Auteur: Marco Mulders

Nu of nooit: de digitale transformatie
Hoe snel nieuwe technologieën elkaar ook opvolgen, Econocom slaagt erin ze eenvoudig bij organisaties te implementeren. Het Europese bedrijf is gespecialiseerd in de digitale transformatie van organisaties. “In de veertig jaar dat we actief zijn, hebben we alle aardverschuivingen in de ICT doorstaan”, vertelt Yann Toutant, general manager van Econocom Nederland. “Met onze ervaring en kennis slagen we erin maatwerk te bieden in de (semi-) overheid, het onderwijs, de gezondheidszorg, retail en het groot mkb.

Uniek is onze bundeling van technologische én financiële expertise. Daardoor slagen we er als neutrale marktpartij in om de digitale transformatie flexibel vorm te geven, zo ook de financiering van de technologie. Zo kunnen we tablets, interactieve schermen en diverse andere apparatuur als leaseproduct aanbieden, zodat we onze klanten volledig ontzorgen. Onze dienstverlening leidt ertoe dat innovatieve digitale projecten versneld uitgevoerd worden.”

“Dankzij de digitale transformatie verrijken onze klanten de interactie met hun eindklant”, zegt Toutant. “Dit in tegenstelling tot de zienswijze van veel CIO’s en CFO’s die ICT nog in hun portefeuille hebben. Hun blik is vooral op de processen binnen de organisatie zelf gericht, niet op de eindklant. En dat terwijl de corebusiness juist het bestaansrecht van een organisatie vormt. Het is tijd voor een nieuwe functie binnen organisaties: de CDO, ofwel Chief Digital Officer. Deze CDO moet een strategie uitwerken om de nieuwste digitale technologieën te vertalen naar een optimale interactie met eindgebruikers. Alleen met de juiste digitale strategie én een goede digitale transformatie kun je als organisatie overleven.”

www.econocom.nl

CO2-reductie
De grootste uitdaging voor de komende jaren? Klimaatverandering voorkomen, zegt Arnoud Kamerbeek, CEO van energie- en multimedialeverancier DELTA. “Volgens wetenschappers ontstaat een ecologische ramp als we de aarde met meer dan 2 graden opwarmen. Als we onze CO²-emissie niet drastisch reduceren, dreigt dit al over 25 jaar te gebeuren – of eerder. Mede daarom zal DELTAnog in 2015 zijn kolencentrale sluiten. En investeren we sinds 2 jaar alleen nog maar in wind-, zon- en getijdenenergie. Zo gaan we alle elektriciteit afnemen van Gemini, het windmolenpark dat nu voor de Nederlandse kust gebouwd wordt. Per 2016 zijn we met een uitstoot van 130 gram CO² per kilowattuur de schoonste grote producent van Nederland. In de komende jaren brengen we dit terug tot onder de 100 gram. Ter vergelijking: gemiddeld stoten energiemaatschappijen in Nederland 477 gram CO² per kilowattuur uit.”

Kamerbeek zou graag zien dat álle kolencentrales in Nederland gesloten worden. “Dat is met afstand de goedkoopste manier om de CO²-emissie te verlagen. Bovendien voldoe je dan in één klap aan het Urgenda-vonnis: een reductie van de CO²-uitstoot eind 2020 van 25% in vergelijking met die in 1990. Ook na sluiting van die centrales hebben we meer dan voldoende capaciteit om pieken in de stroomvraag op te vangen. En als de zon en wind het af laten weten, kunnen we dit opvangen met bestaande gascentrales die veel minder CO² uitstoten dan kolencentrales. Je ziet dat Duitsland, Engeland en de VS hun verantwoordelijkheid nemen: zij sluiten kolencentrales om aan hun nationale emissiedoelstellingen te voldoen. Het is de hoogste tijd dat Nederland dit voorbeeld volgt: we moeten een écht klimaatakkoord sluiten.”

www.delta.nl

Zekerheid in online zakendoen
DAS staat te popelen om in 2016 zijn nieuwe gezicht te laten zien. Het ambitieuze bedrijf heeft geïnvesteerd in een flink aantal nieuwe online diensten, zowel in de juridische als de financiële hoek. “Het fascineert me hoe bedrijven als Airbnb en Uber de concurrentie een stap voor blijven”, zegt Eric Pouw, algemeen directeur van DAS. “Ik herken hun drive, ook DAS is altijd een innovator geweest. Met onze nieuwe diensten spelen we dan ook perfect in op de deeleconomie en veranderde klantbehoeftes en verdienmodellen.”

Pouw licht graag een tipje van de sluier op. “DAS wordt een facilitator van vertrouwd online zakendoen, voor consumenten én voor webshops. Zo bieden we consumenten een veilige online aankoop, inclusief rechtshulp voor als er toch iets mis gaat. Webshops garanderen we dat hun rekening wordt betaald.”

Ook in de juridische dienstverlening gaat DAS klanten online de juiste expertise aanbieden. Dit gaat niet ten koste van de persoonlijke aandacht voor klanten, verzekert Pouw. “De klant kan op verschillende manieren met ons zaken doen. Soms kan hij via online tools eenvoudig zelf het antwoord vinden, soms doet hij dat samen met een specialist van DAS. En als dat beter voor hem werkt, laat de klant alles door onze jurist uitzoeken. Onze ervaren juristen geven online, telefonisch en ook ‘live’ snel een antwoord, want de behoefte aan juridische hulp is altijd urgent. Of het nu om een deal op Marktplaats gaat, om het checken van bedrijfsgegevens of het beoordelen van een ontslagvoorstel: we leveren altijd de content die onze klanten nodig hebben.”

www.das.nl

Unieke kans vastgoedmarkt
De regering ziet graag dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Dus wordt de capaciteit van verzorgingshuizen afgebouwd, waardoor er veel vastgoed vrijkomt. “Deze gebouwen laten zich relatief makkelijk transformeren tot appartementen voor senioren”, zegt Eelco Damen, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorginstelling Cordaan. “De infrastructuur zit er immers in principe al in. Op de begane grond zou je bijvoorbeeld een kleine supermarkt en huisartsenpost kunnen vestigen. Of een uitvalsbasis voor thuiszorg om mensen te ondersteunen als dat gewenst is.”

