Auteur: Marco Mulders

Economische prognose voor 2017
Het voorzichtig aantrekken van de wereldeconomie in 2016 krijgt komend jaar een vervolg. “Voor 2017 voorzien we een bescheiden groei die gepaard gaat met een lage inflatie”, vertelt Lucy O’Carroll, Chief Economist bij vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management. Volgens haar heeft deze algemene prognose een waarschijnlijkheid van 55%.

“Uiteraard zijn we niet blind voor gebeurtenissen die onze voorspelling kunnen beïnvloeden. Er is een kans van 35% dat we onze prognose iets naar beneden bij moeten stellen, bijvoorbeeld als de Brexit de economie harder raakt dan verwacht. Ook een harde landing van de Chinese economie en een rentestijging bij de Fed, de centrale bank van de VS, zouden een negatief effect hebben. Daar staat een kans van 10% tegenover dat de economie juist harder groeit, een effect dat bijvoorbeeld optreedt als de ontwikkelde markten hun fiscale politiek versoepelen.”

Hoe goed onderbouwd de prognose ook is, volgens O’Carroll zit de kracht van Aberdeen Asset Management vooral in de risicoscenario’s om deze voorspelling heen. “De markt focust zich meer op de impact dan op de waarschijnlijkheid van scenario’s. Wij koppelen kans en impact juist, zodat cliënten een realistischer beeld krijgen. We updaten onze voorspellingen op vaste tijden. Ook voeren we ad-hoc analyses uit om tussendoor het effect van een grote gebeurtenis, zoals de Brexit en de verkiezingsuitslag in de VS, te bepalen. In onze analyses verwerken we getallen, maar ook sociale en politieke thema’s. De complexiteit van deze materie is groot, toch slagen we er al twintig jaar in om consistente prognoses over landen en tijd heen te maken. Onze heldere kijk op de wereld blijkt keer op keer een goede leidraad voor investeerders.”

www.aberdeen-asset.nl

Cybercrime neemt toe

Het aantal cyberincidenten zal in 2017 flink toenemen, net als de ernst ervan. Debet hieraan zijn o.a. de apparaten die tot het Internet of Things behoren. “Veel van die apparaten hebben, als ze überhaupt al beveiligd zijn, geen automatische security-updates”, zegt Marcel van Oirschot, commercieel directeur bij cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT. “Zo geef je hackers bijna vrij spel. Ze kapen lekke apparaten voor DDoS-aanvallen, maar kunnen er ook een bedrijfsnetwerk mee binnendringen.”

Volgens Van Oirschot zijn hackers al lang geen pubers meer, maar beroepscriminelen met een verdienmodel. “Ze worden steeds creatiever. Tot voor kort werd een gebruiker voornamelijk door ransomware geïnfecteerd als hij iets fout deed. Nu slagen hackers er steeds vaker in zelf ransomware in een bedrijfsnetwerk aan te brengen. Namen ze bij consumenten genoegen met een paar honderd euro, bij bedrijven eisen ze al gauw 10.000 euro losgeld. Hackers richten zich ook steeds vaker op productielijnen die met online-applicaties door een leverancier worden gecontroleerd en onderhouden. Ze zien het als een lucratieve businesscase om het systeem van zo’n leverancier te kraken. Ik voorzie dat ze in 2017 enkele productielijnen stil gaan leggen.”

Van Oirschot raadt bedrijven aan om meer te doen dan alleen investeren in beveiligingstechnologie. “Stel een structureel veiligheidsbeleid op. En leef het na! Maak gebruik van detectie-middelen om hackers te ontdekken, normaal gesproken duurt het anders 200 dagen voordat een hacker ontdekt wordt. En train medewerkers om risico’s te herkennen en voorkomen. Zorg tevens dat je een duidelijk noodplan hebt voor als het toch misgaat. Want ook dan kun je de schade nog beperken.”

