Auteur: Marcellus Visser

Hyundai, serieus alternatief voor gevestigde orde

Greenib Car is de Nederlandse importeur van Hyundai. Het Zuid-Koreaanse automerk begon in 1967 met de productie van auto’s en in 1979 kwamen de eerste exemplaren naar Nederland.

Hyundai is inmiddels een wereldmerk en Hans Kwaad, managing director bij Greenib Car, verklaart deze wereldwijde groei: “Hyundai is verkrijgbaar in 193 landen op de wereld en het grote voordeel daarvan is dat ze een enorme omzet maken, ook in een slecht jaar als 2009. Ze zijn een van de weinige fabrikanten die ook in 2009 een verdere groei hebben doorgemaakt, met name in opkomende landen als China, India en Zuid-Amerika. Hierdoor zijn ze inmiddels de op drie na grootste autofabrikant ter wereld. En vanwege deze grootte en het feit dat ze zo’n wereldwijde speler zijn, wordt er gefocust op alle alternatieve aandrijftechnieken. De budgetten die hiervoor benodigd zijn, zijn derhalve ook ruimschoots beschikbaar. Het gevolg daarvan is dat ze alle technologie die denkbaar is ook al hebben ontwikkeld. Het is nu een kwestie van afwachten wat per continent de technologie wordt die tot de nieuwe standaard wordt verheven. Hyundai is in ieder geval klaar voor iedere mogelijke variant.”

 

Het Blue Programma

“Er is dan ook nog eens een continue stroom van nieuwe modellen”, vervolgt Kwaad. “Hyundai heeft in een hele korte tijd een aanzienlijke metamorfose doorgemaakt. Het is een jonge autofabrikant, die zich in een enorm tempo ontwikkelt. Onze auto’s worden sinds vijf jaar ontwikkeld door Europeanen en ook gebouwd in Europa. We praten nu over een heel ander Hyundai dan vijftien jaar geleden, toen de modellen in Korea werden gemaakt en niet waren aangepast aan Europese eisen. We zijn daarin honderdtachtig graden gedraaid. We introduceren deze maand de ix35, de opvolger van marktleider Tucson. Dat was veruit de best verkochte SUV van Nederland en is een onvoorstelbaar succes voor Hyundai geweest. Heel veel mensen zitten te wachten op die ix35, een Crossover die prima aansluit bij de vraag van de markt van dit moment. We verwachten dan ook een vliegende start te maken met dit nieuwe model. De ix35 leent zich uitstekend voor de zakelijke markt: hij is representatief, heeft groene milieulabels en zeer geavanceerde technologie waardoor de CO2-uitstoot tot een minimum is beperkt.”

 

In dit kader heeft Hyundai de zogeheten Blue Filosofie ontwikkeld. Kwaad zegt hierover: “Hyundai is volop bezig met alternatieve aandrijftechnieken, maar focust zich voor de korte termijn tevens op het verder ontwikkelen van de huidige brandstofmotoren. Er is technologisch nog heel veel te verbeteren om een efficiëntere prestatie te krijgen uit de traditionele verbrandingsmotor. Wij hebben daartoe het Blue Programma geïntroduceerd: dat bevat o.a. een start-stopsysteem, waarbij als je voor het stoplicht staat de motor afslaat en als je de koppeling intrapt de auto binnen een fractie van een seconde weer start. Dat scheelt vijftien procent aan brandstof in het stadsverkeer. Wij zorgen ervoor dat hierdoor de huidige auto’s substantieel zuiniger worden en minder CO2 uitstoten. Wij gaan alle toekomstige modellen, ook de ix35, uitrusten met dit systeem.”

 

De zakelijke markt

Hyundai biedt voor de zakelijke markt onder meer speciale Business Editionuitvoeringen, met aantrekkelijke leasetarieven en een lagere bijtelling. Kwaad: “We hebben voor alle modellen die zakelijk interessant zijn business editions gemaakt. Deze bieden de berijder, voor een kleine meerprijs, een enorme vracht aan accessoires, maar de bijtelling valt veel beter uit. Dankzij de zeer moderne technologie zijn wij ook in staat om een heleboel varianten op de markt te brengen met groene brandstoflabels en kunnen we daarmee diverse modellen aanbieden met slechts twintig procent bijtelling. Dat scheelt duizenden euro’s op jaarbasis. Ook in dit soort ontwikkelingen lopen we voorop; het is alleen nog onvoldoende bekend. Een wagenparkbeheerder kan enorme besparingen realiseren op de kosten van z’n wagenpark door gewoon eens open minded Hyundai te overwegen.”

 

Hans Kwaad wil ook graag benadrukken dat na de volwassenwording van Hyundai er weer een aantal stappen is toegevoegd: “Hyundai is een serieus alternatief dat de moeite waard is. Wij zijn erg ambitieus en willen ervoor zorgen dat mensen de ogen openen en met een andere blik naar Hyundai gaan kijken. Het zijn prachtige, Europees gestylede auto’s van een uitstekende kwaliteit. Vandaar ook dat we bij onze garantietermijnen (drie of vijf jaar) de gereden kilometers niet limiteren. Het is bij het grote publiek nog niet bekend, maar we hebben kwalitatief een van de beste producten in de markt. De auto’s zijn gemaakt van zeer degelijke materialen en zijn een stuk betaalbaarder dan de gevestigde orde. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook met het oog op de huidige economische crisis kun je door de keuze voor Hyundai tot wel twintig procent besparen op de kosten van je wagenpark. De directeur-eigenaar die de MT500 leest, zou ik graag mee willen geven om dit merk te overwegen als serieus alternatief voor de gevestigde orde. Het zal je verrassen, de producten zijn rijk uitgerust, comfortabel, kwalitatief top en de restwaarden zijn gewoon goed.”

Het belang van de menselijke component

Quint Wellington Redwood is een toonaangevend, onafhankelijk managementadviesbureau dat zich volledig toelegt op het oplossen van IT-gerelateerde organisatievraagstukken. De dienstverlening is grensoverschrijdend en strekt zich uit over negenenveertig landen en vier continenten. Quint richt zich in het bijzonder op strategie, sourcing, regie en IT-performance- en informatiemanagement.

Quint is een adviesbureau van Nederlandse oorsprong en richt zich op het niet-technische IT-vlak. Managing partner Maurice Boon vertelt wat de corebusiness van Quint inhoudt: “Wij adviseren onze opdrachtgevers eigenlijk om de aanwending van IT te optimaliseren. We voegen geen technische componenten toe, maar richten ons met name op het gebied van de inrichting van IT-organisaties, het begeleiden van performance verbetertrajecten, outsourcing en het inrichten van regieorganisaties.”

 

Lean en performance

Lean IT is een aanpak die IT-organisaties kunnen inzetten om hun effectiviteit en prestaties te verbeteren, kosten te besparen, het rendement te verhogen en last but not least de focus op de klant te richten. Boon zegt hierover: “Een heel belangrijke component in wat wij doen is de menselijke component. Wij geloven niet zozeer in de puur technische en procesmatige insteek, maar meer in het feit dat het de leidinggevenden én de medewerkers zelf zijn die het verschil maken. Zo helpen wij leidinggevenden om zich continu bewust te zijn van wat de toegevoegde waarde is die zij aan hun afnemers leveren, en hun keuzes en beslissingen daarop te baseren. En daarbij steeds in contact te blijven met hun medewerkers: ‘werkvloeren’ noemen wij dat. Want het zijn uiteindelijk de medewerkers die dagelijks in contact staan met de klant, die weten waar de huidige knelpunten en dus ook verbeterpunten liggen. Wat wij met onze aanpak in feite doen is op basis van Lean vooral te kijken naar de manier waarop IT-organisaties worden bestuurd en of dat vanuit prestatiegerichtheid en gebruikersperspectief plaatsvindt. Dat is wat volgens ons uiteindelijk leidt tot de ultieme (en kosteneffectieve) alignment tussen business en IT.”