In Amsterdam is nu al dringend behoefte aan geschikte ouderenwoningen, zeker voor de lagere en de middeninkomens. En die behoefte zal de komende tien á twintig jaar alleen maar toenemen.

“De verhuur van woonappartementen geschikt voor ouderen gaat beleggers een stabiel en langdurig rendement opleveren”, zegt Damen. “Bovendien staat het vastgoed veelal op een goede locatie, zodat het zijn waarde behoudt. Ook immaterieel valt winst te behalen. Veel ouderen wonen in een portiekwoning zonder lift en lopen het risico van de trap te vallen. Of ze vereenzamen, juist omdat ze de trap niet af durven. Een complex met gelijkvloerse woningen en liften verhoogt de kwaliteit van leven voor ouderen weer. Bovendien komen de portiekwoningen vrij voor starters, wat natuurlijk ook gewaardeerd wordt door een stadsbestuur dat een gezonde woningmarkt nastreeft. Wij zien het als een maatschappelijke plicht om nieuwe allianties met beleggers te sluiten, zodat we samen de voormalige zorggebouwen kunnen transformeren tot woongebouwen voor ouderen en mensen met een beperking.”

Hét mobiele netwerk van de toekomst!

Ons leven, maar ook ons werk wordt steeds meer gedigitaliseerd. Dit leidt tot een toenemende druk voor bedrijven om de consument én werknemer digitaal te faciliteren en blijvend aan zich te binden. “Gelukkig kunnen wij hen met deze complexe uitdagingen helpen”, zegt Marieke Snoep, directeur T-Mobile Zakelijk.

Als voorbeelden noemt ze het altijd en overal kunnen samenwerken in de cloud en het internet der dingen. “Om het maximale uit deze technologieën te halen, heeft T-Mobile het afgelopen jaar een hypermodern nieuw 4G-netwerk gebouwd. Een netwerk dat is uitgerust met de beste mobiele technologie die beschikbaar is op het gebied van bellen en dataverkeer. Een netwerk ook met veel datacapaciteit. Zo schept de combinatie tussen IT en optimaal mobiel werken unieke kansen voor bedrijven om groei en productiviteit te optimaliseren.”

Volgens Snoep werpt deze investering meteen zijn vruchten af. “We zien het gebruik van data door onze klanten op jaarbasis met zo’n 60% stijgen. In de toekomst vergen mens én technologie alleen maar meer van een mobiel netwerk. Denk aan slimme energienetwerken, smart cities en e-Health. Als samenleving verzamelen we steeds meer data die steeds beter aan elkaar verbonden kan worden. Bij voorkeur is die data altijd en overal toegankelijk. Juist daarom zie ik zo’n belangrijke toekomst weggelegd voor mobiel internet. Eind december 2015 woont 99% van de Nederlanders in een gebied waar T-Mobile een 4G-dekking heeft. Ons nieuwe netwerk geeft zakelijk Nederland echt veel meer. Meer masten, meer 4G, meer snelheid – kortom: meer voor de toekomst.”

www.t-mobile.nl

Vodafone | Toekomstbestendig met Ready Business

Wil een bedrijf toekomstbestending zijn, dan moeten werknemers overal kunnen communiceren, ongeacht op welk apparaat of met welke verbinding. “Met Vodafone Unified Communications (UC) maken we dit mogelijk”, vertelt Alexander Saul, Directeur Zakelijke Markt Vodafone. “Hiermee bieden we organisaties één platform waarin hun vaste en mobiele telefonie geïntegreerd is, maar ook andere vormen van communicatie als e-mail en conferencing. Met UC zorgen we voor één gebruikerservaring, zodat communicatie makkelijk en snel verloopt.”

Volgens Saul draait het in 2016 niet langer om het verzamelen van data, maar om hoe we die gegevens intelligent gebruiken. “Big data bevat een gigantische hoeveelheid aan innovatieve businessmogelijkheden. Met de juiste technologie zijn deze kansen snel te ontsluiten, zodat bedrijven hun concurrenten op achterstand zetten. Vodafone heeft daar Ready Business voor: schaalbare en flexibele oplossingen die medewerkers verbinden en in staat stellen klantgericht te werken.”

 

Door 4G zal het dataverkeer exploderen. “In 2020 verwachten we op jaarbasis meer dan 1 exabyte te verwerken, in 2022 gaan we door de grens van 1 zettabyte”, zegt Saul. “Daarom investeren we continu in ons netwerk, ook op het gebied van veiligheid en privacy. Alleen zo slagen we erin marktleider te blijven in het grootzakelijk segment en een klant als de overheid aan ons te binden. Recentelijk werd ons netwerk nog tot het beste van Nederland verkozen, een bewijs dat Vodafone echt toegevoegde waarde levert. Ook in de toekomst willen we de business van onze klanten verrijken, zodat medewerkers én consumenten alle mogelijkheden uit hun netwerk halen.”

 

www.vodafone.nl/ready

 

 

 

De zelfredzame professional

Nieuwe technologieën stellen het beheren van informatie danig op de proef. BCT heeft een vernieuwend businessplatform ontwikkeld om professionals in hun netwerk de mogelijkheid te geven data en informatie te vertalen naar kennis. “We laten professionals excelleren.”

