Auteur: Marco Mulders

Detachering in online marketing

Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren een eigen e-commerce afdeling opgezet. Vacatures op deze afdelingen zijn lang niet altijd gemakkelijk te vullen. De arbeidsmarkt is krap en actuele kennis is essentieel, maar schaars. Vooral het opvangen van tijdelijke pieken – zoals rondom de ontwikkeling van een nieuwe site of bij een productlancering – is een uitdaging. Tribal biedt hier een oplossing voor met haar nieuwe detacheringstak.

“Vanuit onze consultancy hebben we alle specialismen op het gebied van internetmarketing al in huis”, vertelt Jeannette Franken, mede-eigenaar van Tribal. “Onze hoogopgeleide specialisten zijn direct en flexibel inzetbaar.

Zo kunnen we een zwangerschapsverlof opvangen, maar ook de maanden overbruggen die nodig zijn om een vacature te vervullen. Via detachering voorkomt een bedrijf dat een project stil ligt: dit kan net het onderscheid maken tussen wel of niet concurrerend zijn.”

Tribal heeft hiermee bij bestaande klanten al ervaring opgedaan. Behalve de klant reageerde ook het eigen personeel enthousiast. “Als specialisten ons verlaten, is het om na jaren van bureaudienst ook eens aan klantzijde ervaring op te doen”, vertelt Franken. “Met onze nieuwe detacheringstak bieden we onze huidige en toekomstige mensen een nog rijkere werkomgeving. Met meer afwisseling, maar ook verdieping of verbreding van kennis. Voorlopig ligt de focus op de regio’s Den Bosch, Tilburg, Eindhoven, Breda, Nijmegen en Utrecht. Maar uiteindelijk zullen we landelijk gaan werken. Tribal heeft nu twee proposities die elkaar kunnen versterken. Hopelijk ligt onze detachering straks net zo goed in de markt als onze consultancy.”

Create customer value
Het slagveld in de retailmarkt, de verschuivingen in andere markten: ze tonen aan hoe belangrijk de klantervaring in dit digitale tijdperk is. Bedrijven die customer value echt centraal zetten, scoren winstgevendheid, klantwaardering en medewerkerstevredenheid als belangrijkste KPI’s.

“Een goede klantervaring is dé voorwaarde voor structureel succes en tevreden medewerkers geven hier invulling aan”, zegt Arjan Grootenboer, CCO bij Oxyma. “Veel merken beseffen dat het anders moet, maar weten niet hoe. Ze vragen zich af wie hun klant is, welke behoefte hij heeft en via welke channels ze relevante dialogen aan moeten gaan. Een hele uitdaging, zeker als je miljoenen klanten hebt.”

Volgens Grootenboer is daarom een volgende stap noodzakelijk: omni-channel marketing. “De ervaring van de klant is dan zo rijk, dat hij het gevoel heeft met een bevriend merk te communiceren. Een merk dat zijn behoeftes kent en invult. Marketing wordt ervaren als service, zodat klanten je beste ambassadeurs worden en graag bij je blijven.”

De juiste omni-channel experience voor maximale customer value is vooral een ’Hoe-doe-ik-dat vraagstuk’. Met bijna 300 medewerkers helpt Oxyma haar opdrachtgevers bij de transformatie tot een echte omni-channel speler. “We werken met roadmaps die we samen ontwikkelen en uitvoeren”, schetst Grootenboer. “Multidisciplinaire agile teams van de opdrachtgever en Oxyma pakken daarbij zaken als data analytics, marketing technologie, creatives en channels integraal op. Ons uiteindelijke doel is om het nummer 1 omni-channel agency van Europa te worden. Niet in omzet of aantal medewerkers, maar als kwalitatief beste partij binnen dit vakgebied.”

Pionieren als way of life

De consument verbazen, informeren, ontroeren, inspireren en laten lachen. Iedere dag weer. Dat is wat RTL Nederland wil. CEO Bert Habets vertelt over pioniersdrang, de groei in het digitale domein en talent binden. Zijn lijfspreuk: voor ieder goed idee, is er budget.

