Auteur: Marco Mulders

De kracht van videovergaderen

Videovergaderen wordt de nieuwe standaard.

 

Uit onderzoek blijkt dat het aantal videovergaderingen in 2016 met 127% is toegenomen in vergelijking met 2015. Een trend die alleen maar groter zal worden, zeker nu de Millennials op de werkvloer instromen.

“Videobellen, YouTube, FaceTime, vloggers: video is voor hen een way of life”, zegt Dennis van Baaren, Country Manager Benelux bij Logitech. “Zij verwachten dat werkgevers hen faciliteren met goede videocall-voorzieningen. Ook oudere werknemers hebben hier behoefte aan. Ze kunnen in een grote, rumoerige kantoortuin geen gefocuste videovergadering voeren. Sommige bedrijven hebben daarom al stille ruimtes voor videovergaderingen gecreëerd. Dankzij de verbeterde technologie zijn apparaten voor videocalls uitermate betaalbaar geworden.”

Logitech heeft een uitgebreid assortiment aan innovatieve producten voor videovergaderen. Deze producten zijn compatible met alle populaire cloud-based conferencing-solutions. Door integratie van Office 365 heb je als gebruiker direct toegang tot Skype For Business. De producten worden op de eigen site verkocht, maar ook via het Video Collaboration reseller-netwerk. “Voor een huddle-room of thuiswerksessie beschikken we over verschillende plug & play-producten”, vertelt Van Baaren. “De BRIO 4k Ultra HD is bijvoorbeeld de beste webcam die momenteel te verkrijgen is. Hij levert haarscherp beeld, bovendien kun je hem inpluggen en gebruiken zonder software te installeren. Dankzij onze goede samenwerking met resellers en partners zijn we ook in staat om hoogwaardige audiovisuele systemen in kantoorruimtes te installeren. Bij een aantal specialistische resellers hebben we demo-instellingen opgezet, zodat eindgebruikers hier zelf de voordelen van onze mogelijkheden ervaren.”

  Volgens Van Baaren kan een videovergadering doorslaggevend zijn bij het sluiten van een deal of voor een geslaagde samenwerking. “Uit onderzoek blijkt dat non-verbale expressie een belangrijke rol in communicatie speelt”, zegt hij. “Bij een telefonisch gesprek mis je subtiele cues die je wel bij een videocall krijgt. Met onze producten bevorderen we op een betaalbare en gebruiksvriendelijke manier de samenwerking tussen mensen. Zodat onze klanten nog innovatiever, wendbaarder en productiever zijn.”
www.logitech.nl 

Talent de ruimte geven

Als IT’er uitblinken in een uitdagende en veelzijdige functie bij een energieleverancier? Bij Greenchoice kan het. “IT speelt een cruciale rol in het realiseren van onze ambities.”

“Een goed bewaard IT-geheim”, zo noemt Martin van Sleeuwen Greenchoice, het bedrijf waar hij als CFO ook IT in zijn portefeuille heeft. “Je verwacht het misschien niet van een energieleverancier, maar bij ons leunen nagenoeg alle kernprocessen op IT. Van de 275 mensen die Greenchoice in dienst heeft, werkt ruim 15% als IT’er. Zij hebben een uitdagende en afwisselende baan. In het verleden stond IT vooral in dienst van het realiseren van efficiency. Nu speelt IT een cruciale rol in innovatieve oplossingen in de continu veranderende energiemarkt. Zo hebben we recentelijk nog een dienst gelanceerd, BOKS, waarmee consumenten energie kunnen besparen en realtime inzicht hebben in hun stroomverbruik op apparaatgroepniveau.”

Agile scrum

Greenchoice heeft de afgelopen twee jaar veel in IT geïnvesteerd. Zo zijn er op het vlak van infrastructuur belangrijke verbeteringen doorgevoerd en werd het zelf ontwikkelde applicatielandschap doorontwikkeld. “Onze Greendesk-applicatie is echt uniek”, vertelt Bernadet Miceli, die binnen Greenchoice eindverantwoordelijk is voor IT. “Het maakt ons bedrijf onafhankelijk van grote leveranciers; dit geeft versnelling en ruimte voor innovatie. We maken onze eigen keuzes, gedreven vanuit businesswensen.”