www.fox-it.com

Meer omzet dankzij digitalisering

De digitalisering maakte de afgelopen jaren vooral opgang in B2C zoals de retail en hotelbranche. In 2017 zal deze opmars doorzetten naar het gehele bedrijfsleven. “Bedrijven die de digitalisering het snelst omarmen, zullen de beste resultaten behalen”, zegt Mario Smit, scheidend directeur van Experis Ciber. “Dit vereist wel dat de business de mogelijkheden van de digitalisering op waarde gaat schatten. Enerzijds kunnen slimme connected apparaten de bestaande processen binnen een bedrijf efficiënter maken. Anderzijds levert de digitalisering kansen op om nieuwe waarde aan je product of dienst toe te voegen. Daarmee boor je nieuwe markten aan – en meer omzet!”

Experis Ciber is al vijftien jaar actief op de Nederlandse markt. De full-service IT-leverancier richt zich sinds kort op de markt om bedrijven bij hun digitalisering te ondersteunen. “De business van onze klanten staat daarbij centraal”, zegt Smit. “We leveren alleen diensten die echt waarde toevoegen. Met onze nieuw opgerichte BizTech-divisie gaan we als partner optreden om klanten digitaal te leren denken. Ook willen we klanten digitaal ontsluiten. Via een directe interface kunnen zij dan veel sneller met andere bedrijven, zoals toeleveranciers, handelen en communiceren. Tot slot gaan we klanten helpen om hun fysieke processen zo snel mogelijk te digitaliseren.”

In juli 2016 werd Ciber overgenomen door ManpowerGroup Nederland. Dit past in haar strategie om meer hoogwaardige IT-diensten aan de klanten van ManpowerGroup aan te kunnen bieden. “Door de overname beschikt Experis Ciber over een groot internationaal netwerk én over een sterke partner”, zegt scheidend directeur Smit, die langer is aangebleven om de transitie goed te begeleiden. “Ik draag vanaf 1 januari 2017 mijn verantwoordelijkheid over aan Barbera de Graaf en zie de toekomst voor Experis Ciber met veel vertrouwen tegemoet.”

 

www.ciber.nl

Kies voor continuïteit

De levenscyclus van IT-systemen is in sneltreinvaart korter geworden. “Veel bedrijven hebben fors geïnvesteerd in een systeem dat nog jaren mee moet, maar nu al veel te duur is om in stand te houden”, zegt Tom van den Berg, partner binnen McCoy & Partners. “Dit komt omdat veranderingen in de business elkaar steeds sneller opvolgen. Samen met de toegenomen technologische mogelijkheden leidt dit vaak tot te complexe IT-oplossingen. Een begrijpelijke, maar kostbare zaak. Want elke IT-wijziging wordt hierdoor zeer arbeidsintensief.”

De oplossing? “Simplify”, zegt Van den Berg. “Het is onze missie om systemen en processen waar mogelijk gestandaardiseerd in te richten. Terug naar essentie, de gebruikers centraal stellen met de businesscase in het achterhoofd. Neem als voorbeeld de financiële software bij een hightech bedrijf. Is dat ondersteunende systeem nu zo wezenlijk anders voor het ene dan wel het andere hightech bedrijf? Nee, want het behoort niet tot hun corebusiness. Bedrijven moeten zich richten op waar ze goed in zijn. Laat IT de andere processen ondersteunen door standaard software-oplossingen te gebruiken. Dat is goedkoper en makkelijker voor eindgebruikers. Bovendien zorgt je leverancier voor de updates – en daarmee voor continuïteit! Vanaf onze oprichting in 2012 willen we de 100 beste SAP-consultants in de Benelux aan ons binden. Daar zijn we al bijna in geslaagd. Onze mensen zijn gepassioneerd en beschikken over mentaal leiderschap. Iedere dag dichten ze de kloof tussen IT en business. Of je nu een bestaand IT-systeem aanpast of geheel vervangt: simplify is de beste strategische keuze om ook in de toekomst concurrerend te blijven.”

