Communicatie tussen mensen, systemen en mensen én systemen is onmisbaar voor ondernemingen. A2 Networks maakt die communicatie mogelijk met geavanceerde en geïntegreerde, op IP gebaseerde netwerkoplossingen binnen gebouwen en complexen. Daarbij gaat het onder meer om toegangscontrole, telefonie en inbraakbeveiliging.
Met zes vestigingen in Nederland en één in België kan A² Networks bogen op een landelijke spreiding van zijn diensten. Zo kunnen klanten in hun eigen regio bij A² Networks terecht. Directeur Ad van der Aa hecht waarde aan die spreiding: “Ik vind het belangrijk om een relatie met klanten op te bouwen.” In de aanpak van het bedrijf staan onafhankelijkheid, degelijkheid en maatwerk centraal. A² Networks werkt aan grote projecten, zoals de High Tech Campus in Eindhoven en het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht, waar het verantwoordelijk was voor de bekabeling. Toch is bekabeling slechts een deel van het aanbod. “Kabels zijn de fundering van het netwerk. Toch doe ik zulke grote opdrachten eigenlijk vooral voor naamsbekendheid. Als ik heel eerlijk ben, heb ik liever een wat kleinere opdracht waarbij we alles kunnen doen, dan zo’n grote waarbij we alleen maar kabels mogen leggen”, aldus Van der Aa.
Versnelling van integratie
De kracht van A² Networks ligt in het feit dat alles onder één dak huist. Zo levert het bedrijf onder meer switching/routing, security, environment control, building automation en VoIP in combinatie met unified communications voor onder andere callcenters en decentrale omgevingen. Daarnaast levert A² Networks ook BORG-gecertificeerde producten en diensten voor de fysieke beveiliging van gebouwen en complexen. “Veel panden maken nog gebruik van conventionele installaties voor toegangscontrole, inbraakbeveiliging en tijdregistratie, maar al die zaken zijn eenvoudig te koppelen over IP”, zegt Van der Aa. In zijn visie heeft IP de toekomst. De convergentie van spraak, data en video versnelt de integratie van gebouwinstallaties. “Als je op dit moment een gebouw binnenloopt, zie je overal stopcontacten. In de nabije toekomst zitten daar aansluitingen op het IP-netwerk naast.” Dan zullen ook netwerk- en beveiligingsdiensten als remote service worden aangeboden. “Klanten kunnen van tientallen onderhoudscontracten terug naar één dienst die ze afnemen.”
Flexibel
IP-technologie staat voor flexibiliteit. Door het toepassen van op IP gebaseerde installaties binnen gebouwen en complexen neemt de flexibiliteit van de gebruiker toe, terwijl de structurele kosten afnemen. De missie van A² Networks is dan ook de klant te ontlasten van taken die niet tot zijn kernactiviteit behoren. “Het softwarematig herindelen van installaties binnen een pand, in plaats van het opnieuw moeten leggen van kabels, is eenvoudiger, sneller en kostenefficiënter”, zegt Van der Aa. Neem de klant waar iedere medewerker beschikte over een persoonsafhankelijke ventilatie boven de werkplek. “Als iemand van de ene naar de andere plek verhuisde, moest die instelling weer helemaal opnieuw geconfigureerd worden. Wij hebben een koppeling met de IP-telefoontoestellen gemaakt. Door de VoIP-gebruiker te koppelen aan het klimaatbeheersysteem kan de gebruiker bij het aanmelden op het toestel zijn persoonlijke instellingen voor bijvoorbeeld ventilatie meenemen. De instellingen zijn niet meer ruimtegebonden, maar persoonsgebonden. Deze technologie draagt tevens bij aan een groener klimaat”, legt Van der Aa uit.
Kennis is waarde
Betrouwbaarheid en deskundigheid, dat is wat Van der Aa met A² Networks wil uitstralen. “We hebben het imago betrouwbaar te zijn en veel kennis in huis te hebben. Wij beginnen pas aan zaken als we onze mensen goed getraind hebben. Daardoor zijn we te allen tijde in staat om het project goed uit te voeren en de dienstverlening te garanderen. Toch is het verloop bij A² Networks niet groot. Van der Aa zorgt goed voor zijn mensen, want hij hecht veel waarde aan de kennis en de medewerkers in zijn bedrijf. “De mensen bepalen het. Ik trek niet de mensen aan die gaan voor het grote geld. We werken hier allemaal met hetzelfde doel voor ogen; daarom gaan er ook zo weinig mensen weg.”
Geen blabla
A² Networks is een rustig bedrijf dat door gedegen en betrouwbaar te zijn organisch wil groeien in de markt. “We zijn geen bedrijf met blabla”, zegt Van der Aa. Zijn bedrijf voert dan ook alle activiteiten in eigen beheer uit, wat leidt tot een soepele implementatie en een duurzaam eindresultaat. “Zo’n enorm project als bij Rijkswaterstaat of de High Tech Campus, waar gruwelijk veel kabels moeten worden gelegd, kunnen wij door een gedegen voorbereiding op het gebied van ontwerp, installatie en configuratie met twee of drie mensen uitvoeren.” Uitbreiding van de dienstverlening moet bij zijn bedrijf passen, vindt hij. “We zoeken naar zaken die aansluiten bij de rest van onze werkzaamheden. We zijn geen snelle IT-jongens. We willen gewoon lekker rustig groeien en vooral tevreden klanten hebben.”
EY Advisory maakt IT Security een management issueErnst & Young is wereldwijd toonaangevend op het gebied van assurance, tax, transactions en advisory. EY Advisory levert, met een global netwerk van ruim 18.000 professionele adviseurs, ervaren multidisciplinaire teams die met hun cliënten samenwerken om gerichte oplossingen te bieden.
