Creative-software-developmentbureau Bitfactory doet meer dan lekkere code schrijven en mooie projecten draaien: het verdiept zich in de vraag achter de vraag en blijft na lancering actief betrokken om samen door te groeien. Doorontwikkeling in kleine, snelle stapjes – al twintig jaar.
Total Gas & Power Nederland combineert de marktkracht van zijn internationale moederbedrijf met de flexibiliteit van een start-up, vertelt directeur Arnaud Wyers. Het bedrijf wil nadrukkelijk bijdragen aan de veranderingen die nodig zijn in de Nederlandse energietransitie.
In de automotive branche wil Amega Groep vooroplopen op het vlak van verduurzaming, vertellen directieleden Kees Peels, Niels ter Brake en Leen de Koning.
“Duurzame mobiliteit is essentieel voor de filosofie van Amega”, aldus Ter Brake. “Met het oog op het klimaatakkoord en de stikstofcrisis, hebben wij onze missie en visie ten aanzien van duurzaam ondernemen aangepast.”
Maar waarom wil Amega hierin vooroplopen? De Koning: “De vraag naar mobiliteit blijft stijgen, maar de bereikbaarheid verslechtert en mobiliteit heeft een directe impact op het milieu. Dat we onze klanten duurzame oplossingen bieden is een kwestie van maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Peels licht de mogelijkheden toe: “Wij bieden een mooie merkenmix met elektrische, groengas-, waterstof- en hybride modellen. In onze mobiliteitspakketten zijn combinaties mogelijk met het ov, de fiets, een deelauto, etcetera.” Omdat Amega serieus werk maakt van fietsstimulering onder de medewerkers, is ze door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zelfs benoemd tot fietsambassadeur. Volgens De Koning geven de positieve reacties aan dat Amega op de goede weg is.
Daarnaast heeft Amega proactief verschillende trainingen ontwikkeld om het beste uit haar medewerkers te halen, aldus Ter Brake: “Daarmee stomen wij bijvoorbeeld onze leerlingmonteurs onder persoonlijke begeleiding van een leermeester en coach klaar voor het praktijkexamen.” Peels benadrukt: “Wij gaan zuinig om met onze mensen. Dat zie je onder meer terug in lange dienstverbanden en laag ziekteverzuim.” De Koning: “Succes heeft ook te maken met lef tonen en je nek durven uitsteken. Dat heeft ons gebracht waar we nu staan, in de top 500 van Elsevier.”
Digitale transformatie moet nog snellerDevOn is de technische organisatie binnen de Waada Group. CEO Rahul Sah legt uit hoe de drie IT-diensten van DevOn – agile softwareontwikkeling en applicatiemodernisering, DevOps-consultancy en trainingen – grote bedrijven kunnen helpen om hun digitale transformatie te versnellen.
De gemeente Rotterdam is voor de directie Innovatie, Informatievoorziening, Facilitair en Onderzoek (IIFO) continu op zoek naar betrokken IT’ers. Samen met andere diensten lossen zij door middel van datascience knelpunten in de stad op en helpen zo de leefbaarheid te vergroten.
Sinds 1 juni 2019 heet de IT-organisatie van het LUMC ‘Informatie Technologie en Digitale Innovatie’ (IT&DI). CIO Bert van Haarlem legt uit wat de achterliggende visie is en hoe de traditionele grenzen tussen de IT-organisatie en zorg, onderwijs en onderzoek steeds meer vervagen.
Eén hoeksteen van Hogeschool Utrecht is gepersonaliseerd en flexibel leren, waarbij de student centraal staat en een eigen leerroute kan creëren, plannen en volgen, klassikaal én elektronisch. “Daartoe zijn al initiatieven genomen”, vertelt Eric van den Bos, directeur Dienst IM&ICT. “Zo kunnen studenten in het curriculum Open ICT in multidisciplinaire agile teams werken aan usecases die door het beroepenveld worden geleverd.
“Een tweede hoeksteen is samenwerking en co-creatie tussen onderwijs, onderzoek en het beroepenveld, om de student van vandaag en morgen actueler onderwijs te bieden. We creëren ecosystemen en platformen om die samenwerking te faciliteren. Ook bouwen we versneld een platform waarop onderzoekers gemakkelijker data kunnen gebruiken, uitwisselen en opslaan.