Nieuwe technologieën als big data en social media brengen kansen, maar ook complexe uitdagingen met zich mee. Ze dwingen organisaties om hun visie en bedrijfsprocessen te herijken. Op het vlak van informatiemanagement valt bijvoorbeeld veel vooruitgang te boeken. “Als je kritisch kijkt naar de manier waarop professionals bij overheid en bedrijfsleven worden gefaciliteerd, dan komt een substantieel deel van hen niet voldoende toe aan hun primaire taak”, stelt commercieel directeur Dimitri Palmen van BCT. “Ze voegen te weinig waarde toe, omdat ze te veel tijd kwijt zijn aan zaken als ICT en administratie. Op termijn gaat dit ten koste van de concurrentiekracht en het bestaansrecht van een organisatie. De enige manier om in de toekomst mee te kunnen in de netwerkeconomie is het gericht automatiseren van deze processen, zodat organisaties meer grip hebben op informatiebeheer.”

 

Businessplatform

Om de positie van organisaties in de netwerkeconomie te versterken, heeft BCT een nieuw businessplatform ontwikkeld. Dit businessplatform bestaat uit werkomgevingen die toegesneden zijn op specifieke gebruikersgroepen. Voor de zakelijke omgeving is er Elemenz eOffice, voor overheidsinstellingen Elemenz eGovernment. “Iedere professional logt binnen zijn eigen werkomgeving eenmalig in op het businessplatform”, vertelt Palmen. “Zo krijgt hij op het juiste moment de juiste informatie aangeboden. De gebruikservaring is uitstekend, mede omdat snelheid en gebruiksgemak zijn afgestemd op desktop, tablet én smartphone. Het unieke is dat alle werkomgevingen deel uitmaken van één platform. Hetzelfde brokje informatie is daarom beschikbaar voor alle professionals die het nodig hebben – hoe verschillend hun rollen ook zijn.”

 

Zelfredzame professional

Met het automatiseren van processen is een professional niet langer afhankelijk van anderen voor zijn functioneren. “Hij wordt zelfredzaam, zodat hij zich op zijn kerntaak kan focussen”, zegt Palmen. “Ons businessplatform houdt echter meer in dan alleen toegang hebben tot essentiële functionaliteiten. Het faciliteert de samenwerking met andere professionals in het netwerk en ondersteunt de verantwoording bij zaken als proces- en risicomanagement, maar ook bij wet- en regelgeving. Uiteindelijk werkt een zelfredzame professional met meer plezier – en is hij productiever.”

Een professional is productiever als hij zich op zijn kerntaken kan focussen

 

Minder overhead

Met het businessplatform van BCT kunnen bedrijven en instellingen flink op hun overhead besparen. “Zaken als ICT, personeelszaken en financiën zijn in veel organisaties via een eigen afdeling ingericht”, vertelt Palmen. “Dat is niet efficiënt. Via onze werkomgevingen kunnen we deze secundaire functies automatiseren en faciliteren. Het businessplatform bevindt zich in de cloud; je hoeft er zelf geen hele infrastructuur voor op te tuigen. Ondersteunende zaken als salarisinformatie bieden we aan via een app. Soms zie je in organisaties dat er nog een hele laag bestaat om bepaalde zaken te coördineren. In de nieuwe netwerkeconomie is deze functie overbodig, omdat de focus naar directe samenwerking tussen professionals is verschoven.”

Meerwaarde

BCT heeft in zijn nieuwe pand, The Black Box genoemd, een ruimte ingericht waar organisaties en professionals zelf het nieuwe businessplatform kunnen ervaren. Volgens Palmen zijn de mogelijkheden van automatisering veel verder dan de meesten van ons weten. Het enige wat hun implementatie in de weg staat, is de mens. “Mensen zijn gewoontedieren; ze veranderen niet graag. Ik wil er dan ook een lans voor breken dat technologie bedrijven niet onder druk zet, maar juist een bijdrage levert aan hun bestaansrecht. Ook wij zien ons door de techniek steeds voor nieuwe uitdagingen gesteld. Toch zijn we er de afgelopen dertig jaar steeds in geslaagd om nieuwe technologieën te vertalen naar de behoefte van de markt. Dat is onze meerwaarde, onze kracht.”

 

Co-creatie

BCT wil zijn informatiemanagement continu verbeteren. Klanten en partners spelen daarin volgens Palmen een cruciale rol. “Veel van onze producten zijn dankzij een intensieve samenwerking met hen tot stand gekomen. Ons nieuwe businessplatform komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een voortzetting van eerdere oplossingen die we door de toepassing van moderne technologieën naar één platform evolueren. Onze huidige klanten hoeven geen compleet ander systeem aan te schaffen; ze zijn al een heel eind op weg naar ons nieuwe businessplatform. Nieuwe klanten gaan direct aan de slag op het nieuwe businessplatform. Door de professionals zelfredzaam te maken, verhogen ze het rendement van hun data, informatie en processen. Daarmee etaleren ze duidelijk hun meerwaarde binnen de netwerkeconomie. Nu en in de toekomst.”

Concurrerend met kennis

BCT is een internationale leverancier van Enterprise Information Management (EIM). Met zijn software, diensten en gecommitteerde professionals optimaliseert BCT de kennisexploitatie binnen organisaties. “Informatie is de sleutel naar een succesvolle toekomst”, vertelt commercieel directeur Palmen.

Voor organisaties is professioneel informatiemanagement een steeds belangrijkere voorwaarde. Een organisatie die haar data en documenten niet op orde heeft, verliest aan onderscheidend vermogen en – uiteindelijk – haar bestaansrecht. “In veel organisaties functioneren de corebusiness en ICT als twee gescheiden werelden”, vertelt commercieel directeur Dimitri Palmen van BCT. “Hun knowhow en creativiteit komen daardoor onvoldoende uit de verf. Met onze dienstverlening sla je alsnog een brug tussen deze twee werelden. Zo benutten organisaties hun volledige potentieel aan kennis, zodat ze een concurrerende voorsprong creëren en behouden.”