“Parallel aan deze professionalisering hebben we de transitie naar agile scrum werken doorlopen”, vertelt Miceli. “De scrumcoach die dit traject heeft begeleid, was verrast door de veranderingsbereidheid, het verantwoordelijkheidsgevoel en de betrokkenheid van de mensen die bij Greenchoice werken. Mede daardoor hebben we de transitie in slechts vier maanden voltooid. Er staat nu een hechte organisatie van vier scrumteams. We zijn in staat om innovatieve ideeën snel in klantvriendelijke oplossingen te vertalen.”

Niet onbelangrijk: als onderdeel van de transitie is een hechtere samenwerking met de business gecreëerd. “Het is nu voor iedereen transparant welke projecten prioriteit hebben; de directieleden zelf zijn hier intensief bij betrokken”, vertelt Miceli. “Waardecreatie is daarmee een gedeelde verantwoordelijkheid; waar business en IT samenwerken, komen heel mooie nieuwe en duurzame ideeën werkelijk tot leven. Onze scrumteams kennen een hoge mate van zelfsturing en krijgen daar ook ruimte voor van het management. Zoals Steve Jobs al zei: het heeft geen zin om slimme mensen aan te nemen als je ze vertelt wat ze precies moeten doen.”

Awards & ambities

Greenchoice onderscheidt zich door duurzame keuzes – zoals energie besparen én dichtbij opwekken – zo snel mogelijk vanzelfsprekend te maken. De CO2 die vrijkomt bij het gasverbruik door klanten wordt gecompenseerd met de aanleg en wereldwijde bescherming van bossen. Greenchoice werd in 2015 en 2016 door de Consumentenbond bekroond tot Beste Energieleverancier en door Nederlandse consumenten uitgeroepen tot Meest Duurzame Merk van Nederland 2017.

“Onze ambities stoppen niet bij dit succes”, vertelt Van Sleeuwen. “In 2020 willen we dat álle energie die we in Nederland verkopen lokaal wordt opgewekt: met zon, wind en biomassa. Om die ambitie te realiseren en ons succes uit te bouwen, zoeken we nog meer IT-helden om ons team te versterken.”

Revolutie in autorijden
De wereld staat aan de vooravond van een nieuwe revolutie: zelfrijdende auto’s. “Het is een digitale transformatie op het gebied van autorijden”, vertelt Willem Strijbosch, hoofd van de Unit Autonomous Driving binnen TomTom. “Ons bedrijf speelt hier een cruciale rol in. Met onze kaarttechnologie vervangen wij een gedeelte van de functie van het menselijk brein tijdens het rijden.”

Volgens Strijbosch moeten zelfrijdende auto’s aantoonbaar beter presteren op de weg dan mensen, voordat ze echt geaccepteerd worden. “Voor ons betekent dit drie dingen. Ten eerste genereren zelfrijdende auto’s onvoorstelbaar veel data via camera’s, radars en andere sensoren. Om kaarten te maken die nodig zijn voor een veilige besturing, moeten onze systemen straks al die data kunnen verwerken: op jaarbasis praat je dan over exabytes. Daarnaast helpt TomTom om de foutmarge bij het inschatten van afstanden te reduceren, zodat deze aanzienlijk kleiner wordt dan de meter die mensen er gemiddeld naast zitten. Tot slot moeten we onze kaarten continu updaten, bijvoorbeeld door ervaringen van weggebruikers te verwerken. Zo kan een zelfrijdende auto die ervaring meenemen naar plaatsen waar hij zelf nog niet eerder gereden heeft.”

Strijbosch geeft leiding aan een internationaal samengesteld team dat actief is in de EU en Noord-Amerika. “Onze unit heeft contact met alle grote bedrijven die bijdragen aan het op de weg brengen van zelfrijdende auto’s”, zegt hij. “Ons werk is uitermate innovatief. We werken met de nieuwste technologie, zoals kunstmatige intelligentie. Ik vind het fantastisch om nu al vanuit TomTom bij te dragen aan een ontwikkeling die onze maatschappij wezenlijk gaat veranderen.”

www.tomtom.com

Kwaliteit software-ontwikkelproces als constante factor

“Ik zie dagelijks hoe onze opdrachtgevers en hun relaties zichzelf opnieuw uitvinden”, zegt Han in ’t Veld, managing director NetRom Software.

