Auteur: Marja Theunissen

The future proof MBA

Leren om met technologie en kunstmatige intelligentie echte waarde voor je bedrijf toe te voegen. Leidinggeven aan digitale transformaties. En ethische afwegingen maken bij het gebruik van data. Dat is de MBA in Big Data & Business Analytics.

Cocreatie stimuleert innovatie

De huidige digitale transformatie heeft een grote invloed op businessontwikkelingen. Wie alle IT-taken zelf in handen wil houden, loopt zelfs het risico om de boot te missen. Algemene IT-taken uitbesteden creëert ruimte voor innovatieve ontwikkelingen, is de ervaring bij COMPAREX.

Digitale transformatie steunt op juiste competenties

In onze wereld van grote, snelle veranderingen en schaarste op de arbeidsmarkt zien we een toenemende vraag naar en erkenning van het belang van certificaten. Bernd Taselaar, CEO van EXIN, hét wereldwijde certificeringsinstituut voor ICT-professionals kent diverse redenen waarom  organisaties en professionals hier waarde aan hechten.  “Wanneer alles en iedereen onder druk staat wil je kwaliteit. Je moet er niet aan denken dat iemand met de verkeerde skills aan een IT-systeem in een ziekenhuis werkt. Bovendien wil je dat kennis up to date is.”

EXIN, opgericht in 1984, is groot geworden met ITIL. Deze IT-service managementcertificering maakt geen deel meer uit van het aanbod. Maar, in de afgelopen jaren bouwde het onafhankelijke examen- en certificeringsinstituut voor professionals in IT en servicemanagement een indrukwekkend portfolio op, zowel in de breedte als in de diepte. De organisatie werkt met 1.000 geaccrediteerde partners in meer dan 150 landen. Ruim twee miljoen professionals lieten hun competenties bij EXIN certificeren.

“Ons portfolio sluit aan bij het veranderende concept van organisaties; snel keuzes maken en korte levertijden. Nieuwe toetreders op de markt draaien businessmodellen om. Denk aan Uber in de taxiwereld of Google en Apple die de bancaire wereld ingaan. In deze markt moet je je als IT-professional kunnen onderscheiden. Het nieuwe programma van VeriSM bijvoorbeeld, neemt de snelheid van de markt mee. Agile Scrum, DevOps en bijvoorbeeld Privacy en Data Protection zijn andere certificeringen die we opgenomen hebben. EXIN volgt de ontwikkelingen in de markt nauwlettend. We behouden onze basis van servicemanagement, maar voegen continu inzichten toe.”

www.exin.com/nl-nl/

Socialer dankzij digitalisering

Nu schaarste op de arbeidsmarkt speelt, ziet schoonmaakorganisatie Asito de investeringen van de afgelopen jaren zich op alle fronten terugverdienen. People, planet én profit zijn van gelijke prioriteit voor deze bestgewaardeerde schoonmaker.

Diversiteit, impuls voor de organisatie

Constant kwalitatief hoogstaande dienstverlening leveren is essentieel voor het Kadaster. De Nederlandse economie is ervan afhankelijk. Goed werkgeverschap is een voorwaarde om deze taak te verwezenlijken. Het Kadaster zet daarom continu in op diversiteit en generatiegericht personeelsbeleid.

Spanning in een veilige omgeving

Ook de kansspelsector heeft te maken met sterk veranderend consumentengedrag. Beleving is nog steeds het centrale thema. Maar graag ‘customized’ en voorzien van de allernieuwste hightech. Holland Casino laat zien dat dit kan. Dankzij een flinke omwenteling staat er een sterk toekomstgerichte en dynamische organisatie.

Live event zet handel echt in beweging

In dit digitale tijdperk doen échte ontmoetingen er meer toe dan ooit. Want zakendoen is people’s business. Het is de totale beleving die een live event tot een succes maakt. Daarom verkoopt Jaarbeurs geen vierkante meters. Maar draait alles om het laten overslaan van de vonk, tussen bezoeker, spreker, artiest of wie dan ook.

2018, hét jaar van iDEAL QR!

Bankpas en portemonnee kunnen thuisblijven. De iDEAL QR-code voor mobiel betalingsverkeer maakt dit volledig mogelijk. Voor ondernemers, goede doelen én consumenten komt betalen waar en wanneer je wilt met alleen de smartphone in 2018 binnen handbereik. De iDEAL QR-code leidt eenvoudig naar de vertrouwde en veilige iDEAL-betaalomgeving.

