Auteur: Marco Mulders

Marketeers ontzorgen

Sinds zijn oprichting in 2000 heeft e-Village altijd software ontwikkeld in nauwe samenwerking met zijn doelgroep: marketeers.

Met als resultaat de ontwikkeling van Clang, de vooraanstaande en bekroonde alles-in-één-tool voor het managen van marketingautomation. “Clang ontzorgt”, vertelt managing partner Robert Rebergen. “Iedere marketeer kan met Clang moeiteloos zijn gehele klantinteractie mee managen: van planning tot creatie tot executie tot analyse. Clang onderscheidt zich vooral door de volledig geïntegreerde omnichannel-kanalen. Je kunt er realtime meerdere campagnes mee uitvoeren over verschillende kanalen. En dat op een overzichtelijke en efficiënte manier. Een marketeer kan er bijvoorbeeld heel gericht klantsegmenten mee aanmaken, zodat berichten precies op het juiste moment en het juiste device van individuele gebruikers terechtkomen. Zo hou je als marketeer de regie en haal je je marketing- en businessdoelstellingen.”

Clang scoort dit jaar hoog in de categorie omnichannel van de E100. e-Village is met Clang goed vertegenwoordigd in travel, finance, e-commerce en retail. “We hebben bijna alle marktleiders in die sectoren als klant”, vertelt Rebergen. “Om de toppositie van Clang te consolideren, spelen we tijdens het doorontwikkelen van Clang altijd in op nieuwe uitdagingen. Marketeers zullen in de nabije toekomst nog meer communicatiekanalen gaan gebruiken om de grote verscheidenheid aan individuele consumenten te bedienen. Met de nieuwe versie van Clang zullen zij hun campagnes op effectieve wijze kunnen blijven managen.”

www.e-village.nl

Mobiele apps veroveren werkvloer

Mobiele apps zijn straks niet meer weg te denken uit de bedrijfsstrategie.


“Sinds de start van de smartphonerevolutie in 2008 zijn de schermen, processoren én dataverbindingen steeds beter geworden”, vertelt Gijs Verhoeven, product owner van Touchwonders. “Mobiele apparaten zijn nu vaak krachtiger en gebruiksvriendelijker dan desk- en laptops. Bovendien heb je ze altijd bij je. Net als consumenten verwachten medewerkers én zakelijke eindklanten dan ook dat een bedrijf hen mobiel faciliteert.”

Touchwonders is een toonaangevend mobile agency. Het verzorgt het gehele traject van concept tot en met ontwikkeling bij het creëren van native en web apps, zowel voor consumentenapps als zakelijke apps. “Een goede app moet slim, plezierig en eenvoudig zijn”, vertelt Verhoeven. “Kortom: hij maakt leven én werken makkelijker. Onze apps voldoen aan die eis. We brengen namelijk onze kennis en ervaring op het gebied van mobiel samen met de know how van onze klanten over hun business. Uniek hierbij is dat wij de visie van een concept altijd benaderen vanuit de gedachte van de eindgebruiker.

Natuurlijk beschikken wij over goede ontwikkelaars voor de beste technische oplossing, maar uiteindelijk staat de techniek in dienst van de gebruikerservaring. Met onze aanpak hebben we bewezen om voor uiteenlopende klanten als onder andere ING, PON en Weeronline oplossingen te ontwerpen en ontwikkelen die de omzet en efficiency verhogen. Belangrijker nog: onze apps worden met veel plezier door medewerkers en zakelijke eindklanten gebruikt. Om concurrerend te blijven, zullen bedrijven mobiele oplossingen en apps in hun bedrijfsstrategie moeten integreren. Wij ondersteunen hen bij die transformatie.”

www.touchwonders.com

Beide zijden van de customer journey

Hoppinger is een fullservice internetbureau dat organisaties helpt bij hun digitale transformatie. In de b2c-markt, maar ook steeds vaker in het b2b-segment. “Ook op je werk wil je online op je wenken bediend worden door leveranciers.”