Iedere dag de consument boeien door hem te informeren en amuseren. Dat vraagt om een zoektocht waarbij je bewust conventies moet doorbreken. Zoals het ondernemerschap onder medewerkers stimuleren. Want, zo zegt Habets: “Routine is de dood in de pot van innovatie. Het klinkt misschien gek voor een bedrijf waarvan de start pionieren in het kwadraat was, maar we worden ons steeds meer bewust van onze innovatiedrang. We denken scherp na over onze visie, zodat we met een gezonde dosis lef in rap tempo invulling aan goede ideeën kunnen geven die aansluiten bij onze strategie. Ideeën waarin we unieke concepten aan unieke talenten kunnen koppelen, daar ligt onze kracht. Een businessplan is van ondergeschikt belang: als je innovatie op de juiste manier organiseert, kan het snel succesvol zijn.”

 

‘Als je innovatie goed organiseert, kan het snel succesvol zijn’

Digitaal domein

Het succes van RTL is vooral bekend van tv. Denk aan Big Brother, The Voice en natuurlijk GTST. Recent is daar RTL Z aan toegevoegd. Maar ook op het digitale domein weet RTL wat de consument wil. Zo worden op Videoland series van Nederlandse bodem aangeboden. Exclusief, want later pas op tv. “We zijn al acht jaar bezig om van allround mediabedrijf naar een contentpowerhouse te groeien”, vertelt Habets. “In live entertainment scoren we met de voor Nederland unieke Christmasshow en met Let’s Dance en Gabbers. Ook digitaal ontwikkelen we veel zelf, zoals apps en platformen als Videoland en RTL XL. Achttien maanden geleden hebben we op het gebied van entertainment het grootste en snelst groeiende multi channel network (MCN) in Nederland uit de grond gestampt. Recent is StukTV aangesloten, een club die bulkt van het talent. Samen met hen gaat ons programmabedrijf op zoek naar een extensie op tv.”

 

Kruisbestuiving

Innovatie komt steeds vaker ook van buiten. RTL Ventures gaat partnerschappen aan met start-ups in specifieke, vaak digitale domeinen en helpt hen door te ontwikkelen. Bijvoorbeeld in de e-healthmarkt waarin RTL samen met KPN optrekt. Daarnaast kiest het type werknemer dat naar Facebook en Google wil steeds vaker voor RTL. “Ons digitale domein is heel breed”, zegt Habets. “Door de programmatic online videosales van ‘SpotX Benelux’ landen hier bijvoorbeeld steeds meer econometristen. Al die specialisten zorgen voor een kruisbestuiving en helpen ons nog succesvoller te worden. Zeker omdat we medewerkers stimuleren om hun ideeën te uiten en mee te werken aan de verfijning van de strategie. Dat zorgt voor een impuls in onze pioniersdrang.”

 

‘Als je innovatie goed organiseert, kan het snel succesvol zijn’

“Data is de sleutel tot succes.”

Marktplaats is allang niet meer het exclusieve domein van consumenten. Met miljoenen unieke koopgerichte bezoekers en een brede advertentieportfolio biedt Marktplaats ook bedrijven volop kansen. En wil het samen met hen relevante alternatieven bieden in een koopproces. 

Als het om koopgericht bereik gaat, is Marktplaats de onbetwiste koploper in Nederland. De site trekt maandelijks 7,3 miljoen unieke bezoekers. Dat maakt het een onmisbaar platform voor de zakelijke markt. “Marktplaats is allang niet meer de site waarop alleen consumenten in tweedehands spullen handelen”, zegt Annemarie Buitelaar, CCO en Directeur Marktplaats Zakelijk. “Momenteel zoekt zo’n veertig procent van de gebruikers ook naar nieuwe producten. Veel bedrijven bieden daarom hun producten en aanvullende diensten via Marktplaats aan, soms zelfs hun gehele assortiment. Ook maken ze steeds meer gebruik van onze innovatie advertentiemogelijkheden.”

 

“Zo’n veertig procent van onze gebruikers zoekt naar nieuwe producten.”

