Auteur: René Moscou

Inspelen op veranderende consultancymarkt

Strict Consultancy richt zich op advisering rondom de C van ICT. De kennis en ervaring op het gebied van communicatietechnologie strekt zich uit van de Mobile Enterprise en Unified Communications tot aan cloud-infrastructuren. “Ons bureau implementeert bedrijfsessentiële communicatievoorzieningen en toepassingen voor organisaties in vele verschillende sectoren”, legt algemeen directeur Jan-Hein Bastiaenen uit. “De politie, maar ook banken maken graag gebruik van onze beleidsmatige adviezen en dienstverlening. Let wel, wij adviseren onze klanten niet alleen, wij begeleiden hen ook bij het succesvol realiseren van hun projecten.” Strict Consultancy begeleidt met professionals de aanbestedingen, richt regie in om contracten te managen, houdt oog op de juridische aspecten, vult het projectmanagement in, en implementeert en beheert de communicatievoorzieningen.

“De ICT-markt is dynamisch van aard, en het is dan ook van belang om veranderingen en trends tijdig te spotten en proactief met de markt mee te bewegen”, aldus Bastiaenen. “Wij spelen daar op in en hebben onze organisatie aangepast om vragen van onze klanten nog sneller en adequater te kunnen beantwoorden. Het gaat er om dat ICT de bedrijfsprocessen van onze klanten efficiënt en doelgericht ondersteunt.” Strict heeft daarom naast Strict Consultancy nog twee organisatorische eenheden – Stipt-ICT en Strome – die gedrieën het volledige palet van communicatiedienstverlening kunnen verstrekken. “Wij adviseren niet alleen”, zegt Bastiaenen, “wij staan met onze voeten in het veld om de projectleiding uit te voeren voor de implementatie van onze adviezen en de contracten met leveranciers te managen waardoor klanten diensten richting gebruikers tegen marktconforme kosten kunnen invullen.

www.strict.nl

De Businesscase is leidend

Een ERP-project is vaak minder succesvol dan de bedoeling is, omdat in heel veel gevallen niet wordt teruggegrepen op de businesscase die de basis was van het project. “Maar uiteindelijk gaat het wel over wat het project oplevert”, stelt Wil Daniels, algemeen directeur van Ciber Nederland. “Het management praat wel over deadlines en kosten, maar slechts weinig over wat het resultaat moet zijn. Er is een grote kloof tussen business en IT.” De businesscase bepaalt welk resultaat een bedrijf voor ogen heeft, en op basis van Ciber’s Business Process Consulting-aanpak wordt die voor de klant gedefinieerd, met waardevermeerdering als kern. “Doordat we ons op het resultaat concentreren, wordt Ciber medeverantwoordelijk voor het slagen van een project”, claimt Daniels. “Daarmee neemt de slagingskans aanzienlijk toe, want het is ook in ons belang dat een project succesvol is.”

Ciber heeft zowel de tools als de mentaliteit om een project op tijd, binnen budget en volgens afspraak af te ronden, zonder financiële verrassingen achteraf. “Als kennisgedreven adviesorganisatie neem je je verantwoordelijkheid”, zegt Daniels. “Onze aanpak focust op het resultaat van een project.” Om te garanderen dat het beoogde projectresultaat wordt gerealiseerd, werkt Ciber met Value Based Project Management. De kern hiervan is dat elk besluit tijdens het project zijn oorsprong moet hebben in de businesscase, want elke beslissing heeft immers invloed op het eindresultaat. Als je op deze wijze de businesscase aanhoudt, weet je tijdens het project al wat de uiteindelijke opbrengst zal zijn, en niet pas aan het eind ervan. “Zo weet je altijd waar de winst zit”, aldus Daniels.

www.ciber.nl

Ondernemen en groeien
“Groei stimuleert”, vindt Henny Kuijpers, één van de partners bij Bol Adviseurs. “Wij geloven in de positieve kracht ervan. We dagen ondernemers en onszelf uit om te groeien. We willen bijdragen aan de ambities en het succes van onze klanten.”

