Auteur: Marco Mulders

Join Forces: sterker door krachtenbundeling

De afgelopen jaren heeft de Aareon Groep Nederland een aantal dochterondernemingen aan zijn portfolio toegevoegd. Investeringen in de breedte én diepte, vertelt commercieel directeur Peter Hanen. “Van oudsher zijn we actief in de markt van corporaties, overheid en zorginstellingen.

Met de meest recente acquisitie van Kalshoven staan we nu ook sterk in de commerciële vastgoedmarkt. Daarnaast ondersteunen we met Facilitor de secundaire processen van welke onderneming dan ook. 2017 stond in het teken van ‘Join Forces’: de kracht en kennis binnen onze gehele organisatie bundelen en de ontwikkelingen uit de verschillende bedrijfsonderdelen samenbrengen. Bestaande producten zijn daardoor doorontwikkeld of breder toepasbaar geworden. Daarnaast hebben we nieuwe, unieke toepassingen ontwikkeld. Het doel: klanten – in welke markt dan ook – de beste oplossingen blijven bieden.”

“In 2017 hebben we een nieuwe businessunit gelanceerd: Aareon Digital Solutions (ADS). Deze businessunit ontwikkelt o.a. apps en portalen. Ook richt ADS zich op vergaande ketenintegratie. Je ziet immers dat steeds meer medewerkers van organisaties vanuit het ERP data op hun device krijgen, bewerken en terugsturen. In combinatie met ShareWorX van Square DMS zijn we via ADS in staat gestructureerde en ongestructureerde informatie aan gebruikers aan te bieden. Tel daarbij op dat we begin dit jaar ook de expertise van Residenz ICT – dat verder zal gaan als Aareon Cloud Services – in huis hebben gehaald. We kunnen onze oplossingen dus on-premise aanbieden, maar ook vanuit ons geavanceerd datacenter via de cloud.”

www.aareon.nl

Nederland veiliger maken

Motiv ICT Security levert cybersecurity services aan (middel-)grote ondernemingen en overheidsinstellingen. “Vanuit ons Security Operations Center (SOC) bewaken we 24×7 de systemen en data van onze klanten”, vertelt directeur business development Bastiaan Bakker. “Recentelijk is ons SOC door onafhankelijke auditors van Security Intelligence & Operations Consulting (SIOC) getoetst.

Wereldwijd hebben zij zo’n 150 SOC’s beoordeeld op volwassenheid, aanpak en toekomst. Wij bleken tot één van de beste SOC’s ter wereld te behoren, zoals is terug te lezen in het nieuwsitem op onze site. Ook vergroten we de digitale weerbaarheid van bedrijven met slimme filters tegen datalekken, phishing, ransomware en cyberaanvallen. Deze preventie strekt zich uit van werkplek tot datacenters en de cloud. De combinatie van security monitoring met preventie geeft ons een enorme voorsprong in het kat en muisspel met cybercriminelen.”

Als 100% Nederlands bedrijf kent Motiv geen buitenlandse inmenging. De security specialisten zijn preventief gescreend door de veiligheidsdiensten. “We zitten bij wijze van spreken bij Nederlandse klanten om de hoek”, vertelt Bakker. “Met ruim 120 medewerkers zijn we één van de grootste cybersecurity dienstverleners in Nederland. Om onze groei verder voort te zetten, wordt het monumentale pand naast ons hoofdkantoor omgebouwd tot het mooiste en modernste SOC van Nederland. Een boeiende werkomgeving voor onze specialisten en nieuw toptalent afkomstig van hogescholen en universiteiten. We groeien hard en willen ook in de toekomst voorop blijven lopen in de strijd tegen cybercrime.”

www.motiv.nl/soc-assessment

Veel meer dan matchen van vraag en aanbod

Twynstra Gudde Interim Management is als bureau voor interim-, project- en programmamanagement actief in vooral het onderwijs, de overheid en de zorg. Het bureau blinkt uit dankzij een unieke constellatie van expertise, ervaring en commitment. “We leveren meer dan dat we beloven.”