 

Dataprofielen

Marktplaats beschikt over een breed advertentieportfolio van native advertising, traditionele display mogelijkheden en maatwerkoplossingen. “Data spelen hierin een steeds belangrijkere rol”, zegt Buitelaar. “Met onze data en slimme targeting mogelijkheden kan een adverteerder gericht zijn specifieke doelgroep bereiken. Ter illustratie: Marktplaats heeft 1700 verkoopcategorieën, voor iedere niche beschikken we over unieke dataprofielen. Ook kunnen we naar wens van de adverteerder specifieke profielen opzetten. Denk aan een jonge moeder die babykleren zoekt en daarna in de rubriek auto’s een advertentie voor een stationwagen ziet.”

Wat Marktplaats verder onderscheidt, is dat bijna negentig procent van de gebruikers ingelogd is. “We kunnen cross-device aan campagneoptimalisatie doen”, zegt Buitelaar. “En voor de beste contactfrequentie zorgen door de boodschap over devices heen te cappen. Ons verkeer is nu voor zeventig procent mobiel en dit zal verder groeien. Een cross-device benadering wordt steeds belangrijker. Gelukkig krijgen adverteerders beter inzicht in de customer journey en attributiemodellen. Aan de andere kant betalen consumenten meer via hun mobiel. Ik verwacht dat bedrijven in de toekomst steeds meer omzet halen via mobiel.”

 

Partnerschap

Volgens Buitelaar blijft Marktplaats doen waar het goed in is: kopers en verkopers (waaronder adverteerders) met elkaar verbinden. “Recentelijk hebben we op onze site een chatfunctionaliteit uitgerold, zodat kopers en verkopers makkelijker met elkaar kunnen communiceren. Samen met adverteerders kijken we naar innovaties die waarde toevoegen door de juiste partij op het juiste moment in de customer journey te integreren. Die diensten leveren we niet zelf, maar via partners. Samen kunnen we Marktplaats nog relevanter maken.”

Full circle digital transformation

Conclusion Digital helpt organisaties een antwoord te formuleren op de snelle opmars van digitale start-ups en disruptors. Het bedrijf zorgt voor een digitale transformatie die opdrachtgevers in staat stelt om te overleven of zelfs een sterkere marktpositie te veroveren.

Door de opkomst van digitale start-ups raken traditionele bedrijfsstrategieën snel achterhaald. “Het is begrijpelijk dat veel bedrijven worstelen met de huidige disruptie”, vertelt Jeroen Borst, directeur van Conclusion Digital Amsterdam. “Als je al decennia hetzelfde doet, is het lastig om je denkpatroon te doorbreken. Daarvoor heb je een partij nodig die met een frisse blik naar je erfgoed en je klantendatabase kan kijken: Conclusion Digital dus. We zijn op ons best als we oude businessmodellen kunnen ombouwen voor nieuwe doelgroepen. Als full circle digital agency brengen we een digitale transformatie op gang en geven daarmee een merk, dienst, product of organisatie nieuwe relevantie.”

 

“We zijn op ons best als we oude businessmodellen ombouwen voor nieuwe doelgroepen”

 

Klantreis

Conclusion Digital verwerpt het idee van ‘in één keer raak’ en omarmt juist de filosofie van agile start-ups. “We werken met een cyclus van ontwerpen, bouwen, implementeren en leren via gebruikersinteractie”, zegt creatief directeur Sander Appel. “In dit proces stemmen we creativiteit en user data zodanig op elkaar af, dat we over alle kanalen heen uiteindelijk de beste user experience creëren. Zodat individuele gebruikers de content en producten zien die het best bij hen passen.”

Vanaf het begin werkt Conclusion Digital nauw samen met een opdrachtgever. “Op het moment dat wij een site, applicatie of campagne opleveren, begint ons verhaal pas echt”, zegt Appel. “Onze kracht is juist dat onze dienstverlening dan gewoon verder gaat. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat ons platform bij een opdrachtgever geborgd wordt, zodat de gebruikerservaring continu verbetert.”

 

Wendbaarheid

Nu de markt sneller verandert, moeten ook bedrijven hun digitale strategie vaker bijsturen. Directeur Guus van de Mond voorziet dan ook dat grote IT-projecten passé zijn. “De markt verschuift naar kortere projecten in een wendbare, flexibele omgeving. Kleine investeringen, liefst in de cloud en met slimme technologie, leiden tot een snelle en zichtbare opbrengst voor onze opdrachtgevers. We streven naar een duurzaam partnerschap met opdrachtgevers. Als we hun doelgroep al door en door kennen, werpt zo’n investering meteen haar vruchten af.”