“Dat gaat niet alleen om producten of diensten. Ook organisaties en verdienmodellen kunnen snel en ingrijpend veranderen. Doordat wij in veel verschillende branches werken, zien we vrij scherp wanneer de digitale transformatie succesvol is. Het is allereerst cruciaal dat technologie in dienst staat van een visie waarin glashelder is hoe de organisatie meerwaarde creëert. Om visie en technologie te integreren, is het ten tweede noodzakelijk dat business en ontwikkelteams vanaf het begin nauw samenwerken. Niet alleen bij het ontwerpen en testen, maar in iedere stap van het ontwikkelproces.”

Snelheid en transparantie zijn hierbij volgens In ’t Veld cruciaal. “We stemmen de informatie-uitwisseling nauwkeurig af op de behoeften van de opdrachtgever. Door agile te werken, maken wij ieders inbreng op sprintniveau inzichtelijk. De prestaties van de ontwikkelaars zijn transparant en meetbaar, terwijl de business medeverantwoordelijk is voor iedere tussenstap. Dat versterkt het draagvlak. Door steeds opnieuw samen antwoord te geven op de vraag ‘Hoe maken we het beste product?’ is er veel betrokkenheid en inspiratie. Dat lukt alleen als de mensen goed in hun vel zitten.

 

Onze organisatie is sterk gericht op het optimaal faciliteren van de 270 ontwikkelaars. Wij nemen in ieder project onze verantwoordelijkheid dankzij hun expertise, werkplezier en can do-mentaliteit. Die kwaliteit van het ontwikkelproces is de constante factor in alle turbulentie van de digitale transformatie. Mede daardoor zijn onze opdrachtgevers wendbaar, ook op termijn.”

www.netrom.nl

Mastering Data Craft

Jibes is een dataspecialist die organisaties helpt om strategische waarde toe te kennen aan informatie.

“Wij werken traditioneel voor sectoren met intense of gevoelige gegevensstromen, zoals de financiële dienstverlening en de detailhandel”, vertelt Ivo-Paul Tummers, algemeen directeur van Jibes.

“Inmiddels zien we dat het gebruik van gegevensstromen zich naar alle bedrijfstakken verspreid heeft.” Bedrijven zien het belang van hun data om drie redenen toenemen: omnichannel ontwikkeling, selfservice modellen en stelselwijziging zoals wetgeving. “Nu veel bedrijven gedigitaliseerd zijn, zal het databeheer de komende jaren snel evolueren”, zegt Tummers. “Data wordt op steeds meer verschillende manieren opgesplitst en gedeeld. Bijvoorbeeld omdat eindgebruikers controle over hun data willen, maar ook omdat transparantie en samenwerking belangrijke trends in netwerken zijn.

Uiteindelijk zal het bezit van data zelfs worden afgeschaft. Bedrijven gaan data inlezen of kopen van andere organisaties, zoals het CBS of de KVK. In dit nieuwe speelveld komen straks kwesties over governance aan de orde. Maar ook over de relevantie en betrouwbaarheid van de informatie. Als je in de toekomst de strategische en concurrerende waarde van data wil benutten, dan heb je nieuwe vaardigheden nodig. En dan heb ik het niet over puur statistische analyses, maar over domeinexpertise. Wij voorzien in kenniscapaciteiten voor het ontwerp en beheer van uw data-activa. Wij noemen dit Data Craft. Ambachtswerk dat Jibes als geen ander kan leveren.”

www.jibes.nl

Hoe word je het beste ingenieursbureau?

Antea Group is hard op weg om uit te groeien tot het beste ingenieursbureau van Nederland.

CEO Rob van Dongen verklaart de opmars van Antea Group in de MT 500. “Al voordat de markt opkrabbelde van de crisis, hebben we voor de toekomst gekozen. Onze droom?

In 2020 het beste ingenieursbureau van Nederland zijn. Ja, de lat ligt hoog. Maar ik vind dat je dit als ingenieursbureau verplicht bent. We hebben een taak. Zeker in een tijd waarin technologie razendsnel verandert, in een samenleving die voor uitdagingen zoals urbanisatie, klimaatverandering en verduurzaming staat. Dit vraagt om ingenieurs met lef, een vooruitziende blik én doorzettingsvermogen. ‘Understanding today, improving tomorrow’ is niet voor niets onze pay-off. Daarom leiden we mensen op, dagen we ze uit om op zoek te gaan naar nieuwe producten, diensten en markten. Hoe zet je Big Data en sensortechnologie in om je leefomgeving te verbeteren? Hoe bied je steden, industrieën en mainports groeiruimte? Wat kunnen ingenieurs betekenen in de consumentenmarkt? Onontgonnen gebied, maar wij gaan het verkennen.”