Veiligheid vraagt om een integrale aanpak

G4S is de grootste beveiligingsfirma ter wereld. Met een integrale aanpak helpt G4S organisaties om naar een dynamisch securitybeleid te transformeren. Het effect: hogere veiligheid tegen lagere kosten.

Nooit meer vastzitten aan je leaseauto

Onze maatschappij draait om flexibiliteit. We willen flexibel werken, maar ook zelf bepalen hoe we van A naar B reizen, elke dag opnieuw. “Dat vraagt om een andere kijk op mobiliteit en om meer flexibiliteit, ook op het gebied van leasen”, vertelt Marchel Koops, algemeen directeur Athlon. “Als leasemaatschappij en mobiliteitsprovider spelen we hier proactief op in. Dat moet ook, want binnen een paar jaar rijdt iedereen elektrisch en is autodelen de normaalste zaak van de wereld. We zijn dan ook continu bezig om innovatieve mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen die écht beantwoorden aan de nieuwe wensen van onze klanten.”

Een tastbaar bewijs is de startup ChangeMyCar die dit jaar is opgericht. “Dit concept is door drie Athlon-medewerkers ontwikkeld, onder begeleiding van Startupbootcamp”, vertelt Paul Bouwmeester, co-founder van ChangeMyCar. “Met ChangeMyCar spelen we in op het feit dat de traditionele leasecontractperiode niet meer aansluit op de loopbaanduur van de meeste medewerkers. Auto’s blijven, medewerkers vertrekken. Dit leidt tot extra kosten en een heleboel gedoe. Voor werkgevers en voor medewerkers. Dat kan anders. Met ChangeMyCar kunnen leaserijders eenvoudig veranderen van of stoppen met de leaseauto. Gewoon met hun smartphone: even swipen, liken en kiezen. Minder kosten, minder gedoe. Een belangrijke eerste stap in de goede richting om klanten nog beter van dienst te zijn.”

Volgens Koops zullen er nog meer van dit soort initiatieven volgen, bijvoorbeeld op het gebied van elektrische auto’s. “Het is een dynamische tijd, dus dat vraagt om snel schakelen en vernieuwen.”

www.athlon.com/nl

Economische prognose voor 2018

“De huidige groei van de wereldeconomie zal ook de komende twee jaar aanhouden”, vertelt Craig MacKenzie, Senior Investment Strategist bij Aberdeen Standard Investments. “Tegelijkertijd wordt de inflatie beteugeld. De kans dat banken de rente verhogen is klein, want het monetaire beleid van de VS en EU is mild. Gevolg van de huidige groei is wel dat de waarderingen van aandelen historisch hoog zijn. Te hoog in relatie tot hun reële waarde. Op de lange termijn zal die waarde gecorrigeerd worden. Ook het rendement van effecten gaat afnemen. De afgelopen vijf jaar bedroeg dit 10% of meer per jaar, later zal dit nog maar 4% zijn.”

“Voor 2018 zijn er twee trends om in de gaten te houden. Het stimuleringsprogramma van de ECB loopt op zijn einde. In 2018 zal het aankopen van staatsobligaties worden gehalveerd. We weten niet wat het effect hiervan op de economie zal zijn: dit beleid is nooit eerder op deze schaal vertoond. Ook de enorme kredieten waarmee China zijn groei heeft gestimuleerd, vormen een onzekere factor. Een deel van die leningen zal niet rendabel blijken. Dit kan de economie in China, die voor 1/3 bijdraagt aan de globale groei, afremmen. Al gebeurt dit waarschijnlijk pas op de lange termijn.”