Conclusion Digital werkt vanuit drie locaties. Het kantoor in Amsterdam is gespecialiseerd in digital marketing, dat in Utrecht in business en productivity applications waarmee bijvoorbeeld de klantinteractie direct verwerkt kan worden. Heerlen is een satellietvestiging waarmee een aantal grote klanten in de regio Zuid-Nederland wordt bediend.

Sterk in native advertising

Dankzij een innovatieve strategie heeft NRC Media zijn merken in 2015 flink versterkt. Volgens commercieel directeur Madelon Hoekstra-Fortuin biedt dit adverteerders meer kansen dan ooit. “We hebben het hoogste selectieve bereik binnen hoogopgeleide en kapitaalkrachtige lezers.”

Voor NRC Media was 2015 een spannend jaar. De mediagroep werd ingelijfd door het Belgische Mediahuis, restylede ochtendkrant nrc.next en lanceerde een volledig vernieuwde site. “Met nrc.nl geven we uiting aan onze ambitie de beste journalistieke site van Nederland te zijn”, vertelt Hoekstra-Fortuin. “De beslissing om een paywall te plaatsen, past binnen de strategie van NRC. We zien dat onze paywall niet tot minder pageviews heeft geleid. Integendeel. Het aantal artikelen dat gelezen wordt, ligt zelfs hoger. Ook is de gemiddelde leesduur verdubbeld en is de instroom van abonnees via de site nu bijna twintig procent. Lezers willen dus betalen voor onze kwaliteitsjournalistiek, ook online.”

“Onze paywall heeft niet tot minder, maar juist tot meer pageviews geleid.”

 

AB1-doelgroep

Volgens Hoekstra-Fortuin biedt de herijkte strategie binnen NRC Media nog betere kansen voor adverteerders. “We hebben de hoogste selectiviteit binnen de AB1-doelgroep, dus hoogopgeleide, kapitaalkrachtige en geëngageerde lezers. Een campagne voor deze doelgroep heeft bij NRC veel impact en weinig waste. Nu we nrc.nl hebben opgedeeld in secties als Economie en Cultuur kunnen we campagnes van gerelateerde adverteerders nog gerichter op het redactionele umfeld laten aansluiten.”

Tevens biedt NRC Media adverteerders de mogelijkheid om branded content te plaatsen. “Veel adverteerders zitten, zonder dat ze zich daar bewust van zijn, op een pot met goud”, zegt Hoekstra-Fortuin. “Zo hebben we met een adverteerder een verhaal gemaakt over de do’s en don’ts bij beleggen. Dat is waardevolle kennis voor de lezer. Let wel: deze content blijft strikt gescheiden van onze onafhankelijke redactionele artikelen. Maar in onze rapportages zien we dat branded content vaak bijna net zo goed wordt gelezen als redactionele stukken.”

 

Transparant

Om de online propositie nog verder uit te bouwen, laadt NRC Media advertenties op nrc.nl voortaan a-synchroon in. “Dat is wel zo transparant”, zegt Hoekstra-Fortuin. “We tellen een advertentie dus pas als view als hij echt in beeld is verschenen. Adverteerders betalen dus alleen voor reëel bereik.

Onze nieuwe strategie heeft snel zijn vruchten afgeworpen. De beklijving van abonnees is verbeterd. Vergeleken met de laatste vijf jaar is het verloop op het laagste punt. Tegelijkertijd heeft de instroom van nieuwe abonnees een piek bereikt. Het volume van verkochte abonnementen in 2015 is zelfs meer dan verdubbeld ten opzichte van 2014. Ja, het gaat goed met NRC Media. En daar zijn we trots op.”

Kennisdeling, anticiperen door een nieuw samenwerkingsmodel

CMS behoort tot de toonaangevende juridische dienstverleners in Nederland. Managing Partner Dolf Segaar ziet veel vernieuwing binnen de advocatuur. “Innovatie is nu vooral gericht op verdienmodellen en digitalisering. Daarin zijn we heel actief, bijvoorbeeld door juridische modellen kosteloos digitaal ter beschikking te stellen.”