 

In een land waar elke vierkante kilometer telt, moet je volgens Van Dongen ook een verbinder zijn. “Neem de verbreding van de A27 of de vraag hoe je van een waterkering een energiedam maakt. Dan is technische kennis belangrijk, maar ook je skills om samen te werken met stakeholders en belangengroepen. We hebben hiervoor ook de juiste mensen in huis, daar zijn we trots op. Maar daar houdt het niet mee op. We blijven onverminderd investeren in de relatie met klanten: daar ontstaan de vragen waarvan we nu de antwoorden in huis willen hebben.”

www.anteagroup.nl

Meer dan een schoonmaakbedrijf

Eerder dit jaar werd CSU in de MT100 nog verkozen tot meest gewaardeerd schoonmaakbedrijf van Nederland. Een prestatie die niet alleen door goed schoonmaken tot stand kwam. “We schuiven steeds meer op van leverancier naar volwaardige facilitaire partner.”

De schoonmaakbranche is sterk veranderd. “Het is niet meer genoeg om de beste schoonmaker tegen de scherpste prijs te zijn”, vertelt Esmée Ficheroux, binnen de raad van bestuur verantwoordelijk voor commercie. “Een nieuwe ontwikkeling is bijvoorbeeld de facilitaire regieorganisatie: bedrijven laten de planning van de schoonmaak steeds meer aan leveranciers over. Dat moet je als schoonmaakbedrijf wel zonder kwaliteitsverlies managen. CSU kan dat. We beschikken over enorme schoonmaakkennis en logistieke expertise. Ga maar na: iedere werkdag zorgen we ervoor dat 13.500 schoonmakers verspreid over 9000 locaties uitblinken in de dienstverlening.”

Hospitality

“In de facilitaire branche is altijd al sprake van veel concurrentie en margedruk”, zegt Erwin Vos, Manager Marketing & Communicatie. “CSU heeft een goede reputatie opgebouwd, omdat de hele organisatie constant hoge kwaliteit levert, omdat we opdrachtgevers meer waarde bieden voor hetzelfde geld én omdat CSU klantwaarde blijft creëren via innovaties en hospitality. We communiceren met trots over CSU’s vele initiatieven. Onze schoonmakers zijn niet meer de kabouters die ’s nachts buiten ieders zicht de boel schoonmaken, maar zijn tijdens kantooruren zichtbaar aanwezig. We trainen ze in communicatieve vaardigheden om de journey van gebouwgebruikers aangenamer te maken. Door even de liftknop in te drukken voor iemand die zijn handen vol heeft met mappen, of door een lamp te controleren. Dankzij hospitality werkt CSU nog klantgerichter.”

‘Dankzij innovaties creëren we meer klantwaarde’

Digitalisering

CSU benut ook de mogelijkheden van digitalisering. “We hebben apps en dashboards ontwikkeld waarmee opdrachtgevers snel inzicht krijgen in de resultaten van ons werk”, vertelt Ficheroux. “Ook verbeteren we daarmee het primaire proces van opdrachtgevers. Als een CSU-team bijvoorbeeld een bungalow heeft schoongemaakt, kan deze via een app meteen worden vrijgegeven voor verhuur. Daarmee verkort onze opdrachtgever de wachttijd van zijn gasten aan de receptie. Daarnaast passen we virtual reality toe. In cocreatie met Heijmans hebben we BeSense ontwikkeld en naar de markt gebracht. Bij deze innovatieve service hangen we plug-&-playsensoren in kantoorgebouwen, zodat we zien of en hoe intensief een werkplek of ruimte gebruikt is. Onze medewerker ziet op zijn tablet of hij een ruimte kan overslaan – of juist extra aandacht moet geven. De sensoren bieden bovendien inzicht in de bezetting en benutting van kantoren. Data waarmee onze klanten hun huisvestingsbeleid kunnen aanscherpen. Met partners data verzamelen en zoeken naar actief innovatieve toepassingsmogelijkheden staat daarom hoog op onze agenda.”

