De organisatie van de klant succesvoller maken met behulp van ICT is de karakteristieke businesspropositie van ilionx. En het werkt, want het bedrijf is al tien jaar een stabiele en no-nonsense dienstverlener in een uiterst roerige markt. ilionx ziet vakmanschap en het bijdragen aan de businessdoelstellingen van klanten als het professionele hart van de organisatie. Klanten waarderen dit, wat blijkt uit de vele langdurige relaties. ilionx ondersteunt organisaties met de realisatie, implementatie en het beheer van waardevaste ICT-oplossingen op het gebied van: managed services zoals infrastructuurbeheer en private cloud-oplossingen, implementatieondersteuning van ERP-, CRM- en BI-systemen, en last but not least softwareontwikkeling van vooral op Oracle-, Microsoft- en IBM-technologie gebaseerde applicaties.
Iedereen bij ilionx heeft zichzelf de morele verplichting opgelegd om klanten het beste ICT-resultaat te bieden. Het bedrijf kan dit ook waarborgen op grond van de professionaliteit en ondernemerschap van zijn medewerkers. Met een cellenstructuur als organisatiemodel zijn alle businessunits zelf verantwoordelijk voor de resultaten en de kwaliteit van wat ze leveren. Dit zorgt voor flexibiliteit en snelheid van handelen. Klanten zitten rechtstreeks met de operationele beslissers aan tafel, er is geen onnodige ruggespraak met de directie. Zo worden misverstanden voorkomen en zijn projecten op tijd en binnen budget gereed, zonder verrassingen achteraf. Elke businessunit heeft specialistische kennis, waarvan de andere units uiteraard ook profiteren. “Zo waarborgt ilionx dat de juiste mensen op de juiste plek zitten”, zegt algemeen directeur Wiebe de Boer. “Wij begrijpen de klant en handelen daar ook naar. Kwaliteit staat voorop.”
Maatwerkoplossingen
ASolutions levert gebruiksvriendelijke en toekomstvaste maatwerkoplossingen. Op tijd en binnen budget. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en onderhouden van client/server-applicaties, multi-tier applicaties en dynamische websites. Het gehele ontwikkeltraject – van functioneel ontwerp tot en met oplevering en onderhoud – wordt in samenspraak met de opdrachtgever uitgevoerd, zodat applicaties volledig op de wensen van de klant zijn afgestemd. Bovendien kijkt ASolutions naar de toekomst wat inhoudt dat het applicaties ontwikkelt die eenvoudig zijn aan te passen aan veranderende wensen of nieuwe ontwikkelingen in de organisatie.
Via een eigen software requirement specification-methodiek om projecten aan te pakken kunnen wij maatwerkoplossingen fixed price aanbieden, aldus commercieel directeur Erwin Bretscher. Mede hierom heeft het bedrijf een aanzienlijk aantal toonaangevende klanten in Nederland aan zich weten te binden. Ook de kwaliteit van de oplossingen en de hoge acceptatiegraad onder eindgebruikers zijn redenen waarom ondernemend Nederland voor de applicaties van ASolutions kiest. Een voorbeeld van hoe ASolutions complexe processen op een gebruiksvriendelijke manier weet te ondersteunen, is het project voor voedselbanken.
Het bedrijf is hiervoor genomineerd als meest Maatschappelijk Verantwoorde ICT-onderneming van het jaar. ASolutions biedt alle voedselbanken in Nederland gratis de webapplicatie aan voor de registratie van klanten. Dankzij deze nieuwe software kunnen hulpverleners van de voedselbanken veel efficiënter werken. Voedselbanken kunnen bovendien de instellingen aanpassen aan hun eigen werkwijze, waardoor zij de intake van klanten en het verwerken van de juiste voedselpakketten zo professioneel mogelijk kunnen verrichten.
Cloud computingTal van ondernemingen overwegen hun applicaties naar de cloud te migreren. Hiermee besparen ze kosten en verbeteren IT afdelingen hun flexibiliteit waarmee ze sneller op- en af te kunnen schalen als dat nodig is. De uitdaging is dat vooraf goed inzicht moet worden verkregen in welke systemen wel en welke niet geschikt zijn voor de cloud. Bovendien moet data geconsolideerd en overgezet worden als de overstap wordt gemaakt. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de juiste security-maatregelen worden ingezet. Het applicatielandschap van een organisatie moet aan een aantal technologische voorwaarden voldoen om cloud-gereed te zijn. T-Systems kan hierbij helpen met zijn Cloud Readiness Services.
Een team van ervaren consultants evalueert welke applicaties naar de cloud gemigreerd kunnen worden. Hierbij adviseren zij ook hoe de overgang het beste kan plaatsvinden. Als trusted advisor helpt T-Systems zijn klanten maximaal te profiteren van de combinatie van bestaande (legacy) ICT en nieuwe mogelijkheden op het gebied van uitbesteding en cloud computing. Op basis van jarenlange ervaring geeft T-Systems diepgaand advies over welke systemen worden ondersteund door standaard cloud-oplossingen, en welke vragen om een geavanceerdere benadering.