 

www.mccoy-partners.com

Het digitale ultimatum

Waar nieuwe digitale spelers snel marktaandeel pakken, ervaren bestaande bedrijven dat hun historie een belemmering is. “Zij moeten, soms zelfs geforceerd, hun oude systemen moderniseren en processen verder digitaliseren om te overleven”, vertelt Stephan Leferink, salesmanager Benelux van Progress. “Het is hierbij essentieel een optimale klantbeleving te creëren en die stopt niet aan de voorkant. Ook transacties in de backofficesystemen moeten efficiënt verlopen om een interactie naar tevredenheid van de klant te voltooien. Progress helpt bedrijven dit te realiseren.”

“We leveren technologie om snel websites, (native) mobiele apps en enterprise-applicaties te bouwen”, zegt Leferink. “Ook hebben we onlangs DigitalFactory gelanceerd, een cloudplatform waarmee bedrijven heel efficiënt hun omnichannel-strategie kunnen voeren. Daarnaast heeft Progress best of breed-toepassingen om de backendsystemen te moderniseren en op de juiste wijze aan andere systemen te koppelen. Bedrijven kunnen zo de customer journey optimaal inrichten en een superieure user experience bieden.” Bedrijven die aanvullende systemen of vervanging zoeken, kunnen terecht bij de applicatiepartners van Progress. Deze partners leveren over de gehele breedte industriespecifieke standaardoplossingen: van complexe ERP tot financiële software. “Dankzij onze software, expertise en partners slagen wij er in om de voor- en achterkant van de bedrijfsvoering compleet te integreren, zodat onze klanten concurrerend blijven”, zegt Leferink. Ook digitaal transformeren? Lees het e-book ‘The Digital Ultimatum – een 10 stappenplan voor slim digitaliseren’ op www.progress.com.

 

OLED is de nieuwe tv-standaard

LG Electronics is een vooraanstaande producent van onder andere televisies, witgoed, monitoren en smartphones. Het innovatieve bedrijf is er als enige in geslaagd om OLED-tv-panelen te produceren. “Een kwestie van visie en volharding.”

LG Electronics is een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld. Een eigenschap die het bedrijf in 2017 prominenter uit zal gaan dragen. “We gaan voor ware innovatie”, vertelt commercieel directeur Bas Dekker van LG Nederland. “Dus geen cosmetische aanpassingen, maar echt grote stappen voorwaarts maken om nieuwe standaarden te zetten – van de LG Styler tot de Ultra Wide Monitor. Onze strategie werkt. Onlangs heeft Apple aangekondigd om geen eigen monitors meer te maken, maar verder te gaan met 4K- en 5K-beeldschermen van LG.”

 

OLED-tv

LG is de onbetwiste marktleider in OLED-tv. “OLED is een ware revolutie”, vertelt Dekker. “Met deze lichtbron kan, in tegenstelling tot bij regulier led, iedere afzonderlijke pixel oplichten of perfect op zwart blijven staan. En dan hebben we het over zo’n 33 miljoen zelfoplichtende pixels. We zijn al een langere periode bezig geweest om OLED te perfectioneren en brengen OLED-tv’s sinds 2013 op de consumentenmarkt. We hebben toen al onze kaarten op deze techniek gezet, omdat we erin geloofden dat we hiermee de ultieme kijkervaring zouden creëren.”

Deze visie, durf en volharding hebben LG geen windeieren gelegd. Het bedrijf heeft als enige de OLED-techniek voor televisieschermen geoptimaliseerd gekregen. Reden waarom enkele tv-fabrikanten in september op de IFA, de grootste Europese elektronicabeurs in Berlijn, aankondigden om OLED-tv’s op de markt te brengen met door LG geleverde OLED-panelen. Dekker: “Het is toch de ultieme waardering als concurrenten je schermen afnemen omdat ze beseffen dat OLED the next step is.”

