We zullen meer zelf moeten gaan regelen om ons pensioeninkomen op peil te houden.”

Nationale-Nederlanden neemt actief deel aan de discussie over hoe de pensioencommunicatie beter kan. “Ten aanzien van pensioencommunicatie geloven wij in digitalisering en de gelaagdheid van informatie. Echter, méér informatie is niet per definitie beter. Bij te veel detailinformatie kan een gevoel van schijnzekerheid ontstaan en dat moeten we echt voorkomen”, volgens Van der Wal. Ook participeert de organisatie in de Nationale Pensioendialoog, een dialoog die staatssecretaris Klijnsma in gang heeft gezet. “De veranderingen op het gebied van onze pensioenen hebben grote gevolgen voor onze financiële toekomst”, benadrukt Van der Wal. “De veranderingen raken ons allemaal zonder uitzondering. Nationale-Nederlanden is zich hiervan bewust en wil door samenwerking en in dialoog met zijn omgeving de aandacht voor pensioen vergroten. Wij willen pensioen voor alle betrokkenen naar het nu brengen, het persoonlijker en toegankelijker maken. Samen bepalen we de juiste richting.”

BMW Group Financial Services André van Rheenen toevoegen / Vooral veel mobiliteitsgemak

BMW Group Financial Services heeft rijplezier en mobiliteitsgemak met uitstekende dienstverlening voor zijn klanten als oogmerk. Dienstverlening met persoonlijke aandacht door enthousiaste medewerkers met goede kennis. Want de automobilist alle autozorgen uit handen nemen, is het doel van BMW’s en MINI’s lease- en financieringsmaatschappij.

Letten op wat er speelt in een steeds veranderende wereld, trends in mobiliteit spotten, en uiteraard waar mogelijk proactief reageren op wat de particuliere en zakelijke automobilist wenst en nodig heeft. Dat zijn de uitdagingen waarvoor BMW’s lease- en financieringsmaatschappij zich gesteld ziet. “Het is onze verantwoordelijkheid dat we het nu en in de toekomst goed doen voor al de automobilisten en motorrijders die onze services afnemen”, zegt Horst Tampl, managing director van BMW Group Financial Services in Nederland. “Wij moeten vandaag dingen doen voor morgen, maar zeker ook alvast voorbereidingen treffen die waarde hebben voor de volgende drie tot vijf jaar.” Daarbij gaat het niet alleen om de afwikkeling van de financiële en zakelijke beslommeringen, hoewel die vanzelfsprekend heel belangrijk zijn, maar vooral ook om het rijden van een BMW – of een MINI – zo eenvoudig, onbezorgd en prettig mogelijk te maken.

Het gaat de lease- en financieringsmaatschappij van BMW en MINI dan ook om het leveren van optimale dienstverlening en klantenservice om de verkoop van nieuwe BMW’s en MINI’s te ondersteunen. “Dat doen we uiteraard in nauwe samenwerking met onze dealers”, vindt Tampl. Niet iedereen is bereid of in staat om 30.000, 50.000 of 100.000 euro op tafel te leggen om een auto aan te schaffen. Wel kunnen heel veel mensen 500 tot 800 euro per maand betalen. “En dat is onze business”, benadrukt Tampl. “Het gaat erom wat mensen willen en kunnen betalen om aan hun mobiliteitsbehoefte te kunnen voldoen. De meeste mensen stellen zich namelijk niet de vraag of een auto van bijvoorbeeld 50.000 euro mogelijk is; ze vragen zich af wat ze zich met hun mobiliteitsbudget kunnen veroorloven, waarbij ze ook rekening houden met verzekering en onderhoud. Eigendom wordt steeds minder van belang. Het gaat om de juiste invulling van hun mobiliteitsbehoefte. Dat is wat telt.”

 

 ‘Het gaat om de juiste invulling van mobiliteitsbehoeften. Dat is wat telt.’