Duurzaam personeelsbeleid

“Onze schoonmakers vormen de basis van CSU”, vertelt Vos. “We willen hen met plezier en trots laten werken. Dus zorgen we o.a. voor mooie werkkarren. Onze representatieve werkkleding haalde in 2016 de finale van de Corporate Fashion Award. Ook duurzame inzetbaarheid is een speerpunt. Schoonmaken is fysiek zwaar, daarom bieden we al onze schoonmakers gratis fysiotherapie aan. En via budgetcoaching kunnen we medewerkers bijstaan met hun financiële administratie of bij geldproblemen. Zo voorkomen we dat ze door stress minder fit worden. Ons personeelsbeleid werkt: we hebben relatief weinig uitval en verloop. Dat biedt continuïteit voor klanten.”

Robots

Sinds kort zet CSU ook robots in om grote vloeroppervlakken te reinigen. “Het is niet zo dat we op termijn onze mensen door robots gaan vervangen”, nuanceert Ficheroux. “Integendeel; robots zullen vooral zwaar en repeterend werk doen. Dit neemt onze mensen zwaarder werk uit handen én geeft ze meer ruimte om de hospitalityfunctie vorm te geven. We merken dat onze klanten heel erg openstaan voor vernieuwende ideeën, ook als die zich nog in een experimenteel stadium bevinden. Tevens sluiten opdrachtgevers zich graag aan bij onze actieve socialmediastrategie. Zo kunnen we als partners allebei laten zien hoe belangrijk we zaken als innovatie en de customer journey vinden.”

Operationele verbinder

“CSU schuift steeds meer op van leverancier naar volwaardige facilitaire partner”, gaat Ficheroux verder. “Dat zie je al sterk terug in de proactieve manier waarop we de regieorganisatie vormgeven. We willen hierin de volgende stap zetten door de rol van operationeel verbinder op ons te nemen. CSU heeft hiervoor niet alleen de expertise in huis, maar is als familiebedrijf ook gericht op het aangaan van duurzame partnerschappen. Door de samenwerking met andere facilitaire partijen – zoals cateraars – te coördineren, kunnen we onze gezamenlijke opdrachtgever nog beter ontzorgen en wend- en weerbaarder maken. Daarmee voorzien we in een zeer actuele behoefte van bedrijven.”

Digitale transformatie met low-code

Het low-code platform van OutSystems zorgt voor een succesvolle digitalisering. Bedrijven kunnen er snel apps mee ontwikkelen en tegelijkertijd de kloof tussen IT en de business dichten. “De moderne CIO moet een partner zijn voor de gehele business.”

Veel bedrijven worstelen met hun digitale transformatie. Dit ligt niet alleen aan het ontbreken van een doordachte strategie. “Vaak speelt ook de kloof tussen IT en businessdoelstellingen hen parten”, vertelt Willem van Enter, vicepresident EMEA bij OutSystems. “Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 80% van de IT-afdelingen de vraag van de business niet kan bijhouden. Ook focussen CIO’s zich traditioneel op het operationeel houden van de infrastructuur. Ze zijn niet gewend om in te spelen op de snel veranderende wensen van digitale eindgebruikers.”

Cultuuromslag

Volgens Van Enter leidt de digitalisering tot een herijking van de rol van IT’ers. “Juist IT’ers zitten in een goede positie om de business met hun kennis en advies te verrijken. Dat vraagt wel om een cultuuromslag. Bedrijven moeten multidisciplinaire ontwikkelteams samenstellen waarin alle kennis is samengebald. Die van IT én de business.”

Het low-code platform van OutSystems helpt ontwikkelteams om de kloof tussen IT en de business te dichten. “Je kunt er visueel apps mee ontwikkelen, zodat alle teamleden er live over mee kunnen denken en beslissen, ook niet-IT’ers”, zegt Van Enter. “Dit bevordert de rechtstreekse communicatie, zodat er een creatieve en vruchtbare samenwerking ontstaat. En er sneller beslissingen genomen worden. Mede omdat een app (dankzij de ingebouwde DevOps-methodiek) te allen tijde makkelijk is aan te passen. De praktijk wijst uit dat onze klanten minimaal vijf keer sneller kunnen ontwikkelen en uitrollen, vaak nog sneller. Het maakt hen uiterst flexibel, innovatief en concurrerend.”