 

Awards

LG heeft al vele awards in de wacht gesleept voor haar OLED-tv’s, zoals de ‘Tech Award 2016 voor beste tv’. Volgens Dekker wordt de OLED-tv door experts, retailers en resellers als nieuwe standaard beschouwd. “Ook recensenten reageren enthousiast. Net als de consument. De laatste kwartalen is de verkoop van OLED-tv’s in Nederland flink gestegen. En daar zijn we trots op. Nederlanders omarmen nieuwe ontwikkelingen namelijk alleen als ze echt toegevoegde waarde hebben. Met OLED-tv zijn we erin geslaagd om het natuurgetrouwe beeld te creëren dat regisseurs voor ogen staat. Een revolutie die eigenlijk iedereen moet ervaren.”

Kansspelen moeten leuk zijn én blijven

Toonaangevende kansspelen op verantwoorde wijze aanbieden. Dat is wat fusieorganisatie Nederlandse Loterij voor ogen staat. Offline, maar straks ook online, zodra het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (KOA) van kracht wordt. “Wij doen niet aan windowdressing.”

Nederlandse Loterij is in april 2016 ontstaan uit een fusie van de Nederlandse Staatsloterij en De Lotto. “Dankzij de fusie hebben we een breed kansspelaanbod van zeven spellen, waardoor we sterker staan als straks de KOA-wet ingaat”, zegt directeur corporate affairs Arjan van ’t Veer. “We richten ons op spelers die in een veilige omgeving een gokje willen wagen zonder dat dit een negatieve impact heeft op henzelf of hun omgeving. Wie een grote prijs wint, blijft bij ons anoniem. Wie geen prijs wint, steunt met zijn inleg de goede doelen en sport in Nederland.”

Gedragscode verkooppunten

Nederlandse Loterij werkt samen met ruim vijfduizend verkooppunten om offline producten te verkopen. Voor deze partners heeft de kansspelorganisatie een jaar geleden een gedragscode ingesteld. “We willen dat de verkopers achter de balie onze producten op een verantwoorde manier aanbieden”, zegt responsible gaming manager Willemijn Jansen. “Zo informeren we winkeliers over de speellimieten voor diverse producten, zodat ze overmatig inzetten voorkomen. Ook stimuleren we hen om consumenten te wijzen op onze site speelbewust.nl. Sowieso geldt natuurlijk dat winkeliers volgens de wet geen kansspelen aan minderjarigen mogen verkopen. Uit evaluaties blijkt dat de gedragscode werkt. We handhaven er ook op; bij overtredingen volgen sancties.”

Certificaten

Binnen afzienbare tijd zal het ook in Nederland toegestaan zijn om kansspelen online aan te bieden. Van ’t Veer hoopt dat de overheid zorgvuldig is met het toelaten van nieuwe kansspelaanbieders. “In het belang van de spelers”, zegt hij. “Zelf zullen we ook online onze verantwoordelijkheid nemen, al laat je daardoor als organisatie wellicht wat omzet liggen. Zo monitoren we spelgedrag in onze systemen. Ook kun je je limieten instellen en een zelftest doen.”

Bij het opengaan van de online markt wordt ook het register actief waarin probleemspelers opgenomen zijn – het zogenoemde CRUKS (centraal register uitsluiting kansspelen). “Als iemand bij ons een online account aanmaakt, kan hij straks pas meespelen bij groen licht vanuit het CRUKS”, vertelt Jansen. “Onze verantwoord-spelenmaatregelen zijn extern getoetst, zowel door World Lottery Association (WLA) als door European Lotteries (EL). De Staatsloterij en De Lotto beschikten al over zowel een WLA- als een EL-certificering op het gebied van responsible gaming. Nederlandse Loterij hoopt deze certificeringen als één organisatie binnenkort ook te halen.”