Nu de wet- en regelgeving steeds complexer wordt, hebben ondernemingen minder zekerheid over toekomstige ontwikkelingen. Segaar pleit daarom voor een nieuwe benadering. “We bewegen weg van de traditionele dienstverlening die voornamelijk dossier gericht is. Wij zetten steeds meer in op de relatie met de cliënt. Wij vinden een bredere samenwerking met cliënten belangrijker. Dat vind je ook terug in onze visie “Your World First”. Samen met cliënten kijken we naar complexe maatschappelijke en juridische vraagstukken die op cliënten afkomen, zoals bijvoorbeeld de ingrijpende wetswijzigingen voor het databeheer of de toenemende regeldruk rondom toezicht. We werken daarin samen met cliënten, wetenschappers en kennisinstituten en behandelen met hen bredere onderwerpen dan alleen juridische.

Zo stimuleren we kennisdeling en ondersteunen we ondernemers in hun lange termijn visie. We zien die nieuwe wijze van dienstverlening en onze betrokkenheid terug in de waardering van onze cliënten. Onze ranking op de verschillende kwaliteitslabels stijgt nog steeds.” CMS adviseert cliënten wereldwijd bij internationale juridische en fiscale vraagstukken en is met 59 kantoren actief in 30 landen. Deze kantoren hebben een lange traditie in hun samenleving. Ze kennen de lokale wetgeving en cultuur en hebben een goede feeling met diverse maatschappelijke netwerken. CMS levert een breed scala aan diensten in gespecialiseerde sectoren, waaronder Corporate/M&A, Energy, Lifesciences, Banking & Finance en Real Estate.

www.cms-dsb.com

Interim-management is springlevend

Boer & Croon Management behoeft eigenlijk geen introductie. Het adviesbureau voor executive management, executive search en young executives bestaat al sinds 1974. “Ons netwerk is zich sterk aan het vernieuwen”, vertelt Partner Eelco Koehoorn. “Old boys worden new boys én girls. Ik zie bijvoorbeeld veel vrouwelijke CFO’s met een uitmuntend track record die zich graag bij ons aansluiten. Naast bewezen leiders hebben we zo’n 40 jonge talenten die we op universiteiten geworven hebben met wat ik een marinierskeuring noem.”

Volgens Koehoorn is de markt voor interim-management springlevend, getuige ook alle veranderingen. “De grens tussen vast en interim is aan het vervagen. Er is een groeiende vraag naar een fluïde tussenvorm: interim-vast. Onze executive search voorziet in die behoefte, omdat we vanuit ons sterke netwerk snel de juiste mensen kunnen vinden. Ook het exclusief verbonden zijn aan een managementbureau verschuift naar het deelnemen aan een online community. In 2016 lanceren we een aantal van deze vakinhoudelijk gedreven platforms. In januari gaat als eerste onze CFO-community live. Met een dergelijk platform, waarop vraagstellingen en opdrachten samenkomen, vergroten we onze slagvaardigheid.”

 

Voor het komend jaar voorziet Koehoorn een groeiende vraag uit de zorgsector, maar ook uit familiebedrijven. “De DGA’s hebben het lang volgehouden tijdens de crisis, maar zien nu dat hun organisaties aan een herijking toe zijn. Daarnaast zullen steeds meer executives een switch naar een toezichthoudende functie maken. Dat is een relatief nieuwe ontwikkeling waarin wij al een tijdje bemiddelen.”

Haal meer uit leiderschap

Volgens Hay Group staan leiders van de toekomst voor drie uitdagingen: torenhoge druk, het afbreukrisico van transparantie en het managen van diversiteit in teams. Hoogwaardig assessment van hun functioneren helpt leiders om de kans op succes significant te vergroten.

Leiders binnen organisaties staan voor steeds complexere uitdagingen. De markt verandert in hoog tempo, de mondiale competitie neemt toe en aandeelhouders willen sneller resultaat zien. “Het functioneren van een leider bepaalt meer dan ooit het voortbestaan van een organisatie”, vertelt Madeline Dessing. Ze is Managing Director van Hay Group Benelux, een internationaal adviesbureau op het totale gebied van organisatie en HR. “We leren leiders de juiste competenties om met druk om te gaan, zoals reflecteren op het effect dat hun gedrag in verschillende settings heeft. Uit onderzoek blijkt immers dat leiders die een gezond organisatieklimaat creëren de beste resultaten behalen.”