Bol Adviseurs staat verrassend hoog in de MT 100 Beste Adviesbureaus. Verrassend, omdat Bol relatief klein is. Gevraagd naar hun geheim, zegt Kuijpers: “We kruipen in de huid van de ondernemer. We doorgronden zijn vraag. Daardoor snappen we wat de dieperliggende doelen zijn. Vaak gaat het om wat anders dan puur een stijging van omzet en winst. Het heeft dan te maken met persoonlijke ontwikkeling, met leiderschap, met continuïteit en met de balans tussen zakelijke en privébelangen. Dát vinden onze klanten boeiende onderwerpen. En daarover praten we.” Voor Bol houdt het niet op bij een uitgebracht advies: “Daarna begint het pas echt!”

 

Het inspirerende en diepgaande debat komt volgens Kuijpers ook voort uit de breedte van het kantoor: “We hebben accountants in huis, maar ook fiscalisten, juristen, organisatieadviseurs, HR-specialisten en corporate finance professionals. En hoe verschillend ze ook zijn, ze hebben met elkaar gemeen dat ze oprecht betrokken zijn bij onze klanten. En dat ze die betrokkenheid, samen met hun vakkennis, vertalen naar goede adviezen. Dat betekent dat ze ook het lef hebben om klanten tegen te spreken en wanneer nodig een spiegel voor te houden. Ze laten nieuwe wegen zien naar meer zekerheid, rendement en continuïteit. Naar groei dus. En ja, dat stimuleert enorm.”

Openheid en collaboratie zijn king
Merken zijn open systemen geworden die groeien door interactie met de consument. Ze willen een opwindende en gelijkwaardige relatie met hun fans. Dat betekent dat bureaus steeds meer creatief uitgedaagd worden om die verbinding te maken. Openheid en collaboratief denken zijn daarbij de sleutel bij Havas Worldwide.

“Wij geloven niet in online, social media, tv, radio of public relations als panacee. Dat zijn slechts de hulpmiddelen die worden gebruikt om de interactie tussen producten, merken en hun consumenten tot leven te brengen. Havas ontwikkelt en begeleidt strategieën en concepten die de interactie met consumenten tot leven brengen”, vertelt Rob van Beek, CEO bij Havas Worldwide Netherlands. “Wij zijn een essentieel onderdeel van de business van onze klanten. Wij zijn hun strategisch en creatief partner en het is onze rol om hen te helpen, met de effectiviteit van een campagne of communicatie-uiting als meetlat.

 

Online platformen, zoals Facebook en Twitter, zetten wij in om campagnes in real-time te kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om te weten op welke platformen de consument zich bevindt en welke wegen er zijn om hem te bereiken.” Zo houdt Havas overzicht over de conversatie met de consument, kan het gesprek worden gemanaged over ieder relevant kanaal en kan die kennis worden omgezet naar de beste oplossing. “Waar het om gaat is dat wij fans van een merk creëren”, legt Van Beek uit. “En wij doen dat door heel nauw met onze klanten samen te werken en voor een open, eerlijke omgeving met oog voor de business te zorgen. Dan wordt communicatie iets van ons samen. Dat zijn cruciale zaken waarmee we het succes van onze klanten vergroten.”

Het nieuwe leiderschap heet invloed

Hoe zorg je ervoor dat je mensen meekrijgt om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel? Een idee verwezenlijken, een voorstel doen, dit daadwerkelijk realiseren of mensen motiveren om jouw idee of doel te ondersteunen. Leiderschap tonen gaat verder dan alleen het hebben van aanzien en de hoogste positie. Hoe oefen je succesvol invloed uit?