Individuele mobiliteit

“De grote verandering is inderdaad dat mobiliteit steeds meer individueel en op maat geregeld wordt, in plaats van dat er automatisch een auto van de zaak komt”, vult Chief Sales Officer André van Rheenen aan. “Deze trend is duidelijk waarneembaar. Werknemers krijgen een maandelijks bedrag van hun werkgever waarmee ze zelf mobiliteit inkopen. Ze kiezen desgewenst voor een auto, of voor het openbaar vervoer en een fiets, of voor een combinatie. Dat is voor beide partijen flexibeler, efficiënter en goedkoper, want naast de loonkosten zijn de autokosten in de meeste gevallen de grootste kostenpost.”

Klanten van BMW Group Financial Services hebben de mogelijkheid om de juiste keuze te maken voor wat ze aan mobiliteit wensen. En BMW biedt hen die mogelijkheden dankzij een volledig pakket aan diensten en een compleet productportfolio. BMW Group Financial Services biedt op maat leasing, financiering en verzekering. Met fullservicelease (Service Lease) bijvoorbeeld, levert het een zorgeloze all-inaanbieding – met 0% bijtelling – waarmee zonder verrassingen achteraf direct duidelijk is wat de kosten van het autogebruik zijn. “We merken dat het fenomeen bijtelling een cruciale rol speelt bij de keuze van een auto”, aldus Van Rheenen. Om klanten een helder en overzichtelijk beeld te geven van wat de werkelijke autokosten zijn, staat bij BMW een lease- en financieringscalculator op de website, waarmee iedereen snel kan berekenen welke auto binnen zijn of haar budget past. Deze calculator geeft particulieren en het mkb een duidelijk inzicht in de aanschaf- en gebruikskosten van hun auto.

 

BMW Add-on Mobility

Dat BMW Group Financial Services heel ver gaat in zijn dienstverlening aan klanten, wordt onder meer aangetoond met de service BMW Add-on Mobility. Met deze bijzondere dienstverlening kunnen klanten bijvoorbeeld hun elektrische BMW i3 tijdelijk omruilen voor een BMW of MINI met een benzine- of dieselmotor, wanneer ze met de auto op vakantie gaan naar een land waar geen of nauwelijks oplaadpunten zijn. “Indien gewenst is ook een haal-en-brengservice op locatie inbegrepen, en kunnen wij zelfs voor onderhoud zorgen terwijl de klant in de andere auto rijdt”, legt Van Rheenen uit. “Al deze innovatieve mobiliteitsoplossingen worden ingegeven door de tijdelijk veranderde behoeften van mensen en bedrijven, en onze klanten reageren zeer positief op deze service.” BMW wil zijn klanten zorgeloos rijplezier en optimaal mobiliteitsgemak bezorgen. Om dat voor elkaar te krijgen is niet alleen een groot aanbod van het juiste vervoer nodig, maar ook heldere en overzichtelijke informatie over wat bij BMW en MINI aan mobiliteitsoplossingen mogelijk is. Horst Tampl: “Bij BMW Group Financial Services beschouwen we dat als onze primaire taken. Wij zijn uit op maximale klantondersteuning, klanttevredenheid en vooral veel mobiliteitsgemak.”

Samenwerking Software Improvement Group
De Software Improvement Group (SIG) monitort softwaresystemen en vertaalt technische bevindingen in adviezen voor management en bestuur. NetRom Software onderscheidt zich als nearshore kenniscentrum door expertise, schaalgrootte en de vanzelfsprekendheid van resultaatverplichting.

SIG, NetRom Software en opdrachtgevers als IT Mobile en Care Autoschade werken samen aan kwaliteitsbeleid inzake de onderhoudbaarheid, schaalbaarheid en performance van de ontwikkelde software.

SIG voert audits uit op bronbestanden en gebruikt daarbij parameters op basis van onder meer de internationale norm ISO/IEC 9126. Hierbij is een evaluatiesystematiek van 1 tot 5 sterren ontwikkeld. SIG levert een rapport aan de Technische Überwachungsverein (TÜV), een van de grootste onafhankelijke certificatie-instituten ter wereld. Bij een positieve SIG-evaluatie kan TÜV besluiten de software te certificeren en het keurmerk TÜViT Trusted Product Maintainability toe te kennen. Dit waarborgt de onderhoudbaarheid van software, vastgelegd in de internationale norm ISO/IEC 9126.