 

Shared story

Transparantie is geen keuze meer, maar een plicht. Dus liggen leiders continu onder een vergrootglas, zeker nu de buitenwacht via social media snel zijn mening uit. “Zorg voor een shared story én handel ernaar”, vertelt Dessing. “Vroeger kwam je er nog mee weg als je niet naar je woorden handelde. Ga je nu in de fout, dan word je niet meer geaccepteerd door de publieke opinie, maar ook niet door je eigen medewerkers. En kom je in een negatieve spiraal terecht. Wat wij adviseren, is de onderliggende waarden van je organisatie bewust te maken en via een shared story te communiceren. Dit verhaal kun je binnen een organisatie vastleggen, zodat je elkaar erop aan kunt spreken en eventuele dissonanties bij kunt sturen.”

 

Diversiteit

Volgens Dessing ontkomen toekomstige leiders er niet aan om meer op hun team te leunen. “Een goed team is als een hefboom”, zegt ze. “Vooral diversiteit geeft je team kracht: denk hierbij aan een mix van mannen en vrouwen, van generaties en culturen. Een goede leider is in staat om zijn team ruimte te geven voor andere meningen, ook van degenen die zich niet makkelijk uitspreken. Met die gevarieerde input kom je sneller tot betere oplossingen en verrijk je het functioneren van de gehele organisatie.”

 

Assessment

Hay Group is recent samengegaan met Korn Ferry, de internationale organisatie die gespecialiseerd is in recruitment op executive niveau. “Door deze synergie kunnen we leiders nog beter evalueren”, zegt Dessing. “Het belang van wetenschappelijk onderbouwde data groeit; het vergroot de kans op het werven van succesvolle leiders. Ook helpt het leiders om gerichte feedback te geven. Zeker nu na de crisis alle overbodige onkosten weggesneden zijn, valt uit goed leiderschap nog veel winst te behalen.”

De kracht van de ontmoeting

Als het érgens om mensen gaat, is het wel bij het invullen van vacatures. Op interimbasis, voor fasemanagement of voor vast: nieuwe mensen in bestaande organisaties plaatsen is een stuk lastiger dan het klinkt. Het is een vak van professioneel ontmoeten. Het vak van K+V.

“Wij zijn intermediairs, niet meer en niet minder”, stellen Johannes Arets en Sjef van Zwieteren, beiden partner én adviseur bij K+V in Veenendaal. “Wij bemiddelen, als derde partij, tussen opdrachtgevers en kandidaten. Soms is de nood hoog en moet er snelheid gemaakt worden, bijvoorbeeld als de opdrachtgever er zelf niet uit komt en veel tijd verloren is gegaan. Soms duurt het langer, omdat we zoeken naar de speld in de hooiberg. Of het nu gaat om interim-management of werving & selectie: we doen het altijd zorgvuldig, met respect voor alle betrokkenen. Én, ook niet onbelangrijk, K+V doet het anders.”

 

Netwerk

K+V is een wandelend expertsysteem. Het bedrijf kent de markt, dankzij regelmatige ontmoetingen met opdrachtgevers. En Arets en Van Zwieteren kennen hun kandidaten: “We spreken er jaarlijks zo’n drieduizend hier in huis! Dat helpt enorm als we – desnoods binnen een dag – vanuit ons netwerk de oplossing bieden door de gegarandeerd goede kandidaat voor te stellen. In de ontmoetingen die we regisseren ontstaat de echte match tussen opdrachtgever en kandidaat. Dan merk je dat ons netwerk leeft.”

 

Match

Is een match tot stand gekomen, dan blijft K+V betrokken. “We houden contact met intervisie en coaching”, stelt Van Zwieteren. “Soms begeleiden we het nieuwe team ook actief, omdat iedereen bewust voor een verandering kiest. En veranderen gaat niet altijd vanzelf.”