Innoveren gaat niet over techniek

Er is zoveel geweldige technologie, dat veel organisaties in de verleiding komen om deze als uitgangspunt te nemen voor innovatie. Mobiquity is er om dit tij te keren. Want wie z’n klanten echt serieus neemt, kijkt naar wat er voor hen te verbeteren valt. Welke techniek dat ondersteunt is van secundair belang. Dat is ware vooruitgang.

In de slipstream van Max Verstappen

Ze opereren in verschillende werelden, maar Max Verstappen en Exact vinden elkaar in hun tomeloze ambitie. Over de hele wereld plukken mkb’ers daarvan de vruchten.

In 2015 ging Exact een partnership aan met een toptalent. In 2017 verlengde het bedrijf de overeenkomst met een wereldster. “Max Verstappen wil de beste prestaties neerzetten. Dat doet hij op een zeer eigen manier en dat tekent zijn talent. Hij verbetert zichzelf continu om dat podium te bereiken. Deze eigenschappen passen heel goed bij Exact.” Erik van der Meijden, CEO Exact, weet dat Exact zich qua mentaliteit geen betere partner had kunnen wensen. “Ook wij werken aan continue verbetering. En net als bij Max ligt onze focus op groei in een wereldmarkt.”

Zowel Verstappen als Exact liggen goed op schema met hun ambitieuze plannen voor 2017. De innovatieve strategie die Exact in 2012 in gang zette, bracht de organisatie direct weer in een stijgende omzetlijn. Het partnerkanaal presteert sterk, de cloudomzet groeit jaarlijks met 40% en de totale omzet van het bedrijf steeg het afgelopen jaar naar 218 miljoen euro.

Max werkt

Van der Meijden is trots op de unieke samenwerking met Max Verstappen, die Exact veel kansen biedt. “Het is een coureur met Stopping Power, zoals dat in vakjargon heet. Verstappen trekt aandacht. Mensen lezen eerder door dan wanneer wij als Exact puur adverteren met nieuwe softwarefeatures. Hoe innovatief deze ook zijn.” De samenwerking is er om de naamsbekendheid buiten Nederland te vergroten. Het gaat hierbij vooral om Europese landen. “Tegelijkertijd ondersteunt dit partnership ons bij onze imagoverandering in onze ‘thuislanden’ Nederland en België. Van een leverancier van boekhoudsoftware zijn we uitgegroeid naar een technologiebedrijf dat businessoplossingen maakt waarmee we het midden- en kleinbedrijf meenemen in het digitale tijdperk.”

‘Dankzij digitale processen verbinden we sectoren aan elkaar die voorheen gescheiden waren’

Digitaal werven

In 2016 introduceerde Exact de plannen voor een digitaal businessplatform voor het mkb. Het bedrijf beschrijft het als een geïntegreerd ecosysteem van partners die via Exact op digitale wijze zakelijke diensten aanbieden. Het doel van het platform is om het mkb te ondersteunen bij het slechten van belangrijke zakelijke uitdagingen. Bijvoorbeeld het vinden van nieuwe klanten. Exact Connect is speciaal daarvoor ontwikkeld en kan worden gezien als een e-matchingtool die vraag en aanbod aan elkaar koppelt. Een ondernemer die op dit moment de app gebruikt, is in enkele stappen gekoppeld aan een passende accountant. De ‘match’ komt tot stand via persoonlijke en zakelijke wensen. Uiteindelijk gaat Exact Connect alle mkb’ers ondersteunen bij het vinden van nieuwe opportunity’s.

Toegang tot financiering

Het verkrijgen van bedrijfsfinanciering is een andere belangrijke hobbel die Exact helpt te overbruggen. Dat doet Exact door klanten in staat te stellen om snel een kredietbeoordeling uit te voeren op basis van informatie uit de boekhouding. Zo krijgen klanten inzicht in hun cashflow en de financieringsmogelijkheden bij derde partijen. Vervolgens kunnen ze direct financiering aanvragen bij gekoppelde banken, crowdfunders of investeerders. Van der Meijden: “Het voordeel van digitaal zakendoen is dat je processen over steeds meer verschillende sectoren heen kunt vormgeven. Muren die vroeger tussen de traditionele industrieën stonden, zoals die van de banken, kun je slechten. De ondernemer die een aanbieding voor een lening van een financiële serviceprovider krijgt, heeft dat geld een uur later op zijn bankrekening, zonder uitgebreide papierwinkel. Dankzij de beschikbaarheid van, en koppeling tussen, grotere hoeveelheden informatie, bieden wij dus ook kleinere ondernemers sneller en eenvoudiger toegang tot krediet.”