 

Outsourcing

Met het Sourcing Assessment geeft Quint in een korte tijd inzicht in de effectiviteit van bestaande sourcingrelaties (zowel intern als extern), in belangrijke verbeterpunten en in de mate waarin nieuwe diensten zijn uit te besteden. Boon zegt hierover: “De adviezen die we geven op het gebied van sourcing zullen niet altijd leiden tot uitbesteding. Centraal in ons advies staat dat een uitbestedingsrelatie ook na contractondertekening succesvol moet kunnen zijn. Het komt regelmatig voor dat wij opdrachtgevers adviseren om (nog) niet uit te besteden omdat hun eigenlijke doelstellingen door andere (minder risicovolle) oplossingen beter kunnen worden gerealiseerd. Ook de volwassenheid van de opdrachtgever als het gaat om regievoering op externe IT-leveranciers speelt bij een uitbestedingskeuze een belangrijke rol. In het geval dat uitbesteding de beste keuze is, zijn wij bereid om ons te committeren aan het succes van een uitbestedingsrelatie. We vragen onze opdrachtgevers ditzelfde te doen door vooraf te investeren in de groei van de volwassenheid van hun eigen regieorganisatie.”

 

Performance Based Regie

Quint heeft een op performance gerichte aanpak voor de implementatie en uitvoering van regie ontwikkeld. Boon: “Performance Based Regie past bij de Lean-aanpak en houdt in dat je van tevoren weet waarom je iets doet. Uiteindelijk gaat het om resultaatgerichtheid en om de regie, zeker als je praat over de uitbesteding. Negen van de tien bedrijven zijn daarmee heel procesmatig bezig en wij stellen niet primair het proces centraal, maar het resultaat. Daardoor maken wij onszelf vanuit het opdrachtgeversperspectief afrekenbaar.”

 

Tot slot wil Maurice Boon nog de identiteit van Quint en de daaruit voortvloeiende werkwijze benadrukken: “Quint is van origine Nederlands, en dat geldt maar voor weinig bedrijven op ons vakgebied. In plaats van een harde Angelsaksische werkwijze waarbij aansprakelijkheid- en boeteclausules vaak een basis vormen voor samenwerking, neigen wij eerder naar samenwerkingsafspraken op basis van resultaatverantwoordelijkheid. Hierbij committeren wij ons aan concrete doelstellingen en resultaten die wij met onze opdrachtgevers afspreken. Dat hierbij niet alles vooraf voorspelbaar en qua risico in te kaderen is, begrijpen wij als geen ander, maar dit weerhoudt ons er niet van om resultaatgericht opdrachten te realiseren.”

Op weg naar Best in Class

Qurius is een Europese top-drie-Microsoft-partner met IT-oplossingen voor middelgrote ondernemingen. Het bedrijf heeft 850 medewerkers, een omzet van 120 miljoen euro en is actief in zes Europese landen. Qurius wil de wereld een beetje beter maken. De boodschap is duidelijk: Create sustainable success!

Qurius wil Best in Class zijn en CEO Leen Zevenbergen legt uit wat dat precies inhoudt: “Best in Class zijn, betekent dat je in de sector waar je je in bevindt het best presteert. Je kijkt naar je concurrenten, kiest daar de beste uit en vervolgens zorg je ervoor dat je beter wordt dan dat betreffende bedrijf. Je laat je inspireren door je klanten en de maatschappij en gaat uit van eigen kracht. Ikzelf denk bijvoorbeeld dat het heel logisch is om Best in Class te willen zijn, maar dat is blijkbaar niet voor iedereen gesneden koek. Dit zou de ambitie van elk bedrijf moeten zijn, speciaal in onze sector, de IT. Het is namelijk het beste middel om als bedrijf duurzaam succesvol te zijn. De eerste stap die je moet nemen, is om te kijken naar het gemiddelde in de sector: hoeveel verkoop per medewerker? Winstpercentage? Wat is de klanttevredenheid? Reputatie? Je moet dus beginnen met meten hoe je het doet ten opzichte van het gemiddelde. Het is al beangstigend voor een heleboel mensen dat je mogelijk gemiddeld bent of zelfs slechter dan het gemiddelde. Ik wil weten waar ik sta en dan doe ik er wat aan.”

Hoge doelen

Zevenbergen vindt dat je in een markt die zeer competitief is, de beste moet willen zijn: “De mensen die heel goed zijn binnen een bedrijf vinden dit fantastisch, de middelmatigen vinden het eng. De mensen die goed zijn willen zich omringen met andere talenten, want dan krijgen ze betere projecten en wordt er goed verdiend. Dan gaat alles ineens een stuk beter. Wij willen door onze klanten gezien worden als een bedrijf dat beter is dan onze concurrenten. Ik houd van die scherpe randjes aan een bedrijf; het is heel inspirerend voor goede mensen als je wilt grijpen naar hoge doelen. Wij spelen een wedstrijd en die wil ik winnen! Wij zijn de grootste in Nederland op ons gebied en horen bij de top in Europa. Dan moeten we ook de ambitie hebben om de beste te willen zijn. Mensen komen hier werken omdat ze moeilijke, mooie projecten willen realiseren.” Zevenbergen verwoordt de visie van Qurius op het gebied van duurzaamheid als iets langdurigs, gericht op de lange termijn: “Hoe zorgen wij ervoor dat dit bedrijf over tien jaar nog bestaat? Duurzaam wordt vaak gezien als ‘Groen’, maar dat is maar één aspect. Er zijn drie P’s: People, Planet, Profit. Als we geen profit hebben, dan hebben we geen bedrijf. Wij propageren dat je mensen aanstuurt op wat ze opleveren en dat je ze zelfstandigheid geeft. Goede mensen moet je aanspreken op hun output in plaats van op hun input.”

Vertrouwen en geduld

Hoe een en ander in de goede richting te krijgen, ook op Europees niveau, vat Zevenbergen als volgt samen: “Wij hebben stevige ambities waar we hard aan werken. Erg belangrijk is het maken van keuzes voor duurzaamheid, markten en technologie. Wij hebben ons sterk verbonden aan Microsoft als technologiepartner. Wij hebben honderden gecertificeerde specialisten in huis en trekken samen met Microsoft op in de Europese markten. Binnenkort komen de Europese Microsoft-managers zelfs twee dagen bij elkaar in het Qurius Inspirience Center in Zaltbommel. Ik zie het als mijn taak om samenwerken in Europa met al die verschillende culturen op alle fronten te versterken. Wij moeten samen met onze partners Best in Class gaan invullen en waarmaken. Je moet veel vertrouwen en geduld hebben, dilemma’s oplossen. Wat we nu vastberaden inzetten, moet over drie jaar duidelijk en meetbaar resultaat opleveren.” Het komt aan op inspirerend leiderschap en consequente uitvoering van plannen volgens Leen Zevenbergen: “Ik heb mijn hele leven met IT-medewerkers gewerkt. Hoe beter ze zijn, hoe eigenwijzer en hoe leuker en des te moeilijker te managen. Het inspireren van een bedrijf kost ongelooflijk veel energie en dat moet van de leiders komen. Leiderschap houdt in dat je voor de troepen uitloopt en het voorbeeld geeft. Voor mij is niets belangrijker dan de klant. Ik zie elke dag klanten in heel Europa. Daarmee geef ik het voorbeeld. Als ik heel goed voor mijn klanten zorg en ook heel goed voor mijn medewerkers, dan zal ook de aandeelhouder heel tevreden zijn. Met klanten praat ik veel over duurzaamheid. Bedrijven die met een duurzame gedachte worden geleid zijn bestendige bedrijven die voor alle stakeholders waardevol zijn. We hebben in ons visiedocument helder beschreven hoe wij duurzaamheid invullen.”

Politie investeert met succes in diversiteit

De politie in Nederland kiest voor meer diversiteit in de samenstelling van teams, ook in de top. Noodzaak als je ervoor kiest om politie voor eenieder te zijn.