Waar het belang van de gebruikerservaring niet meer weg te denken is in het b2c-segment, begint de customer journey nu in de b2b-markt aan een inhaalslag. “Consumenten zijn digitaal verwend geraakt”, vertelt directeur Gerard Pastwa. “Ze verwachten nu ook als werknemer een hoogwaardige service van hun leveranciers. Steeds meer b2b-bedrijven beseffen dat ze aan die wens moeten voldoen. Geen gemakkelijke klus. In b2c zijn ondernemingen soms vanuit online ontstaan, maar in b2b hebben bedrijven al hele systemen staan. Die systemen beschikken vaak over waardevolle data waarmee, mits goed ontsloten, nieuwe interacties met de eindgebruiker gecreëerd kunnen worden. Als fullservice internetbureau kan Hoppinger ook de b2b-markt helpen om interacties en transacties met hun doelgroep te digitaliseren, waardoor ook die business zich online kan ontwikkelen.”

‘Hoppinger combineert online strategie en design met integratie van backofficesystemen’

Touchpoints

“We bedienen beide zijden van de customer journey”, vertelt directeur Marijn Bom. “We focussen op de eindgebruiker en zijn daarnaast ook in staat om de hele backoffice te integreren. Hoppinger onderscheidt zich door zijn technische expertise en ervaring. We schrikken er niet voor terug om systemen te koppelen en door te ontwikkelen, indien gewenst in samenwerking met de softwareleverancier van onze klanten. Uiteindelijk moet de gehele digitale gebruikerservaring naar een hoger niveau worden getild.”

“Aan de voorkant creëren we touchpoints, zoals mooie websites en mobiele toepassingen”, vult Pastwa aan. “Hoppinger laat zich daarbij leiden door de wensen van de eindgebruiker. Hiermee hebben we veel ervaring en kennis opgedaan in de b2c-markt. We hebben veel academici in huis die op strategisch niveau met onze klanten mee kunnen denken en hun eindklanten kunnen interviewen en analyseren. Zo creëren we ook voor b2b een customer journey die van a tot z soepel verloopt, plezierig is en er goed uitziet. Daarbij verzorgen we ook de onlinemarketing en conversieoptimalisatie.”

Langetermijnrelatie

“Voor een bedrijf van onze omvang opereren we op een hoogwaardig niveau”, vertelt Bom. “Dat lukt echter alleen door een langetermijnrelatie met opdrachtgevers en hun eindklanten op te bouwen. We besteden veel aandacht aan de zorgvuldige manier waarop we met deze twee partijen samenwerken. Door onze gezamenlijke expertise samen te brengen, ontstaan sprankelende oplossingen.”

De kloof tussen marketing en IT dichten

IntoAction helpt ondernemingen om een brug te slaan tussen marketing en IT. Zo kunnen bedrijven hun volledige potentieel benutten en hun eindklant op de juiste manier bereiken. “Kwaliteit en een duurzame klantrelatie staan bij ons voorop.”

IntoAction wil marketeers het plezier in hun werk teruggeven. “Door de digitalisering zijn ze vooral met techniek bezig, maar dat is niet hun corebusiness”, vertelt algemeen directeur René Lammers. “Wij ontzorgen marketeers, zodat ze bezig kunnen zijn met hun vak: het werken voor en met de klant.” Managing partner Frank van Latum vult aan: “Dit doen we onder andere door hen te ondersteunen met Digital Operations. Hierbij richten we een organisatie in die op basis van voorspelbaarheid en kostenefficiëntie aansluit bij de waardeketen van marketing. Denk hierbij aan het uitvoeren van campagnes of het werken met productcontent en vertalingen. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat data zo efficiënt mogelijk worden verwerkt en zodanig beschikbaar zijn, dat het volle potentieel van de organisatie wordt benut. Zo voer je als marketeer geen gesprek over kosten, maar over bijdragen.”