T-Systems ondersteunt organisaties niet alleen bij de overgang naar cloudcomputing, maar waarborgt ook de ondersteuning en continue innovatie voor de langere termijn. De dienstverlener richt zich op de migratie, modernisering en integratie van applicaties en data; ook als het gaat om het overzetten van niet-standaard en legacy-applicaties naar de cloud. Met zeven jaar ervaring en een uitgebreide trackrecord in het leveren van cloud-services is T-Systems de perfecte partner om organisaties te ondersteunen bij de overgang naar de cloud.
Cloud Service Provider
Cloud Service Provider Multrix staat garant voor hoogwaardige ICT-outsourcing. Al 12 jaar lang ondersteunt het bedrijf middelgrote ondernemingen in de zakelijke dienstverlening, zorg, retail en onderwijs. Het vlekkeloos laten samenwerken van verschillende applicaties, continuïteit en beschikbaarheid van de dienstverlening zorgen dat klanten voor Multrix kiezen, aldus algemeen directeur Martin Bergonje.
De onderneming levert geïntegreerde ICT-outsourcing op basis van de Hosted Desktop: alle software en gegevens verhuizen naar een Private Cloud-omgeving die is gehuisvest in twee streng beveiligde Multrix datacentra. Uiteraard kunnen bedrijven ook kiezen voor een combinatie van Hosted Desktop en Public Cloud SaaS-applicaties. Een Hosted Desktop geeft gebruikers via internet toegang tot alle benodigde applicaties en data die via alle mogelijke devices benaderbaar zijn: het Nieuwe Werken in de praktijk. Multrix zorgt dat mensen met elk device – laptop, tablet, smart phone, pc – en onafhankelijk van tijd en plaats kunnen werken, wat de productiviteit ten goede komt. Ook Hosted VoIP behoort tot het dienstenportfolio. Multrix ontzorgt organisaties, zodat zij geen kostbare IT-infrastructuur hoeven te onderhouden en zich kunnen richten op hun kernactiviteiten. Doordat per gebruiker wordt betaald, zijn de kosten van de dienstverlening volledig transparant, beheersbaar en flexibel. En veilig.
Multrix heeft een ISAE 3402 auditverklaring (voorheen SAS70 type II), waarmee het zijn klanten garanties voor veiligheid, beschikbaarheid en service biedt. Ook bezit Multrix de NEN 7510 auditverklaring voor informatiebeveiliging wat vooral voor zorginstellingen, waar veel met vertrouwelijke informatie wordt gewerkt, van cruciaal belang is.
Communicatie
Als gevolg van technologische ontwikkelingen en de stijgende behoefte aan flexibel werken, zijn bedrijven in toenemende mate afhankelijk van op maat gemaakte, betrouwbare en moderne communicatiesystemen. Telefoniesystemen, zowel vast als mobiel, en video- en datatoepassingen zijn bedrijfsessentieel geworden. Er worden op dit gebied steeds hogere eisen gesteld door eigen werknemers. Ook relaties en klanten verwachten steeds meer.
Altijd en overal bereikbaar zijn en veilig dataverkeer zijn een must geworden binnen het bedrijfsleven. Voor bedrijven betekent dit dat het noodzakelijk is om gespecialiseerde partners in te schakelen om zo tot een betrouwbare, toekomstbestendige en vooral ook veilige communicatieoplossing te komen voorzien van alle hedendaagse functionaliteiten. Dat geldt zowel voor de inrichting, het onderhoud als het beheer van alle soorten communicatievoorzieningen in de ruimste zin van het woord. “Koning & Hartman is in de loop der jaren – zeker in Nederland – uitgegroeid tot een heel belangrijke, zo niet de belangrijkste onafhankelijke integrator en servicepartner op communicatiegebied”, benadrukt Oswald Coene, Algemeen Directeur bij Koning & Hartman. “Wij werken nauw samen met vooraanstaande voice- en datapartijen zoals Alcatel-Lucent en Huawei om zo onze klanten de beste communicatieoplossing te kunnen bieden, inclusief onderhoud en beheer”, aldus Coene.
Koning & Hartman is een bijzonder technologiebedrijf binnen de Telecom, Industrie en Infrastructuur en adviseert, ontwerpt, levert, implementeert, onderhoudt en beheert. “Technologie is de business van Koning & Hartman, maar die technologie wordt uitgevoerd, ontwikkeld en geïmplementeerd door mensen. En juist onze mensen maken het verschil.”