Vanuit dit netwerk zijn circa zeshonderd adviseurs in Nederland en België actief. Binnen EY Advisory richt Technology and Security Risk Services (TSRS) zich onder andere op IT Security. Hierbij adviseert EY over de procedurele en organisatorische kant van IT Security, maar ook, wellicht minder bekend van EY, over de technische kant. Project manager Richard Verschuren: “De markt is veranderd, dat merkt iedere onderneming. Er is een andere focus en minder budget voor IT. Toch blijft het voor bedrijven heel belangrijk om IT Security hoog in het vaandel te houden.” Verschuren is project manager binnen de TSRS-afdeling Specialized Technical Services, die zich bezighoudt met complexe en veelal aan internet ontsloten IT-infrastructuren.
“Het is een club van twaalf techneuten die volledig zijn gericht op technische problemen van en oplossingen voor cliënten. Dit kan zijn het beoordelen van technische ontwerpen, maar ook het legaal hacken van websites van klanten om zo de veiligheidslekken bloot te leggen.” Veel ondernemers en managers onderschatten het belang van IT Security, zegt Verschuren. “Vroeger hing er een groot slot aan de deur en was het bedrijf beveiligd. Nu informatie via internet wordt ontsloten en applicaties via een webbrowser toegankelijk zijn van waar dan ook ter wereld, heeft een bedrijf niet meer genoeg aan dat ene slot. Helaas is de beveiliging van IT een stuk minder zichtbaar, waardoor het voor veel mensen ongrijpbaar is.” Hij ziet dat er door bedrijven te weinig geld wordt vrijgemaakt voor IT Security. “Mijn taak en die van EY Advisory is dan ook om managers te adviseren op dit gebied. We doen dat door het technische deel inzichtelijk en begrijpelijk te maken.” Volgens Verschuren hebben de meeste mensen in het bedrijfsleven op dit moment een digitale achterstand. “Ik noem iedereen van eind twintig en ouder altijd ‘digital immigrants’. We adopteren de technologie wel, maar we zijn er niet mee opgegroeid. Daarom begrijpen we het niet altijd. Er is op dat gebied een enorme kloof tussen mensen van dertig en ouder en de jongere generatie, die niet anders kent.”
Risico’s inzichtelijk
Die kloof wil EY Advisory verkleinen door managers in het bedrijfsleven te wijzen op de minder zichtbare, maar niet minder belangrijke risico’s. “Vroeger waren de risico’s van het gebruik van internet te bestrijden met een firewall. Doordat de wijze waarop bedrijven internet gebruiken is veranderd, zijn ook de risico’s veranderd. Nu steeds meer gebruik wordt gemaakt van webapplicaties en een integratie van informatie met ketenpartners aan de orde van de dag is, zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk. Dit is niet altijd eenvoudig; webapplicaties beveiligen is een stuk ingewikkelder dan een firewall implementeren en vereist ook budget”, zegt Verschuren. IT Security is bij veel bedrijven het ondergeschoven kindje. “Wij maken de technische issues van IT Security meer inzichtelijk voor het management en wij proberen hen ervan te overtuigen dat ze er geld voor moeten vrijmaken.”
Het voordeel van EY Advisory is dat ze onafhankelijk zijn en derhalve niet productgebonden. Verschuren waarschuwt ervoor dat beveiligingslekken en fraude gemeengoed zijn geworden. “Bedrijfskritische data die uitlekken door een verloren USB-stick of een digitale inbraak halen de voorpagina van de krant niet meer.” EY Advisory maakt de risico’s voor managers inzichtelijk door onder meer gebruik te maken van publieke bronnen. “We laten bijvoorbeeld op Google Maps zien waar de internetaansluitingen van een bedrijf zich bevinden over de wereld. Daar zijn vaak plaatsen bij waar ze helemaal geen kantoren of leveranciers hebben. Dát schudt mensen wel wakker.” Het grootste veiligheidsrisico ligt tegenwoordig op internet, maar het interne netwerk mag niet vergeten worden. “Bedrijven beveiligen zich tegen personen met kwalijke bedoelingen. Juist nu we in een recessie zitten, worden mensen vindingrijker, dus het risico voor bedrijven wordt alleen maar groter.”
IT Security-trends
Verschuren onderscheidt drie trends op het gebied van IT Security. “Privacy is natuurlijk een containerbegrip, maar door de aandacht voor privacy heeft IT Security een boost gekregen. We moeten er wel voor waken dat als de hype straks voorbij is, de aandacht blijft; privacy is namelijk een issue van alledag.” Ook ziet Verschuren een trend in de markt dat bedrijven de beveiliging niet meer alleen kunnen oplossen. “Veel ondernemingen delen informatie met ketenpartners via bijvoorbeeld het internet, waardoor de gegevens niet meer alleen door dat bedrijf te beveiligen zijn. Integratie is prachtig, maar het maakt de beveiliging wel complexer. Hetzelfde geldt voor begrippen als outsourcing en external hosting. Het kan financieel aantrekkelijk zijn om bepaalde processen uit te besteden aan bijvoorbeeld lagere-lonenlanden, maar heerst daar eenzelfde cultuur en gelden er dezelfde regels voor wat betreft de beveiliging van de bedrijfsinformatie?” Tot slot ziet Verschuren dat de complexiteit van beveiliging verandert, maar dat zoals eerder gezegd de maatregelen nog steeds hetzelfde zijn. “Bedrijven komen niet meer weg met eilandbeveiliging. Beveiliging moet meer integraal en op een veel dieper niveau in de organisatie en systemen worden geregeld en daar kunnen wij als EY Advisory een ondersteunende en adviserende rol in spelen.”