Digitale transformatie

“IntoAction helpt organisaties om stap voor stap te groeien in hun digitale transformatie”, vertelt managing partner Willem Corbijn. “Met onze kennis en ervaring leren we hen gebruik te maken van de mogelijkheden die digital hen biedt. We streven ernaar om deze competenties na verloop van tijd in de organisatie te verankeren. Hiervoor zetten we teams in met een unieke mix van uiteenlopende specialisten. Dankzij deze teams kunnen bedrijven zich focussen op het resultaat in plaats van op de vraag hoe dit te bereiken.”

Hij vervolgt: “We laten ons continu leiden door de doelstellingen van onze opdrachtgever en de behoeften van diens klanten. Door deze twee samen te brengen en te verrijken met onze kennis, versterken we de concurrentiepositie van onze opdrachtgevers. Zij blijven daarbij de hele tijd aan het stuur: we nemen de boel niet over.”

‘Door relevante inzichten voer je als marketeer geen gesprek over kosten, maar over bijdragen’

Enterpriseklanten

IntoAction is in 2009 opgericht. Vorig jaar verdubbelde het bureau zijn omzet en aantal medewerkers. Lammers: “Kwaliteit en een duurzame klantrelatie staan bij ons voorop. ‘Samen werken, samen leren en samen ondernemen’ is ons motto. Het geldt voor hoe we omgaan met collega’s én met klanten. In digital is veel nog niet uitgekristalliseerd, dus stap je samen in een traject met een soms onbekende uitkomst. Dat zelfs grote enterpriseklanten als Philips, AkzoNobel, TomTom en Dorel Juvenile ons dat vertrouwen durven geven, beschouwen we als een groot goed. Benieuwd wat wij ook voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op!”

Qwindo: het antwoord op dure marktplaatsen

MultiSafepay behoort tot de top drie van paymentserviceproviders (PSP) in Nederland. Het onderscheidt zich door zelf innovatieve betaalproducten te ontwikkelen. Zoals Qwindo: een app die webshops en consumenten tegen een scherp tarief verbindt.

MultiSafepay biedt webshops een compleet aanbod van online en mobiele betaaloplossingen. “We hebben ruim 15.000 klanten”, zegt Sales Manager Frank Rengenhart. “We zijn sterk in het mkb+-segment en trekken grotere internationale spelers aan.” Het in 1999 opgerichte bedrijf levert betaalmethoden, maar ontwikkelt ook eigen betaalproducten die de conversie doen stijgen. “MultiSafepay is gedreven door innovatie”, zegt Rengenhart. “Met Betaal na Ontvangst zijn we de enige PSP die een zelf ontwikkeld achterafbetaalproduct aanbiedt. Met E-invoicing geven we klanten alle tools om hun elektronische factureringen en betalingen zelf te beheren. MultiSafepay bouwt als een van de weinige betaalproviders in Europa alle plugins zelf, waarmee onze klanten moeiteloos de vele beschikbare e-commerceplugins integreren. Hierdoor kunnen wij heel snel schakelen bij vragen en met ontwikkelaars.”

Qwindo

Recent kondigde MultiSafepay een native mobile shopping app aan: Qwindo. “We hebben deze app ontwikkeld om onze klanten tegen scherpe tarieven te helpen concurreren met grote online marktplaatsen”, vertelt COO Max Verduyn. “Veel van onze klanten plaatsen producten tegen hoge commissies op Bol.com. Deze commissies kunnen oplopen tot wel 27%. Zo zitten die marktplaatsen in een zetel. Verkoopt een product niet? Dan hebben zij geen voorraadrisico. Verkoopt het wel? Dan bieden ze het zelf alsnog aan.” Dankzij Qwindo verdwijnt dit probleem. “De productinformatie die in de app wordt gedeeld, is niet in zoekmachines vindbaar en concurreert daarmee niet met je eigen webwinkel”, vult Verduyn aan. “Qwindo zorgt voor extra verkoop vanuit zijn mobiele-warenhuisapp en ontsluit zo nieuwe consumenten voor de webwinkels.”