“Diversiteit is een weerbarstig onderwerp, dat zie je ook aan de discussies die erover worden gevoerd”, zegt Hansje Brinkman, sinds kort leidinggevende bij het Korps Landelijke Politiediensten. Via het programma Politietop Divers kon zij een jaar extra ervaring opdoen in het management van een korps. “Dat heeft mij naar mijn huidige baan geleid.”

Kandidaten met potentie
Al jaren wordt gewerkt aan het vergroten van de diversiteit – meer vrouwen en allochtonen in de teams en in de top – binnen de politie. De urgentie wordt steeds duidelijker gevoeld. Nieuw zijn de afgesproken streefcijfers met de minister en het feit dat korpsbeheerders, hoofdcommissarissen en procureurs-generaal de handen ineen hebben geslagen. Gezamenlijk geven zij vorm aan het driejarige programma Politietop Divers. “Wij helpen de afgesproken streefcijfers over het aantal vrouwen en allochtonen in de top ook daadwerkelijk te realiseren. Dat doen we onder meer door het bieden van carrièremogelijkheden aan vrouwen én mannen”, aldus Ineke Stam, voorzitter en inspirator van Politietop Divers. Van groot belang is dat er niet alleen voldoende kandidaten met potentie zijn, maar dat deze zich ook goed kunnen voorbereiden. Stam: “We hebben zowel binnen als buiten de politie naar geschikte kandidaten gezocht. Inmiddels hebben we een respectabele lijst. Voor deze kandidaten zoeken we mogelijkheden om een jaar lang extra werkervaring op te doen in de top van de politie. Ze hebben dan een goede basis om door te stromen naar een vaste functie.”

Ervaring opdoen
Wim van Vemde is korpschef Gooi en Vechtstreek en onderstreept het belang van diversiteit bij de politie: “Wij vinden dat wij als politie moeten staan voor de waarden van onze rechtsstaat. De maatschappij moet zich herkennen in datgene wat wij doen, maar ook in hoe wij eruitzien. Diversiteit is een voorwaarde voor legitimiteit.” Hij bood verleden jaar Brinkman de kans ervaring op te doen in de korpsleiding. “Ik had er ook persoonlijk belang bij omdat ik een aantal zware landelijke portefeuilles heb, zoals de Vreemdelingenpolitie; ik had dringend behoefte aan meer handen en voeten.” Voordat Brinkman naar het managementteam van Gooi en Vechtstreek kwam, werkte zij als leidinggevende bij het politiekorps Kennemerland. Brinkman over haar jaar bij Gooi en Vechtstreek: “Het is essentieel dat je goede afspraken maakt over wat je gaat doen. Ik heb daar vooraf met Wim van Vemde over gesproken. Wat wordt er van mij verwacht en wat kan ik hier leren? Je moet dat zelf expliciet maken. Logisch, want als je voldoende talent hebt en gemotiveerd bent, wil je ook investeren in je eigen toekomst.” Van Vemde vult aan: “Ik heb helder gemaakt wat we van elkaar kunnen verwachten. Dit zijn mijn verwachtingen en voorwaarden. Daar hebben we elkaar af en toe aan herinnerd, maar we konden al snel vaststellen dat het de goede kant op ging.” Voor Brinkman was vooral het werken op strategisch en leidinggevend niveau de impuls voor haar ontwikkeling. “Door te werken binnen het managementteam van het korps Gooi en Vechtstreek krijg je inzicht in strategische kwesties en kom je in netwerken die van groot belang zijn. Hiermee doe je niet alleen inzicht en ervaring op; je bent ook voor anderen beter zichtbaar. En dat is niet onbelangrijk. Anderen kunnen zo ook zien dat je klaar bent voor een zwaardere leidinggevende functie.”

Waardering
Dit jaar benutten twintig mannen en vrouwen door middel van zo’n ervaringsjaar de kans om hun potentie verder te ontwikkelen in het topmanagement van de politie. Brinkman: “Het zijn mensen die in verschillende trajecten en posities zitten. Ik werkte al geruime tijd bij de politie en kende de cultuur al. Maar voor sommigen van buiten kan dat nog wel even wennen zijn. Het is een enthousiaste en goed toegeruste club waarbinnen ieder voor zich iets meebrengt waar we als politie niet zo veel van hebben.” Nu geeft Brinkman leiding aan IPOL, de intelligencedienst van de politie met zeshonderdvijftig medewerkers en onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Brinkman: “Dat mijn werkgever mij de kans heeft geboden om een jaar lang mijn managementervaring uit te breiden, heb ik zeer gewaardeerd. Ik zit nu als diensthoofd bij de KLPD erg goed op mijn plaats, en dat jaar heeft mij wel hier gebracht. Mijn voorbeeld is een van de vele manieren waarop diversiteit nu een enorme impuls krijgt.” Van Vemde: “Ik stel vast dat dit programma mij zo goed is bevallen dat ik inmiddels afspraken heb gemaakt om wederom voor een jaar iemand toegevoegd te krijgen aan ons managementteam.”

Unacle; ’t Huis voor Specialisten

Unacle profileert zich als dé specialist in Nederland op het gebied van Unix en Oracle. Het bedrijf detacheert Unix- en Oracle-specialisten bij onder meer banken, verzekeraars en logistieke bedrijven.

“Unacle werkt onafhankelijk van hardwareleveranciers en biedt expertise in de vorm van detachering en consultancy, maar ook praktische diensten als remote beheer, installatie en configuratie en 7 x 24 uur stand-bydienstverlening”, zegt directeur Rob Strubbe van Unacle. “Ik ben dit bedrijf vijf jaar geleden gestart vanuit de visie geen generalist te zijn, maar juist een specialist. Dit is waar we goed in zijn, en voor al het andere moet je ergens anders zijn. Ik ben alleen begonnen en inmiddels is Unacle uitgegroeid tot een bedrijf met dertig man personeel.”

Een flexibele instelling

Unacle stemt zijn diensten volledig af op de situatie en wensen van de klant. Vanuit het remote Service Center beheert Unacle de systemen van die klant. Werkzaamheden die voor een organisatie uniek en dus kostbaar zijn, verzorgt Unacle voor meerdere klanten. Vakkundig én economisch. De specialisten van Unacle kunnen veel calamiteiten voorkomen. En als er onverhoopt een calamiteit optreedt, reageren ze snel en accuraat. Unacle zorgt voor een hoge beschikbaarheid van systemen en een zo hoog mogelijke integriteit van de beschikbare informatie. Persoonlijke benadering, kwaliteit en flexibiliteit behoren tot de kernwaarden van Unacle. “Wij detacheren vooral Unixspecialisten en Oracle DBA’ers”, verklaart accountmanager Marcel Henebiens. Dit is de corebusiness van Unacle. “Dat zijn specialisten op het gebied van AIX, Sun-Solaris en HP-UX. Die zitten een periode van een maand tot soms twee jaar bij de klant. Wij zijn erg flexibel qua inzet van personeel. Het is vrij gemakkelijk om bij ons een specialist te regelen, want wij kennen de mogelijkheden en kwaliteiten van ons personeel.” Strubbe vult aan: “Door de korte communicatielijnen kunnen wij erg goed inspelen op de wensen van onze klanten. Omdat we een relatief klein bedrijf zijn, weten we alles van elkaar en wordt ook alles onderling besproken. Zo kunnen we ons onderscheiden van grotere bedrijven op dit gebied. De klant heeft een-op-eencontact met de accountmanager die hij kent en we betrekken de klant zo veel mogelijk bij de laatste ontwikkelingen bij Unacle.”