EIM

Met meer dan tweehonderd gecommitteerde medewerkers zet BCT zich dagelijks in om ruim achthonderd organisaties te ondersteunen bij het managen van hun informatiestromen en bedrijfsprocessen. Het bedrijf kan daarbij terugvallen op bijna dertig jaar ervaring. “We zijn in 1985 gestart met het ontwikkelen van documentbeheer”, vertelt operationeel directeur Jos Bischoff. “Al snel hebben we onze dienstverlening uitgebreid naar een compleet productportfolio op het gebied van Enterprise Content Management (ECM). Met ons ECM krijgen bedrijven grip op hun processen door het organisatiebreed beheren van diverse vormen van content. Op verzoek van verschillende klanten zijn we er na enige tijd ook mee gestart om meer de kern van hun bedrijfsvoering te ondersteunen. Om dit proces verder te optimaliseren, hebben we – met als basis ons ECM – slimme Enterprise Information Management-(EIM)-oplossingen ontwikkeld.”

Volgens Bischoff heeft dit nieuwe EIM zich al in de praktijk bewezen. “Onze EIM-oplossingen garanderen de kwaliteit van gegevens, zodat organisaties voordeel uit hun datastromen halen. Door die gegevens vervolgens in de juiste context en op het juiste moment ter beschikking te stellen, creëren we relevante informatie voor onze opdrachtgevers. Zo ontstaat er kennis die organisaties kunnen gebruiken om een concurrerende voorsprong te creëren en te behouden. Organisaties kunnen deze kennis dan doelgericht inzetten om hun financiële, bestuurlijke, HR- en kwaliteitsprocessen optimaal in te richten. Door het beschikbaar en bruikbaar maken van informatie verhogen we het rendement van organisaties en ondersteunen we ook het risicomanagement en de klantgerichte werking.”

‘We verhogen het rendement van informatie binnen organisaties’

Strategieën

BCT wil over een paar jaar marktleider zijn in West-Europa met innovatieve EIM-oplossingen. Het bedrijf hanteert hiervoor een klant- en productgerichte strategie. “Onze klantgerichte benadering richt zich vooral op ICT-professionals”, vertelt Palmen. “Samen met deze specialisten implementeren we projecten binnen middelgrote en grote organisaties in verschillende branches, zoals gemeenten, woningcorporaties, regionale diensten, de zorg en het onderwijs. We beschikken over de knowhow om onze klanten te ondersteunen in het realiseren van hoge ambities. Onze op software gebaseerde diensten zijn branche-onafhankelijk: ze kunnen op iedere specifieke klantsituatie worden ingericht. We beperken ons hierbij niet tot Nederland, maar implementeren onze oplossingen ook in andere West-Europese landen, zoals België, Duitsland, Zwitserland en Zweden – in samenwerking met partners.”

De tweede strategie sluit aan bij de groeiende behoefte in de markt naar Software as a Service (SaaS). “Steeds meer bedrijven zien ervan af om zelf een compleet ICT-systeem op te zetten”, zegt Palmen. “Ze willen dat hun medewerkers een product zo snel en eenvoudig mogelijk kunnen gebruiken. De producten worden steeds minder vaak bij klanten geïnstalleerd, maar juist door ons via cloudcomputing aangeboden en beheerd. Ook binnen onze productgerichte benadering bieden we per branche verschillende opties aan. We kunnen die brede inzetbaarheid van ons productportfolio realiseren dankzij de kennis en ervaring die we bij klantgerichte projecten hebben opgedaan – en nog steeds opdoen.”

Betrouwbare kennispartner

Volgens Bischoff worden organisaties door de continu veranderende markt steeds geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. “De voortdurende technologische ontwikkelingen dwingen organisaties mee te gaan in het creëren van nieuwe mogelijkheden om hun dienstverlening aan te bieden”, zegt Bischoff. “Tegelijkertijd moeten ze daarbij scherp zijn op hun corebusiness, zodat ze onderscheidend blijven. Ook de wet- en regelgevers stellen voortdurend nieuwe eisen, zowel op nationaal als op Europees niveau. En dan is er nog de consument die steeds mondiger en veeleisender wordt.”

“Dit alles zet de concurrentiekracht van organisaties onder zware druk”, vult Palmen aan. “Het dwingt ze om zo prestatiegericht en efficiënt mogelijk te werken. Ketenintegratie en fusies zullen aan de orde van de dag zijn. Organisaties hebben daarbij behoefte aan betrouwbare kennispartners die hen helpen om hun doelstellingen te behalen. BCT kan deze organisaties ondersteunen bij zaken als het doorvoeren van kostenbesparende maatregelen en het voorkomen van financiële en aansprakelijkheidsrisico’s. Ook al is de toekomst nooit eenduidig: met onze dienstverlening kunnen organisaties deze met open vizier en vertrouwen tegemoet treden.”

Mobiliteit die bedrijven verder brengt

Autoleasing een commodity? Alphabet autolease bewijst dat ontzorging, innovatie en duurzaamheid wel degelijk waarde aan mobiliteit toevoegen. Daarbij staat een transparante dienstverlening zeer hoog in het vaandel.

Autolease gaat nogal eens gepaard met onverwacht hoge nacalculaties. Dat het ook anders kan, bewijst Alphabet door als eerste leasemaatschappij in Nederland in te zetten op transparantie. “We willen klanten op voorhand een realistisch beeld van de total cost of ownership geven”, vertelt John A. Spies, de CEO van Alphabet Nederland. “Daarom hebben we bijvoorbeeld het Raster ingevoerd, een matrixcalculatie waarmee klanten in één oogopslag zien wat de financiële effecten zijn bij afwijkingen op het contractueel vastgelegde aantal kilometers.”