‘Nederlandse Loterij steunt goede doelen en de sport’

Prodware Kennis als eerste levensbehoefte
Ontwikkelingen in IT gaan razendsnel, zowel in de infrastructuur als in de software. “Dat is niet alleen een uitdaging voor onze klanten, maar ook voor onszelf”, zegt CEO André Sliedrecht van Prodware, een internationale dienstverlener die bedrijven middels IT-oplossingen helpt bij het realiseren van hun doelstellingen. “Het inrichten van een proces of zetten van parameters wordt door opdrachtgevers inmiddels als reguliere vaardigheid beschouwd. We bieden nu vooral toegevoegde waarde als we klanten tot in detail kunnen adviseren over de toepassing van de nieuwste technologie (bijvoorbeeld cloud, wearables, Internet of Things en big data) om hun processen werkelijk anders in te richten. We onderscheiden ons ook in het maken van impactanalyses waarmee we klanten illustreren hoe belangrijk het is om mee te veranderen met de markt om concurrerend te blijven.”

Volgens Sliedrecht lukt dit alleen als medewerkers hun vakkennis continu verbreden en verdiepen. “We zien leren en kennisgroei als eerste levensbehoefte, net als eten en drinken. Via onze Prodware Academy leiden we jong talent snel op tot gecertificeerd Microsoft-professional. En via onze Microsoft Gold Certificering bieden wij onze mensen de beste Microsoft-trainingen. Ook stimuleren we dat medewerkers hun kennis en ervaring met collega’s delen, bijvoorbeeld tijdens kennissessies die we aan het einde van de dag met een gezellige sociale activiteit combineren. Het belang van persoonlijke ontwikkeling sluit nauw aan bij onze kernwaarden, zoals werken vanuit hoofd én hart, servicegerichtheid, vasthoudendheid en resultaatgerichtheid. Deze kernwaarden typeren onze bedrijfscultuur en zorgen iedere dag weer voor de beste prestaties.”

Aareon Alexander Zaal en Peter Hanen. – Digitalisering corporaties

Aareon maakt deel uit van de Europese Aareon Groep, de grootste leverancier van vastgoedsoftware in Europa. In Nederland biedt het softwarebedrijf ook oplossingen om – naast de vastgoedsector – diverse gespecialiseerde sectoren in hun digitalisering te ondersteunen. “Traditioneel leveren we voor de corporatiesector al heel lang ERP-oplossingen”, vertelt commercieel directeur Peter Hanen. “Ook deze sector ondergaat grote veranderingen. De standaardisatie volgens CORA- en VERA-normen biedt nu een ideale kans om digitalisering efficiënt door te voeren. Vanuit onze kennis en ervaring zijn we in staat snel apps en portalen met een ERP-systeem te integreren om deze transformatie vorm te geven.”

“Digitaliseren levert niet alleen onze klanten, maar ook hun partners veel voordeel op”, zegt directeur Wonen Alexander Zaal. “Geautomatiseerde processen worden immers sneller en tegen lagere kosten doorlopen. Digitalisering verhoogt ook de servicebeleving, bijvoorbeeld omdat huurders vierentwintig uur per dag wijzigingen kunnen doorgeven, waar ze ook zijn. Met de opkomst van het Internet of Things gaan we zelfs nog een stap verder. Slimme chips in cv-ketels die zelf een storing aan het ERP-systeem doorgeven, maken dat een monteur nog sneller op pad wordt gestuurd.”

“Ons ERP-systeem is gebaseerd op Microsoft Dynamics AX”, vertelt Zaal. “Microsoft lanceert Microsoft Dynamics 365, een cloud service die onze klanten nog meer mogelijkheden biedt, o.a. door geïntegreerde tools als Microsoft PowerApps en PowerBI.”

“Als partner van Microsoft en lid van de Microsoft Inner Circle profiteren we in onze dienstverlening optimaal van de ontwikkelingen bij Microsoft”, vult Hanen aan.

 

www.aareon.nl

Digitale transformatie: nu of nooit

Digitaal transformeren? Volgens Willem van Enter is het 2017 of nooit. Maar dan moet het volgens de algemeen directeur van OutSystems Benelux wel op de juiste manier gebeuren. “Ons RAD-platform levert innovatiekracht, snelheid en mobiliteit als nooit tevoren.”