“Momenteel bieden staatsobligaties en investment grade bedrijfsobligaties geen hoog rendement. Voor risicomijdende beleggers zijn assets als hoog dividend aandelen een riskant alternatief, o.a. vanwege de huidige hoge waardering. Zij doen er mogelijk beter aan hun portefeuille te diversifiëren over alternatieve activa, zoals infrastructuurfondsen en asset backed securities. In combinatie met conventionele activa kan hiermee een inkomen van 5% worden gegenereerd.”

www.aberdeenstandard.com

IT met aantoonbare waarde

“Business is IT geworden”, zegt Barbera de Graaf, managing director van Experis Ciber. “Vroeger werd IT ingezet voor de backoffice en was besparen een grote drijfveer. Nu is IT niet langer een afdeling, maar een cruciale business-mindset waarmee bedrijven zich kunnen onderscheiden.

Deze ontwikkeling heeft voor een nieuwe complexiteit gezorgd. Het IT-landschap moet bijvoorbeeld open, flexibel en betaalbaar zijn. Maar tegelijk ook veilig, o.a. vanuit wetgeving. Daarnaast speelt de vraag wie eigenaar is van al die data die bedrijven genereren. En vooral hoe deze data tot betere besluiten en services leiden, zodat bedrijven pas echt het maximale uit hun mogelijkheden halen.”

Waarde creëren. Dat is volgens de Graaf de grote uitdaging voor IT-dienstverleners. “Het gaat niet meer over het bouwen van systemen of programmeren. Synergie creëren tussen IT en business, dat is nu de essentie. Wij geloven in de kansen die technologie biedt. Dat optimisme zorgt bij Experis Ciber voor een enorme drive om klanten steeds een stap verder te brengen in hun digitale transformatie. Onze consultants hebben markt- en klantkennis. Met korte cycli willen we snel en aantoonbaar waarde toevoegen voor de klant. Dat pragmatisme zit heel erg in ons DNA. Dankzij specialismen als data-analytics, mobile en API management zorgen we dat onze klanten digitaal slagvaardig en onderscheidend zijn.

Door onze samenwerking met toonaangevende technologiebedrijven hebben we een sterk partnernetwerk. En als onderdeel van de ManpowerGroup zijn we in staat om op een strategische en duurzame wijze talentvolle consultants te ontwikkelen én binden. Zodat we ook op de lange termijn hoogwaardige diensten leveren.”

www.ciber.nl

Digitalisering versterkt menselijke maat

Als brede juridisch dienstverlener en creditmanager biedt DAS iedereen toegang tot kwalitatieve rechtsbijstand en vertrouwen bij het zakendoen. Zowel particulieren als ondernemers. Nieuwe innovaties bieden DAS kansen om juridische bijstand nog laagdrempeliger te maken.

Groei van impactinvesteringen houdt aan

FMO is de Nederlandse ontwikkelingsbank. CEO Jürgen Rigterink voorziet een versnellende groei van de wereldeconomie. Ook de belangstelling voor impactinvesteringen zal blijven toenemen. “Bij FMO gaan financieel rendement en maatschappelijke impact goed samen.”

Innoveren is juridisch wél mogelijk

Een nachtmerrie voor iedere CEO: een digitale innovatie die onveilig is en niet voldoet aan de wet. Lancering mislukt en consumentenvertrouwen weg. Volgens de advocaten van Pels Rijcken is dit te voorkomen met het juridische innovatiecertificaat.

Investeren in een toekomstbestendig huuraanbod

De Nederlandse volkshuisvesting wacht een aantal pittige uitdagingen.


Dirk Jan van der Zeep, sinds 1 januari 2017 Voorzitter Raad van Bestuur van Woningcorporatie Portaal: “De ongeveer 3 miljoen bestaande huurwoningen in Nederland hebben een grote duurzaamheidsopgave. Financieel en technisch vraagt dit om een extra inspanning, vooral bij bestaande huurwoningen in hoogbouw. Woningcorporaties en de bouwbranche moeten daar samen oplossingen voor ontwikkelen. Een ander thema is de aanhoudende migratie naar steden – vooral van jongeren – en de daaruit voortvloeiende hogere woningdruk. Ook een belangrijke uitdaging is de instroom van huurders met een bijzondere achtergrond. Bijvoorbeeld ex-vluchtelingen die een verblijfsstatus hebben gekregen, of de groep mensen die door de decentralisatie in de zorg vaak op een huurwoning is aangewezen. Tot slot blijven ouderen als gevolg van het kabinetsbeleid langer zelfstandig thuis wonen, terwijl een meerderheid van de corporatiewoningen hier nog niet geschikt voor is.”