‘We hebben een lang trackrecord van innovatie’

Niet concurreren

Het grootste voordeel? Extra verkoop voor de merchant uit een kanaal dat niet concurreert met zijn andere marketingefforts. En dat tegen veel lagere kosten dan bij andere marktplaatsen. Alle orders verwerkt MultiSafepay via het betaalplatform, waardoor er geen onderscheid in de workflow ontstaat. Dit stelt de merchant ook in staat om automatisch zijn voorraad en content in te laden, zonder dat hiervoor handmatige handelingen nodig zijn.

Consumenten krijgen 10% van elke order als korting op de volgende aankoop. Tevens krijgt iedere nieuwe gebruiker van Qwindo 5 euro korting op zijn eerste aankoop. Hier komt nog eens 5 euro bij voor elke nieuw uitgenodigde gebruiker. Verduyn: “We gaan met Qwindo het mkb helpen om structureel meer verkopen te realiseren.”

DPD geeft consument meer pakketcontrole

DPD beschikt met zo’n 28.000 winkels over het grootste ‘Pickup parcelshop’-netwerk in Europa. Binnenkort wil het bedrijf ook de grootste pakketvervoerder over de weg in Europa worden. “Met onze innovatieve services gaan we consumenten en verkopers nóg beter verbinden.”

E-commerce biedt de logistiek flinke groeikansen. Zo kent DPD momenteel de hardste groei van pakketvervoerders in Europa. “Het is onze ambitie om de nummer 1 van heel Europa te worden in pakketvervoer over de weg”, vertelt marketing manager Pieter Smits. “In veel Europese landen hebben we die koppositie al. Met enkele acquisities willen we steviger voet aan de grond krijgen in onder andere Rusland en Italië. DPD, dat eigendom is van het Franse La Poste, is ontstaan door de samenwerking van verschillende pakketvervoerders met lokale expertise. Sommige voeren nog hun eigen naam, zoals het Spaanse Seur en Chronopost in Portugal. De laatste gaan we binnenkort tot DPD rebranden.”

Predict & Follow My Parcel

Uit onderzoek blijkt dat ontvangers van pakketten steeds veeleisender worden. Ook buren zijn minder bereid een pakketje aan te nemen. “Met onze nieuwe innovatieve Predict & Follow My Parcel-service geven we de consument meer controle over zijn pakket”, vertelt Smits. “Op de bezorgdag van het pakket ontvangt hij een e-mail of een sms waarin een tijdvenster van slechts één uur staat voor de bezorging: een unicum in de markt, dat we in 98% van de gevallen realiseren. Daarnaast geeft het flexibele Predict de ontvanger diverse bezorgalternatieven, zoals aanpassing van de bezorgdatum of aflevering bij een DPD-parcelshop. In Nederland hebben we ruim 750 van deze shops, zodat er altijd wel eentje in de buurt zit. Ook Follow My Parcel is uniek. Met deze service kan een ontvanger via Google Maps bijna live de bezorger op diens route volgen.”

Predict & Follow My Parcel vergroot de tevredenheid bij ontvangers en verzenders, maar ook de efficiëntie binnen DPD. “Zo reduceren we tegelijk onze kosten én uitstoot”, zegt Smits. “Als milieubewust bedrijf compenseert DPD bovendien als een van de weinige logistieke bedrijven zijn totale uitstoot in Europa volledig met groene initiatieven.”

‘We compenseren onze uitstoot in Europa volledig met groene initiatieven’

Returnportal

Met zijn e-shopper barometer peilt DPD regelmatig de ervaringen van Europese consumenten met e-commerce. Doel: het tijdig inspelen op de steeds sneller veranderende business. “We zijn nu aan het kijken naar een returnportal: een oplossing voor retourzendingen die voor consumenten én webshops heel gebruiksvriendelijk en efficiënt werkt”, zegt Smits. “Webshops kunnen de portal zelfs zodanig customizen, dat die eruitziet als een onderdeel van hun eigen site. We verwachten straks duizenden van deze portals in de lucht te hebben voor onze klanten. Niet alleen de grote bedrijven, maar ook het mkb laten we daarmee profiteren van de groei in e-commerce.”