“We delen graag onze kennis”, voegt Arets toe. “Hoe uitdagend ook: als echte intermediair zetten we ons in voor beide partijen, opdrachtgevers en kandidaten. Eerlijk, objectief en scherp. Je mag van ons dan ook een goed gereguleerd proces verwachten. In de ontmoeting ligt onze kracht, ons onderscheid in de markt. (lachend) Een ontmoeting is de enige manier om potentiële opdrachtgevers daarvan te overtuigen. We maken graag een afspraak.”

 

___________________________________________________________________________________________________________

 

Cliënten over K+V

 

Hans Perik, Raad van Toezicht Amie Ouderenzorg:

“K+V vond vanuit zijn grote netwerk de juiste mensen voor ons: een interimmer, managers en de uiteindelijke bestuurder. De frequentie en manier van communiceren vanuit K+V schepte echt vertrouwen. Ook een plus: na afronding van de opdracht bleven ze in de buurt.”

 

Talitha van den Elst, directeur UW Utrecht:

“K+V ziet altijd weer kans om naadloos aan te sluiten op onze praktijk. Via onder andere hun speeddatemethode spreken we op één dag zo’n tien kandidaten voor een management- of directiefunctie. Zo hebben we heel goede mensen gevonden.”

 

Belang soft skills neemt toe

De 9+-beleving. Daar draait het bij Schouten & Nelissen om. Dus blijft het 35-jarige bedrijf investeren in maatschappelijke en technologische innovatie. Daarnaast zoekt het familiebedrijf naar verdere groei in binnen- en buitenland.

Ook het afgelopen jaar groeide Schouten & Nelissen, specialist in learning en development, weer gestaag door. “De klant wordt meer en meer het vertrekpunt van onze dienstverlening”, zegt Jos van Kessel, CEO van Schouten Global, de overkoepelende organisatie waar onder meer Schouten & Nelissen en Uitgeverij Thema onder vallen. “We spelen bijvoorbeeld in op actuele thema’s binnen organisaties, zoals vitaliteit en pesten. Met onze managed services, waarmee we het gehele logistieke proces rondom training of coaching regelen, voorzien we in de toenemende behoefte aan ontzorging. Ook merk ik dat er vanuit klanten steeds meer waardering komt voor de gedegen wetenschappelijke onderbouwing van onze aanpak en voor de geaccrediteerde opleidingen die we via onze University aanbieden.”

 

Marktleider

Schouten & Nelissen is in Nederland marktleider als het gaat om het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden, ook wel soft skills genoemd. De basis voor dit succes zetelt volgens Van Kessel in de cognitieve, sociale en positieve psychologie. “Onze aanpak is bewezen effectief. In een aantal specifieke situaties durven we zelfs de verplichting aan te gaan dat onze beloning afhangt van het geboekte resultaat. We trainen onze vakmensen continu op resultaat. Ze werken met passie en compassie. Maar ze gaan ook de confrontatie aan als dit nodig is om vaardigheden te verbeteren. Hard met dt noemen wij dat. We zijn op de lange termijn gericht, streven onderlinge verbinding na en hebben veel aandacht voor het individu. Daarmee zijn we een hecht familiebedrijf.”

 

Innovatie

Schouten & Nelissen wil als marktleider voorop blijven lopen in innovatie. “We zien in nieuwe technologie handvaten om verder te groeien”, vertelt Van Kessel. “Zo ontwikkelen we meer instrumenten om de effectiviteit van onze aanpak te meten. Denk aan digitale leeromgevingen, zodat je met learning analytics de voortgang en effectiviteit kunt monitoren. Ook nemen we, indien mogelijk, met virtual reality belemmeringen weg. Daarnaast onderzoeken we welke factoren bijdragen aan het succes van een leeromgeving. Zo kunnen we de beste setting adviseren aan klanten bij wie we intern een training verzorgen. Vanuit de campusgedachte organiseren we regelmatig ontmoetingen tussen klanten en maatschappelijke partijen als wetenschappers en nieuwe denkers. Hier ontstaan vaak kruisbestuivingen en inzichten die heel innovatief kunnen zijn.”