Invloedrijk leiderschap

None of us is as smart as all of us – Ken Blanchard. Hoeveel we ook weten of hoeveel ervaring we ook hebben, geen enkele leider redt het alleen. “Een hoge positie is niet langer bepalend voor onze invloed op de organisatie. In een wereld waarin iedereen invloed heeft, niet alleen op de werkvloer maar ook bijvoorbeeld via onlinekanalen, is het noodzakelijk om mensen te verbinden, talenten op de juiste plek te zetten en niet bang te zijn om zelf open te staan en te blijven leren”, benadrukt Lodewijk van Ommeren, directeur van Bureau Zuidema, invloedexperts voor individuen, teams en organisaties. Het succes van een leider wordt voor een groot deel bepaald door het gedrag van de persoon. Iets wat de Goudhaantjes (Management Team september 2013), de CEO’s van morgen, al goed in de gaten hebben. “Dit is een generatie leiders die een andere aanpak heeft, waarbij het aangaan van relaties die niet op macht zijn gebaseerd een sleutelvaardigheid is. Deze leiders voelen aan wat de huidige tijd nodig heeft”, zegt Van Ommeren. “Ze weten mensen te inspireren en vrijwillig mee te krijgen. Visie delen is belangrijker dan visie hebben. En kennis hebben is macht, maar kennis toepassen en met anderen delen leidt tot effect. Invloedrijk leiderschap betekent een helder doel bepalen, waaraan je anderen kunt koppelen. Met durf om ergens voor te gaan staan, maar ook met oog voor de mensen om je heen. En dat is wat wij invloed noemen.”

Invloed uitoefenen

Het vermogen om invloed uit te oefenen is een zeer krachtig middel om de mensen in de wereld rondom je mee te krijgen, zodat ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan je ideeën of voorstellen. Maar hoe oefen je invloed uit op de mensen in je omgeving zonder je te beroepen op macht? Gebruikmaken van je positie in de organisatie of maatschappelijke status zorgt er niet voor – juist niet – dat je mensen enthousiast zult maken voor je standpunt. Als je ook de kennis en ervaring die je in huis hebt, laat meespelen bij het uitoefenen van invloed, heb je al veel meer kans om mensen voor je te winnen. “Maar je bent pas echt invloedrijk als je in staat bent om relaties op te bouwen, ze langdurig in stand te houden en ze te versterken”, vertelt Van Ommeren. “Invloed verwerven en behouden houdt in dat je mensen enthousiast kunt maken en met hen samen kunt werken aan een gemeenschappelijk doel. Iedereen, in welke positie of functie hij of zij zich ook bevindt, kan invloed uitoefenen. Je creëert draagvlak op basis van wederzijds respect, je wint vertrouwen, draagt ideeën over, en motiveert en inspireert anderen. Maar je moet ook duidelijk durven zijn, zeggen waar je voor staat en wat je verwachtingen zijn.” Om echt invloedrijk te zijn, moet je in staat zijn om je gedrag aan te passen aan vele verschillende situaties.

Je bent pas echt invloedrijk als je relaties kunt opbouwen, in stand houden en versterken

Invloedstijlen

Om echt inzicht te krijgen in de verschillende manieren waarop invloed wordt uitgeoefend, maakt Bureau Zuidema gebruik van het Invloedmodel®, dat onderscheid maakt tussen verschillende invloedstijlen en gedragssoorten. Bureau Zuidema deed onlangs onderzoek naar de wijze waarop hoogopgeleide Nederlanders invloed uitoefenen in de praktijk. Zij kiezen veelal voor het zoeken naar consensus. Hierbij trachten ze anderen te overtuigen op basis van rationele argumenten en ze maken in hun communicatie gebruik van feitenkennis en logica om voorstellen te doen. “Nederlanders gebruiken ook veelvuldig de invloedstijl ‘overbruggen’, die is gestoeld op oprechte interesse”, legt Van Ommeren uit. “Overbruggen gaat uit van aandacht en gelijkwaardigheid, met als doel de ander bij je standpunt of idee te betrekken en zo draagvlak te creëren.” Waar we minder goed in zijn, is het inzetten van wilskracht om duidelijk te maken wat je van anderen verwacht. “Het lijkt erop dat hoogopgeleide Nederlanders lang niet altijd (durven te) zeggen waar het op staat en wat ze willen dat anderen doen of bijdragen. Hoe vaak gebeurt het niet dat vergaderingen verzanden in ellenlange discussies, of dat we maar om de hete brij heen blijven draaien”, aldus Van Ommeren. “Er valt nog veel te winnen in de praktijk. Dat zien we bijna dagelijks in de trainingen die we geven. In onze programma’s leer je verschillende invloed- en communicatiestijlen herkennen, en je krijgt handvatten aangereikt zodat je gesprekken en situaties kunt sturen door bewust gebruik te maken van verschillende invloedstijlen en soorten gedrag. Daarbij blijft vooropstaan dat je de relaties met anderen behoudt en zelfs probeert te versterken. Alleen op die manier ben je echt invloedrijk.”