Alphabet nam daarnaast het brandstofverbruik, dat een significante bijdrage levert aan de kostprijs, kritisch onder de loep. Uit een onderzoek onder 34.000 eigen berijders bleek dat het werkelijke brandstofverbruik gemiddeld veel hoger ligt dan de onder optimale omstandigheden vastgestelde fabrieksnorm. “Voor sommige auto’s liep dit verschil zelfs op tot 43%”, vertelt Spies. “Naar aanleiding van dit onderzoek hebben we een nieuwe calculatiemethode ontwikkeld die wél een realistische calculatie oplevert. Met onze online EV-tool tackelen we een soortgelijk probleem. We constateerden dat veel semi-elektrische auto’s niet optimaal gebruikt worden. Als berijders bijvoorbeeld regelmatig de benzineaandrijving gebruiken, vallen de geraamde kosten wel vijf keer zo hoog uit. De EV-tool geeft een ondernemer snel duidelijkheid of het gezien zijn specifieke mobiliteitsbehoefte wel efficiënt is om semi-elektrisch te rijden.”

Geen nummerplaat

In navolging van Alphabet International, een dochter van de BMW Groep, heeft Alphabet Nederland recentelijk zijn missie aangescherpt. “We willen mobiliteit bieden die onze klanten verder brengt”, vertelt Spies. “Het woord mobiliteit is niet willekeurig gekozen. Mede door het nieuwe werken willen mensen vooral bewegingsvrijheid, zodat ze zich zorgeloos van A naar B kunnen verplaatsen wanneer het ze uitkomt. Of dat nu met een auto of een ander vervoermiddel is. Klanten verwachten dat we hierop inspelen en de regie nemen bij het vinden van efficiënte mobiliteitsoplossingen.”

In de strategie van Alphabet staat de klant zoals vanouds centraal. “Een berijder is geen nummerplaat, maar een persoon”, zegt Spies. “Iedereen in onze organisatie is ervan doordrongen dat berijders in de watten gelegd moeten worden. Juist door deze collectieve inspanning ervaren klanten onze dienstverlening als meer dan een commodity. Ook ons unieke onestopshop-dealermodel wordt als toegevoegde waarde gezien. Onze berijders kunnen immers bij één loket – de dealer – terecht voor zaken als onderhoud, schade, banden en ruitreparaties. We hebben met alle merkorganisaties stevige SLA’s gesloten waarin onze visie op ontzorging tot uiting komt. Als preferred supplier verwachten wij omgekeerd van dealers een hoge kwaliteit terug.”

‘Alphabet is verrassend voorspelbaar’

Duurzame ambitie

Alphabet mag zichzelf dan niet expliciet als duurzaam afficheren, het is wel de enige grote leasemaatschappij in Nederland die beschikt over een notering op de CO2-ladder en het ISO 14001-certificaat heeft, inclusief milieuparagraaf. Enige maanden geleden verwierf Alphabet bovendien de Gold Fleet-status in het Cleaner Car Contracts-project van de Stichting Natuur en Milieu. “Toen we het contract in 2010 tekenden, kende ons wagenpark nog een gemiddelde CO2-uitstoot van 183 gr/km”, vertelt Spies. “De doelstelling om dit in 2012 terug te brengen naar gemiddeld 120 gr/km hebben we ruimschoots gehaald – mede dankzij de bereidheid van onze klanten om hun wagenpark te vergroenen.”

Begin dit jaar tekende Alphabet een nieuw contract met Gold Fleet Status om de uitstoot verder te verlagen naar 113 gr/km in 2014. Elektrisch rijden speelt hierbij een belangrijke rol. “Bij iedere elektrische auto leveren we voortaan ook laadinfrastructuur”, vertelt Spies. “We zijn hiervoor een samenwerking met Eneco aangegaan, die een laadvoorziening bij de berijder thuis zal installeren. Via een speciale app krijgt de berijder online inzicht in het laadverbruik en de bijbehorende kosten. Bovendien garandeert Eneco dat de auto op Nederlandse windstroom rijdt.”

AlphaCity

Trendwatchers voorspellen een toename van de zogenoemde deeleconomie, waarin niet bezit maar gebruik van een middel de norm is. Deze trend is bijvoorbeeld terug te zien in de groeiende populariteit van carsharing. “Sommige bedrijven zetten zelf al deelauto’s in, maar merken dat het beheer relatief veel energie vergt”, vertelt Spies. “Als alternatief hebben we eind vorig jaar AlphaCity geïntroduceerd. Deze vorm van carsharing is vooral interessant voor werknemers die geen eigen leaseauto hebben, maar wel zakelijke ritten moeten maken. Eventueel kan een werkgever de AlphaCity-auto als extra secundaire arbeidsvoorwaarde ook inzetten voor privégebruik.”

De AlphaCity-auto’s zijn premiummodellen van het moederbedrijf van Alphabet. Volgens Spies zijn ze speciaal ontworpen voor carsharing. “De genen van deze deelauto’s bevatten de nieuwste technologieën. Daarmee kunnen geautoriseerde berijders de deelauto’s gemakkelijk online reserveren en via een volledig geborgd procedé gebruiken. Wagenparkbeheerders hoeven de deelauto’s in principe alleen maar te monitoren, want we kunnen desgewenst de gehele handling op efficiënte wijze voor onze rekening nemen, inclusief schoonmaak en onderhoud. Met deze synergie tussen innovatie en ontzorging illustreert AlphaCity eens te meer hoe verrassend voorspelbaar Alphabet is.”

  bekijk hier het artikel in pdf

Goed gefinancierd de crisis door

Werkkapitaal lastig te financieren? Niet wat ABN AMRO Commercial Finance (ACF) betreft. Met maatwerkoplossingen creëert ACF de financiële ruimte die ondernemers juist nu zo hard nodig hebben. “Onze dienstverlening blijkt uiterst crisisbestendig”, zegt CEO Luuc Mannaerts.