Omnichannel: hoe je het wordt in hart en nieren

Oxyma wil niet langer het best bewaarde marketinggeheim zijn. Trots vertellen vier directeuren wat hun bedrijf uniek maakt. Een verhaal over omnichannel, groei en de magie tussen data en emotie. “Maximale relevantie in al hun klantcontacten: dat is wat we voor merken creëren.”

“Digitalisering is een feit”, zegt CEO Jos van Loo. “De grote vraag voor bedrijven is nu: hoe creëren we een spraakmakende klantervaring die continu verbetert, zodat we consumenten op de korte én lange termijn aan ons merk binden. Het antwoord is eenvoudig: omnichannel werken. De meeste bedrijven zijn nog lang niet zover. Tussen service, sales en marketing gaat nog veel mis, omdat iedere afdeling op zijn eigen eiland leeft. Met onze data-driven aanpak slagen wij er juist wel in om alle disciplines te verbinden en als één geheel te laten samenwerken.”

‘De sterkste innovators zijn data-driven in marketing, sales, en service’

Transformatie

“Je hele bedrijf omnichannel inrichten is complex”, vertelt CSO Dick Vanderzaken. “Oxyma helpt organisaties hierbij. We werken daarbij zelden op een greenfield, maar daar schrikken we niet voor terug. We kennen de ins en outs bij het op één lijn krijgen van mens en technologie. Door agile te werken in multidisciplinaire teams maken we het effect meteen tastbaar. We leren klanten op een iteratieve manier en in efficiënte sprints naar resultaat te werken. Met een consumentgedreven visie, product owners en backlogs zorgen we dat de customer journey ook op de lange termijn aansluit op de KPI’s van onze klanten. En dat alles zo veel mogelijk in coproductie met de klant. We zien de samenwerking met een organisatie als investeren in een partnerschap waarin continu leren een must is. Zo hebben we samen met KPN de ‘Compleet’-propositie gemaakt, die vorig jaar de Dutch Interactive Agency-award won.”

Herleidbaar

“Iedere organisatie moet haar marketing, sales en service baseren op data”, vertelt CCO Arjan Grootenboer. “Een moderne marketeer hoeft geen developer te zijn, maar moet wel snappen welke kansen datatechnologie biedt. Dankzij IP’s, logs en cookies worden individuele interacties steeds beter herleidbaar. Als je alle data uit die interacties combineert, krijg je inzicht in hoe individuele klanten denken en zich voelen. Aan dit integrale klantbeeld kun je een historische, maar ook potentiële klantwaarde koppelen, bijvoorbeeld als je coole content via social media deelt. Daarnaast kun je dankzij geïntegreerde data de impact van alle programma’s, campagnes en digitale diensten beter beoordelen en eventueel tweaken, zodat je budget effectiever besteed wordt. Data kan ook leiden tot nieuwe consumentendiensten en businessmodellen.”

Emotie

“Met data alleen ben je er niet”, gaat Grootenboer verder. “Je moet afzonderlijke consumenten ook in het hart weten te raken. Iedere keer weer. Dankzij onze roots in technologie zijn we het enige Nederlandse bureau dat in staat is om creativiteit continu te koppelen aan data uit alle kanalen. Door het juiste inzicht en gevoel in interacties mee te geven, creëren we relevantie voor consumenten en ontstaan echte relaties. We doen dit via alle media: paid, earned en owned. Onze adviezen daarover zijn onafhankelijk en niet gebaseerd op mediabestedingen, maar op data en klantwaarde. Dat is wel zo kostenefficiënt en transparant.”

Synergie

“Omnichannel marketing vraagt om een multidisciplinaire aanpak”, vertelt Vanderzaken. “Je kunt hier natuurlijk afzonderlijke bureaus voor inhuren. Behalve complexiteit moet je dan ook verschillende bv’s managen. Door uiteenlopende belangen zal het lastig zijn om deze bureaus aan hetzelfde doel te committeren: de ultieme customer journey voor jouw klanten. Oxyma beschikt al jaren over eigen multidisciplinaire teams. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en gewend om het belang van de klant te dienen. Onze teams vormen op het eerste gezicht misschien een vreemde mix van technische en creatieve disciplines, maar ze inspireren elkaar. Als ze gaan sparren, is het net die zolderkamer waar gepionierd wordt. En ontstaan er sprankelende oplossingen.”