De kracht van de cloud zit in integratie

Vanenburg is sterk in het koppelen van bestaande services aan nieuwe technologie. “De integratie van devices, applicaties, systemen, data en services binnen bestaande omgevingen is de dienstverlening waarmee wij ons onderscheiden van andere softwareaanbieders”, zegt Jan Jaap Kanis, algemeen directeur van Vanenburg Software. Het bedrijf dat met ruim 60 medewerkers onderdeel uitmaakt van de Vanenburg Group ontwerpt en ontwikkelt cloud-gebaseerde softwareoplossingen waarmee organisaties processen op het gebied van HR, verkoopondersteuning, financiële administratie en de gehele waardeketen kunnen uitbreiden en verbeteren.

“Onze oplossingen hebben altijd de businessprocessen van de opdrachtgever als uitgangspunt”, zegt Kanis. “Ze zijn er op gericht de samenwerking tussen personen en organisaties te verbeteren – waar die zich ook bevinden – om zo de slagkracht van bedrijven te vergroten. Al onze oplossingen hebben als doel processen te vereenvoudigen en de gebruiker te ondersteunen. Vooral ook wanneer het gaat om ketenoverschrijdende processen. Het gaat immers om bruikbare functionaliteit en gedegen samenwerking.

 

” Een sprekend voorbeeld van een dergelijke samenwerking is de ontsluiting en informatieverrijking van 60 databases waarin de gegevens van een vastgoedobject zijn opgeslagen en waarvan notarissen en makelaars overal in het land gebruik kunnen maken. Deze oplossing maakt gegevensuitwisseling tussen partijen gemakkelijker. Huiseigenaren en de verschillende dienstverleners kunnen zo woninggegevens met elkaar delen en op die manier betere dienstverlening bieden en efficiënter werken. Kanis: “Via ‘Smart Process Application’ of ‘Process as an App’ kunnen wij snel extra functionaliteit met toegevoegde waarde leveren.”

 

www.vanenburgsoftware.com

e-commerce en sites bouwen en beheren

Stone-IT maakt sinds 2011 uit van Smile Group die een gedegen trackrecord heeft opgebouwd met internationale corporate websites en e-commerce oplossingen. Stone-IT staat bekend om het bedenken, bouwen en beheren van schaalbare en zeer hoog beschikbare infrastructuren en webomgevingen die zijn gebaseerd op Linux virtualisatie- en cloudcomputing software. Beide bedrijven vullen elkaar uitstekend aan en kunnen sinds het samengaan een zeer compleet portfolio aan applicatieontwikkeling en managed hosting services aanbieden.

In de loop van de jaren is enorme expertise opgebouwd door voor een groot aantal toonaangevende opdrachtgevers vele e-commerce en e-business toepassingen en platformen te ontwikkelen. De voortdurende groei – ook in economisch tegenvallende tijden – is het bewijs van de succesvolle aanpak van de organisatie. “Vanwege onze Europese aanwezigheid is onze dienstverlening gericht op de grotere organisaties met complexe e-business vraagstukken”, benadrukt Martijn Smit, managing director van Smile Nederland. “Ons bedrijf bezit daartoe een uitgebreid scala aan grensoverschrijdende kennis, ervaring en services.” Smile biedt werk aan ruim 700 medewerkers die zijn gehuisvest in 17 Europese kantoren.