Een gerichte keuze

“De klanten die voor Unacle kiezen vinden het niet alleen belangrijk om goede expertise te krijgen”, vervolgt Strubbe. “Klanten willen niet alleen iemand die veel technische kennis heeft, maar zich vooral ook sociaal kan manifesteren. Die net even iets meer is dan een systeembeheerder die alleen weet hoe systemen werken; iemand die wil meedenken met de klant. Aan de medewerkerskant gaat het om het persoonlijke aspect waarom mensen voor Unacle kiezen. Specialisten van ons kiezen voor dit vak en wij zijn een specialistisch bureau.” Marcel Henebiens legt uit waarom Unacle in Nederland dé partij is met expertise op het gebied van Unix en Oracle. “Onze mensen zijn goed opgeleid en weten waar ze het over hebben. Ze hebben over het algemeen al jaren ervaring en zijn erg allround. Als ze bij een klant worden ingezet, weten ze wat er speelt en die klant krijgt dan ook iemand die hem kan helpen. Onze klanten komen meestal ook weer bij ons terug.”

De persoonlijke aanpak

Unacle levert aan een aantal grote partijen, zoals Rabobank, ABN AMRO en ING. Henebiens: “Voor de Rabobank hebben wij specifiek mensen opgeleid. Dat is een heel traject dat echt afgestemd is op die klant. Daar waren ze zo tevreden over, dat ze die mensen ook graag wilden hebben. Als de klant iets anders wil dan alleen iemand inhuren, dan kan dat. Dat geldt voor al die opleidingen: als een klant een aanvullende opleiding wil voor iemand, dan kan dat ook. Dat hoort bij het vakgebied.” Strubbe benadrukt de laatste campagne van Unacle. “De slogan van die campagne luidt: Unacle, ’t Huis voor Specialisten. Klanten kunnen dat interpreteren als ‘het huis’ voor specialisten en voor de mensen die bij ons werken is het ‘thuis’ voor specialisten.” Tot slot formuleert Rob Strubbe de doelstellingen van Unacle voor de komende jaren. “Unacle heeft momenteel dertig mensen in dienst. We willen in de nabije toekomst naar zo’n vijftig specialisten in vaste dienst groeien en daarnaast freelancers inzetten. Daarmee worden we een van de grotere spelers. Maar we willen wel die persoonlijke aanpak behouden, onder het motto: schoenmaker, blijf bij je leest!”

PublicSpirit pleit voor aantrekkelijke overheid als werkgever

PublicSpirit staat voor toonaangevende search, werving en selectie van topkader voor organisaties met een maatschappelijke taak. Opdrachtgevers in de publieke sector zijn onder meer ministeries, gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen.

PublicSpirit wil de beste man/vrouw op de juiste plek vinden voor organisaties die een maatschappelijk doel dienen”, verklaart directeur Jetske Goudsmit van PublicSpirit de brede missie van het bedrijf. “Samen met die organisaties willen we zorgen voor continuïteit in hun bedrijfsvoering. We gaan met ze in gesprek en we kijken waar en hoe we vacatures kunnen helpen invullen. Daarmee bieden we een oplossing voor huidige problemen. Maar daarnaast kijken we ook naar de toekomst: hoe zorgen we er met elkaar voor dat een organisatie toekomstbestendig is. PublicSpirit onderscheidt zich door daarbij op alle mogelijke manieren bijdragen te leveren en door de relevante ontwikkelingen op de arbeidsmarkt te volgen voor werkgevers en met name voor de overheid.”

“Search, werving en selectie is ons hoofdproduct”, vult mededirecteur Terco van Heumen aan. “We hebben zicht op dié mensen die van meerwaarde zijn voor organisaties. Die hebben wij in beeld en die kunnen we presenteren. We hebben een goed inzicht in de arbeidsmarkt, we weten hoe die arbeidsmarkt beweegt en we hebben zicht op de volgende generatie: de mensen die aan hun tweede of derde baan toe zijn en die op een bepaald moment kunnen doorgroeien naar het grote werk.”

Gerichte dienstverlening

PublicSpirit werkt voor het gehele publieke domein, van overheidsinstellingen, onderwijs­ en volkshuisvestingsorganisaties en zorginstellingen tot non­gouvernementele organisaties die zich op het snijvlak van de publiek­private zaak bevinden. “Als een gemeente bijvoorbeeld een gemeentesecretaris zoekt, dan wordt PublicSpirit ingeschakeld”, legt Van Heumen de dienstverlening in het search­ en wervingsproces uit. “Niet alleen om daar kandidaten voor te zoeken, maar ook om goed te analyseren welke kandidaten daar, qua profiel, voor in aanmerking komen. Van daaruit vertalen we naar competenties en vervolgens gaan we zoeken. Niet alleen in de markt, maar ook in onze database. Uiteindelijk brengen we vanuit het totale proces de beste kandidaat in beeld en waar nodig bieden we ook coaching aan. Soms gaat het zelfs om tien of vijftien functies tegelijk voor één instelling, en dat hele proces begeleiden wij.”

Goudsmit: “We praten ook met opdrachtgevers over hoe ze zich in de markt positioneren. Overheden zouden eigenlijk beter gebruik kunnen maken van de huidige situatie op de arbeidsmarkt wanneer ze zich op een andere, prominentere manier zouden profileren. Er zijn nu veel jonge professionals die juist geïnteresseerd zijn in een baan bij de overheid. Die overheid kan meer voor ze betekenen door niet alleen die mensen binnen te halen, maar ook door ervoor te zorgen dat ze zich voor langere tijd willen binden.”

Een aantrekkelijke overheid

Van Heumen haakt hierop in door een schets te geven van de arbeidsmarkt in de komende jaren: “In deze tijd van economische krimp zie je dat er veel mensen werkloos worden, maar niet in het publieke domein. De overheid heeft een tamelijk flets imago. Tussen 2010 en 2015 gaat daar een tekort ontstaan aan arbeidskrachten en daarom is het nu hét moment om het extra aantrekkelijk te maken om voor de overheid te gaan werken.” Goudsmit: “Het is inhoudelijk juist zo leuk om bij de overheid te werken. Er spelen vreselijk complexe vraagstukken en het zijn ingewikkelde, diverse belangen en partijen die daarmee gemoeid zijn. Die boodschap moet de overheid naar de arbeidsmarkt uitstralen. De doelgroep waarop men zich moet richten maakt ook gebruik van andere media. Wij maken dan ook veel gebruik van alle moderne wervingsinstrumenten die er zijn: Google Search, LinkedIn en Facebook. Onze doelgroep is daarop gericht; dat medium is snel en dat moet je pakken. Wij kunnen daarin goed adviseren en daar is nog een wereld in te winnen. Een gemeente zocht bijvoorbeeld een gemeentesecretaris en heeft een filmpje gemaakt en op YouTube gezet.”

Terco van Heumen gaat de komende maanden bij een aantal gemeentesecretarissen van de grote gemeenten langs om het verhaal van het werkgeverschap aan de orde te stellen. “Zij spelen een cruciale rol bij wat er gedaan moet worden in zo’n gemeentelijke organisatie om over een paar jaar die uitstroom het hoofd te bieden. Als het Gemeentefonds wordt bevroren, gaan gemeenten bezuinigen en dan zal je zien dat strategisch HR­beleid over het algemeen niet vooraan staat. Dan loop je het risico dat daarmee de doorgroeimogelijkheden voor jonge mensen uiteindelijk niet worden geboden. Misschien moet je ervoor kiezen om de zestiger toch maar versneld uit te laten stromen en jonge mensen de kans te geven om door te stromen binnen die organisatie. Als je dat niet doet, zet je de zaak dicht, terwijl je nu de kans hebt om het open te maken. Er ontstaat de komende twee, drie jaar een soort laatste mogelijkheid voor een vervroegde uitstroming in gemeentelijk Nederland.”

PublicSpirit

Vijzelmolenlaan 6a, 3447 GX Woerden

Telefoon: (0348) 45 70 50

Fax: (0348) 45 70 55

E-mail: info@publicspirit.nl

www.publicspirit.nl

Loyalis is niet zomaar een verzekeraar

“Loyalis biedt aanvullende inkomenszekerheid voor iedereen die werkt binnen de overheid, het onderwijs of de energie- en nutsbedrijven. Wij bieden oplossingen voor inkomensvraagstukken die leven bij onze werkgevers en werknemers”, zo vertelt Luud Mesters.