Informatie creëert
Enterprise Information Management (EIM) is de core-business van BCT. BCT’s speerpunt in dienstverlening is softwareontwikkeling voor de inrichting van een efficiënte en correcte informatiehuishouding binnen een moderne bedrijfsvoering. “Het gaat er om dat een onderneming een passende oplossing aanschaft die de bedrijfsprocessen ondersteunt en ook daadwerkelijk helpt te verbeteren”, zegt Dimitri Palmen rechts), commercieel directeur bij BCT.
Het softwarebedrijf dat bekend staat als Europese EIM-autoriteit heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van oplossingen die datastromen omzetten naar informatie. Als die informatie goed gebundeld wordt en op de juiste momenten ter beschikking wordt gesteld, ontstaat er kennis die organisaties kunnen gebruiken om een concurrerende voorsprong te creëren en te behouden. Van oorsprong richtte BCT zich vooral op de ondersteuning van lokale overheden, maar gezien de ICT-ontwikkelingen en de mondiale uitwisseling van informatie heeft het bedrijf ook de blik gericht op andere markten, zoals onderwijs- en zorginstellingen. “Wij willen graag het verschil maken”, vertelt operationeel directeur, Jos Bischoff (links). “Daarom hebben wij de afgelopen periode hard gewerkt aan de uitbreiding van ons product- en dienstenportfolio.” Het bedrijf doet meer dan alleen het ontwikkelen en leveren van software.
De gehele organisatie is opnieuw gestructureerd om marktgericht en nog klantgerichter te kunnen handelen. De organisatie creëert toegevoegde waarde door het inzetten van opgebouwde kennis om toepassingen correct te implementeren. BCT waarborgt dan ook dat het informatiesysteem op de juiste wijze wordt ingezet, zodat klanten hun investering snel te gelde kunnen maken en een hoog rendement zullen behalen.
CRM
PerfectView kent een lange geschiedenis. Ooit begonnen als uitbreiding op WordPerfect is het pakket van Nederlandse bodem anno 2012 doorontwikkeld tot de succesvolle cloud-applicatie die het nu is. PerfectView CRM Online biedt complete CRM-functionaliteit en ondersteunt relatiemanagement, verkoop-, klantenservice-, projectmanagement en workflow. “In een economisch tegenvallende tijd als de huidige is het voor ondernemingen uiterst belangrijk om klanten binnen te houden en een goede relatie met hen te onderhouden”, zegt Jochen Hesselberth, directeur van PerfectView CRM. “Daar heb je een CRM-systeem voor nodig dat snel en zonder omwegen volledige en juiste klantinformatie verstrekt.”
PerfectView doet wat het moet doen en geeft altijd een consistente rapportage. Dit komt onder andere doordat gebruikers geen overbodige keuzemogelijkheden hebben bij de invoer van data, zodat de opslag van foute gegevens wordt vermeden. Ook de archivering van e-mailverkeer en een geïntegreerde takenlijst met intelligente follow-upmogelijkheden behoren tot de standaard functionaliteit van het pakket. Die zorgen voor een aanzienlijke efficiëntieverbetering in uw organisatie.
De applicatie wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe functionaliteit en gratis geüpdate. PerfectView heeft een app voor gebruik op alle (mobiele) devices met alle populaire besturingssystemen en werkt op alle Internetbrowsers. Naast eenvoudig te gebruiken CRM-software levert PerfectView excellente dienstverlening: geen dure ondersteuningscontracten of lange wachttijden, maar gratis snelle en onbeperkte ondersteuning. Ruim 1.500 implementaties, 2.000 klanten en 55.000 gebruikers bewijzen het succes van PerfectView. Kies ook voor Nederlandse topkwaliteit, kies PerfectView CRM Online!
ConsumerizationBring your own device is een ICT-ontwikkeling die hand over hand toeneemt in het bedrijfsleven. Steeds meer werknemers gebruiken hun persoonlijke smart phones, tablets en notebooks om hun werk te verrichten. Deze trend brengt met zich mee dat bedrijven de consumenten-devices in het bedrijfsnetwerk zullen moeten integreren en ondersteunen. Vele organisaties zijn hier nogal huiverig over, want hoewel deze zogenoemde consumerization voordelen biedt, zorgt het ook voor de nodige beheeruitdagingen.
Aan de ontsluiting, maar meer nog aan de beveiliging van bedrijfsgegevens dient de nodige aandacht worden besteed. “Een consumenten-device onttrekt zich veelal aan de controle van de IT-afdeling”, zegt Patrick Dalvinck, Vice President Continental Europe bij Trend Micro. De organisatie weet niet welke applicaties er zich op dat toestel bevinden en wat het kan doen met het netwerk. Allemaal zaken die bekend en goed geregeld dienen te zijn voordat het netwerk voor deze apparaten wordt opengesteld. Er is bovendien al geruime tijd sprake van een explosieve toename van apps. Maar het is niet altijd duidelijk of de apps ongevaarlijk zijn. Trend Micro kan met zijn unieke App Reputation Service checken of de app wel doet wat hij belooft, en geen schade aan het netwerk en de bedrijfsdata berokkent.