Wereldwijde groei

Onlangs heeft OutSystems een project afgerond waarbij het verouderde systeem van een grote Nederlandse verzekeraar werd vervangen door een als maatwerk gebouwd en toekomstbestendig cloudsysteem. “Experts zeiden dat het drie jaar zou duren; wij deden er acht maanden over, ondanks de complexe verzekeringsmaterie”, vertelt Van Enter. “Ons low-code platform is een succes. Vorig jaar haalden we in de Benelux 51% meer omzet dan in 2015. Wereldwijd verwierf OutSystems meer dan 100 miljoen dollar aan salescontracten. Deze sterke groei is vooral een gevolg van de toenemende wereldwijde vraag naar web- en mobiele apps die snel en met weinig resources te ontwikkelen zijn. In een recent rapport van het gezaghebbende Amerikaanse onderzoeksinstituut Forrester scoorde OutSystems als beste op het gebied van low-code ontwikkeling. Het volledige rapport is op onze site te lezen: www.outsystems.com.

‘Digitalisering leidt tot een herijking van de rol van IT’ers’

Content is king; lang leve de data!

De Postcode Loterij doneert ieder jaar de helft van haar opbrengst aan goede doelen. Over 2016 was dat een recordbedrag van 341 miljoen euro. De grootste goededoelenloterij van Nederland dankt het succes aan haar unieke formule, waarbij content en data een belangrijke rol in de marketing spelen.

Vanaf de oprichting in 1989 creëert de Postcode Loterij veel content. “Een natuurlijk proces, want de verhalen ontstaan vanzelf”, vertelt managing director Imme Rog. “De Postcode Loterij hanteert een formule die uniek is in de wereld: je wint bij ons nooit alleen, maar met je buren. Omdat we onze winnaars vaak thuis verrassen met hun prijs, levert dit boeiende verhalen op. Ook brengen we de successen van de goededoelenorganisaties die we steunen onder de aandacht van het grote publiek. Dit creëert inspirerende, maar soms ook ontroerende content. Ons interne reclamebureau werkt voor alle merken van de Goede Doelen Loterijen: naast de Postcode Loterij zijn dat de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij. Een boeiende mix.”

Concept Center

De verhalen van de Postcode Loterij worden verteld via alle mogelijke kanalen. Van printadvertenties tot grote televisieprogramma’s als MiljoenenJacht en Postcode Loterij Eén tegen 100. “We hebben daar een eigen afdeling voor: Televisie & Evenementen”, zegt Imme Rog. “In dit team werken vakmensen die hun sporen verdiend hebben bij gerenommeerde televisieproducenten.” De laatste jaren communiceert de Postcode Loterij steeds meer via onlinekanalen. “We hechten veel belang aan onze unieke content”, zegt Rog. “Daarom hebben we zelf een Concept Center opgericht. Hier werken zo’n twintig specialisten, zoals artdirectors, copywriters en webdesigners. Het werkt stimulerend om zelf een reclamebureau in huis te hebben. Als marketeers collega’s zijn van de creatieven, komt dat het resultaat ten goede.”

Data

Sinds de oprichting is de Postcode Loterij ieder jaar gegroeid. “De belangrijkste voedingsbodem voor de recente groei is de manier waarop wij data toepassen. Waar we vroeger uitsluitend op intuïtie moesten varen, kunnen we die nu toetsen aan data. We laten data natuurlijk ook voorspellen. Allemaal indrukwekkend, maar laten we niet vergeten: alles begint met een veronderstelling en die moet wel van creatieve marketeers komen. De vertaalslag van ideeën naar data, daar zit de groei. De drie Goede Doelen Loterijen groeien allemaal in omzet en deelnemers. Daar profiteren inmiddels meer dan tweehonderd goede doelen van. En dus ook onze samenleving.”

‘De drie Goede Doelen Loterijen groeien allemaal in omzet en deelnemers’

Software wordt onmisbaar op de werkvloer

Unit4 is een wereldwijd toonaangevende leverancier van software voor dienstverlenende organisaties. Met hun selfdrivingsoftware biedt Unit4 organisaties de kans om de komende crisis in personeelscapaciteit te bezweren. “Mensen zullen altijd leidend zijn.”