“Dit keurmerk garandeert opdrachtgevers dat zij beschikken over een kwalitatief hoogwaardig en goed onderhoudbaar systeem”, licht directeur Han in ’t Veld van NetRom Software toe. “De goedkeuring is een objectieve en verifieerbare kwaliteitswaarborg en een industriestandaard waarmee opdrachtgevers kunnen sturen op kwaliteit.” NetRom investeert continu in kwaliteitsverbetering en kan bogen op een hoge klanttevredenheid, maar hecht aan het onafhankelijke oordeel van externe experts. In ’t Veld: “Wij geven standaard de garantie dat software die door NetRom wordt gebouwd zonder extra kosten zal voldoen aan de TÜViT Trusted Product Maintainability-eisen op het niveau van drie sterren.”

Klantloyaliteit
Caesar Experts, onderdeel van de Caesar Groep, ondersteunt bedrijven in hun streven een excellerende IT-organisatie te worden. Daartoe levert de IT-dienstverlener hoogwaardige technologische kennis én klanttevredenheid.

“Klantgerichtheid zit in het DNA van onze medewerkers gebakken en klantloyaliteit heeft bij ons een hoge plek op de prioriteitsladder”, zegt Theo de Wolf, directeur bij Caesar Experts. Heel de Caesar-organisatie is daarop ingericht. Vele ICT-projecten van de afgelopen jaren werden niet op tijd geleverd, waren vaak duurder dan oorspronkelijk begroot, en leverden ook nog eens minder op dan de klant had verwacht. “Dit mag vandaag de dag niet meer gebeuren”, vindt De Wolf. Het bedrijf hanteert daarom een speciaal, in samenwerking met de Erasmus Universiteit, ontwikkeld Customer Service Model, waarmee het continu op structurele basis de tevredenheid van klanten en medewerkers meet.

Bij elk project dat het bedrijf doet, vraagt het zijn klanten om drie zaken te noemen om aan te geven wanneer zij een project geslaagd vinden. “Bijna altijd voeren zij ‘zachte factoren’ op”, legt De Wolf uit. “Hieruit kun je afleiden dat hun tevredenheid veelal gebaseerd is op het ‘hoe’ van een project en niet op het ‘wat’. Zaken als communicatie, inlevingsvermogen, begrip en proactiviteit spelen een heel belangrijke rol.” Caesar meet elke twee weken wat de score van die zaken is en past, indien nodig, de werkwijze daarop aan. Zo kan het de klanttevredenheid op een zo hoog mogelijk niveau brengen. En bij een zwakke score of ontevredenheid wordt de klant navenant gecompenseerd. ICT is en blijft mensenwerk. De Wolf: “We beseffen als geen ander dat medewerkertevredenheid leidt tot klanttevredenheid wat leidt tot klantloyaliteit.”

Onderscheidend door resultaatverplichting
Succesvol nearshoren vereist een nearshorepartner die meer biedt dan technologische expertise van het hoogste niveau. Minstens zo belangrijk zijn diepgaand inzicht in de business logica, duidelijke regie, een volwassen organisatie en het vermogen processen toe te snijden op de wensen van de opdrachtgever terwijl de kwaliteit gewaarborgd blijft.

NetRom Software is gespecialiseerd in nearshore softwareontwikkeling. Directeur Han in ’t Veld: “Wij onderscheiden ons van andere offshoring – of nearshoring – bedrijven doordat wij expliciet projectverantwoordelijkheid aanvaarden en tekenen voor het uiteindelijke resultaat. Wij gaan dus verder dan aanbieders van ‘remote staffing’ of ‘facilitated outsourcing’, waarbij de opdrachtgever nog steeds zelf de individuele ontwikkelaars en testers moet aansturen. Resultaatverplichting en harde garanties op budget, planning en kwaliteit zijn de logische consequenties van onze werkwijze.”

In Roemenië werken de ruim 200 ontwikkelaars van NetRom Software voor Independent Software Vendors en IT-afdelingen van onder meer beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. Sinds de oprichting in 1998 heeft het bedrijf systematisch geïnvesteerd in het verder optimaliseren van het nearshore-ontwikkelproces. In ’t Veld: “Risicominimalisatie is voor steeds meer opdrachtgevers een belangrijke reden om voor ons te kiezen. En dankzij onze schaalgrootte beschikt de opdrachtgever over flexibele capaciteit die snel is op of af te bouwen. Doordat wij de ervaring van honderden ontwikkelaars samenbrengen en actief sturen op het delen van expertise is onze organisatie een kenniscentrum dat bijna iedere opdracht aankan.”