Tech curious

Exact groeit dankzij de nieuwe strategie uit tot een belangrijke technologiepartner voor mkb’ers. De samenwerking met de ambitieuze en energieke Max Verstappen staat daarvoor symbool. Van der Meijden: “Exact houdt technologische ontwikkelingen in de gaten, onderzoekt ze en maakt ze toepasbaar voor ondernemers.” Bij Exact weten ze namelijk dat mkb’ers vooral behoefte hebben aan praktische oplossingen. “Op welk niveau iemand ook zit: wij zorgen ervoor dat iedere mkb’er direct met Exact kan werken.” Zo’n zeshonderd developers maken dit mogelijk. “Exact-developers zijn echt geïnteresseerd in nieuwe technologie en de manier waarop ze die optimaal kunnen gebruiken. Ik denk dat onze vooruitstrevende software hiervan hét bewijs is. En natuurlijk verwachten we met ons profiel ook een aantrekkelijke werkgever te zijn voor nog meer ‘tech curious’ developers.”

Analyseren, besluiten én direct handelen

Digitaal wordt de nieuwe zakelijke norm. Zeker bij het vinden van funding of nieuwe klanten, de grootste uitdagingen voor ondernemers. Exact faciliteert door het speelveld te verbreden én het slim inzetten van financiële, bedrijfs- en gedragsdata. Zit de accountant binnenkort virtueel aan de ondernemerstafel?

Een extra bevestiging van de innovatieve weg die Exact bewandelt, kwam van PwC. Deze zakelijke dienstverlener publiceerde eerder dit jaar de top 25 van de wereldwijd snelst groeiende cloudbedrijven. Exact kreeg plaats 22, en is de enige Nederlandse organisatie in het overzicht. Het techbedrijf is uitgegroeid tot een wereldspeler met een aanwezigheid in 14 landen, 1700 medewerkers en meer dan 300.000 klanten in het midden- en kleinbedrijf. Erik van der Meijden, CEO Exact, zag klanten de cloudinnovatie razendsnel oppikken. “Cloudsoftware biedt het voordeel dat er geen grote voorinvestering nodig is. Bovendien zorgen de automatische updates voor altijd actuele software.”

Innovatiekracht

De toenemende mate van digitalisering zorgt voor een maatschappelijke verandering waarbij software niet langer de administratieve achterkant is, maar een actief onderdeel van ons dagelijks bestaan. “De wet van Moore uit 1965, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt, is nog altijd actueel. En omdat computerkracht en digitalisering een steeds grotere rol spelen in allerlei gebieden staan we op een kantelpunt. Diensten kunnen nu in één keer totaal anders worden aangeboden, waardoor het voor een tiende van de kosten kan of met een tien keer hogere innovatiekracht. Het continu slimmer inzetten van technologie kondigt een periode van snelle groei en efficiency aan.”

‘Slimmer inzetten van technologie kondigt een periode van snelle groei en efficiency aan’

Chatbot

Technologische ontwikkelingen hebben ook een disruptieve werking op maatschappelijke processen. Sprekende voorbeelden daarvan zijn te vinden in de retail- en reissector, de taxibranche, het hotelwezen en de film- en muziekindustrie. “De nieuwste fase gaat over het koppelen van systemen en daarnaast over de toenemende ontwikkeling en invloed van kunstmatige intelligentie. Waarschijnlijk onderscheiden we in 2025 niet meer of we met een mens of een computer communiceren.”

Deze ontwikkeling is al ingezet, zoals het toepassen van chatbots. Een medewerker meldt zich ziek via z’n mobiel aan de chatbot. Zijn manager ontvangt deze melding op het scherm in zijn auto. Of denk aan een holografische accountant gekoppeld aan een chatbot, waardoor een gesprek mogelijk is. Deze vorm van virtual of augmented reality staat nog in de kinderschoenen en is vooralsnog alleen mogelijk via extra hardware, zoals een VR-bril. “Software zelf verdwijnt naar de achtergrond. Die virtuele accountant die via een koppeling met artificial intelligence bij de ondernemer aan tafel zit, is echt niet ver weg meer. Bij ons zit dit in de testfase.”