Uit onderzoek blijkt dat werknemers per week slechts 46% van hun tijd aan hun primaire taken besteden. In een economie waarin het personeelsaanbod zal krimpen én vergrijzen, vormt dit een wezenlijk probleem. “Organisaties worden straks geconfronteerd met een tekort aan capaciteit en vaardigheden”, vertelt Stephan Sieber, CEO van Unit4. “Er zullen bijvoorbeeld minder jongeren beschikbaar zijn. Ook neemt de werkdruk toe, omdat de snelheid van innovaties onverminderd hoog blijft. Op deze uitdaging is maar één succesvol antwoord mogelijk: investeer in technologie die je manier van werken verbetert. Alleen dan kun je als organisatie productief, innovatief en competitief zijn.”

Selfdrivingsoftware

Volgens Sieber is het onontkoombaar dat werknemers hun vaardigheden en talent efficiënter gaan benutten. “Ze moeten kunnen focussen op het uitvoeren van essentiële taken die een computer niet voor elkaar krijgt. Om dit mogelijk te maken, heeft Unit4 selfdriving-bedrijfssoftware ontwikkeld. We hebben hiervoor state-of-the-arttechnologieën toegepast en op slimme wijze gecombineerd. Denk aan mobile apps, cloudoplossingen, big data en artificial intelligence. Onze selfdrivingapplicaties nemen werknemers routinetaken uit handen. Ook leveren ze door hun ingebouwde kennis én hun vermogen om te leren te allen tijde contextrelevante informatie die werknemers ondersteunt bij het succesvol uitvoeren van primaire taken. Organisaties die investeren in technologie, zorgen voor focus bij hun medewerkers.”

Digitale assistent

Het klinkt allemaal een beetje als sciencefiction, maar volgens Sieber valt dat reuze mee. Als voorbeeld noemt hij de door Unit4 ontwikkelde Wanda, ’s werelds eerste digitale assistent. “Je kunt gewoon met haar communiceren via je favoriete tekstapp waarmee je al berichtjes met vrienden uitwisselt”, vertelt Sieber. “Een heel natuurlijk proces, dus. Wanda vormt dan ook een gebruiksvriendelijke interface die alle informatie in je zakelijke applicaties aan elkaar linkt. Ze wordt al met succes toegepast op een universiteit waar studenten er onder andere hun opleidingstraject mee managen. Dankzij Wanda zien studentbegeleiders nu eerder het risico van studie-uitval aankomen, zodat ze tijdig tegenmaatregelen kunnen nemen. Wanda is geschikt voor brede doelgroepen, zoals consultants, projectmanagers en fondsenwervers.”

 ‘Organisaties die investeren in technologie, zorgen voor focus bij hun medewerkers’

Mensenwerk

Sinds de oprichting in 1980 is Unit4 wereldwijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers van ERP-, branchegerichte en best-in-classapplicaties. Duizenden organisaties uit sectoren als zakelijke en publieke dienstverlening zoals de gezondheidszorg, onderwijs, non-profit, vastgoed, groothandel en financiële dienstverlening, werken al met business-software van Unit4. “We zijn ervan overtuigd dat software mensen faciliteert”, zegt Sieber. “Ons motto is niet voor niets ‘In business for people’. Daar doet de introductie van selfdrivingsoftware niets aan af. Organisaties kunnen nu eenmaal niet om mensenwerk heen. Mensen zullen altijd leidend zijn in het begrijpen van de klantbehoefte en in het anticiperen op veranderingen in deze behoefte.”

Accountancy

In een aantal branches heeft Unit4 in de Benelux een marktbepalende positie verworven. Zoals in de accountancy. “Deze branche wordt geconfronteerd met prijsdruk, toenemende standaardisatie en strengere wet- en regelgeving”, vertelt Sieber. “Om op de lange termijn aantrekkelijk te blijven voor klanten, moeten accountantskantoren nieuwe businessmodellen ontwikkelen. Dat lukt alleen als ze hun werkwijze digitaliseren en de overstap naar de cloud maken. Waar mogelijk, moeten niet alleen de boekhouding en salarisverwerking automatisch plaatsvinden, maar ook complexere taken als het opstellen van jaarrekeningen, belastingaangiften en managementrapportages. Hoe slimmer en meer zelfsturend software is, hoe meer tijd een accountant kan besteden aan zijn adviseursrol voor klanten. Unit4 is dan ook vastbesloten om verder te investeren in toekomstbestendige softwareoplossingen voor de accountancymarkt.”