Het bedrijf werkt voortdurend aan de verbetering van beheer- en beveiligingstechnologieën en ontwikkelt modulair gebouwde oplossingen die zorgen dat bedrijven, medewerkers, businesspartners en consumenten veilig digitale informatie kunnen uitwisselen, ongeacht waar deze zich bevindt. Trend Micro richt zich niet alleen op de risico’s, maar juist ook op de kansen die aan cloud computing, mobiliteit en het gebruik van devices gepaard gaan.
Ondernemers faciliteren in de wereld van internetWerken vanuit de cloud, elke dag een nieuwe app of mobiel werken; het ondernemen biedt steeds meer mogelijkheden. “Binnen die wereld trachten we in toenemende mate een gidsfunctie te vervullen voor onze klanten”, zegt Hendrik de Groot, Managing Director van Ziggo Zakelijk. “De maatschappij gebruikt steeds meer programma’s en functionaliteiten via internet. Zowel consumenten als zakelijke gebruikers willen altijd en overal op dezelfde manier snel toegang hebben tot hun internetapplicaties en functionaliteiten. Dat gebruik vindt steeds vaker onafhankelijk van tijd, plaats en apparaat plaats.”
Die ontwikkelingen bieden ondernemers de mogelijkheid om innovatief en onderscheidend te werk te gaan bij het aanbieden van hun producten en diensten. Om daar optimaal gebruik van te kunnen maken heb je allereerst de juiste ICT-middelen en applicaties, en vooral ook goede internettoegang nodig. “Met een supersnelle internetverbinding zoals die door Ziggo wordt aangeboden, kunnen ook ondernemingen tegen voordelige tarieven van veel hogere bandbreedtes gebruikmaken. Met de bijgeleverde vaste IP-adressen zijn servers en apparaten gemakkelijk te benaderen”, benadrukt Tim Wolff, Marketing Director voor de zakelijke markt.
‘Iedereen overal en altijd toegang bieden tot hun internetapplicaties’
Het internet geeft toegang tot een enorm aanbod van producten, diensten en applicaties. Zakelijke klanten, maar ook consumenten, zien vaak door de bomen het bos niet meer. De rol van Ziggo wordt steeds vaker die van faciliteerder: klanten helpen in een wereld van mogelijkheden. De Groot: “Met de juiste producten, goede service aan de klanten en de hulp van een gespecialiseerd partnerkanaal bieden we de ondernemer de mogelijkheid om de juiste keuzes te maken op het gebied van data, beheer en applicaties. Bovendien willen ze gemak met op maat gemaakte bundels. Met die bundels (Office Basis, Office Plus) in combinatie met tal van extra diensten (VPN, PIN & Chip, beveiliging) leveren we de klant kant-en-klare oplossingen van hoge kwaliteit.”
Ziggo’s producten- en dienstenaanbod sluit goed aan bij de behoeften die binnen de mkb-markt leven. “Aan de ene kant laat het jouw onderneming online optimaal presteren en anderzijds biedt het kostenbeheersing van je ICT”, zegt Wolff. De kleinzakelijke gebruiker wil voor zijn onderneming hetzelfde gemak als hij als privégebruiker van zijn Alles-in-1-pakket gewend is. “We maken een verbinding tussen werk en privé. De zzp’er is thuisconsument, maar maakt ook gebruik van professionele zakelijke diensten. Of anderzijds: een medewerker van een bedrijf, die thuis via een supersnelle internetverbinding op een veilige manier inlogt op bedrijfsapplicaties van de werkgever.”
De vraag naar nieuwe, kwalitatief goede producten en diensten vraagt ook van Ziggo constante vernieuwing. De Groot: “Onze investeringen in het netwerk, ICT en productinnovaties lopen jaarlijks in de honderden miljoenen euro’s. Zo zijn we momenteel bezig met een proef in Groningen, waarbij modems en routers van Ziggo-klanten gebruikt worden om zo veel mogelijk Wifi Hotspots op te zetten. Inloggen is daarbij slechts eenmaal nodig. Het private en publieke deel van de modem of router zijn strikt gescheiden, zodat de veiligheid en privacy gegarandeerd zijn.”
Klanten hebben hiermee toegang tot hun diensten op het moment dat het hen uitkomt, op de plek waar ze op dat moment zijn en op het scherm waarover zij op dat moment beschikken. Wolff: “Met Zeker Online spelen we in op de behoefte van de ondernemer om betrouwbare en continue toegang te hebben. Daarmee kan de ondernemer bij calamiteiten gebruikmaken van een andere infrastructuur, zodat hij verzekerd is van internet. We bieden het concept via onze businesspartners aan mkb-ondernemers met Internet Plus aan. Belangrijk, omdat steeds meer applicaties en informatie via de cloud gaan.”