Funding

Naast toenemende technische mogelijkheden lopen tegelijkertijd processen over de grenzen van alle traditionele industrieën heen. De ondernemer die z’n business digitaal runt en voorfinanciering nodig heeft voor het digitaal bestellen van goederen kan die lening digitaal en direct afsluiten. Software vertelt de actuele status van de cashflow en het percentage van een kortetermijnkrediet. Het fysiek inschakelen van een accountant of bank is niet nodig. “Exact speelt een belangrijke rol bij het adopteren van nieuwe technologie in onze oplossingen. Daarom zijn we actief betrokken bij diverse initiatieven rond blockchain en fintech.”

Klanten vinden

“Naast het verlagen van de financieringsdrempel werken we aan optimale ondersteuning bij het vinden van klanten. Zie het als een datingapp voor ondernemers om business met elkaar te doen.” Exact verbindt klanten met elkaar door de ene klant bewust te maken van een opportunity bij een andere klant. Slimme software verwijst klanten naar elkaar. “Deze app gaat de zakelijke markt verrijken en veranderen. Ondernemers die nu een accountant zoeken, moeten maar afwachten of het een perfecte match is. Die onzekerheid gaan we minimaliseren. De behoefte aan een bepaalde dienst of een bepaald product valt af te leiden uit gedrag of uit bepaalde transacties. Tijdens Exact Live 2016 hebben we de eerste demo’s hiervan laten zien.”

Ecosysteem

Iedere ondernemer wil in staat zijn om het totale bedrijfsproces te managen. Van der Meijden verwacht dat steeds meer ondernemers de voordelen van de integratie van alle processen ontdekken en daarmee volledige digitalisering omarmen. “Onze Digital Business Strategie omvat een platform waarop ondernemers en belangrijke partners voor die ondernemers optimaal samenwerken in een ‘ecosysteem’. Exact zorgt voor de probleemloze werking van dit platform.”

De ondernemer die met een bepaald vraagstuk zit, bijvoorbeeld over verzekeringen, komt dan op basis van zijn historische data vanzelf bij de juiste verzekeringspartner terecht. Hoe actueler de digitale gegevens van een ondernemer en hoe beter deze openstaan, des te optimaler er gebruik te maken valt van digitale diensten die ondernemingsgroei ondersteunen. “Data, zoals betalingsgedrag, de actuele administratie, hoe vaak betalen en met welke frequentie facturen versturen, maken een ondernemer meer of minder interessant voor bepaalde digitale diensten. Dit ecosysteem biedt daarom iedere deelnemende ondernemer vooruitgang.”

Netbeheer, dat is mensenwerk

Ontwikkelingen in de energiesector gaan razendsnel. Netwerkbedrijf Alliander faciliteert dit zonder dat de energiehartslag van onze maatschappij hapert. Voor de verdere optimalisatie van nieuwe toepassingen zijn extra IT’ers met maatschappelijke voelsprieten én lef nodig.

‘Suf’ en ‘netbeheer’ vallen samen in de eerste zin. Maar Jeroen Scheer, CTO Alliander IT, ontkracht het ontstane beeld direct. De energiewereld heeft grote politieke, economische en maatschappelijke relevantie. De technische ontwikkelingen in deze sector gaan sneller dan waar ook. Bovendien is energie letterlijk de hartslag van ons land. Imago versus werkelijkheid; het is de paradox van Alliander. “We houden dat saaie imago enigszins in stand, want op het moment dat wij nodig zijn, is bijvoorbeeld het licht ergens uitgegaan. Dat voorkomen we graag. Intussen draaien we in hoog tempo de hele energiewaardeketen om, werken we meer gevarieerd en heeft datagedreven intelligentie gigantisch aan belang gewonnen.”

‘We zoeken maatschappelijk betrokken IT’ers die het verschil willen maken’

Klanten centraal

Het is aan Alliander om alle technologie zo zinvol mogelijk in te zetten tegen acceptabele maatschappelijke kosten. Alle miljoenen Nederlandse huishoudens en bedrijven betalen een transportkostenvergoeding. Intussen zorgen klantkeuze en technologie voor enorme dynamiek. Al ruim honderd jaar verloopt energietransport van de centrale via kabels en transformatoren naar de klant. Waar meer energie nodig was, kwamen meer kabels. “Netuitbreidingen blijven soms nodig, maar met digitalisering hebben we ook heel andere, veel slimmere oplossingen. En als we energie kunnen opslaan, hoeft Alliander minder te transporteren. Ja, in de wijk, maar daar liggen al kabels.”