Commercial finance is allang geen nichebusiness meer. Steeds meer ondernemers ontdekken de voordelen van het vrijmaken van werkkapitaal uit hun vlottende activa. Vorig jaar nam de vraag naar deze dienstverlening met maar liefst twintig procent toe, zowel nationaal als internationaal. “Factoring blijkt uiterst crisisbestendig”, vertelt Luuc Mannaerts, CEO van ABN AMRO Commercial Finance Holding (ACF). “Het is een unieke vorm van werkkapitaalfinanciering met beperkt risico, omdat er een tastbaar onderpand is: een debiteurenvordering of een voorraad. Met de strengere regelgeving van BASEL III is commercial finance plots een strategische manier van financieren geworden.”

Maakte voorheen vooral het mkb gebruik van factoring, tegenwoordig zetten ook grote bedrijven dit instrument in. “De lat voor onze dienstverlening is veel hoger komen te liggen”, zegt Peter de Koning, algemeen directeur ABN AMRO Commercial Finance Nederland. “Bij commercial finance kijken we niet zozeer in de achteruitkijkspiegel om te zien hoe een onderneming gepresteerd heeft, maar naar de huidige bedrijfsprocessen en de mogelijkheden in de toekomst. Dat beoordelingstraject is bij grote bedrijven veel ingewikkelder dan in het mkb. ACF beschikt over meer dan 45 jaar ervaring om die grote ondernemingen maatwerk te leveren. Een expertise die we nu combineren met de financiële sectorkennis van ABN AMRO.”

Ontzorgen

De debiteurenadministratie vormt de basis voor financiering en aanvullende diensten als creditmanagement en insolventierisicodekking. Maar ACF maakt ook werkkapitaal vrij uit voorraden. “We investeren continu in onze dienstverlening”, vertelt Luuc. “Behalve dat we momenteel de digitale mogelijkheden van onze voorraadfinanciering doorontwikkelen, verkennen we voor verschillende landen in West-Europa de financieringsmogelijkheden van andere assets, zoals een fabriekslijn of onroerend goed. Met dit soort innovatieve oplossingen willen we nog meer mogelijkheden voor ondernemers creëren.”

Waar factoring ooit een arbeidsintensief proces was, is deze dienstverlening nu grotendeels geautomatiseerd. Daardoor verloopt het financieringsproces veel efficiënter, sneller en duurzamer. Een ondernemer heeft tegenwoordig eigenlijk nauwelijks meer omkijken naar factoring, zegt Peter. “Met onze oplossing vindt een digitale koppeling plaats tussen het boekhoudpakket van onze klant en onze systemen, zodat we automatisch de data voor ons debiteuren- en voorraadbeheer ontvangen. Zo zijn we in staat de uitstaande vorderingen en voorraad continu te monitoren en onze klanten snel van up-to-date informatie te voorzien. Fluctuaties leiden tot aanpassing van de kredietruimte, zodat bijvoorbeeld een seizoenspiek niet tot financiële beperkingen leidt. Zeker in het huidige turbulente economische klimaat biedt onze dynamische financiering een groot strategisch voordeel.”

‘Ons succes komt voort uit het succes van onze klanten’

Dialoog

ACF levert meer dan maatwerkfinanciering. De financieel dienstverlener mobiliseert zijn expertise ook om het risicomanagement van ondernemers te versterken. “We signaleren bepaalde trends eerder dan de klant”, aldus Peter. “Zo kunnen we hen in een vroeg stadium informeren als bijvoorbeeld de kredietwaardigheid van een debiteur naar beneden wordt bijgesteld. Het is dan natuurlijk aan de ondernemer om wel of niet een koerswijziging in te stellen. Risico’s zijn immers inherent aan ondernemen. Maar wat een klant ook doet, hij weet in ieder geval waar de klippen liggen. Dat is zeker ook in ons belang. Ons succes komt voort uit het succes van onze klanten. Als zij groeien, groeien wij met hen mee.”

Volgens Luuc vereist deze betrokkenheid een actieve dialoog met de klant over diens business. “We vragen relatief veel inzicht in de bedrijfsvoering. En met een goede reden: openheid stelt ons in staat de juiste inschattingen te maken. Dit kan soms best overweldigend zijn. Zeker sinds de crisis krijgen ondernemers veel prikkels om voorzichtig te zijn met het geven van informatie aan de buitenwereld. En dat terwijl een dialoog nu juist de oplossing is om uit de economische malaise te komen. Het draait allemaal om vertrouwen. Daarom trainen we onze professionals ook in het voeren van een goede dialoog. Een ondernemer moet zich comfortabel bij ons voelen. Onze klantgerichte aanpak betaalt zich duidelijk terug: we hebben nauwelijks verloop aan klanten.”

Onestopshop

ACF onderscheidt zich in de markt door tot negentig procent op debiteurenvorderingen te financieren. Het insolventierisico kan onder voorwaarden zelfs volledig afgedekt worden. Met vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland behoort ACF tot de top van factoringbedrijven in West-Europa. “In deze landen kennen we de wetgeving en zakelijke mores tot in detail”, vertelt Luuc. “Intern hebben we die expertise goed georganiseerd, zodat we ondernemers optimaal kunnen ondersteunen. Binnenkort zal ACF in deze vier landen over een uniform productaanbod beschikken – uiteraard met lokale nuances. Zo komen we weer een stap dichter bij ons uiteindelijke doel: een onestopshop worden voor werkkapitaalfinanciering in West-Europa.”

Leasen moet transparant zijn
Het lijkt onlosmakelijk met autolease verbonden: kleine lettertjes en nacalculaties. Dat het ook anders kan, bewijst Alphabet met zijn transparante dienstverlening. De leasemaatschappij introduceert dit jaar weer een aantal innovatieve concepten, zoals het Raster en carsharing via AlphaCity.