Directievoorzitter Luud Mesters karakteriseert Loyalis: “Loyalis is niet zomaar een verzekeraar. Zo kennen wij geen kleine lettertjes en attenderen wij onze klanten er actief op als er geen sprake meer is van een verzekerbaar belang. Wij bieden aanvullende inkomenszekerheid rondom de pensioenregelingen, zoals aanvullingen op arbeidsongeschiktheids-, ouderdoms- en nabestaandenpensioenen. Bovendien is het mogelijk om bij ons te sparen voor aanvullingen op de collectieve pensioenregeling. Dat kan met levensloop, maar ook met sparen en beleggen.” De specifieke achtergrond maakt Loyalis anders dan de gemiddelde verzekeraar en Mesters licht dat toe:

 

“Wij gaan niet voor eigen gewin, maar vooral voor het gewin van onze klanten, voor toegevoegde waarde en voor kwaliteit. Wij streven naar het leveren van heldere en duurzame oplossingen waarbij het financiële risico zo veel mogelijk is beperkt.”

 

Een goede balans

Loyalis streeft naar een betrouwbare en vertrouwde relatie met werkgevers en werknemers, waarin zij zich gehoord en begrepen voelen. Mesters: “Hun wensen op het gebied van sociale zekerheid zijn bepalend voor ons handelen. Wij zoeken samen naar oplossingen voor vraagstukken die werkgevers en werknemers hebben, bijvoorbeeld in een cao-overleg. Niet om producten te slijten, maar om de helpende hand te bieden. Op die manier kunnen wij ook maatwerk voor de klanten leveren.” Loyalis krijgt soms in de onderlinge afstemming te maken met verschillende belangen tussen werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties (vakbonden). Luud Mesters legt uit hoe daarmee om te gaan: “Wij hebben geen voorkeur voor het een of het ander en respecteren beide belangen. Wij zoeken naar een goede balans en streven naar een duurzame relatie. En proberen zo op een constructieve manier mee te werken aan oplossingen die door beide partijen gedragen worden.”

 

De Inkomensvooruitblik 

Aan werknemers biedt Loyalis overzicht (wat heb je?), inzicht (wat betekent dat voor je?) en uitzicht (wat kun je krijgen?). Mesters: “Wij beschikken over heel veel kennis van onze klanten, waardoor we goed in staat zijn om in te spelen op hun behoeften. Onze Inkomensvooruitblik is uniek. Deze biedt onze klanten een totaalplaatje van hun inkomenssituatie bij (eerder) stoppen met werken, bij overlijden en bij arbeidsongeschiktheid. Klanten krijgen deze Inkomensvooruitblik één keer per jaar op papier thuisgestuurd. Bovendien hebben ze via MijnLoyalis dagelijks op internet toegang tot hun persoonlijke digitale dossier. Overweegt iemand bijvoorbeeld om één jaar langer door te werken, dan kan hij hier meteen zien wat de financiële gevolgen zijn. MijnLoyalis biedt in heldere grafieken en nettobedragen inzicht in het toekomstige inkomen. Onze klanten hebben hun pensioenfonds toestemming gegeven om hun pensioengegevens aan ons door te geven. Deze pensioengegevens in combinatie met onze kennis leiden tot de unieke gepersonifieerde Inkomensvooruitblik.”

 

Natuurlijke klantenbinding

Mesters wil nog een aantal zaken benadrukken: “Loyalis is een flexibel en open bedrijf zonder ingewikkelde bureaucratische achterlanden. Wij willen met onze klanten meedenken om samen oplossingen te zoeken en te bieden voor vraagstukken. Wij hebben van oudsher een heel natuurlijke en vertrouwde binding met die klanten, we merken dat we op heel veel plaatsen zeer welkom zijn en we willen dat graag nog jaren op die manier met elkaar invullen. Onze klanten zijn trouw en daar zijn wij erg blij mee. We maken nu natuurlijk met elkaar hectische tijden mee. De thema’s arbeid en werkgelegenheid zijn vraagstukken die regelmatig langskomen. Wij denken mee met werkgevers die mensen graag willen behouden voor hun organisatie. Dat zijn geen zaken als caravan- of autoverzekeringen, maar zaken die voor de klant en voor ons toekomstwaarde hebben, die voor grote groepen mensen langdurige betekenis hebben, en daar doen wij graag aan mee.” Loyalis is onderdeel van APG Groep. In APG Groep hebben drie toonaangevende bedrijven hun krachten gebundeld: APG Algemene Pensioen Groep N.V. (APG), Cordares Holding N.V. en Loyalis N.V. Missie van APG Groep is het vitaal houden van een collectief en solidair pensioenstelsel. Zodat het aantrekkelijk blijft voor toekomstige generaties. Sinds eind 2008 werkt Loyalis aan een fusie met Cordares Verzekeringsgroep. Luud Mesters: “Wij denken dat de oplossingen die wij nu bieden voor overheid en onderwijs ook prima kunnen werken voor de sectoren bouwnijverheid en woningcorporaties. Natuurlijk ook weer in goed overleg met de werkgevers en werknemers uit die sectoren.”

VDS: dé trainingspartner voor MT500

VDS is het incompanytrainingsbureau dat klanten helpt om succesvoller te zijn doordat mensen worden geholpen om productiever, positiever en gepassioneerder met hun werk bezig te zijn. Het vergroten van persoonlijke leiderschapskwaliteiten is de rode draad van VDS: ‘know how to grow.’

“VDS (voorheen: Van Dalsum & Schouten) is twintig jaar geleden opgericht vanuit het trainingscentrum van de ABN Bank en heeft zich doorontwikkeld tot het grootste incompanytrainingsbureau voor de top van het bedrijfsleven”, licht directeur Huib Broekhuis toe.

Zinvolle bijdrage

“Of het nu gaat om één, tien of duizend mensen, wij organiseren samen met de klant dat mensen het gedrag ontwikkelen dat nodig is voor het realiseren van de doelstellingen. In de zoektocht naar oplossingen voor ontwikkelingsvraagstukken is VDS de innovatieve en betrouwbare partner die, vanuit grondige kennis van de klantorganisatie, hoogwaardige diensten aanbiedt met aantoonbaar effect.” VDS daagt mensen en organisaties uit om hun prestaties te verbeteren door mensen in hun kracht te zetten, hun zelfbewustzijn te verhogen en hun passies aan te spreken. Broekhuis: “Het zorgen voor meer energie, drive en commitment op het werk is onze missie. In alle bescheidenheid hopen wij zo een zinvolle bijdrage te leveren aan een betere wereld, waarin mensen doen waar ze goed in zijn, waarin leiders voortdurend de verschillende belangen afwegen van aandeelhouders, medewerkers, klanten en maatschappij en waarin bedrijven hun uiterste best doen om meerwaarde voor hun klanten te bieden. De recente ontwikkelingen, zoals de economische crisis, aandacht voor onze planeet en een groeiend zelfbewustzijn, zien we als sterke signalen dat onze missie ertoe doet en dat wij daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren.” VDS wordt dan ook gezien en gekend als organisatie die balans brengt. Balans tussen hard en zacht, individuele en bedrijfsbelangen, zakelijkheid en menselijkheid, materieel en immaterieel gewin.

Persoonlijk leiderschap

Het pad naar duurzame groei en winstgevendheid start in de visie van VDS door mensen te verbinden aan de organisatiedoelstellingen. Vervolgens is het aan het management om deze mensen blijvend te sturen, te stimuleren en uit te dagen. Huib Broekhuis legt dit uit door een schema te schetsen: “Alles begint ermee dat medewerkers doen wat in hun macht ligt om de klanten ongelooflijk goed te bedienen. Ze moeten het verschil willen maken. Organisaties hebben mensen nodig die servicegericht zijn, die attent zijn, die luisteren en die hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor het excellent bedienen van klanten. Daarbij is het cruciaal dat je leiders hebt die dat mogelijk maken en zichzelf ten dienste stellen van de medewerkers, in lijn met wat de organisatie wil bereiken. Iedere schakel in de keten erbij betrekken en met elkaar verbinden werkt enorm inspirerend voor de klant. Dat is het verhogen van engagement! Engagement is voor ons een belangrijke invalshoek. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat hoger engagement leidt tot meer tevreden klanten en betere resultaten. En mensen die ‘engaged’ zijn, hebben er zin in, gaan voor hun werk en voor hun klanten; creëren een positieve omgeving.”