De digitale transformatie gaat ook in 2017 door. In een nog hoger tempo. “Meer nog dan in 2016 bepaalt digitalisering of je als bedrijf de felle concurrentieslag overleeft”, vertelt Willem van Enter, algemeen directeur van OutSystems Benelux. “Toch ontbreekt het veel bedrijven nog steeds aan de basisvoorwaarden voor een succesvolle digitale transformatie: een visie en bijbehorende strategie. OutSystems kan hen hierbij helpen. Vanuit onze eigen ervaring, maar ook samen met onze partners, die veel kennis van de verschillende marktsegmenten hebben.”

Inschattingsfouten

Van Enter ziet bedrijven verschillende inschattingsfouten maken bij hun digitale transformatie. “Neem de omnichannel communicatie. Veel bedrijven ontwikkelen ieder kanaal met een apart platform. Voor iedere tool huren ze dan gespecialiseerde developers in. Die mensen zijn schaars, duur en moeilijk te binden. Vervolgens blijken al die verschillende apps lastig of zelfs helemaal niet te integreren, zodat je nooit het maximale uit je omnichannel communicatie haalt.”

Ook ziet Van Enter dat IT’ers vooral programmeren. “Developers van nu moeten óók over skills beschikken om te adviseren. Juist IT’ers zitten in een goede positie om de business te verrijken. Tevens moeten ze apps sneller kunnen opleveren. Niet pas na vele maanden, zoals ik nu vaak zie, maar binnen dagen of weken. Grote webshops doen er vaak zelfs maar een dag over. Een dag! Ze durven te falen, omdat ze snel weer met iets nieuws kunnen komen. Of ze passen een app meteen aan, mits ze een toolset hebben die daar flexibel genoeg voor is.”

 

RAD-platform

“Met ons Rapid Application Delivery-platform voorkom je deze inschattingsfouten”, vertelt Van Enter. “Het is een universele toolset waarmee je met hoge snelheid alle mogelijke programma’s kunt bouwen: van mobiele apps tot kernapplicaties. De apps werken native op alle mobiele devices en zijn snel met vrijwel alle systemen te integreren. Daarmee levert het RAD-platform een forse kostenbesparing op: het vervangt in één klap alle aparte toolsets én de noodzaak om bijbehorende specialisten in te huren. Dankzij de ingebouwde DevOps-methodiek kunnen programmeurs een app tijdens én na de ontwikkeling snel tweaken, zodat hij perfect blijft functioneren. Zo creëer je voor ieder kanaal de ultieme klantervaring: eenvoudig, eenduidig en goed bereikbaar. De praktijk wijst uit dat onze klanten minimaal vijf keer sneller kunnen ontwikkelen, vaak nog sneller. Het maakt hen uiterst flexibel en concurrerend.”

 

‘Met ons RAD-platform ontwikkel je apps minimaal vijf keer zo snel’

Nieuwe kansen voor mobiliteitsretail

Heeft de huidige mobiliteitsretail nog toekomst? Ja, zegt BOVAG, maar alleen als de branche snel schakelt en nieuwe vormen van dienstverlening gaat ontwikkelen. “We moeten de onvermijdelijke digitalisering omarmen.”

BOVAG onderzocht onlangs hoe de mobiliteit van de consument zich de komende vijftien jaar gaat ontwikkelen. “De mobiliteitsbehoefte zal door diverse trends sterk veranderen”, zegt algemeen voorzitter Bertho Eckhardt. “Denk aan sharing, autonoom rijden of de toenemende urbanisatie. Onze leden moeten deze invloeden niet onderschatten. Ook al maakt bijvoorbeeld sharing nog niet één procent van de huidige markt uit, het tempo waarin de trends zich ontwikkelen gaat steeds sneller.”