Toonaangevend in data-driven

“We gaan verder op de ingeslagen weg van binden, bouwen en behalen”, vertelt Van Loo. “Bij Oxyma werken nu zo’n driehonderd mensen. Als werkgever investeren we graag in het geluk van mensen door hen de kans te bieden om zich in een inspirerende omgeving verder te ontwikkelen.”

“Waar nodig zullen we de Oxyma Group verder uitbouwen”, voegt CFO Thierry Peek toe. “Met aFrogleap, Your Social en Oogst hebben we heel gericht specialistische toppers binnengehaald met eenzelfde data-driven DNA. Hierdoor kunnen we met klanten nog betere prestaties behalen.” Van Loo knikt. “We halen dit jaar in iedere E100-categorie een sterke score – opgeteld zijn we uniek en toonaangevend in Nederland. Samen helpen we onze klanten om hun dromen te realiseren. En die van consumenten. Uiteindelijk willen we een glimlach op miljoenen gezichten toveren.”

‘AI’ is na mobile de volgende sprong

aFrogleap is een innovatief product agency met roots in het mobile kanaal. aFrogleap zet de eindgebruiker centraal in het bedenken en maken van digitale producten. Daarnaast helpt aFrogleap organisaties om kostenefficiënt te innoveren en nieuwe concepten en producten te valideren.

“De meeste apps zoals we ze nu kennen, hebben geen toekomst”, zegt Bart Fussel, co-founder van aFrogleap. “Slechts een paar metaplatformen overleven: populaire apps waar je 95% van je tijd aan spendeert. Denk aan WhatsApp, Facebook, Spotify, ING of NU.nl. Niche-apps daarentegen zullen minder door gebruikers worden gedownload. Bedrijven zullen hun doelgroep moeten gaan bereiken daar waar die doelgroep al aanwezig is: op de metaplatformen. Door de juiste strategie, focus op de customer journey en de juiste implementaties helpen we bedrijven met het ontwikkelen van de beste productervaring. Ik voorzie dat standalone-apps straks alleen nog rendabel zijn voor merken en services waarmee de eindgebruikers toch al een heel hoge engagement hebben of waarde aan hechten, zoals banken en luxe auto’s.”

Product agency

aFrogleap, naast Fussel bestuurd door Ben van der Veer en Naos Wilbrink, is groot geworden als mobile agency. Sinds 2014 is het 32 mensen tellende bedrijf onderdeel van de Oxyma Group. “De nadruk ligt niet langer alleen op mobile: we hebben ons ontwikkeld tot een volwaardig product agency dat innovatieve en gebruiksvriendelijke ervaringen creëert”, zegt Fussel. “We beperken ons daarbij niet tot een of twee technologieën, maar bepalen per uitdaging wat de beste keuze is qua kanaal en mogelijkheden. Of dat nou een bot of een native app is, maakt ons niet uit.”

Daarnaast helpt aFrogleap grote organisaties om kostenefficiënt te innoveren, zodat ze de concurrentie met start-ups beter aankunnen. “We leren hen om via korte iteraties te valideren welke nieuwe services en producten aanslaan bij hun klanten”, aldus Fussel.

 ‘De meeste apps zoals we ze nu kennen, hebben geen toekomst’

Artificial intelligence

Volgens Fussel wordt er nu op het mobile kanaal vooral geconsolideerd met metaplatformen. “Artificial intelligence (AI) wordt de driver van de nieuwe revolutie. Alles gaat de komende jaren slimmer gemaakt worden. Als product agency zien we veel kansen voor AI. Diensten en services gaan nieuwe interfaces krijgen via tekst en voice. Met deze nieuwe ontwikkelingen kun je de user experience naar een nóg hoger niveau tillen. Waar mensen nu bijvoorbeeld nog financiële adviezen geven, kunnen AI-toepassingen hun rol als persoonlijke assistent straks minstens zo goed invullen. We kijken momenteel al met klanten naar wat AI met hun customer journey kan doen. En hoe ze straks met AI long term engagement en waarde aan hun product of dienstverlening blijven toevoegen.”