Elke markt heeft zijn eigen dynamiek en uitdagingen. Ziggo Zakelijk focust zich – behalve op de grote groep zzp’ers en het mkb – op een aantal specifieke sectoren: onderwijs en zorg. Ziggo biedt daarin direct of samen met partners oplossingen die toegespitst zijn op de vraagstukken in die markt. “Binnen het segment onderwijs zijn we vooruitstrevend bezig”, aldus Hendrik de Groot. “In de provincie Noord-Brabant bijvoorbeeld hebben we een samenwerking met Schoolnet Brabant, waarbij scholen gebruikmaken van een toekomstvaste breedbandige aansluiting. Daardoor zijn de mogelijkheden van digitaal en interactief onderwijs enorm toegenomen.”
Tim Wolff vult verder aan: “In de zorg zien we de kosten mede door de vergrijzing enorm toenemen, waardoor de vraag ontstaat naar kostenefficiënte oplossingen. Tegelijk verwachten mensen die afhankelijk zijn van zorg een sterke kwaliteitsverbetering en ligt er een sterker accent op zorg in de thuisomgeving. Wij richten ons op zorg op afstand. We zijn ervan overtuigd dat we door het inzetten van innovatieve technologie aan beide eisen kunnen voldoen. We werken daartoe nauw samen met zorginstellingen, zoals Promens Care in Drenthe en Groningen, zodat we specifieke oplossingen op maat kunnen realiseren.”
Meer winst dankzij innovatieve nearshoretechnologieMet ruim dertien jaar ervaring is ISDC een voorloper in ‘nearshoring’. Roemeense software-experts dragen met innovatieve technologie bij aan het succes van ISDC’s Europese klanten. Het bedrijf groeit tegen de keer in. Economisch roerige tijden hebben blijkbaar geen negatieve invloed op de groei van ISDC.
ISDC werd drieëntwintig jaar geleden opgericht en begon oorspronkelijk als een traditionele ICT-dienstverlener. Daar is intussen in ruime mate verandering in gekomen. Ruim dertien jaar geleden opende het bedrijf een vestiging in Roemenië, na een offshore-ervaring in India. De reden om voor een vestiging in dat land te kiezen lag voor de hand. De expertise en de kwaliteit van Roemeense softwareontwikkelaars staan namelijk op een uitermate hoog niveau. De geografische afstand tussen het Nederlandse hoofdkantoor en de Roemeense ontwikkelafdeling in Cluj-Napoca is te verwaarlozen, dankzij moderne communicatietechnologieën en internet. “We zochten hooggekwalificeerde medewerkers in het buitenland, omdat er in Nederland toentertijd, en nu nog steeds, een groot tekort was aan software-engineers”, vertelt Eddy Vermeire, CEO bij ISDC. “Nadat we in een aantal Europese landen onderzoek naar ICT-personeel hadden gedaan, kwamen we terecht in Roemenië, waar we precies de mensen en de kennis vonden die we nodig hadden. Nu, ruim dertien jaar later, bevalt deze constructie ons nog steeds buitengewoon goed.” Met meer dan tweehonderd hoogopgeleide ontwikkelaars in Roemenië is de vestiging daar inmiddels groter dan het hoofdkantoor in Hilversum. Er is bovendien een aanzienlijk economisch voordeel verbonden aan het werken met een in Roemenië gevestigd software-engineeringcenter. “Niet alleen de deskundigheid en de werkwijze van onze medewerkers daar spelen een belangrijke rol in onze dienstverlening”, maakt Vermeire duidelijk, “ook de aanmerkelijk gunstiger prijsstelling heeft een grote invloed op het besluitvormingsproces van onze klanten om voor ISDC als ontwikkelpartner te kiezen. Software van de hoogste kwaliteit inkopen voor een concurrerende prijs getuigt van goed koopmanschap. Bovendien hanteren we een ontwikkelmodel dat onze klanten voortdurend en in zeer korte tijd voorziet van de nieuwste versies van hun web- en business-software.”