 

De organisatie biedt haar expertise en dienstverlening aan op een aantal belangrijke ICT-domeinen, waaronder infrastructurele en managed services, e-commerce en contentmanagement. “Onze nieuwe organisatie combineert 15 jaar infrastructuurkennis, webapplicatieontwikkeling en beheerervaring”, zegt Smit, “en biedt daarmee als een van de weinige open source dienstverleners gedegen ondersteuning van start tot finish. Bedenken en bouwen is één, professioneel beheren is twee.”

www.smile-nederland.com

Duurzame toekomst

Mark Uijen de Klein, IT Architect

“De dynamiek van de energiesector waar grote veranderingen op stapel staan, vooral ook op IT-gebied, spreekt mij erg aan. Daarnaast vind ik het mooi dat Liander veel mogelijkheden aan (nieuwe) medewerkers geeft en eigen initiatief daarin zeer waardeert. Ik doe bijvoorbeeld naast mijn werk nog een deeltijdstudie Master Business Information Studies en daarin word ik door mijn afdeling echt gesteund. Het feit dat IT steeds dieper doordringt in de energievoorziening maakt de uitdaging voor mij om er aan mee te werken alleen maar groter.”

Als een van de grootste netbeheerders van Nederland zorgt Liander dagelijks voor het transport van elektriciteit en gas naar miljoenen particulieren en bedrijven. Maar we doen meer. Op weg naar een duurzame toekomst nemen we graag het initiatief. Bijvoorbeeld door het toepassen van IT in onze netwerken, of door onze klanten via een slimme meter real-time inzicht in hun energieverbruik te geven. Heb jij als IT-er ook vernieuwende ideeën? Ontdek dan jouw uitdagingen op werkenbijliander.nl.

 

www.werkenbijliander.nl

Kritisch meedenken

Jarenlang tegenvallende economie of niet, ICT-dienstverlener ilionx groeide de afgelopen jaren met gemiddeld 10-15% per jaar in omvang. Het bedrijf heeft helemaal geen last van gecancelde opdrachten of dalende omzetten, en deze trend zal zich gezien de huidige orderportefeuille nog wel even doorzetten, is de verwachting van Wiebe de Boer, algemeen directeur bij ilionx. “Het lijkt er op dat wij de afgelopen jaren de juiste keuzes hebben gemaakt en de goede dingen hebben gedaan”, zegt hij. “En dat vertaalt zich ook in kwalitatieve groei. We hebben echt goede mensen in dienst. Dat komt mede doordat wij ondanks het economische tij zijn blijven investeren in opleidingen, trainingen en innovatie. In een kennisintensief bedrijf als het onze zijn mensen en expertise ons bedrijfskapitaal.” 

De klanten van ilionx varen daar vanzelfsprekend wel bij, en ook de medewerkers waarderen deze investering in hun kennis en kunde. De onderneming wordt er uiteraard intelligenter en beter van, wat zich weer vertaalt in een sterkere marktpositie, omdat bedrijven kiezen voor gedegen vakmanschap en doelgerichte dienstverlening. Niet alleen technische knowhow is belangrijk om ICT-service van de bovenste plank te kunnen bieden, ook branchekennis en kennis van de markt zijn noodzakelijk om adequaat te kunnen bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen van klanten.

 

“Om onze klanten optimaal van dienst te kunnen zijn, en hun de hoogst mogelijke kwaliteit van dienstverlening te leveren, zien wij het als onze plicht om kritisch met onze klanten mee te denken over wat zij aan ICT-systemen en functionaliteit nodig hebben om succesvol in hun markten te kunnen opereren”, benadrukt De Boer. “En gezien de groei aan opdrachten, wordt onze aanpak zeer gewaardeerd.”

www.ilionx.com

Enterprise Information Management

De dienstverlening van BCT is gebaseerd op Enterprise Information Management, want dat is de core-business van BCT. Met meer dan 700 klanten verspreid over Europa is het bedrijf een vooraanstaande EIM-leverancier in zowel de profit als de non-profit sector. “Wij hebben deze positie in Europa kunnen veroveren, omdat wij een compleet assortiment leveren van innovatieve EIM-oplossingen, dat in al zijn componenten voldoet aan de huidige wensen en toekomstige marktbehoeften van onze klanten”, vertelt Dimitri Palmen, commercieel directeur van BCT. “Het succes van een organisatie wordt immers in grote mate bepaald door de aanwezige kennis en informatie, waarvan op het juiste moment en de juiste plek gebruik kan worden gemaakt en deze dient te zijn afgestemd op de desbetreffende medewerker, klant, leverancier of manager.”