Portaal biedt bijna 50.000 huurwoningen aan in onder andere Leiden, Arnhem, Nijmegen, Amersfoort, Soest, Nieuwegein, Bunnik, Stichtse Vecht én Utrecht, de snelst groeiende stad van Nederland. De woningcorporatie ziet het als zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om zijn huuraanbod in deze plaatsen toekomstbestendig te maken. “We investeren in duurzaamheid, in betaalbare woningen en in het bestrijden van de krapte op woningmarkt”, zegt Van der Zeep. “Ook blijven we oog houden voor de leefbaarheid van onze wijken. Daarnaast willen we de transitie voltooien naar een klantgerichte organisatie die zoveel mogelijk tegemoet komt aan de behoeften van huurders. Daarvoor is het nodig dat medewerkers ruimte hebben om zelf, waar nodig, met oplossingen te komen. Als bestuurder geef ik daarom ruimte aan mijn medewerkers om zelfstandig beslissingen te nemen. Ik wil hen daarin faciliteren en ondersteunen, zodat we op onze doelstellingen gefocust blijven. Ik ben er heilig van overtuigd dat we dan, samen met onze partners, de uitdagingen in onze sector aan kunnen.”

www.portaal.nl

Alleen preventie is niet genoeg

Cyberveiligheid is meer dan alleen preventie.


“Antivirusprogramma’s en firewalls reageren alleen op bekende bedreigingen”, vertelt Marcel van Oirschot, commercieel directeur bij cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT. “Nieuwe malware geeft hackers dus een voorsprong, hoe kort die ook duurt. In een tijd waarin de corebusiness van de meeste organisaties op IT draait, is de kans op een hack statistisch groter dan water-, onweer- of brandschade. Toch investeren organisaties nauwelijks in het signaleren en verhelpen van hacks, terwijl ze wel een rookmelder en brandblusser hebben. Gevolg: een hacker heeft nu gemiddeld 200 dagen de tijd om ongestoord schade aan te richten, voordat hij opgemerkt wordt.”

 

Fox-IT biedt een breed scala aan diensten en technologieën waarmee organisaties cybercalamiteiten tot een minimum kunnen beperken. “Veel organisaties schrikken terug voor cyberbeveiliging, omdat ze het als een groot en tijdrovend project zien”, zegt Van Oirschot. “Ik raad hen altijd aan in kleine stappen te beginnen. Ze kunnen bij wijze van spreken morgen al een wachtwoordbeleid instellen en hun personeel informeren om bepaalde links niet aan te klikken. Ook is het verstandig om een scenario vast te leggen voor als er een cyberincident optreedt. Je moet dit noodplan ook echt testen, vergelijk het maar met een brandoefening. Bedrijven kunnen dit allemaal zelf doen, maar ook in samenwerking met ons.”

 

Ook IT’ers spelen volgens Van Oirschot een cruciale rol bij cyberbeveiliging. “De wereldwijde ransomware-aanval met WannaCry kwam niet voort uit phishingmail, maar een patch die niet geüpdatet was”, vertelt hij. “IT’ers moeten van dit soort updates echt een prioriteit maken. Van CIO’s hoor ik regelmatig dat ze niet voldoende budget voor cyberbeveiliging krijgen. Als ik daar op doorvraag, blijken ze vaak een technisch verhaal te hebben gehouden. Doe dat niet: keep it simple! En benadruk het belang dat cyberveiligheid voor de gehele organisatie betekent: continuïteit en winst.”

www.fox-it.com