Young Professionals houden Sodexo scherp

Sodexo is een interessante werkgever voor jonge ambitieuze professionals. Het in 1966 opgerichte bedrijf is wereldwijde marktleider in quality of life services. “Dagelijks bieden we in 80 landen meer dan 100 vormen van facilitaire dienstverlening aan”, vertelt consultant business development Simone Graft. “Met zo’n 420.000 medewerkers bereiken we 75 miljoen mensen, waarvan 375.000 in Nederland. Onze diensten verhogen de kwaliteit van leven van mensen, zodat zij én de organisaties waarvoor ze werken beter presteren.”

Sodexo zet zich ook in voor de quality of life van zijn eigen medewerkers, bijvoorbeeld door ruimte te bieden aan persoonlijke groei. Zo stimuleert het bedrijf via Young Sodexo de ontwikkeling van jonge professionals. “Binnen Sodexo Nederland werken 5400 mensen op zo’n 1000 locaties”, zegt Graft, zelf bestuurslid bij Young Sodexo. “Dan is het niet vanzelfsprekend om met jonge ambitieuze collega’s van andere afdelingen in contact te komen. Young Sodexo voorziet in die behoefte, we vormen een enthousiaste en actieve club. Zo organiseren we zes keer per jaar een event rondom een beroepsmatig thema. Een ideale manier om je horizon te verbreden, maar ook om kennis en ervaring uit te wisselen. Ook zetten we ons in voor een goed doel. Op die manier dragen we bij aan het Better Tomorrow Plan van Sodexo, ons wereldwijde duurzaamheidsbeleid.”

Graft vertelt dat leden van Young Sodexo gemakkelijk contact leggen met de top van het bedrijf. “We houden sessies waarbij we als young professional in gesprek gaan met het senior management over onze ideeën en visie. En natuurlijk kun je samen borrelen. Dat is gezellig, maar ook een goed moment om te netwerken.”

 

www.sodexo.nl

Cees Klomp en Marike Boersen Multidisciplinaire aanpak herstructurering

Veel ondernemers die in problemen komen, gaan – positief als ze zijn – te lang door op dezelfde weg. Vaak loopt dit uit op een faillissement. “Als je tijdig ingrijpt, kun je een insolventie meestal afwenden”, vertelt mr. Cees Klomp. Hij is verbonden aan Bierman Advocaten LLP, een full service kantoor in de regio Rivierenland dat landelijk bekend is om zijn expertise inzake herstructureringen. “We handelen grote faillissementen af en krijgen als een van de weinige kantoren pre-packs toegewezen. Ook trainen we bankmedewerkers en accountants om problemen te herkennen en daar proactief op te acteren. Tevens helpen we ondernemers bij de groei van hun bedrijf de juiste keuzes te maken.”

Sinds kort zet het kantoor als een van de eerste spelers op de Nederlandse markt bij herstructureringen een multidisciplinair team in. “Gezien de veelzijdige aard van deze problematiek biedt onze aanpak de grootste kans op slagen”, zegt Klomp. “Ons team kan een beroep doen op de ervaring en kennis van o.a. een fiscalist, bedrijfskundige en HR-expert.”

“Ons herstructureringsteam kan binnen zeer korte tijd een quickscan maken van een organisatie”, vult Klomps kantoorgenoot mr. Marike Boersen aan. “Dit levert een volledig en gedetailleerd beeld op, zodat we een goed onderbouwd advies voor het vervolgtraject kunnen geven. Met onze aanpak slagen we er zelfs bij onvermijdelijke insolventies in om de schade zoveel mogelijk te beperken, mits we er op tijd bij betrokken worden. Niet zelden is een doorstart mogelijk. In de VS is dit een volstrekt normaal fenomeen. En waarom niet? Het is toch onzinnig om een economische entiteit volledig naar het nulpunt te voeren als er nog voldoende leven in zit?”