ISDC kon aanvankelijk worden getypeerd als een Nederlands ontwikkelbedrijf met extra capaciteit in het buitenland. De directie besloot echter al snel om alle uitvoerende ontwikkelwerkzaamheden naar Roemenië over te brengen op grond van het enthousiasme bij klanten, die zeer te spreken waren over de kwaliteit van de software en de leveringssnelheid. Onder leiding van medeoprichter Cor Geertsma werd ISDC hierdoor een van de eerste nearshorebedrijven in Nederland. Eind 2009, met Eddy Vermeire (CEO) en Theo Punter (CMO) als nieuwe directieleden, ontstond bij ISDC een nieuwe groeiambitie. “Goede software ontwikkelen en IT-oplossingen leveren waar onze klanten snel zakelijk profijt van hebben, dat is waar het bij ISDC om draait”, zegt Theo Punter, Chief Marketing Officer bij ISDC. “De steeds complexer wordende technologie nemen wij voor onze rekening. Om onze klanten vergaand te ondersteunen in hun beslissingen over softwaretechnologie hebben we de afgelopen twee jaar alle onderdelen van ons bedrijf geprofessionaliseerd, met de nadruk op onze in Europa verspreide verkoopafdelingen en ons accountmanagement. Die professionalisering was noodzakelijk om adequaat de groei te kunnen sturen en onze klanten de service te kunnen blijven geven die ze van ons gewend zijn.” Het veranderde uitvoeringsmodel zorgde er ook voor dat ISDC meer projecten kon aanpakken, waardoor het bedrijf nog sneller groeide. “Hoewel we een nichespeler zijn, hebben onze oplossingen een grote impact op bijvoorbeeld klanten in de financiële sector”, maakt Vermeire duidelijk. Een van de eerste projecten die ISDC op basis van het nieuwe model uitvoerde en succesvol afleverde, was de vernieuwing van de onlineomgeving voor fondsenbeheer en beleggingen van een bekende Nederlandse beleggingsspecialist.
ISDC heeft een onderscheidende manier van software ontwikkelen. Het hanteert Scrum als ‘agile’ ontwikkelmethodiek, wat inhoudt dat een multidisciplinair team elke twee tot vier weken nieuwe werkende software oplevert. Hierdoor ontstaat transparantie en worden de doorlooptijden van projecten vele malen korter, waardoor ook de time-to-market aanzienlijk korter wordt. Ook werkt ISDC volgens het CMMI level 3-kwaliteitssysteem en Prince 2, en waarborgt het de kwaliteit van de geleverde softwareproducten met ISO 9126- en ISTQB-normeringen. “We zijn geen consultants”, zegt Punter nadrukkelijk, “we zijn software-engineers die zijn gespecialiseerd in business intelligence, applicatie-integratie en applicatiemodernisering.” ISDC is bekend vanwege het moderniseren van front-endapplicaties, zodat bedrijven deze via internet en mobiele kanalen kunnen inzetten. Ook heeft de organisatie grote expertise in het koppelen van frontofficeapplicaties aan backofficesystemen. Vanwege die kennis en ervaring kan ISDC vele klinkende namen in de financiële sector en de gezondheidszorg tot zijn klanten rekenen. “Bedrijven kiezen ons vanwege onze unieke expertise”, vertelt Vermeire, “en omdat we voortdurend in de klantrelatie investeren. Klanten weten dat wij ze perfect werkende, schaalbare en veilige software leveren. En wij zorgen ervoor dat we de business van onze klanten kennen, zodat wij hun toepassingen kunnen verrijken. Ik ben ervan overtuigd dat ons succes op deze zaken is gestoeld.”
Wij doen ’t gewoon!‘Bedrijven kiezen ons vanwege onze expertise en omdat we in de klantrelatie investeren’
KPN is uitgegroeid tot een totaalleverancier van ICT-diensten. Het portfolio wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe services die klanten ondersteunen bij het behalen van hun zakelijke doelstellingen. Het bedrijf heeft daarvoor de kennis en de technologie in huis. KPN levert klanten waar ze om vragen.
KPN breidt voortdurend zijn toch al omvangrijke portfolio van vaste, mobiele en ICT-diensten uit. De breedte en reikwijdte van het dienstenaanbod waarborgen dat zowel grootzakelijke bedrijven als organisaties in het midden- en kleinbedrijf ruimschoots aan hun trekken komen. In de afgelopen jaren heeft Nederlands bekendste telecommunicatiebedrijf zich ontwikkeld tot een van de grootste dienstverleners die hun klanten ondersteunen in al hun ICT-behoeften. “KPN is inmiddels een vertrouwde totaalleverancier van praktische en geavanceerde ICT-diensten”, zegt Louis Rustenhoven, die bij KPN verantwoordelijk is voor de marketing en sales voor de zakelijke markt. “Uiteraard ondersteunen we mobiel werken met smartphones, en zorgen we voor veilige (internet)toegang tot bedrijfsgegevens. Het is ons doel om in alle bestaande – en toekomstige – wensen en behoeften van bedrijvig Nederland te voorzien. We zijn in business om bedrijven oplossingen en gemak te bieden.” KPN heeft alle technologie en kennis in huis om ondernemingen de juiste producten en diensten te leveren die ze nodig hebben om zowel vast als mobiel te kunnen bellen, e-mailen en internetten. “Maar inmiddels is het welbekend dat wij veel verder gaan met onze dienstverlening dan alleen bellen en het leveren van internettoegang”, benadrukt hij. “Wij willen de complexiteit van ICT bij onze klanten weghalen, zodat ze zich kunnen richten op het behalen van hun zakelijke doelstellingen, in plaats van zich zorgen te maken over hun applicaties en datanetwerk. Bovendien zijn dan ook de hoge kosten van een eigen IT-afdeling van de baan, omdat ze die aan ons hebben overgedragen.”