Vier strategische peilers

Tot slot wil Huib Broekhuis nog een aantal zaken benadrukken die de visie van VDS bepaalt: “Onze strategie berust op het geloof in persoonlijk leiderschap en engagement, excellente service, innovatie en aantoonbare impact. Versterking van persoonlijk leiderschap en engagement is onze rode draad. Immers, echt iets willen betekenen voor een ander komt van binnenuit. Onze sales- en serviceprogramma’s richten zich dan ook op verhoging van ondernemerschap, onze managementprogramma’s op leiden vanuit authenticiteit, onze teaminterventies op versterking van onderling vertrouwen en onze veranderprojecten op het nemen van verantwoordelijkheid. Bewezen concepten zoals Mental Selling Power®, Teams to Results® en Heartmath® zijn daarbij ondersteunend.” Huib Broekhuis vervolgt: “Overigens worden niet alleen onze deelnemers, maar ook alle VDS’ers uitgedaagd om te handelen vanuit eigen kracht en het verschil te maken voor onze klanten. Excellente service betekent voor ons het handelen vanuit eigen kracht en de klant keer op keer positief verrassen. VDS wordt door klanten dan ook ervaren als een zeer betrokken partner die iedere klant het gevoel geeft dat hij de belangrijkste klant is voor VDS.” “Voor wat betreft innovatie breiden wij onze methoden, concepten en technieken voortdurend uit met nieuwe inzichten en activiteiten. Zo zien we steeds meer projecten waarin coaching een wezenlijke rol vervult, vraagt generatie Y om andere werkvormen waarin bijvoorbeeld Google en Podcasts een belangrijke rol vervullen, hanteren we inhouse trainers voor werkelijke verankering, gebruiken we zogeheten halfdaagse powerworkshops en krijgt e-learning een nieuwe invulling.” Ten slotte hecht VDS eraan om aantoonbaar te maken dat zijn oplossingen effect hebben. “Trainen is uiteindelijk ‘slechts’ een middel, niet het doel. Sterker nog, ik vind dat iedere investering in training uiteindelijk te herleiden moet zijn tot relevante en ‘harde’ bedrijfsdoelen. Bijvoorbeeld meer omzet, meer tevreden klanten, lager ziekteverzuim, lagere kosten en/of hogere productiviteit. In een van onze laatste projecten konden we achteraf aantonen dat er significante omzetverhoging heeft plaatsgevonden. Het is toch geweldig om dat met elkaar te kunnen vaststellen?”

De kunst van een relatie is haar in stand te houden

i3 groep geeft advies en levert apparatuur en diensten aan organisaties voor het verwerken en opslaan van digitale informatie. i3 groep is een van de snelst groeiende IT-organisaties in Nederland. De drie i’s in de naam staan voor integrating information infrastructures.

“Wij leveren serveren storage-oplossingen”, vertelt algemeen directeur Henk van der Bruggen. “De opslag van data wordt steeds belangrijker: organisaties hebben een hoeveelheid gegevens die explosief groeit en complexer wordt. Binnen i3 groep is veel kennis aanwezig op het gebied van IT-infrastructuur, dus van gecombineerde serveren storage-oplossingen. Dat is vrij uniek in de Nederlandse markt en dat is ook wel gebleken, want in acht jaar tijd zijn wij naar 150 klanten gegroeid. Wij mogen gerenommeerde organisaties, zoals Achmea, de Belastingdienst, UMC St Radboud en Fortis, tot onze klanten rekenen, maar ook lokale overheden en ondernemingen binnen de branches industrie en handel. Zij kiezen voor ons omdat wij, naast het leveren van hardware en software, iets extra’s toevoegen aan de oplossing. Denk daarbij aan creativiteit, flexibiliteit, kennis en ervaring. Dat zijn kernwaarden die bij ons hoog in het vaandel staan.” i3 groep heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Het is een onafhankelijk IT-bedrijf dat een respectabele marktpositie heeft verworven.

 

Continuïteit waarborgen

Van der Bruggen: “Onze missie is om een informatie-infrastructuur voor de klant te ontwerpen en te leveren waarmee hij nu én in de toekomst vooruit kan. Het gaat om de combinatie van hoge beschikbaarheid, goede beveiliging en beheer die de continuïteit van de organisatie waarborgt. Sleutelwoorden zijn server- en storageconsolidatie en virtualisatie, bepalend voor een moderne IT-infrastructuur en uitermate belangrijk voor de continuïteit van vrijwel iedere organisatie. Hoe complexer de uitdaging is, hoe leuker we het vinden. Wij stralen uit wie we zijn, wat zijn weerslag heeft op potentiële klanten. Neem bijvoorbeeld de gezondheidszorg: het eerste ziekenhuis hebben we twee jaar geleden als klant mogen verwelkomen, inmiddels hebben we twaalf ziekenhuizen als klant. Dat komt door onze gedrevenheid en de kennis die we hebben.”

 

Toekomstverwachtingen

Henk van der Bruggen is niet zo bang voor de huidige terugval van de economie. “Het beste kwartaal dat we hebben gehad, is het laatste kwartaal van 2008 geweest. Wij verwachten dan ook dat veel van de organisaties en instellingen waar wij langlopende contracten mee hebben de komende jaren nog grootschalig data opslaan. Storage is ‘recessieproof’. Wel verwachten we dat onze klanten voorzichtiger zullen zijn met investeren. Ook op ons zal dat effect hebben. Minder onstuimige groei biedt ons echter de gelegenheid om ons te concentreren op het verder verbeteren van de kwaliteit van i3 groep, waarbij de nadruk ligt op het behoud én de tevredenheid van onze klanten. Daar gaan we dit jaar hard aan werken.” De nabije toekomst ziet Henk van der Bruggen dan ook met vertrouwen tegemoet. “De opslag en consolidatie van data gaan onverminderd door, mede ingegeven door een toename in wet- en regelgeving. Wij willen daarop inspelen door onze klanten innovatieve concepten aan te bieden. Klanten hebben opslagvoorzieningen nodig. Het maakt hen niet uit waar die staan, als ze er maar van op aan kunnen dat de gegevens ergens staan, dat ze reproduceerbaar zijn, dat ze daarmee continuïteit gegarandeerd hebben – en dat voor de voordeligste prijs. ICT blijft ook op lange termijn een groeimarkt; organisaties zullen gaan werken met snelle centrale informatiebronnen, al dan niet door henzelf beheerd.”

 

CARE-filosofie

Henk van der Bruggen wil ook nog het belang van de CARE-filosofie van i3 groep benadrukken. “CARE staat voor Continuity, Availability, Reliability en Expertise. Onze dienstverlening is gebaseerd op het leveren van kennis en kunde op het juiste moment met de juiste inhoud. Wij hebben dat CAREservices genoemd. Dit zijn actieve diensten op het gebied van informatie-infrastructuur, bestaande uit: Solution CARE, waarbij performance en continuïteit worden gewaarborgd; CAREdesk, met als doel bewaking van informatie-infrastructuren; CAREbeheer, dat ondersteuning en kennis bij beheertaken biedt; en CAREtrainingen, zowel standaard- als maatwerktrainingen.” “De kunst van een relatie is haar in stand te houden”, aldus Henk van der Bruggen. “Die filosofie, waarin integriteit, respect en transparantie een belangrijke rol spelen, passen wij behalve op onze klanten, ook toe op onze medewerkers.”

‘Maar dan moeten onze ambtenaren totaal anders gaan denken!’