Alphabet wil de markt graag verrassen. Maar dan wel met innovatieve producten en niet met ingewikkelde nacalculaties. “Ondernemers weten bij ons precies waar ze aan toe zijn”, vertelt Anne Brons, Director Marketing & Business Development. “Begin dit jaar hebben we onze algemene voorwaarden aangepast. De tekst werd korter en toegankelijker geformuleerd, maar ook de procedures zelf werden vereenvoudigd. Klanten lezen dan toch eerder de voorwaarden helemaal door, zodat ze achteraf niet voor verrassingen komen te staan.” Daarnaast voerde Alphabet het Raster in, een matrixcalculatie waarmee de klant op voorhand ziet wat het financiële effect is als er meer of minder kilometers worden gereden dan ingecalculeerd. “We gaan erg ver om inzicht in de mogelijke kosten te geven”, vertelt Brons. “Neem nu de aanpassing van de bijtellingsregels en de houderschapsbelasting per 1 juli aanstaande. We hebben de effecten hiervan begin dit jaar al doorgerekend in onze offertes. Afhankelijk van het type auto kan het de komende jaren om een prijswijziging tot pakweg honderd euro per maand gaan. We zijn daarmee de enige leasemaatschappij die toekomstige kosten op voorhand communiceert. Dat maakt Alphabet verrassend voorspelbaar.”

AlphaCity

Alphabet is een dochtermaatschappij van BMW AG. Het leasebedrijf zit dicht op ontwikkelingen binnen de auto-industrie, zodat het nieuwe technologie snel vertaalt naar innovatieve concepten. In het najaar introduceert Alphabet carsharing onder de naam AlphaCity. “We zien een toenemende behoefte bij werkgevers om flexibel auto’s in hun wagenpark op te nemen”, vertelt Brons. “Sommige bedrijven zetten zelf al deelauto’s in, maar merken dat het beheer relatief veel tijd vraagt. Ons concept maakt carsharing juist heel efficiënt: wij nemen alle handling voor onze rekening. Dankzij de slimme technologie achter AlphaCity kunnen wagenparkbeheerders de AlphaCity-auto’s gemakkelijk monitoren. Data worden automatisch op een server geregistreerd en zijn overzichtelijk online te raadplegen. Bovendien is de hele procedure geborgd. Berijders boeken via hun unieke code online een AlphaCity-auto die ze met een speciale chip openen, starten en afsluiten. Een sleutel komt er niet meer aan te pas.”

AlphaCity biedt ook berijders een goedkoper alternatief voor een vaste leaseauto. Zeker nu sommigen hun vervoer steeds vaker met een mobiliteitsbudget willen regelen. “Het lukt nog niet veel bedrijven om dit budget succesvol te implementeren”, zegt Brons. “Kostentechnisch is het voor een werknemer lastig om naast een vaste leaseauto nog andere vervoersmodaliteiten te kiezen. Bij carsharing betaalt een berijder echter alleen voor de dagen dat hij daadwerkelijk in een auto rijdt. AlphaCity creëert voor werknemers de financiële ruimte om ook eens het openbaar vervoer te nemen.”

Gedragsverandering

Fleet Agent is een onlineapplicatie die wagenparkbeheerders in staat stelt hun vloot efficiënt te beheren. Via het Fleet Agent Dashboard kunnen ze bijvoorbeeld de besparing uitrekenen als berijders niet meer langs de snelweg tanken: deze besparing bedraagt voor een grote onderneming al snel duizenden euro’s op jaarbasis. Theorie is één ding, gedragsverandering daadwerkelijk realiseren is echter een tweede. Daarom heeft Alphabet de Fleet Agent Ranking ontwikkeld, een loyaliteitsprogramma waarmee werkgevers hun berijders kunnen stimuleren om gunstiger te rijden. “Deze tool stelt een competitie van berijders samen door diverse exploitatiegegevens van hun leaseauto te combineren”, zegt Brons. “De ranglijst is eenvoudig op maat in te stellen. Een werkgever die bijvoorbeeld zuinig rijden belangrijk vindt, laat het verbruik als zwaarste factor in de score meewegen. Ook medewerkers kunnen inloggen, en hun ranking zien. Het is de bedoeling dat ze enthousiast raken en hun rijgedrag verbeteren om op de ranglijst te stijgen. Voorwaarde voor de gedragsverandering is dan wel dat werkgevers periodiek een beloning uitreiken aan degene die de competitie gewonnen heeft. Uiteraard bepaalt de werkgever zelf wat hij daarvoor ter beschikking stelt.”

E-mobility

Alphabet is een van de bedrijven die het Cleaner Car Contract heeft ondertekend, een initiatief van Stichting Natuur en Milieu. Het leasebedrijf sprak daarbij de ambitie uit om in 2012 een gemiddelde uitstoot van 120 gram CO2 bij nieuwe contracten te realiseren. “Het ziet ernaar uit dat we dit doel halen”, vertelt Brons. “Elektrisch rijden speelt hier straks een belangrijke rol bij. We hebben een productmanager e-mobility aangesteld. Als specialist faciliteert hij de elektrische mobiliteit voor onze klanten. Dit begint met het schetsen van een realistisch beeld van elektrisch rijden. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen theorie en praktijk, bijvoorbeeld op het gebied van laadtijd en actieradius. Via onze nieuwe online EV-tool kunnen geïnteresseerden zien welke typen elektrische auto’s leverbaar zijn en wat hun specificaties en kosten bij gebruik zijn.”

Gevraagd naar praktische toepassingsmogelijkheden van elektrische auto’s, noemt Brons AlphaCity. “Sommige AlphaCity-auto’s maken relatief weinig kilometers, zeker als berijders er niet mee de stad uit hoeven. Dan kan een ondernemer een gefundeerde keuze maken om deze wagens te vervangen door elektrische auto’s. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de elektrische auto is fiscaal interessanter en levert een wezenlijke bijdrage aan het beperken van de CO2-uitstoot van het wagenpark.”