De klant geven wat hij echt nodig heeft

De zorg over ICT bij klanten volledig wegnemen is het doel van Imtech ICT Nederland. Het bedrijf is sterk in advies en ICT-dienstverlening, omdat het verschillende vakexperts bij elkaar kan zetten die gezamenlijk tot de beste oplossing komen op basis van de zakelijke behoeften van de klant.

ICT heeft voor een revolutionaire ommekeer gezorgd – in het bedrijfsleven, maar ook privé. Alles – mensen, dingen, data – raakt aan elkaar gekoppeld. Daardoor wordt onze wereld steeds complexer, maar nemen tegelijk ook de mogelijkheden enorm toe. ICT, internet, de cloud en beschikbare data zorgen bij goed gebruik voor toegevoegde waarde bij bedrijven en bij mensen thuis. “Een goed werkend ICT-systeem inrichten en zorgen dat mensen en systemen er bruikbare informatie uit kunnen putten, is en blijft een uitdaging”, zegt Rob van Kaathoven, managing director van Imtech ICT Nederland. “En met de ontsluiting van machinedata ontstaat een grote hoeveelheid extra informatie die je adequaat moet beheren. De ICT-wereld blijft zich voortdurend ontwikkelen en je bent als ICT-dienstverlener genoodzaakt om mee te blijven ontwikkelen.”

In de afgelopen jaren heeft Imtech zich, ook in moeilijke markten, steeds weten te verbeteren. Het bedrijf levert doelgerichte ICT-oplossingen, wat voor een gestage groei heeft gezorgd. “Het is ons doel om de zorg over ICT, waar opdrachtgevers zelf niet helemaal in thuis zijn, weg te nemen”, vertelt Van Kaathoven. “Samen met onze klanten beseffen wij dat het erom gaat om de juiste informatie op de juiste tijd bij de juiste mensen en machines te krijgen om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Dat is waar het een bedrijf of organisatie uiteindelijk om te doen is bij de inzet van ICT. En met dat businessperspectief voor ogen richten we oplossingen voor onze opdrachtgevers in. Op de werkvloer, op kantoor en bij mensen thuis. Zo zorgen we ervoor dat de samenwerking wordt bevorderd en de vele data worden omgezet in bruikbare informatie.” Imtech neemt niet alleen de zorg over ICT weg; het zorgt voor flexibele en schaalbare systemen die effectief bijdragen aan het behalen van de zakelijke doelstellingen van de klant.

 

Internet of Things, Collaboration, Big Data

Om dit alles te bewerkstelligen heeft Imtech drie kernthema’s in zijn serviceportefeuille: Internet of Things, Collaboration en Big Data. Uitdagende zaken waarvoor Imtech samen met partners en klanten werkende oplossingen ontwikkelt en waarin ook de kracht van het bedrijf schuilt. “Zowel mensen als systemen genereren zonder ophouden enorme hoeveelheden data”, aldus Van Kaathoven. “De uitdaging is om die hoeveelheid data op efficiënte wijze te ontsluiten, te beheren en te gebruiken. Informatiemanagement en het delen van informatie tussen mensen, machines en organisaties is van essentieel belang – nu en in de toekomst. Bovendien moeten ook de privacy en beveiliging gewaarborgd zijn. Gegevens verzamelen is niet moeilijk, maar ze bewaren en zodanig gebruiken dat het bedrijf er profijt van heeft, is toch net een andere zaak. Daarom stellen wij onszelf voortdurend de vraag wat nu werkelijk toegevoegde waarde levert aan de bedrijfsvoering van onze klanten. Ook het ‘Internet of Things’ gaat een steeds belangrijkere rol krijgen voor informatievergaring en analysedoeleinden. Steeds meer apparaten zijn ontworpen om via IP zelfstandig te communiceren. Dat is gemakkelijk, maar bedrijven zullen de extra informatie toch willen gebruiken om juiste beslissingen te kunnen nemen. Het is voor een goede samenwerking van belang om alle communicatie- en informatiemiddelen binnen een bedrijf bij elkaar te brengen. Kortom, samenwerking tussen mensen onderling en met systemen, en de integratie van informatie hebben een significante rol bij een moderne bedrijfsvoering. De integratie van informatie en vlekkeloze samenwerking tussen mensen en systemen is de motor voor de oplossingen die Imtech ICT voor zijn klanten realiseert.