Gezondheidszorg

Ook in de gezondheidszorg heeft Unit4 een leidende marktpositie. “Deze sector staat aan de vooravond van grote ontwikkelingen”, vertelt Sieber. “Door de vergrijzing neemt de zorgvraag toe. De zorgbudgetten stijgen echter niet proportioneel mee, zodat instellingen dezelfde zorg voor lagere kosten per cliënt moeten realiseren. Dat vereist dat de cliënt en zijn of haar behoeften op de eerste plaats komen. Sterker nog: met onze oplossingen geven we ze zelfs de regie als dat de wens is. Zorgorganisaties passen daaraan nu hun dienstverlening aan. En Unit4 vernieuwt met ze mee. Het is onze missie om in oplossingen te blijven investeren die instellingen helpen om hun zorgverlening én bedrijfsvoering beter, veiliger en kostenefficiënter te maken.”

Geluk als basis voor succes

Incentro heeft een missie: digital happiness. Door zich te focussen op het geluk van haar medewerkers realiseert Incentro digitale oplossingen waaronder sites, apps en shops.

“We blinken uit in BI, Online Development en Enterprise Solutions”, zegt Edwin van der Geest, managing director van Incentro Online. Volgens hem is het uitdagend om binnen de internetbranche inhoudelijk een verschil te maken. “Incentro onderscheidt zich vooral door haar platte en zelfsturende organisatiemodel. In combinatie met geluk vormt dit een uniek recept. Incentro biedt een platform voor haar medewerkers waar ze het maximale uit zichzelf kunnen halen, iedereen op zijn eigen manier. Mensen excelleren alleen als ze lekker in hun vel zitten. Voor ons is medewerkerstevredenheid dan ook onze belangrijkste KPI.”

 

Omdat Incentro de besluitvorming bij zijn medewerkers legt, is het enorm marktgericht. Van der Geest: “We werken in kleine teams die volledig verantwoordelijk zijn voor hun eigen dienstverlening en omzet. Deze vrijheid geeft vertrouwen, zodat slimme mensen zich bij ons optimaal kunnen ontplooien. De mensen met de meeste inhoudelijke kennis zetten de richting uit, waardoor we altijd de nieuwste technologieën ondersteunen. Daarnaast ligt de beslissingsbevoegdheid bij consultants. Zij mogen snel een beslissing maken, zodat een klant niet weken of maanden hoeft te wachten voordat er eens iets gebeurt. Dat maakt Incentro heel flexibel en wendbaar. Dat onze aanpak werkt, blijkt uit onze notering in de E100. En uit het feit dat we in het onafhankelijke en empirische onderzoek van Great Place to Work al vier keer uit de bus zijn gekomen als een van de beste werkgevers van Nederland.”

De kracht van het partnerkanaal

G DATA staat garant voor een ijzersterke cyberbeveiliging. Sinds 2005 heeft G DATA Internet Security al negen keer de vergelijkende test van de Consumentenbond gewonnen.

Veel bedrijven vertrouwen al jaren op de expertise van G DATA, bijvoorbeeld door hun IT-beveiliging compleet aan een G DATA-partner uit te besteden. “Onze partners spelen een belangrijke rol in ons succes”, vertelt Dirk Cools, country manager van G DATA Benelux. “We versterken hen op vele manieren, zoals het bieden van ondersteuning door een speciaal supportteam. Begin dit jaar is er binnen G DATA een presales consultant aangesteld die partners actief informeert en technische ondersteuning biedt. Ook bieden we trainingen: onsite bij partners, via webinars of bij G DATA op kantoor. Daarnaast verzorgen we marketingcampagnes om een pull-werking vanuit de markt te creëren. Denk aan het creëren van bewustwording over de gevaren van malware op mobiles. Het is opvallend hoe slecht deze vaak dure apparaten beveiligd worden in vergelijking met laptops en desktops, terwijl onze beveiligingsoplossingen voor mobiles relatief goedkoop zijn.”

 

Hoewel G DATA zijn producten ook via de eigen webshop verkoopt, wil het niet concurreren met partners. “Onze webshop is vooral voor e-commerce in gebieden waar we nauwelijks of geen partners hebben”, zegt Cools. “Tevens mogen onze resellers zelf hun verkoopprijs bepalen, zodat ze onze producten tegen een lagere prijs dan die in onze eigen webshop kunnen aanbieden. Sinds kort werken we met distribiteurs die resellers faciliteren om onze cyberbeveiliging online via een maandabonnement aan te bieden. Samen met onze partners halen we meer uit de mogelijkheden die e-commerce biedt.”

www.gdata.nl