 

‘Alphabet is verrassend voorspelbaar’

‘Leasen moet gewoon een abc’tje zijn’
Alphabet behoort tot de grootste vijf leasemaatschappijen in Europa en staat bekend om zijn innovatieve concepten. Als eerste leasemaatschappij in Nederland introduceert Alphabet transparantie in zijn dienstverlening. “Leasen moet gewoon een abc’tje zijn”, aldus CEO John Spies.

Het was al in verschillende media aangekondigd, maar sinds eind vorig jaar is het definitief: ING Car Lease gaat verder onder de naam van Alphabet. “We hebben onze nieuwe naam direct gekoppeld aan een vernieuwde benadering van ons leaseproduct”, vertelt Spies. “Het alfabet begint met abc en eindigt op xyz. Het alfabet is bij iedereen bekend en is – hoewel een beetje saai – juist heel erg voorspelbaar. En dat heeft alles te maken met hoe je bij ons een auto leaset. Als je begint, weet je wat erna komt en zelfs hoe het eindigt. Sinds kort bieden we bijvoorbeeld het Raster aan, een product waarmee je in één oogopslag kunt zien wat de kilometergerelateerde tarieven zijn. Zo wordt leasen een abc’tje: eenvoudig en eerlijk. Aan verrassingen in de vorm van ondoorzichtige nacalculaties doen we dus niet.”

Deze innovatie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Alphabet liet de afgelopen jaren een onafhankelijk bureau uitgebreid onderzoek verrichten naar de leasemarkt. Daaruit bleek dat vooral managers en berijders in het mkb met argusogen naar leasemaatschappijen kijken. “Leaseproducten zijn te diffuus geworden”, vertelt Spies. “Het komt regelmatig voor dat de afgesproken leaseprijs tijdens de contractduur gaat fluctueren. Er wordt echter weinig inzicht gegeven in welke componenten nu precies aangepast zijn; laat staan of de tariefwijziging wel billijk is. Wij slaan daarom een andere weg in.”

Alphabet levert geen half werk. Binnen de organisatie is men fel op heldere communicatie naar de klant én elkaar. “Transparantie begint met een feilloze productkennis”, aldus Spies. “Of je nu in de backoffice werkt of bij sales: je moet weten waar je over praat als je iets duidelijk wilt maken. We hebben onlangs nog onze algemene voorwaarden herschreven op helderheid. Ook hebben we een transparantiescan ingevoerd: voordat documenten de deur uitgaan, worden ze intern eerst kritisch op duidelijkheid getoetst.”

Innovatie

Alphabet is een dochteronderneming van BMW AG uit München. De leasemaatschappij zit daardoor dicht bij het vuur als het gaat om innovaties in de auto-industrie. “Meer dan voorheen zijn we in de gelegenheid om in een vroeg stadium mee te denken over mobiliteitsoplossingen”, vertelt Spies. “Onze vestiging in München heeft bijvoorbeeld een proef lopen onder de naam AlphaCity. Berijders kunnen met een speciale pas over een auto beschikken. Na gebruik kunnen ze de auto parkeren op verschillende plaatsen in de stad. Berijders beschikken zo flexibel over een auto zonder aanschafprijs of vaste kosten: ze betalen alleen een bedrag per gereden kilometer.”

Om als eerste innovatieve concepten op de Nederlandse leasemarkt te brengen, volgt Alphabet de arbeidsmarkt op de voet. “Het nieuwe werken, flexibilisering van arbeid, persoonsgebonden budgetten: ze beïnvloeden de manier waarop wij onze producten ontwikkelen”, zegt Spies. “Een berijder die een dag thuis werkt, gebruikt zijn leaseauto niet. Op dit soort veranderingen willen we in de nabije toekomst inspelen met nieuwe concepten. We denken daarbij ook aan alternatieven voor de auto. Tot op heden is het echter niet mogelijk om met één enkele kaart de mogelijkheden van een auto, fiets, bus of trein optimaal te combineren. Ook in het buitenland is daar nog geen enkele organisatie in geslaagd. En als je met de CEO’s van grote bedrijven praat over mobiliteit in de toekomst, zeggen ze bijna eensgezind dat de auto over vijf jaar nog steeds bepalend is om ons van deur tot deur te vervoeren.”

Europese markt

Vóór de fusie was Alphabet met drieduizend auto’s een relatief kleine speler op de Nederlandse markt. Nu is het een van de grootste leasemaatschappijen in ons land. Spies: “In Duitsland beschikte Alphabet al over een groot marktaandeel, maar was de fusiepartner nauwelijks vertegenwoordigd. En dat terwijl Duitsland toch een van de belangrijkste handelspartners van Nederland is. Dankzij de fusie vormen we nu één sterk bedrijf in alle vijftien Europese landen waar we vertegenwoordigd zijn, zodat we onze klanten nog beter vanuit een pan-Europese achtergrond kunnen bedienen.”

Van a tot z

De moedermaatschappij van Alphabet mag dan een autofabrikant zijn; de leasemaatschappij blijft merkonafhankelijk opereren. “We voeren gewoon alle automerken, van a tot z”, benadrukt Spies. “De naam Alphabet stond vanaf de oprichting van het bedrijf al symbool voor deze universele gedachte. Bij onze voormalige aandeelhouder voerden wij hetzelfde beleid. De fusie verandert helemaal niets aan deze filosofie: we zetten ons nog steeds in om voor iedere individuele klant de beste oplossing te bieden, ongeacht het automerk. Ook op het gebied van duurzaamheid nemen we onze verantwoordelijkheid. Nog steeds beschikken we als enige grote leasemaatschappij over een notering op de CO2-ladder en het ISO 14001-certificaat, inclusief milieuparagraaf. Die koppositie willen we bij Alphabet graag consolideren.”