De gemeentesecretaris leunt verbaasd achterover. De presentatie van Van ’t Loo Van Eck is afgelopen. Hij heeft voorbeelden van brieven, raadsvoorstellen en telefoongesprekken van zijn gemeente gezien. En hij heeft gezien hoe het anders kan. Beter. De gemeentesecretaris is licht geschrokken, maar wel enthousiast.

‘Dít is wat we zoeken! Niet een gewone communicatietraining, nee, een indringende manier om het denken van onze ambtenaren blijvend te veranderen.’ Martijn Jacobs, directeur van Van ’t Loo Van Eck: “Als mensen anders willen communiceren, moeten ze  anders gaan denken, anders tegen de burger aankijken. Dat geldt trouwens niet alleen voor de individuele ambtenaar. Ook voor de totale organisatie.

Als een organisatie zich anders wil presenteren, moet de cultuur van de organisatie veranderen en moeten de processen worden aangepast. Dat is logisch, maar lastig. De werkelijkheid is vaak weerbarstig.” Van ’t Loo Van Eck is specialist in het verbeteren van overheidscommunicatie. Het bureau heeft een aanpak die verder gaat dan het geven van communicatietrainingen. “Wij inspireren mensen en organisaties om hun communicatie te verhelderen, zodat ze uitstralen wie ze zijn”, verklaart Jacobs.

Uw belofte waarmaken

“Veel overheidsinstanties doen de burgers een belofte, maar… ze weten niet hoe ze die moeten nakomen. Een gemeente verkondigt bijvoorbeeld dat ze uitnodigend, klantgericht en helder is. Dat is makkelijk gezegd, dus wij vragen daarop door. Wat betekent die belofte precies voor het concrete gedrag van ambtenaren? Wat betekent het voor het gedrag van iemand achter de balie, van iemand die een brief schrijft of aan de telefoon zit? Meestal kunnen onze klanten die vraag niet direct beantwoorden. En dat is ook niet erg. Het stellen van die vraag leidt al tot bewustwording. Wij helpen ze vervolgens met het antwoord. Dat is ons vak. Wij laten zien hoe we het gedrag van de medewerkers beter kunnen laten aansluiten bij de missie van de gemeente. Ik zeg wel eens pretentieus tegen onze klanten: ‘Wij helpen u uw belofte aan de burger waar te maken.’”

 

Er anders uitkomen

De aanpak van Van ’t Loo Van Eck is gericht op blijvend resultaat. Het bureau zorgt dat het management van een organisatie na een training zijn medewerkers motiveert en ondersteunt. En dat processen worden aangepast. “Als een gemeente zegt dat ze een persoonlijke benadering van de burgers nastreven, maar alle brieven moeten steeds door de burgemeester en de gemeentesecretaris worden ondertekend, dan wordt het heel moeilijk om met een brief persoonlijk te worden. Zo zijn er talloze processen die vaak niet goed op orde zijn. Als je blijvend effect wilt, moet je meer doen dan mensen opleiden. Je moet de hele omgeving aanpassen aan het nieuwe gedrag dat je wilt zien. Als je bij ons komt, krijg je dan ook een totale aanpak; mensen gaan er anders uit dan dat ze erin kwamen.”

De nieuwe uitdaging

Ook bij de nieuwe uitdaging voor gemeenten, de KCC’s, de callcenters binnen het Gemeente geeft Antwoord-project, helpt het bureau. Jacobs: “Gemeenten zijn druk bezig callcenters in te richten. Wat vaak onderbelicht blijft, zijn de vaardigheden van de mensen. Velen hebben nooit eerder een frontofficefunctie vervuld. Natuurlijk kunnen ze de telefoon netjes opnemen, dat is geen kunst, maar als je de burger écht wilt helpen, moet je meer kunnen. Dat vraagt een klantgerichte mentaliteit. Wij helpen ze met een uitgekiend opleidingsprogramma.”

Zomaar alles roepen

“We zijn in zevenentwintig jaar uitgegroeid tot een bedrijf met honderden gemeenten, tientallen waterschappen, provincies en ministeries als klant. Wat ooit met twee mensen begon, is nu groot geworden. Steeds meer organisaties vragen ons om advies, luisteren als wij zeggen hoe je goed communiceert. Die rol nemen we serieus; je kunt niet zomaar alles roepen. Als een gemeente wil weten hoe ze haar raads- en collegevoorstellen moet inrichten, moeten wij weten hoe de besluitvorming bij een gemeente in elkaar steekt. Dan pas ben je een serieuze gesprekspartner. En als een ministerie vraagt hoe het helder moet communiceren, dan kun je niet zomaar van alles roepen over taalniveaus. Je moet weten waarover je spreekt. Daarom werken wij samen met kennispartners. Bedrijven die onze adviseurs inhoudelijk bijpraten over ontwikkelingen binnen de overheid. Pas als wij weten hoe de werkelijkheid in elkaar steekt, kunnen we met een gerust hart tegen de gemeentesecretaris van de presentatie zeggen: ‘Een totaal andere manier van denken? Ja, en wij weten hoe u dat voor elkaar krijgt!’”

Van ’t Loo Van Eck

Pascalstraat 28, 6716 AZ Ede

Postbus 274, 6710 BG Ede

Telefoon: (0318) 69 69 00

Fax: (0318) 69 69 39

E-mail: loo@loovaneck.nl

www.loovaneck.nl

Berk is waar uw business is

“We staan in alle opzichten dicht bij de klant”, verklaart bestuursvoorzitter Michel de Graaf van Berk Accountants en Belastingadviseurs de slogan ‘Berk is waar uw business is’. Berk denkt mee met ondernemers, zowel in goede tijden als in economisch zwaarder weer.

De organisatie is geheel ingericht op kleinere ondernemingen met groeipotentie en middelgrote bedrijven tot circa duizend werknemers. Dat resulteert in een praktische en slagvaardige aanpak. “Met onze achttien vestigingen verspreid over Nederland zijn we letterlijk dicht bij onze klanten”, vertelt Michel de Graaf. “Maar de slogan staat voor meer dan alleen geografische nabijheid. Wij begrijpen onze klanten, omdat we zelf ook ondernemer zijn”, vervolgt De Graaf. “Dat praat en werkt makkelijker. Zo weten we dat zij graag duidelijkheid en een beknopt advies willen en dat krijgen ze van ons dan ook.” De combinatie van deze pragmatische instelling en het meegroeien met een onderneming zorgt dat Berk in elke fase van de levenscyclus van een onderneming aanwezig is. Ook daarvoor geldt dus dat Berk is waar uw business is.

Michel de Graaf benadrukt het onderscheidende vermogen van Berk: “Wij zijn gericht op het leveren van topkwaliteit tegen een betaalbare prijs. Daarnaast staat het leveren van toegevoegde waarde centraal. Dit houdt in dat we verder kijken dan onze neus lang is. We kijken verder dan alleen de cijfers; we kijken ook naar de onderneming en de ondernemer. We staan hem terzijde vanuit onze kennis en ervaring en doen dat zodanig dat hij de juiste beslissingen kan nemen en zijn risico’s beter kan beheersen. Ons onderscheidende vermogen zit vooral in de manier waarop we dat doen: praktisch en slagvaardig.”

Overleven en kansen benutten

In slechte economische tijden komt het zowel op overleven als het benutten van kansen aan. Want Berk benadrukt dat die er juist nu ook zijn. En in dit soort situaties bewijst de Berk-adviseur zijn waarde. Doordat hij de klant en de sector waarbinnen deze opereert kent, is hij een goede sparringpartner om samen met de klant de situatie te analyseren en de mogelijke oplossingen te bepalen. De Graaf legt uit: “Voor een groot deel van de klanten komt het nu op overleven aan. Je moet als ondernemer kunnen omgaan met lastige situaties, moeilijke beslissingen nemen en weten waar je moet snijden. En je moet kansen benutten om beter uit de strijd te komen dan je erin bent gegaan. Wij helpen met het verzamelen van informatie, het doorgronden van de situatie en het bespreken van alternatieven, zodat de klant in staat is om de juiste beslissingen te nemen.”