Voorsprong BOVAG

Volgens Eckhardt zal de mobiliteitsmarkt verder digitaliseren. Daarmee ligt het risico van toetreding door nieuwe, disruptieve spelers op de loer. “Ons bestaande retailnetwerk biedt op dit moment dankzij het klantcontact een unieke waarde. Maar kennis over en contact met de klant gaan steeds meer digitaal. Als onze retailers willen voorkomen dat ze zich, net zoals bijvoorbeeld de hotelketens, ineens achteraan in de pijplijn bevinden, moeten ze hun klanten nóg beter – en langs andere wegen – leren kennen. Dus nog sterker inzetten op digitalisering. Alleen dan kunnen we – eventueel in samenwerking met digitale start-ups of grote techbedrijven als Google en bol.com – inspelen op de nieuwe en uiteenlopende behoeften van de consument.”

Big data

Om meer inzicht in de consument te krijgen, is wel toegang tot diens mobiliteitsdata nodig. Dat zal niet eenvoudig worden, zegt Eckhardt. “Fabrikanten beschouwen alle autodata als hun eigendom. Wij vinden dat dit monopolie alleen voor de technische veiligheid van het voertuig geldt. Zodra een auto eigendom is van een berijder zou alleen hij het recht mogen hebben om te bepalen wat er verder met de data van zijn auto gebeurt. Als het aan BOVAG ligt, wordt dit recht in Europese wetgeving vastgelegd.”
Dat laatste is echter een proces van de lange adem. Daarom komt BOVAG met een formulier waarmee transparant wordt welke data de auto van de consument genereert en waarop de klant kan aangeven wie welke data mag gebruiken. “Onze eerste stap is om de consument bewust te maken van de waarde van deze data”, zegt Eckhardt. “Zo zouden retailers op basis van het gereden aantal kilometers efficiënter een servicebeurt in kunnen plannen. En als schokbrekers een hogere uitslag geven bij schade aan de weg, zou Rijkswaterstaat meteen weten waar een reparatie nodig is, zodat ze minder inspectieteams rond hoeven te sturen. Je kunt dus stellen dat het maatschappelijk belang erbij gediend is als consumenten zeggenschap krijgen over hun mobiliteitsdata.”

‘Mobiliteitsdata delen dient het maatschappelijk belang’

Connected accounting

Minox is bepaald geen nieuwkomer in de Nederlandse markt. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt al ruim 30 jaar ERP- en accountingoplossingen voor MKB, ZZP en hun accountants.

“We hebben nog steeds de ambitie om onze klanten te ontzorgen met slimme software en persoonlijke ondersteuning”, zegt algemeen directeur Hessel Kuik. “We geloven in nieuwe technologieën en maken daar gebruik van om verregaande automatisering mogelijk te maken. Onze software zit erg slim in elkaar, mede dankzij de input van betrokken accountants waar we al vele jaren mee samenwerken. Ook via klantbezoeken en klankbordsessies slagen we er steeds weer in om met relevante, innovatieve en gebruiksvriendelijke oplossingen te komen. Zo helpen wij onze klanten en zij ons.”

Volgens Kuik is de tijd van confectie in zakelijke software voorbij. “De cloud is disruptief in hoe software businessprocessen kan ondersteunen. Ondernemingen kiezen niet meer één totaalpakket, maar een set van applicaties die hen past. Dankzij nieuwe technologieën zijn die applicaties steeds eenvoudiger te integreren. Zo wordt samenwerken binnen én tussen bedrijven veel efficiënter. Voor accounting betekent dit dat ondernemers en accountants tegelijk in een administratie kunnen werken. Ook kunnen KvK-gegevens automatisch opgehaald worden en facturen digitaal verstuurd en ontvangen worden.”

“In 2014 hebben wij Minox Online gelanceerd”, zegt Kuik. “Hiermee kunnen klanten efficiënt hun boekhouding voeren in de cloud. Momenteel werken we aan koppelingen met banken, ERP en rapportagetools. Minox Online biedt zo een accountingoplossing die naadloos in het software ecosysteem van bedrijven te integreren is. Precies zoals ondernemers dat willen.”