 

www.bierman.nl

Groeien is kiezen

Vanderlande is wereldmarktleider in efficiënte logistieke procesautomatisering op luchthavens en voor pakketdiensten. De onderneming is tevens een toonaangevende leverancier van deze procesautomatisering voor distributiecentra. “We zitten in een groeimarkt”, zegt CEO Govert Hamers. “Om te voorkomen dat we geforceerd doorgroeien, focussen we ons sinds kort op met name key customers: bedrijven die een lange samenwerking met ons aan willen gaan, zodat we hun business optimaal kunnen blijven ondersteunen. Die keuze voelt goed, we zitten nu in het deel van de markt waar we ons het beste thuis voelen.”

Vanderlande heeft alle competenties in huis om ingewikkelde logistieke systemen te ontwerpen, te bouwen én te servicen. “Software wordt voor ons steeds belangrijker, o.a. bij onderhoud en procesoptimalisatie”, zegt Hamers. “We hebben softwarehuizen in Nederland, Duitsland en India, binnenkort ook in China. We investeren veel in R&D, zodat we bijvoorbeeld reeds geleverde systemen kunnen upgraden met de nieuwste technologie. De afgelopen twee jaar zijn we verkozen tot ‘Beste Werkgever in de Productie en Industrie’, dit jaar ook tot ‘Beste werkgever Profit > 1.000 medewerkers’. Een mooi bewijs voor het belang dat we aan ons personeel hechten. We zijn een gedecentraliseerd bedrijf. Vanuit de hoofdvestiging coördineren we vooral op techniek. Verder werken we vanuit customer centers in de vele landen waar we actief zijn, zodat we via lokale medewerkers zaken doen in de taal en cultuur van dat land. Volgend jaar gaan we in een gecontroleerd tempo groeien in Noord-Amerika en Asia Pacific. Dáár de juiste mensen op de juiste plek krijgen, wordt voor ons de kernuitdaging voor 2017.”

www.vanderlande.com

Investeer in ouderenzorg

“De huidige discussie over de ouderenzorg raakt de kern niet”, zegt Eelco Damen, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorginstelling Cordaan. “Het gaat over allerlei normen, terwijl geldgebrek het grootste probleem vormt. Er is veel bezuinigd. En dat terwijl de complexiteit van de zorgvraag én het aantal ouderen met een zorgbehoefte toeneemt.”

Volgens Damen moet het personeelsprobleem in de ouderenzorg worden aangepakt. “De werk- en regeldruk is nu zo hoog, dat het zorgpersoneel niet voldoende toekomt aan de kern van hun taak: menselijke aandacht. De complexere zorgvraag van ouderen vereist dat zorgverleners steeds deskundiger worden. Echter, het huidige tekort aan Mbo- en Hbo-opgeleiden in de ouderenzorg zal alleen maar toenemen. Het volgende kabinet moet daarom een breed Nationaal Programma Ouderen ontwikkelen, net zoals in Zweden. Een plan waarin de kwaliteit van leven voor ouderen wezenlijk verbeterd wordt door thema’s als wonen, mobiliteit, zinvolle activiteiten en zorg te integreren. Dat vraagt echt inzet uit meerdere departementen.”

Innovatie zal een deel van de problematiek kunnen tackelen, zegt Damen. “Philips en Cordaan starten in 2017 een proefproject om de leefstijl en zorgbehoefte van ouderen te monitoren, zodat we beter op hun zorgvraag kunnen inspelen. Ik zie ook mogelijkheden om zorgvastgoed te transformeren naar modernere complexen die gelijkvloerse woningen voor ouderen herbergen, met liften, een supermarktje, een huisartsenpost en een restaurant waar je elkaar kunt ontmoeten. Dit soort investeringen draagt eraan bij dat mensen langer thuis kunnen wonen én dat zorgpersoneel efficiënter wordt ingezet. Precies wat de politiek graag ziet.”

 

www.cordaan.nl