“Een en ander stelt hoge eisen aan de dienst ICT. We hebben ons de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. De volgende stap is zelf usecases leveren voor de opleiding ICT. Daarnaast onderzoeken we met het Instituut ICT of we medewerkers en studenten kunnen opleiden om didactische en bedrijfsmatige toepassingen te bouwen op ons low coding platform.
“We moeten de organisatie inrichten op de veranderingen in onderwijs en onderzoek. Dat vraagt een ander soort medewerkers. De klassieke IT’er als beheerder die twintig jaar wil blijven zitten, redt het hier niet meer. Ik probeer naast de instroom ook de doorstroom op gang te houden, om proactieve, sociaal vaardige mensen met eigen verantwoordelijkheid te blijven trekken, die in multidisciplinaire teams willen werken waarbij ze ook andere kennisgebieden zullen moeten ontwikkelen, en eventueel les gaan geven. Want zij hebben óók kennis waar studenten baat bij hebben.”
Innovatie als cement van de organisatieAls je, zoals de ANWB, 136 jaar bestaat, moet je wel kunnen innoveren. Continue vernieuwing is cruciaal om in de toekomst relevant te blijven voor de bijna 4,6 miljoen leden. Daarom daagt de ANWB zijn medewerkers op verschillende manieren uit om mee te denken over innovatie.
Christel Reynaerts werkt nu 25 jaar in de automotive en leasebranche; sinds 2005 bij Alphabet. Inmiddels staat ze alweer twee jaar aan het hoofd van Alphabet Nederland. Je zou denken dat zij inmiddels bezadigder zou zijn als het om mobiliteit gaat, maar niets is minder waar.
PKF Wallast is zestig jaar geleden opgericht als financieel, fiscaal en juridisch adviesbureau voor bedrijven uit het mkb- en medium corporate segment. Het bedrijf is hard op weg de beste werkgever én het meest gewaardeerde accountants- en advieskantoor in de markt te worden.
Capital A investeert in groeibedrijven en assisteert ondernemers in het doen van overnames, legt Friso Janmaat uit. “Dat noemen wij Buy & Build. Ons portfolio bestaat uit meer dan twintig bedrijven met een startomzet van € 10-50m. Bedrijven in dat segment zijn vaak minder goed financierbaar, doordat er bijvoorbeeld nog weinig spreiding is in klanten en/of leveranciers. Ons doel is om het bedrijf samen met de ondernemer naar een hoger segment te brengen door het in korte tijd met een factor 3 à 5 te laten groeien. Het gros van de bedrijven in ons portfolio groeit door een combinatie van autonome groei en acquisities. Overnametargets vinden ondernemers vaak zelf binnen hun sector en netwerk. Daarnaast ontstaat groei door synergie tussen de bedrijven.”
Ondernemingen moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Janmaat: “Bedrijven moeten groeipotentie hebben. Ze moeten daarom efficiënt zijn georganiseerd en een sterk geautomatiseerd platform hebben. Hierbij moeten de return op het geïnvesteerde vermogen en de winstmarge hoog zijn. De schaalbaarheid van het businessmodel moet ook uit de cijfers blijken. Bovendien moet de ondernemer de ambitie hebben het bedrijf significant groter te maken. Hij of zij houdt een groot deel van de aandelen, terwijl wij 51 à 60 procent overnemen. Als we in een bedrijf stappen, zetten we vaak een zwaargewicht aan de financiële kant. Ook zetten we ons ambulante corporate development team in, die de onderneming helpt bij het maken van strategische keuzes, herfinancieringen en overnames.
“Kortom: we zijn een investeerder die bedrijven in korte tijd helpt om groter en sterker te worden, wat ze aantrekkelijker maakt bij verkoop.”
‘We zetten in op long-term partnership’Afgelopen jaar heeft Obvion zich nadrukkelijker geprofileerd als intermediairmaatschappij, met één hypotheekproduct en duidelijkere keuzes in doelgroepen. Chief Commercial Officer Peter Dijks legt deze strategische keuzes uit en vertelt hoe dit in 2020 verder gestalte krijgt.