Dat houdt in dat informatie eenvoudig beschikbaar en gemakkelijk bruikbaar moet zijn. BCT zorgt voor een bij de organisatie passende methodiek die het rendement van de bestaande informatie verhoogt en helpt de informatie beter te delen met de diverse doelgroepen waardoor beter kan worden samengewerkt. Hierdoor kunnen het management en het bestuur de organisatie optimaal aansturen en de efficiëntie verhogen, zodat een concurrerende voorsprong wordt gerealiseerd en ook behouden. “Enterprise Information Management is de inzet van inzicht, informatie en kennis over het beheer van informatie om daarmee de doelstellingen van organisaties te ondersteunen”, legt Palmen uit. “Maar dan heb je wel oplossingen nodig die de benodigde flexibiliteit bieden en een maximaal resultaat leveren. Wij leveren die.”

www.bct.nl

Standaardisering als kunst

Met de overname van VNU Media heeft De Persgroep een dubbelslag geslagen. Enerzijds werd state-of-the-arttechnologie aangekocht, anderzijds werd de productportfolio uitgebreid met een ‘all digital’ bedrijf. Deze technologie wordt ook uitgerold bij de Belgische recruitment-entiteiten.

In 2012 nam De Persgroep het bedrijf VNU Media over, dat in hoofdzaak actief was in de rekruteringcommunicatie met titels als Intermediair en Nationale Vacaturebank, maar ook met mooie brands als Tweakers en Computable. In België is De Persgroep als sinds 1996 actief in deze sector met Vacature, Regiojobs en Jobs & References. In Nederland was VK Banen een van de drijvende krachten op deze markt. Met VNU Media, Vacature en VK Banen had De Persgroep drie verschillende platformen in gebruik om eenzelfde type activiteiten te ondersteunen. Een situatie die vanuit kostenoogpunt verre van optimaal was, en ook een hinderpaal is om tot een nauwere samenwerking te komen. Het was dan ook een logische stap om naar een enkel platform te streven. Na een grondige studie werd besloten om het platform van VNU Media te gebruiken als gemeenschappelijke basis. “Dergelijke keuzetrajecten liggen erg gevoelig, omdat elke organisatie het ‘eigen’ platform kent en ermee vertrouwd is”, vertelt Luc Verbist, CIO van De Persgroep. “Een migratie naar een ander platform wordt altijd als een last beschouwd. Weerstand tegen verandering is nooit ver weg. Een migratietraject leidt ook de focus van het bedrijf af van de markt, men is vooral met interne processen en systemen bezig. En toch is een draagvlak absoluut noodzakelijk, wil een transitieproject een kans van slagen hebben.”

De Persgroep gaat voor ver doorgevoerde standaardisatie bij de ICT-systemen van de groep

Dubbele uitdaging

De Persgroep heeft ervoor gekozen om voor de drie entiteiten over te schakelen op het platform van VNU Media omwille van de stabiliteit, de gebruikte technologie en de aanwezige expertise in het team. De doelstellingen van het project waren duidelijk: een vlotte migratie van de Belgische activiteiten naar het Nederlandse platform en een kostenbesparing van twee miljoen euro op de ICT-kosten van alle betrokken entiteiten. En dit alles voor eind 2013. Na een grondige fit-gapanalyse werd begin 2013 gestart met het migratietraject. Het VNU Media-platform diende op een aantal plaatsen functioneel verrijkt te worden, en een aantal componenten van de bestaande Vacature-website werd behouden en ingebouwd in het VNU Media-platform. Daarnaast liep er een vrij complex dataconversietraject, waarbij alle data uit de back-end van de Vacature-site geconverteerd werden naar het VNU Media-formaat. “Technisch was het project al een uitdaging”, benadrukt Verbist, “maar op het vlak van organisatiestabiliteit nog meer. ICT-medewerkers die meewerken aan een migratietraject waarbij uiteindelijk hun job overbodig wordt, zijn niet de meest gemotiveerde medewerkers en vertrekken wanneer ze elders een mogelijkheid zien. Maar ook voor de medewerkers die het VNU Media-platform uitwerken en ondersteunen is zo’n migratieproject niet echt inspirerend. Het platform evolueert tijdens het migratieproject nauwelijks en dataconversies zijn wel complex, maar op zich weinig boeiend.”