 

China

De ambities van Schouten & Nelissen beperken zich niet tot Nederland. Zo heeft het bedrijf kantoren en deelnemingen in België, Duitsland, Polen, Rusland en China. Begin 2016 komt daar Singapore bij. “In eerste instantie zijn we daar gekomen door onze klanten te volgen”, zegt Van Kessel. “Later gingen we ook lokale organisaties bedienen. Zo heeft China een intelligente en hoogopgeleide beroepsbevolking, maar een tekort aan managers die mensen weten te verbinden. Met onze aanpak, die we afstemmen op de Chinese cultuur, zijn we in staat gebleken om de soft skills van die managers te ontwikkelen. Na de China Merchants Bank en Baidu, het Chinese Google, gaan we dit jaar het topmanagement van Huishan Dairy trainen, een van China’s grootste zuivelbedrijven.”

 

Internationaal

Behalve in bovengenoemde gebieden is Schouten & Nelissen in ruim veertig andere landen actief. “Nederlandse en westerse bedrijven vragen ons steeds vaker om voor al hun internationale kantoren een grensoverschrijdend leertraject te ontwikkelen”, vertelt Van Kessel. “Daarom beschikken we over een pool van honderden trainers en coaches die we nationaal en internationaal in kunnen zetten. Deze specialisten zijn door ons geaccrediteerd, zodat ze resultaat leveren. Zo verzorgen we trajecten als leiderschapsprogramma’s, cultuurprogramma’s en projectmanagement. Daarnaast hebben we een samenwerking met CrossKnowledge, waarmee we de beschikking hebben over duizenden e-learningmodules in zeventien talen. Onze kracht is dat we deze trajecten relatief eenduidig aanbieden, maar tegelijkertijd wel kunnen afstemmen op lokale omstandigheden.”

 

Toekomst

Schouten & Nelissen werd 35 jaar geleden opgericht door Jan Schouten. Zijn uitgangspunt: mensen laten groeien door ze in hun kracht te zetten. “Die drive heeft helemaal niets aan waarde ingeboet”, vertelt Van Kessel. “Integendeel. In deze veeleisende tijd is het alleen maar belangrijker geworden om mensen weerbaar, veerkrachtig en vitaal te maken. De wereld is volatiel en beweeglijk, werk verandert. Mensen moeten in staat zijn om zich vaker nieuwe taken, rollen of functies eigen te maken. Het belang van persoonlijk vaardig zijn, neemt hiermee toe. Ik zie dat organisaties de groei van soft skills meer dan ooit centraal op de agenda zetten. Ons wacht daarom een inspirerende toekomst.”

Economische trend voor 2016
Viel de economische groei over 2015 tegen, voor 2016 zijn de vooruitzichten beter. “De stimulerende maatregelen van overheden en banken werpen hun vruchten af”, vertelt Lucy O’Carroll, Chief Economist bij vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management. “In de gevestigde landen zijn de prestaties gedurende 2015 steeds beter geworden, zeker na het wegebben van de angst voor een Grexit. Bovendien hebben de gedaalde grondstofprijzen én lage rentetarieven zowel producten als diensten goedkoper gemaakt. Nu de koopkracht van consumenten verhoogd is en de werkloosheid afneemt, rolt ook in de Eurozone het geld weer. Eerder zagen we in de VS en in het Verenigd Koninkrijk al dat dit een voorwaarde is voor economische groei.”

Ook opkomende markten als Rusland en Brazilië klimmen volgens O’Carroll uit het dal. “Als belangrijke grondstofexporteurs zien zij hun prijzen, na de scherpe daling eerder dit jaar, nu stabiliseren. Bovendien hebben de meeste opkomende markten maatregelen genomen om economische schokken op te vangen, zoals een flexibelere wisselkoers. Hun positie op de vrije markt is stabieler geworden.”

Hoezeer de ontwikkelingen van de afgelopen maanden haar prognose ook onderbouwen, toch houdt O’Carroll een slag om de arm. “We hebben geen glazen bol waarmee we zoiets als een natuurramp aan zien komen. Dankzij onze globale dekking beschikken we wél over lokaal inzicht, zodat we heel snel en accuraat economische en politieke trends signaleren. En die trends wijzen op groei, zelfs als de rentetarieven in de VS stijgen. De economie lijkt na zeven magere jaren weer kleur op het gezicht te krijgen. Een gunstige tijd dus om in fondsen te investeren.”

 

www.aberdeen-asset.nl