Alliander heeft de afgelopen jaren een eerste slag gemaakt, waardoor klanten al veel meer hun eigen energiemix kunnen gebruiken. “Wij faciliteren keuzes binnen een maatschappelijk kader. Wanneer twee buren allebei een elektrische auto rijden en er beperkte transportcapaciteit is, dan kan degene die de hoogste prijs wil betalen direct laden. De ander wacht tot ’s nachts of tot de zon volop schijnt.”

Nieuwe energienetwerken

De komende tien tot vijftien jaar faciliteert Alliander een grootschalige energietransitie. Mensen zijn leidend en digitaal vormt de basis. Praktisch gezien is het een wending van one size fits all naar tailormade op basis van beschikbare componenten. “Elektriciteit en gas zijn toevallig dragers van energie, maar warmte is ook belangrijk. Gas zal geleidelijk verdwijnen. Daarom investeren we flink in nieuwe energienetwerken. Bij de aanleg van een wijk gaat het nu over een energienetwerk in plaats van een gasnetwerk.”

Operationeel netbeheer digitaliseert

Energiestoringen vereisen snelle en vakkundige oplossingen. Nu analyseert een monteur de storing vaak ter plekke als die heeft plaatsgevonden. Dat kan veel slimmer, aldus Scheer. “We optimaliseren nu het hele proces gebaseerd op diepgaande data-analyse. Als wij op basis van data een storing kunnen zien aankomen, kunnen we tijdig omschakelen. Bovendien kunnen we de monteur met de juiste spullen vast op pad sturen. En passen we de logistiek hierop aan.”

Het is slechts een inkijkje in de manier waarop Alliander de hele energiewaardeketen verregaand digitaliseert. Denk bijvoorbeeld ook aan monteurs die, ondanks gemaakte afspraken voor het uitlezen van de meter, voor een dichte deur staan. “Dankzij data is goed voorspelbaar wanneer een monteur langskomt en kunnen we een uur van tevoren een herinnerings-sms sturen. Dit zijn simpele manieren om klanten beter te informeren. Maar wel belangrijke.”

Ook ‘conditioned based maintenance’ is onderdeel van de nieuwe strategie. Een transformator kent een standaard afschrijvingstermijn van veertig jaar. “Dankzij data weten we wanneer een trafo aan zijn eind is. Dat kan korter, maar ook veel langer dan veertig jaar zijn. We kunnen nu veel gerichter assets vervangen en storingen voorkomen. Data, machine learning en artificial intelligence laten Alliander flinke stappen zetten.”

‘The digital utility’

Digitale oplossingen stellen Alliander in staat om de pieken en dalen veroorzaakt door weersafhankelijke opwek via bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens gedempt op het energienet te plaatsen. Ze faciliteren ook de wijze waarop de commercieel steeds minder aantrekkelijke energiecentrales de hartslag in die energievoorziening kunnen blijven verzorgen. “Een wasmachine zet je niet elke tien seconden uit en weer aan. Maar een Tesla kun je wel slimmer opladen. En wanneer je energie-storage in huis hebt, kun je je eigen pieken wegmanagen. Om dat balanceerspel in een buurt goed te kunnen spelen, is veel informatie over verwacht energieverbruik en -aanbod en het netwerk vereist.” Daarvoor zijn innovatie en openheid nodig en samenwerking in dynamische ecosystemen. Scheer verwacht dat de energiemarkt er over vijf jaar wezenlijk anders uitziet. Dan is zowel de rol van de energiegebruiker als die van de netbeheerder veranderd.

Om al die veranderingen digitaal in goede banen te leiden is Alliander, naast de huidige zevenhonderd IT’ers, op zoek naar veel IT’ers die deze transitie helpen realiseren. “Wij zijn onderdeel van de kritische Nederlandse infrastructuur. Daarom werken we met een grote kern van eigen mensen. Wij geloven in ‘samen, slim en sensitief’. Voor ieder project stellen we teams samen door te kijken wat iedere medewerker toevoegt. Niet alleen op basis van competenties, maar ook qua karakter. We zoeken maatschappelijk betrokken mensen die snappen waarom bepaalde software of componenten nodig zijn. We bieden een gave werkomgeving. Er is ruimte om grenzen op te zoeken en we werken ook nog eens aan de toekomst van Nederland.”