‘Het is ons doel om toegevoegde waarde te leveren en de zorg over ICT bij klanten weg te nemen’

Toekomstvaste strategie

“Het is een open deur om te beweren dat een bedrijf de juiste keuzes moet maken”, stelt Van Kaathoven. “Maar je moet als bedrijf wel weten waar je nu staat en waar je naartoe wilt. En dat houdt in dat je in het bezit moet zijn van een toekomstvaste ICT-strategie. Als je die eenmaal hebt, zetten wij technologie zodanig in dat bedrijven daarmee hun zakelijke doelstellingen kunnen halen. De strategie van de klant in dezen is leidend en staat voorop bij onze dienstverlening.”

Imtech kan dat als geen ander, omdat het al de kennis, competenties en specialisaties van de verschillende businessunits kan samenvoegen en inzetten om tot het beste resultaat voor de opdrachtgever te komen. Naarmate de markt verandert, veranderen ook de wensen en eisen van bedrijven, zodat een voortdurende optimalisatie en afstemming van bedrijfsprocessen, systemen en applicaties noodzakelijk zijn. Van Kaathoven: “Laat bedrijven zich eens de vraag stellen of hun bestaande ICT nog steeds aansluit bij de huidige businesseisen. Of de functionaliteit nog steeds de zakelijke behoeften ondersteunt. En hoe flexibel en toekomstvast hun ICT is.”

Een door Imtech ontwikkeld systeem bevat alle benodigde componenten om toepassingen flexibel, schaalbaar, veilig en met maximale uptime aan te bieden. Met de technologie en ook de expertise van partners voorziet Imtech zijn opdrachtgevers van in de praktijk bewezen oplossingen, en kan het een geïntegreerd product- en dienstenportfolio aanbieden. Van Kaathoven: “Wij geven de klant wat hij echt nodig heeft.”

Human capital is niet alleen HR
“Het is voor elke organisatie en onderdeel daarbinnen van essentieel belang om medewerkers blijvend bij de organisatie betrokken te houden”, zegt Jasper Brinkman, directeur Human Resources bij EY Nederland.

“Het gaat daarbij meer om het op slimme en efficiënte wijze faciliteren van Human Capital dan het organiseren van Human Resources.” Ook extern heeft EY een lange staat van dienst wat betreft het internationaal en multidisciplinair ondersteunen van cliënten bij het verbeteren van de bedrijfsresultaten door middel van efficiëntere Human Capital uitgaven. “Het bieden van uitdagend werk en mogelijkheden voor carrièreontwikkeling zijn noodzakelijk om talent aan de organisatie te binden, maar daarmee is het verhaal niet compleet”, zegt Bas Rupert, Senior Manager binnen EY Human Capital advisering. “Om werkelijk rendement op de Human Capital uitgaven te realiseren, dient HR inzicht te hebben in hoe en waar de organisatie waarde creëert. Als in dat proces knelpunten kunnen worden weggewerkt of kansen kunnen worden benut, volgt het rendement vanzelf.” Hij vervolgt: “EY is hierin op nationale en internationale schaal perfect gepositioneerd om met een multidisciplinaire en analytische blik naar het samenspel van zowel de bedrijfsprocessen als de HR-organisatie te kijken en mogelijkheden tot verbetering te signaleren. Niet voor niets is EY nummer 1 in het MT100-onderzoek.”

Behalve voorgaande omvat de dienstverlening van EY’s Human Capital-afdeling ook het adviseren over HR- en beloningsstrategie, bonusprogramma’s, harmonisatie van arbeidsvoorwaarden (bijvoorbeeld na een fusie), efficiëntie van de HR-afdeling, nationale wet- en regelgeving (denk aan de werkkostenregeling), internationale mobiliteit van medewerkers, tax efficiency en tax-risicomanagement.