De outsourcing van ICT-diensten aan KPN is aanwijsbaar kostenefficiënt, maar kostenbesparing is niet het enige motief om voor KPN als partner te kiezen. Bedrijven kiezen ook voor KPN vanwege de kwaliteit en betrouwbaarheid van de dienstverlening. Het groeiende marktaandeel in een uiterst competitieve omgeving bewijst het succes van de onderneming. De in de organisatie alom aanwezige kennis en ervaring, professionaliteit, stabiliteit en continuïteit zijn evenzeer belangrijke argumenten in het besluitvormingsproces. Bovendien werkt het bedrijf samen met een aantal vooraanstaande businesspartners, zoals Microsoft, Citrix en F-Secure, die elk op hun eigen vakgebied prominente rollen spelen. “Wij maken gebruik van hun expertise om onze dienstverlening te verdiepen en te verbeteren, en samen introduceren we vele nieuwe producten en diensten die onze klanten helpen bij het efficiënt en doelgericht uitvoeren van hun bedrijfsprocessen”, vertelt Rustenhoven. “Managers willen gewoonweg dat hun medewerkers zonder problemen kunnen blijven werken.” Remote beheer van de werkplek en het bedrijfsnetwerk door KPN waarborgt dan ook dat eindgebruikers te allen tijde hun werk kunnen blijven doen. Met MKB Werkplek hebben gebruikers de beschikking over de nieuwste versies van de door hen gebruikte software, zodat ze altijd up-to-date zijn. Ze hoeven zich niet meer te bekommeren om softwarelicenties, technische ondersteuning en helpdeskdiensten. Naast de al eerder genoemde beldiensten, internettoegang en e-mailverkeer zijn housing en hosting, de beveiliging van bedrijfsgegevens en de back-up ervan in de streng beveiligde CyberCenters ook vanzelfsprekende ICT-diensten die bij KPN in goede handen zijn. “Dit houdt in dat we alles in huis hebben voor een uitgebreide dienstverlening”, zegt Rustenhoven, “en dat we in staat zijn om die dienstverlening op een heel hoog niveau te leveren.”
KPN heeft zich in korte tijd ontwikkeld van een technologisch gedreven bedrijf naar een klantgerichte organisatie. “Dat vergde enige inspanning”, maakt Rustenhoven duidelijk, “maar we zijn er goed in geslaagd om die ‘turnaround’ succesvol te realiseren.” Dit betekent overigens niet dat het bedrijf op zijn lauweren is gaan rusten. Het is voortdurend bezig zijn dienstverlening uit te breiden en te verbeteren. “We willen het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk maken”, legt Rustenhoven uit. “We hebben ze servicebeloftes gedaan en die zullen we dan ook nakomen. ‘Wij helpen u graag’ is niet voor niets de leus die we uitdragen aan de markt. We kunnen deze belofte eenvoudig doen, omdat we de beschikking hebben over het beste netwerk met ruim voldoende capaciteit om aan de groeiende vraag van het bedrijfsleven te voldoen. Evengoed investeren we opnieuw 1 miljard euro aan de uitbreiding van onze netwerkcapaciteit, vooral in snelle glasvezel en mobiele netwerken. Dat is niet de enige investering die we doen. We gaan ook het aantal Business Centers vergroten om nog meer persoonlijke aandacht te kunnen schenken aan onze zakelijke klanten.” In het streven klanten snel een passende oplossing te bieden voor hun zakelijke uitdagingen heeft KPN recentelijk onder andere het Ondernemerspakket voor het MKB en de service Vast Mobiel Totaal voor grootzakelijke klanten ontwikkeld. Dit zijn pakketten waarin diensten geïntegreerd worden aangeboden en waarmee klanten de beschikking krijgen over één contract, één factuur en één aanspreekpunt voor al hun telefonie- en ICT-diensten. Eenvoudiger voor de klant en voor KPN. “Gemak dient de mens”, zegt Rustenhoven, “en we willen dat gemak faciliteren. Om die reden zijn we de dingen anders aan het doen. Kortom, KPN doet ’t gewoon.”