Specialistische kennis

Naast de traditionele dienstverlening in accountancy en belastingadvisering heeft Berk een aantal gespecialiseerde diensten voor grote en zeer grote ondernemingen alsmede de publieke sector. Zoals Corporate Finance, IT Audit & Risk Management, Subsidie Audits en Btw-advies. De adviseurs van IT Audit & Risk Management worden bijvoorbeeld ingeschakeld bij pakketcertificatie, ondersteuning van de interne controle, pre- en post implementation audits, Sarbanes-Oxley 404-projecten en SAS 70-verklaringen. Ted Verkade, bestuurslid bij Berk, licht deze dienstverlening verder toe: “Een van onze klanten is een internationaal werkend trustkantoor. De klanten van dit kantoor zijn internationale ondernemingen die behoefte hebben aan zekerheid over de naleving van de administratieve procedures binnen dit bedrijf. In dit kader hebben wij voor deze klant in verschillende landen een SAS 70-verklaring afgegeven.”

Internationaal netwerk

Dat Berk met zijn vestigingen in Nederland regionaal sterk verankerd is, betekent niet dat internationale klanten buiten de boot vallen. Zij worden bediend met behulp van het internationale netwerk Baker Tilly International. Berk is actief lid van dit netwerk, waarin wat betreft kwaliteitsstandaarden en werkwijze gelijkgestemde kantoren uit 110 landen actief zijn. Ook behoort het netwerk tot de top acht van de wereld. Ted Verkade, regiovoorzitter EMEA van Baker Tilly International, licht de samenwerking toe: “Via dit netwerk kunnen wij bijna overal ter wereld onze klanten ondersteunen in hun activiteiten over de landsgrenzen heen. De collega’s binnen het netwerk zijn actief voor dezelfde doelgroep en werken net zo pragmatisch en slagvaardig als wijzelf. Wanneer een klant bijvoorbeeld een overname in het buitenland overweegt, kan tijd een essentiële factor zijn. Door gebruik te maken van het netwerk kan binnen een paar uur een conference call met de juiste adviseurs geregeld zijn. En kunnen wij helpen om de transactie snel rond te maken. Kortom, ook internationaal geldt: Berk is waar uw business is.”

Dienstverlening gaat veel verder dan alleen detachering

ICT-specialisten van Brunel IT worden ingezet op het gebied van organisatie, infrastructuur of toepassingen. De dienstverlening behelst meer dan de standaarddetacheringsoplossingen. “Jaarlijks bemiddelen wij niet alleen honderden ICT-specialisten, maar voltooien wij ook vele ICT-projecten en adviesopdrachten. Dit gebeurt samen met opdrachtgevers in heel uiteenlopende branches”, aldus Arjan de Vries van Brunel IT.

“Brunel International is een Nederlandse beursgenoteerde onderneming. In 1975 in Nederland gestart en inmiddels wereldwijd actief in meer dan vijftig landen, gespecialiseerd in detachering van professionals, met een omzet van zevenhonderd miljoen euro”, schetst directeur Brunel IT Arjan de Vries in grote lijnen de opzet van het bedrijf. “Wij zijn een allround detacheerder met de focus op de specialismen ICT-management, applicatieontwikkeling en -onderhoud én inrichting, beheer en onderhoud van ICT-infrastructuren. Met het ontwikkelen van nieuwe diensten ondersteunen we onze klanten in het optimaliseren van hun eigen dienstverlening. Wij zijn actief binnen verschillende sectoren, zoals de zorg, telecom, financiële dienstverlening, het onderwijs en overheidsinstellingen.” “Als de klant meer wil dan een basisdetacheringsdienst, is er sprake van een bepaalde mate van regie vanuit Brunel, en daar maken we afspraken over”, licht directeur Projects & Consultancy Ian Ramsey toe. “Bij applicatieontwikkeling gaat die regie heel ver: we bouwen het systeem volgens de overeengekomen specificaties en maken afspraken over de oplevering. Bij projecten op het gebied van infrastructuur doen wij onder meer migraties. Deze doen we altijd samen met de klant, dus met een gedeelde regie.”

Co-sourcing

Ramsey vervolgt: “Wij detacheren al jaren specialisten en vaak ook meerdere specialisten van gelijke signatuur bij dezelfde klant. We willen onze klanten iets extra’s kunnen bieden. De dienstverlening co-sourcing die wij nu aanbieden houdt in dat we veel verder gaan dan alleen detachering. Wij ontzorgen de managers rond de externe bemensing van hun afdeling, maar ze houden zelf de regie. We denken mee op het gebied van trainingen, verzorgen de trainingen voor interne en externe medewerkers en we geven, gevraagd en ongevraagd, advies. Alles is erop gericht dat managers zich kunnen focussen op de aansturing van de afdeling zonder dat zij zich druk hoeven te maken over de inzet van externe medewerkers. Een onderdeel van het succes van onze aanpak is dat de klant ons exclusiviteit biedt bij het invullen van de resources. Dit houdt in dat de ingehuurde mensen van Brunel zijn en dat wij kunnen waarborgen dat de inzet en beschikbaarheid aansluiten bij de interne dienstverlening van de klant.” Hij vervolgt: “De dienst co-sourcing loopt goed. Bij meerdere bedrijven hebben we deze inmiddels ingericht op het gebied van de Servicedesk. Klanten krijgen precies wat ze verwachten en zijn er erg tevreden over. Binnen deze projecten hebben we ook vaardigheidstrainingen verzorgd op het gebied van communicatie, e-mailgebruik en andere zaken die belangrijk zijn op een Servicedesk. Bij de begeleiding en training van onze mensen stellen we de KPI’s die de klant hanteert voor zijn dienstverlening centraal. Dit lijkt wellicht een nuance, maar het blijkt een groot goed. Hiermee komt het belang van de klant centraal te staan, ook in situaties waarin het aantal ingezette professionals klein is.” “Qua positionering zien wij een heel grote markt”, vult De Vries aan. “Outsourcing is een mooi concept, maar in de praktijk blijkt dat toch ingewikkelder te zijn dan het lijkt. Bepaalde applicaties zijn bijvoorbeeld kleinschaliger, waardoor meer maatwerk nodig is. Met onze co-sourcingdienstverlening positioneren wij ons eigenlijk in dat tussensegment.”

Klant als uitgangspunt

Zowel Ramsey als De Vries benadrukt dat deze nieuwe vorm van dienstverlening aanvullend is op de overige dienstverlening van Brunel IT, maar dat het buitengewoon interessant kan zijn voor veel organisaties. Het is een van de speerpunten van Brunel IT. “Wij kiezen ervoor om de specifieke wensen en situatie van onze klant als uitgangspunt te nemen voor het invullen en op maat maken van de dienstverlening”, vervolgt Ramsey. Hoe dit in de praktijk werkt, hangt vooral af van de relatie met de klant. Ramsey geeft enkele voorbeelden: “De klant vraagt bijvoorbeeld de bestaande dienstverlening uit te breiden, door een deel van de regie over te dragen aan Brunel. We gaan dan met hem in gesprek om te bepalen hoe we dit gezamenlijk vorm kunnen geven. We leveren de dienst co-sourcing nu bij meerdere bedrijven van verschillende omvang, onder andere bij Achmea en KPN. We zetten daarbij alle sterke punten van Brunel IT in. Zo kunnen we regionaal gebruikmaken van beschikbare medewerkers en kunnen onze zes vestigingen ons van nieuwe medewerkers voorzien. We zijn hierdoor altijd in staat om te leveren. Vanuit de drie eerdergenoemde specialismen maken we hierbij naar behoefte gebruik: adviseurs en trainers voor het organisatorische deel en vanuit infrastructuur en applicatieontwikkeling allerlei andersoortige voorzieningen. Daardoor kunnen we altijd heel snel schakelen.”