Efficiëntie en besparing

Het ICT-team op getalsterkte houden of aanvullen met externe consultants slorpte behoorlijk wat managementtijd op. Het project is eind augustus in bèta opgeleverd en wordt tijdens de maand september uitvoerig getest, zowel intern als met een aantal referentieklanten. De lancering van het platform in België was midden oktober 2013. Het project is daarmee binnen planning en binnen budget gerealiseerd. “Een gelijkaardig project wordt opgestart voor de site Autozone.be, die naar het platform van Autotrack.nl gemigreerd zal worden”, vult Verbist aan. “De rationale achter dit project is identiek aan die voor Vacature. Ook hier zal een significante besparing van 0,8 miljoen euro op de ICT-kosten het resultaat zijn.” Dit consequente standaardiseren is trouwens een constante in het ICT-beleid van De Persgroep. Bij de overname van het toenmalige PCM – uitgever van De Volkskrant, Algemeen Dagblad en Trouw – werd ook beslist om alle platformen te standaardiseren. Elke uitgever gebruikte een eigen redactie-, advertentie-, CRM- en financieel systeem, en ga zo maar door. Dit betekende minimaal drie verschillende systemen per functioneel domein, met daarbij behorende servicekosten voor operationele ondersteuning, onderhoud, productevolutie, enzovoort.

Organisatie businessprocessen

Ook hier besliste De Persgroep resoluut voor standaardisatie. Alle systemen werden tegen het licht gehouden en één gezamenlijke softwarearchitectuur werd uitgetekend. De migratie van alle systemen, een programma dat uit meer dan zeventig projecten bestond, werd uitgevoerd over een periode van anderhalf jaar en eind 2012 volledig afgerond. “De besparingen op de ICT-kosten bedroegen meer dan vijftien miljoen euro”, aldus Verbist. “Standaardiseren van systemen heeft dus wel degelijk zijn voordelen. Deze strategie is in grote mate gebaseerd op het researchwerk van professor Peter Weill van MIT Sloan in de VS. Zijn werk ‘Enterprise Architecture as Strategy’ beschrijft welke keuzes een concern kan maken met betrekking tot de organisatie van de businessprocessen en welke impact deze keuzes hebben op de architectuur en de inrichting van ICT. Een boeiend en toegankelijk boek, dat zeer de moeite waard is om eens door te nemen.”

Geïntegreerd juridisch en fiscaal advies

Loyens & Loeff is in zijn huidige combinatie al ruim dertien jaar actief met het aanbieden van gecombineerde civiele en fiscale diensten aan grote en middelgrote ondernemingen. In de thuismarkt Benelux heeft het kantoor een vaste en solide plek veroverd tussen alle andere toonaangevende juridische dienstverleners. “De hoge ranking als juridische dienstverlener geeft de erkenning vanuit de markt aan en toont ons dat we goed bezig zijn”, vertelt Maarten van der Weijden, voorzitter van het Dagelijks Bestuur bij Loyens & Loeff. “Dat stemt tot tevredenheid, daar zijn we trots op, maar we zijn nog lang niet uitgegroeid en uitontwikkeld. Het is voor ons allen een boeiende tijd om in te opereren, en zelfs in de roerige economische tijden van de afgelopen jaren zijn wij als kantoor kennelijk in staat gebleken goed naar de wensen van onze cliënten te luisteren. Dat zullen we goed blijven doen.”

De wereld van de juridische dienstverlening verandert in een hoog tempo. Nederland is een belangrijk centrum voor holding companies en internationale hoofdkantoren geworden. “Recente internationale fusies onderstrepen deze positie”, zegt Van der Weijden, “en wij gaan door met de uitbreiding van ons serviceportfolio en de internationale ondersteuning van cliënten. We investeren in een kantorennetwerk en landendesks, met juristen die ervaring hebben in het structureren van wereldwijde investeringen. Wij zijn letterlijk dichtbij onze cliënten zodat we hen op de meest effectieve manier van dienst kunnen zijn. De gecombineerde juridische en fiscale ondersteuning is en blijft datgene wat ons in dat traject onderscheidt van andere dienstverleners.”

www.loyensloeff.com