Ondernemers helpen om te ondernemenDoor opkomende technologieën, en vooral het gebruik van internet voor zakelijke toepassingen, is al sinds een paar jaar een aantal trends merkbaar. Gebruikers willen altijd en overal kunnen werken op een tijd die ze uitkomt. Om dit mogelijk te maken is het nodig om ze overal en altijd toegang te verschaffen tot internet, en veilig de gegevens van hun bedrijfsnetwerk te ontsluiten. Bovendien moeten gebruikers toegang tot het bedrijfsnetwerk kunnen krijgen met elk device dat ze ter beschikking hebben, of dat nu een smartphone is, een laptop, notebook of een tablet. Connectiviteit is daarom van het allergrootste belang. Een grotere mobiliteit en hogere productiviteit zijn het resultaat, terwijl ook de balans tussen werk en privé beter en evenwichtiger kan worden. “T-Mobile kan waarborgen dat altijd en overal veilige toegang tot het internet en het bedrijfsnetwerk wordt geboden”, verzekert Henriette van Swinderen, directeur Brand & Communications bij T-Mobile. “We zijn in de markt om connectiviteit te bieden en al de applicaties te faciliteren die zakelijke gebruikers nodig hebben om hun werk zo efficiënt mogelijk te kunnen verrichten. We helpen de ondernemer om te ondernemen.” De huidige stand van de techniek biedt het bedrijfsleven ruime mogelijkheden die in de pas lopen met de wensen van werknemers, zoals flexwerken en deeltijdwerken. Het feit blijft dat medewerkers altijd toegang dienen te hebben tot de noodzakelijke bedrijfsgegevens en tot elkaar via bijvoorbeeld videoconferencing. “Een werkgever wil dat zijn mensen kunnen blijven doorwerken, ondanks dat ze in veel gevallen niet fysiek op kantoor aanwezig zijn”, vertelt Pieter de Klein, directeur Business Marketing bij T-Mobile. “Die connectiviteit leveren wij.”
Het begon met een eenvoudige mobiele telefoon waarmee alleen gebeld kon worden. Nu zijn mensen uitgerust met smartphones en tablets, die wat betreft functionaliteit met gemak pc’s kunnen vervangen. Met de mobiele telefoon e-mailen en jezelf toegang verschaffen tot de database van de onderneming zijn allang geen functies meer die verbazing oproepen. Er is een stroomversnelling opgetreden in de ontwikkeling en ingebruikname van zakelijke applicaties voor de mobiele telefoon. Er komen ook steeds meer partijen die hun software gaan ontsluiten voor mobiele devices. Een voorbeeld van een dergelijke mobiele zakelijke toepassing is de SAP-applicatie die door T-Mobile wordt gefaciliteerd. Er zijn op dit moment vele bedrijfsessentiële applicaties beschikbaar voor het mobiele platform. Uiteraard moet er wel voor gezorgd worden dat alle data veilig worden ontsloten en dat niet iedereen zomaar toegang heeft tot gevoelige bedrijfsgegevens. “Er moet een balans worden gevonden tussen veiligheid en de eenvoudige ontsluiting van data”, legt Van Swinderen uit. “Dit is uitermate belangrijk, omdat veel bedrijven nu bezig zijn met de overstap naar de cloud om hun toepassingen en data op een eenvoudige manier toegankelijk te maken voor hun medewerkers en zakenpartners.” De cloud is een ideaal platform om gegevens, taken en bedrijfsprocessen te delen, en T-Mobile voorziet in de mobiele connectiviteit. “We hebben ruim tien jaar ervaring met de zakelijke markt”, maakt De Klein duidelijk. “We weten dus waar het over gaat en weten heel goed hoe je ondernemers moet ondersteunen met hun taken en processen opdat zij hun zakelijke doelstellingen kunnen behalen. We hebben de zakelijke en technische kennis en als dochter van Deutsche Telekom hebben we de beschikking over de juiste technologie en het geschikte netwerk.”
“Het begint met luisteren naar de klant”, zegt Van Swinderen met klem. “Het gaat ons om het leveren van zakelijke oplossingen door middel van geavanceerde technologie. Die technologie moet natuurlijk ten dienste staan van de gebruiker.” Een paar laagdrempelige voorbeelden daarvan toont T-Mobile op www.t-mobile.nl/ondernemen met video’s waarin Frank Barendse, de manager van onder andere rapper Ali B, ons toont hoe hij slim gebruikmaakt van apps op zijn mobiele telefoon. Hij laat ons zien hoe hij telecommunicatie en allerlei innovatieve apps, zoals het exclusief bij T-Mobile verkrijgbare Visual Voice Mail, inzet in zijn dagelijkse businesspraktijk. “Ondernemers pikken de nieuwe vrijheden van mobiel zakendoen snel op en profiteren van de vele mogelijkheden die we ze bieden”, vertelt De Klein. “Wij maken de technologie toegankelijk opdat het onze klanten voordelen oplevert. We zorgen voor de juiste spullen en probleemloze connectiviteit, verstrekken vergaande service en adviseren onze klanten over gebruik en kosten. Dat is onze rol. We geven onze klanten bijvoorbeeld workshops over social media, waarin we ze laten zien hoe ze rendement kunnen halen uit activiteiten op social media. Onze toegevoegde waarde schuilt daarin dat we complexe zaken vertalen naar slimme oplossingen voor de mobiele gebruiker. Onze klanten waarderen dat.”